Kalarepa – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Jak jeść kalarepę?

Kalarepa – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Jak jeść kalarepę? - zdjęcie

Kalarepa to pyszne, bardzo zdrowe, ale jednocześnie niedoceniane warzywo. W kalarepie znajdziemy witaminy, minerały oraz przeciwutleniacze, które zapobiegają rozwojowi wielu chorób oraz wspierają prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.

Kalarepa – co to za warzywo?

Kalarepa to odmiana kapusty warzywnej. Jest rośliną dwuletnią, należącą do rodziny kapustowatych. Kalarepa była znana już w starożytności, ale nie występuje na stanowiskach naturalnych. W Polsce jest popularną rośliną uprawną – na naszych stołach najczęściej pojawiają się jej odmiany o zielonych lub fioletowych łodygach. Kalarepa ma delikatny, chrupiący miąższ, o lekko słodkawym, przypominającym surową kapustę smaku.

Kalarepa – wartości odżywcze

Kalarepa jest skarbnicą wielu witamin i minerałów, a przy tym jest niskokaloryczna i zawiera śladowe ilości tłuszczu. Jakie wartości odżywcze ma kalarepa?



Wartości odżywcze

Zawartość w 100 g kalarepy surowej

Zawartość w 100 g kalarepy gotowanej

Wartość energetyczna

27 kcal

29 kcal

Białko

1,7 g

1,8 g

Węglowodany

6,2 g

6,69 g

Tłuszcz

0,1 g

0,11 g

Błonnik

3,6 g

1,1 g

Witamina C

62 mg

54 mg

Tiamina (witamina B1)

0,05 mg

0,04 mg

Ryboflawina (witamina B2)

0,02 mg

0,02 mg

Niacyna (witamina B3)

0,4 mg

0,39 mg

Witamina B6

0,15 mg

0,154 mg

Kwas foliowy (witamina B9)

16 µg

12 µg

Witamina A

36 IU

35 IU

Witamina E

0,48 mg

0,52 mg

Witamina K

0,1 µg

0,1 µg

Wapń

24 mg

25 mg

Żelazo

0,4 mg

0,4 mg

Magnez

19 mg

19 mg

Fosfor

46 mg

45 mg

Potas

360 mg

340 mg

Sód

20 mg

21 mg

Cynk

0,03 mg

0,31 mg



Kalarepa – właściwości zdrowotne

Podobnie jak inne zielone warzywa liściaste, również kalarepa wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Za te właściwości kalarepy odpowiadają glukozynolany, czyli związki siarkowe, które rozkładają się na dwie substancje: izotiocyjany i indole. Zmniejszają one ryzyko rozwoju chorób nowotworowych lub wspierają ich leczenie, choć naukowcy podkreślają, że mechanizm ich działania wymaga przeprowadzenia dalszych badań.

Kalarepa zawiera też luteinę – jest to substancja niezbędna do właściwego funkcjonowania wzroku. Luteina gromadzi się w plamce żółtej oka, która jest odpowiedzialna za prawidłowe widzenie. Chroni ona także oczy przed szkodliwym działaniem promieniowania UVA i UVB. Należy jednak pamiętać, że luteina może tracić swoje właściwości podczas długiego gotowania. Ponadto kalarepa wykazuje działanie grzybobójcze i bakteriobójcze, za które również odpowiadają izotiocyjany i indole. Zwalczają one między innymi bakterię Helicobacter pylori, która przyczynia się do rozwoju wrzodów żołądka i dwunastnicy.

Liście kalarepy – właściwości zdrowotne

Nie wszyscy wiedzą, że jadalna jest nie tylko kulista, zgrubiała łodyga kalarepy, przez specjalistów określana jabłkiem. Jeść można też liście kalarepy na długich ogonkach – co więcej, nawet powinno się to robić. Znajduje się w nich bowiem wiele substancji o prozdrowotnym działaniu, w tym witamina C, która jest jedną z witamin na potencję, a ponadto białko czy wapń – liście zawierają ich nawet więcej niż zgrubiała łodyga.

Po liście kalarepy powinny sięgać zwłaszcza osoby zmagające się z anemią – znajdują się w nich duże ilości żelaza, które pomaga uporać się z niedokrwistością. Liście kalarepy sprzyjają także oczyszczaniu organizmu. Dzięki obecności chlorofilu, związku o właściwościach detoksykujących, liście kalarepy wspierają odbywający się w wątrobie proces usuwania toksyn z organizmu. Regulują one również perystaltykę jelit, hamuje stany zapalne i przyspiesza gojenie ran.

Kalarepa a odchudzanie

Kalarepę do jadłospisu z powodzeniem mogą włączyć też osoby, które są na diecie odchudzającej. Warzywo to jest przede wszystkim niskokaloryczne – 100 g surowej kalarepy ma zaledwie 27 kcal, a gotowanej jedynie 2 kcal więcej. Można ją więc bez wyrzutów sumienia przegryzać między posiłkami zamiast niezdrowych, obfitujących w tłuszcz i cukier przekąsek. Ponadto kalarepa zawiera błonnik, który wspomaga redukcję wagi i zapewnia uczucie sytości na długo.

Kalarepa – przeciwwskazania. Kto nie powinien jeść kalarepy?

Choć kalarepa nie bez powodu uznawana jest za jedno z najzdrowszych warzyw, nie wszyscy mogą korzystać z jej niezwykłych prozdrowotnych właściwości. Jest ona niewskazana między innymi na diecie wątrobowej, którą stosuje się w ramach profilaktyki lub leczenia chorób wątroby. Surowa kalarepa u osób wyjątkowo wrażliwych może także powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak wzdęcia lub zaparcia – w takim przypadku można spróbować ugotować ją na parze. Kalarepy w zbyt dużych ilościach nie powinny jeść również osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy.

Jak wybrać dobrą kalarepę?

Kupując kalarepę, najlepiej sięgać po warzywa małej lub średniej wielkości – te większe mogą okazać się twarde lub włókniste – ze sztywnymi, zielonymi liśćmi. Warto też wziąć ją w dłoń i sprawdzić, ile waży – dobra kalarepa powinna być cięższa, niż sugerowałby to jej rozmiar. Istotnym aspektem jest także prawidłowe przechowywanie kalarepy. Bulwę można trzymać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni, natomiast w lodówce, schowaną do foliowego woreczka, do tygodnia.

Kalarepa – jak jeść? Jak wykorzystać kalarepę w kuchni?

Wiele osób uważa, że najlepsza jest kalarepa na surowo. Trudno się z tym nie zgodzić, przynajmniej częściowo, szczególnie że w takiej postaci zachowuje najwięcej wartości odżywczych. Jeśli mamy starsze, twardsze kalarepy, świetnie będą smakować podane na ciepło – gotowane, zapiekane, duszone czy faszerowane. Warzywo to doskonale nadaje się również do surówek, zapiekanek czy zup. Do sałatek możemy śmiało dodawać też młode liście kalarepy pokrojone jak natkę pietruszki.

Kalarepa to znane od lat, ale często niedoceniane warzywo. Okazuje się jednak, że warto włączyć je na stałe do diety. Kalarepa ma liczne właściwości zdrowotne – wspiera profilaktykę chorób nowotworowych, działa grzybobójczo i bakteriobójczo, wspomaga funkcjonowanie wzroku oraz oczyszcza organizm z toksyn.


Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Układ rozrodczy i moczowy

7 skutecznych metod na opóźnienie wytrysku podczas stosunku
Szybki wytrysk to z reguły koniec miłosnych uniesień, dlatego każdy mężczyzna pragnie przeciągnąć jak najdłużej moment swojego spełnienia. Za optymalną długość stosunku uważa się akt trwający 7-13 minut. Panom najczęściej udaje s...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Układ rozrodczy i moczowy

Zespół nerczycowy — czym jest? Jak go rozpoznać i leczyć?
Zespół nerczycowy to poważna choroba nerek, która może znacząco obniżyć jakość życia i prowadzić do licznych powikłań zdrowotnych. Charakteryzuje się dużą utratą białka przez nerki oraz objawami takimi jak ...

Serce i układ krążenia

Zapalenie wsierdzia — objawy, przyczyny, leczenie i możliwe powikłania
Zapalenie wsierdzia to poważna choroba serca, która dotyka wewnętrznej warstwy serca i zastawek, stanowiąc zagrożenie dla zdrowia i życia pacjenta. Choroba ta, choć stosunkowo rzadka, wymaga szybkiej...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Co brać w okresie przeziębień i grypy, aby wzmocnić odporność?
Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy infekcje wirusowe i bakteryjne stają się szczególnie uciążliwe. Dlatego warto zadbać o wzmocnienie odporności poprzez prawidłowo zbilansowaną dietę...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Zakażenie Clostridium difficile – przebieg, leczenie, dieta
Zakażenie bakterią Clostridium difficile to jedno z najczęstszych powikłań po antybiotykoterapii, które może prowadzić do poważnych proble...

Serce i układ krążenia

Jak dbać o organizm przy cukrzycy typu 2? Suplementy i preparaty w walce z insulinoopornością. Berberyna vs metformina – co wybrać?
Cukrzyca i insulinooporność stanowią jedno z największych wyzwań współczesnej medycyny. Szacuje się, że zaburzenia metaboliczne diagnozowane są u co 5. osoby powyżej 65. roku życia....

Informacje dla pacjenta

MCH – podwyższone, obniżone, zakres norm. Co oznacza i czy musisz się obawiać?
Badanie krwi to jedno z podstawowych narzędzi diagnostycznych w medycynie. W ramach morfologii krwi analizowane są różne parametry, które pomagają w ocenie stanu zdrowia pacjenta. Jednym z tych parametrów jest MCH, czyli śred...

Układ nerwowy

Jak utrzymać zdrową psychikę w pracy i życiu prywatnym? Rola psychosomatyki w medycznym podejściu do work-life balance
W dzisiejszych czasach pytanie „jak utrzymać zdrową psychikę” zadaje sobie coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy jesteśmy na początku swojej kariery, czy mamy już za sobą wiele lat doświadczeń zawodowych, dbałość o zdrowi...

Dieta i odchudzanie

Dieta norweska – zasady, efekty i przykładowy jadłospis
W poszukiwaniu skutecznych metod odchudzania, wiele osób natrafia na różne diety, które obiecują szybkie i efektywne rezultaty. Jedną z takich diet jest dieta norweska, która zdobywa coraz większą popularność......

Dieta i odchudzanie

Dieta alkaliczna – sposób odżywania, który pomoże Ci odkwasić organizm
Współcześnie, coraz więcej osób poszukuje skutecznych metod na poprawę swojego zdrowia i samopoczucia. Jednym z bardziej popularnych podejść, jest oczywiście dieta alkaliczna, która ma na celu przywrócenie równo...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem