Kalarepa – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Jak jeść kalarepę?

Kalarepa – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Jak jeść kalarepę? - zdjęcie

Kalarepa to pyszne, bardzo zdrowe, ale jednocześnie niedoceniane warzywo. W kalarepie znajdziemy witaminy, minerały oraz przeciwutleniacze, które zapobiegają rozwojowi wielu chorób oraz wspierają prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.

Kalarepa – co to za warzywo?

Kalarepa to odmiana kapusty warzywnej. Jest rośliną dwuletnią, należącą do rodziny kapustowatych. Kalarepa była znana już w starożytności, ale nie występuje na stanowiskach naturalnych. W Polsce jest popularną rośliną uprawną – na naszych stołach najczęściej pojawiają się jej odmiany o zielonych lub fioletowych łodygach. Kalarepa ma delikatny, chrupiący miąższ, o lekko słodkawym, przypominającym surową kapustę smaku.

Kalarepa – wartości odżywcze

Kalarepa jest skarbnicą wielu witamin i minerałów, a przy tym jest niskokaloryczna i zawiera śladowe ilości tłuszczu. Jakie wartości odżywcze ma kalarepa?



Wartości odżywcze

Zawartość w 100 g kalarepy surowej

Zawartość w 100 g kalarepy gotowanej

Wartość energetyczna

27 kcal

29 kcal

Białko

1,7 g

1,8 g

Węglowodany

6,2 g

6,69 g

Tłuszcz

0,1 g

0,11 g

Błonnik

3,6 g

1,1 g

Witamina C

62 mg

54 mg

Tiamina (witamina B1)

0,05 mg

0,04 mg

Ryboflawina (witamina B2)

0,02 mg

0,02 mg

Niacyna (witamina B3)

0,4 mg

0,39 mg

Witamina B6

0,15 mg

0,154 mg

Kwas foliowy (witamina B9)

16 µg

12 µg

Witamina A

36 IU

35 IU

Witamina E

0,48 mg

0,52 mg

Witamina K

0,1 µg

0,1 µg

Wapń

24 mg

25 mg

Żelazo

0,4 mg

0,4 mg

Magnez

19 mg

19 mg

Fosfor

46 mg

45 mg

Potas

360 mg

340 mg

Sód

20 mg

21 mg

Cynk

0,03 mg

0,31 mg



Kalarepa – właściwości zdrowotne

Podobnie jak inne zielone warzywa liściaste, również kalarepa wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Za te właściwości kalarepy odpowiadają glukozynolany, czyli związki siarkowe, które rozkładają się na dwie substancje: izotiocyjany i indole. Zmniejszają one ryzyko rozwoju chorób nowotworowych lub wspierają ich leczenie, choć naukowcy podkreślają, że mechanizm ich działania wymaga przeprowadzenia dalszych badań.

Kalarepa zawiera też luteinę – jest to substancja niezbędna do właściwego funkcjonowania wzroku. Luteina gromadzi się w plamce żółtej oka, która jest odpowiedzialna za prawidłowe widzenie. Chroni ona także oczy przed szkodliwym działaniem promieniowania UVA i UVB. Należy jednak pamiętać, że luteina może tracić swoje właściwości podczas długiego gotowania. Ponadto kalarepa wykazuje działanie grzybobójcze i bakteriobójcze, za które również odpowiadają izotiocyjany i indole. Zwalczają one między innymi bakterię Helicobacter pylori, która przyczynia się do rozwoju wrzodów żołądka i dwunastnicy.

Liście kalarepy – właściwości zdrowotne

Nie wszyscy wiedzą, że jadalna jest nie tylko kulista, zgrubiała łodyga kalarepy, przez specjalistów określana jabłkiem. Jeść można też liście kalarepy na długich ogonkach – co więcej, nawet powinno się to robić. Znajduje się w nich bowiem wiele substancji o prozdrowotnym działaniu, w tym witamina C, która jest jedną z witamin na potencję, a ponadto białko czy wapń – liście zawierają ich nawet więcej niż zgrubiała łodyga.

Po liście kalarepy powinny sięgać zwłaszcza osoby zmagające się z anemią – znajdują się w nich duże ilości żelaza, które pomaga uporać się z niedokrwistością. Liście kalarepy sprzyjają także oczyszczaniu organizmu. Dzięki obecności chlorofilu, związku o właściwościach detoksykujących, liście kalarepy wspierają odbywający się w wątrobie proces usuwania toksyn z organizmu. Regulują one również perystaltykę jelit, hamuje stany zapalne i przyspiesza gojenie ran.

Kalarepa a odchudzanie

Kalarepę do jadłospisu z powodzeniem mogą włączyć też osoby, które są na diecie odchudzającej. Warzywo to jest przede wszystkim niskokaloryczne – 100 g surowej kalarepy ma zaledwie 27 kcal, a gotowanej jedynie 2 kcal więcej. Można ją więc bez wyrzutów sumienia przegryzać między posiłkami zamiast niezdrowych, obfitujących w tłuszcz i cukier przekąsek. Ponadto kalarepa zawiera błonnik, który wspomaga redukcję wagi i zapewnia uczucie sytości na długo.

Kalarepa – przeciwwskazania. Kto nie powinien jeść kalarepy?

Choć kalarepa nie bez powodu uznawana jest za jedno z najzdrowszych warzyw, nie wszyscy mogą korzystać z jej niezwykłych prozdrowotnych właściwości. Jest ona niewskazana między innymi na diecie wątrobowej, którą stosuje się w ramach profilaktyki lub leczenia chorób wątroby. Surowa kalarepa u osób wyjątkowo wrażliwych może także powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak wzdęcia lub zaparcia – w takim przypadku można spróbować ugotować ją na parze. Kalarepy w zbyt dużych ilościach nie powinny jeść również osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy.

Jak wybrać dobrą kalarepę?

Kupując kalarepę, najlepiej sięgać po warzywa małej lub średniej wielkości – te większe mogą okazać się twarde lub włókniste – ze sztywnymi, zielonymi liśćmi. Warto też wziąć ją w dłoń i sprawdzić, ile waży – dobra kalarepa powinna być cięższa, niż sugerowałby to jej rozmiar. Istotnym aspektem jest także prawidłowe przechowywanie kalarepy. Bulwę można trzymać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni, natomiast w lodówce, schowaną do foliowego woreczka, do tygodnia.

Kalarepa – jak jeść? Jak wykorzystać kalarepę w kuchni?

Wiele osób uważa, że najlepsza jest kalarepa na surowo. Trudno się z tym nie zgodzić, przynajmniej częściowo, szczególnie że w takiej postaci zachowuje najwięcej wartości odżywczych. Jeśli mamy starsze, twardsze kalarepy, świetnie będą smakować podane na ciepło – gotowane, zapiekane, duszone czy faszerowane. Warzywo to doskonale nadaje się również do surówek, zapiekanek czy zup. Do sałatek możemy śmiało dodawać też młode liście kalarepy pokrojone jak natkę pietruszki.

Kalarepa to znane od lat, ale często niedoceniane warzywo. Okazuje się jednak, że warto włączyć je na stałe do diety. Kalarepa ma liczne właściwości zdrowotne – wspiera profilaktykę chorób nowotworowych, działa grzybobójczo i bakteriobójczo, wspomaga funkcjonowanie wzroku oraz oczyszcza organizm z toksyn.


Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Przeziębienie i grypa

Grypa typu A – objawy, przebieg, leczenie i możliwe powikłania
Grypa należy do najczęściej występujących chorób wirusowych układu oddechowego. Szczególne wyzwanie epidemiologiczne stanowi przy tym grypa typu A, wywołująca infekcje u ludzi oraz innych gatunków ssaków i ptaków....

Leksykon leków

Leki przeciwbólowe – paracetamol, ibuprofen, naproksen – działanie, dawkowanie, przeciwwskazania
Jak działają leki przeciwbólowe? Czy wybór między paracetamolem, ibuprofenem a naproksenem ma znaczenie dla Twojego zdrowia? Które leki przeciwbólowe nie rozrzedzają krwi? Poznaj najważniejsze informacje, które....

Układ nerwowy

Zaburzenia lękowe: diagnoza, leki i terapia CBT w atakach paniki
Zaburzenia lękowe to powszechny problem dotykający milionów ludzi na całym świecie, często utrudniający codzienne funkcjonowanie. Dowiedz się, jak rozpoznać objawy, jakie leki przeciwlękowe mogą pomóc oraz dlaczego terapia poznawczo...

Układ rozrodczy i moczowy

Inkontynencja: przyczyny, rodzaje i skuteczne leczenie nietrzymania moczu (NTM)
Inkontynencja, czyli nietrzymanie moczu i kału, dotyczy coraz większej liczby ludzi. To problem, o którym trzeba mówić głośno, ponieważ znacznie obniża on jakość życia milionów osób oraz negatywnie wpływa na ich zdrowi...

Układ pokarmowy

Leki na problemy trawienne – ranking preparatów na wzdęcia, zaparcia i biegunki
Problemy trawienne, takie jak wzdęcia, zaparcia czy biegunki, mogą znacząco obniżać komfort życia. Na szczęście istnieje wiele skutecznych sposobów na szybkie uporanie się z tymi dolegliwościami....

Choroby kobiece

Badania na tarczycę FT3, FT4, TSH – jak i kiedy je wykonać? Interpretacja wyników i normy pracy tarczycy
Brak energii, złe samopoczucie, zbyt niska lub wysoka masa ciała – każdy z tych objawów może wiązać się z zaburzeniami hormonalnymi. Regularne badanie tarczycy, a zwłaszcza poziomu hormonów przez nią produkowanych, to pierwszy...

Choroby skóry

Jak powstają zaskórniki zamknięte? Jak się ich pozbyć?
Zaskórniki zamknięte są jednym z najczęstszych problemów skórnych, które dotykają osoby w różnym wieku. Chociaż najczęściej pojawiają się w okresie dojrzewa...

Układ pokarmowy

Szukasz dobrego suplementu wspierającego funkcjonowanie wątroby?
Wątroba to jeden z najważniejszych organów wewnętrznych człowieka. W prawidłowo funkcjonującej wątrobie zachodzi ponad 500 reakcji chemicznych i metabolicznych. Aby...

Kosmetyki i uroda

Zbawienna moc odżywek - czyli walka z wypadającymi włosami
Niedobory witamin i minerałów, zaburzenia hormonalne, geny, a także brak odpowiedniej ochrony i przesadna stylizacja to najczęstsze przyczyny osłabienia i utraty włosów. Walkę z tym problemem można prowadzić n...

Choroby męskie

Zakola problem wielu mężczyzn – kilka rad jak sobie z nimi poradzić?
Wielu mężczyzn zmaga się łysieniem. Przypadłość ta nie dotyczy tylko mężczyzn w dojrzałym wieku, ale i tych około 20-30. roku życia. Jak sobie z tym radzić?...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem