Kardamon – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto spożywać kardamon?

Kardamon – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto spożywać kardamon? - zdjęcie

Kardamon to znana od wieków przyprawa, doceniana nie tylko za walory smakowe, ale i właściwości prozdrowotne. Dzięki temu kardamon znajduje zastosowanie zarówno jako dodatek do potraw, jak i środek zwalczający rozmaite dolegliwości.

Kardamon – czym jest i jak wygląda?

Kardamon to roślina wywodząca się z południa Indii, gdzie rośnie dziko w gęstych lasach tropikalnych. Obecnie kardamon jest też uprawiany w innych regionach Azji, w tym w Chinach, na Sri Lance i Półwyspie Indochińskim, oraz w Ameryce Środkowej, gdzie panują sprzyjające jego wzrostowi warunki klimatyczne. Najbardziej wartościowym gatunkiem jest kardamon malabarski, z którego upraw pozyskiwana jest najwyższej jakości przyprawa kardamon. Inne, mniej wartościowe odmiany tej rośliny to kardamon majsurski, nepalski czy jawajski. W odróżnieniu od kardamonu malabarskiego zawierają one mniej substancji odpowiadających za charakterystyczny, korzenny aromat rośliny.

Kardamon zwykle osiąga od 2 do nawet 5 metrów wysokości. Jest zbudowany z dużego, bulwiastego, podziemnego kłącza oraz znajdujących się na łodygach wydłużonych liści, które mają około 70 cm długości i 8 cm szerokości. Kwiaty kardamonu o kielichowatym kształcie i niebiesko-białym kolorze zbierają się w gronach. Gdy przekwitają, powstają z nich torebki z trzema komorami, w których ukryte są drobne nasiona – to właśnie one są wykorzystywane jako przyprawa. Zbiory kardamonu odbywają się od października do grudnia, a następnie jego strąki poddaje się suszeniu w taki sposób, by nie uszkodzić owoców. Kardamon jest dostępny pod kilkoma postaciami:

  • w formie mielonej,
  • w całych strąkach,
  • w formie wyłuskanych ziaren,
  • jako dodatek do gotowych produktów, jak herbaty czy kaszki.

Jakie wartości odżywcze można znaleźć w kardamonie?

Kardamon jest źródłem cennych substancji odżywczych, witamin oraz minerałów. Jedna, ważąca około 2 g łyżeczka mielonego kardamonu ma 6,22 kcal. Pozostałe wartości odżywcze kardamonu to:

Wartości odżywcze

Zawartość w 1 łyżeczce (2 g)

Białko

0,22 g

Tłuszcz

0,13 g

Węglowodany

1,37 g

Błonnik

0,56 g

Witamina C

0,43 mg

Witamina B6

0,01 mg

Niacyna (witamina B3)

0,02 mg

Wapń

7,66 mg

Żelazo

0,28 mg

Magnez

4,58 mg

Fosfor

3,56 mg

Potas

22,4 mg

Cynk

0,15 mg


Czy kardamon ma zastosowania lecznicze?

Kardamon jest powszechnie wykorzystywany w medycynie naturalnej. Ze względu na jego prozdrowotne właściwości, jest polecanym dodatkiem do codziennej diety. Kardamon jest uznawany za remedium między innymi na problemy trawienne i dolegliwości żołądkowo-jelitowe – w tym celu stosowano go już w starożytnych Chinach. Kardamon pomaga zwalczyć nudności, zgagę, wzdęcia czy gazy, a za sprawą działania rozkurczowego – okazuje się przydatny także przy nieżycie żołądka. W przypadku problemów z trawieniem najlepiej sięgnąć po mielony kardamon lub olejek kardamonowy.

Kardamon wspiera również organizm w walce z przeziębieniem i grypą. Kardamon wykazuje właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, a ponadto działa rozgrzewająco. Dzięki zawartości olejków eterycznych sprawdza się w też w leczeniu infekcji dróg oddechowych – przynosi ulgę w kaszlu i katarze oraz udrażnia zatkany nos. Przy przeziębieniu i grypie szczególnie polecana jest czarna herbata z dodatkiem kardamonu, którą można także pić w chłodne dni, natomiast do łagodzenia kaszlu i kataru najlepsze są inhalacje z olejkiem kardamonowe.

Kardamon to również ceniony naturalny środek na problemy z erekcją i potencję – w Indiach jest nawet uznawany za jeden ze skuteczniejszych afrodyzjaków. W czym tkwi tajemnica jego działania? Podobnie jak inne ostre przyprawy, kardamon poprawia ukrwienie narządów płciowych, czego efektem jest mocniejsza i dłuższa erekcja.

Z kolei starożytni Egipcjanie stosowali kardamon jako środek wspomagający utrzymanie higieny jamy ustnej – w Indiach do dziś jego nasiona są używane jako guma do żucia. Kardamon szybko i na długo pozwala zwalczyć nieświeży oddech – jest to zasługa zawartych w roślinie octanu terpinylu oraz cyneolu, które mają silne właściwości antybakteryjne. Kardamon jest więc zalecany osobom borykającym się z halitozą oraz innych schorzeniami, których konsekwencją jest nieświeży oddech. Dla wsparcia higieny jamy ustnej warto też sięgnąć po nić dentystyczną z kardamonem.

Kardamon a odchudzanie

Kardamon jest również często polecany osobom odchudzającym się – dodawany do różnych potraw czy herbaty może przyspieszać utratę zbędnych kilogramów. Wszystko za sprawą olejków eterycznych obecnych w nasionach kardamonu. Pobudzają one wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu przemiana materii odbywa się sprawniej i szybciej. Regulacja procesów metabolicznych sprzyja też oczyszczaniu organizmu z toksyn i innych produktów ubocznych.

Inne popularne zastosowania kardamonu

Kardamon jest wykorzystywany nie tylko w medycynie naturalnej, ale także w przemyśle kosmetycznym. Olejek kardamonowy jest używany między innymi do aromaterapii – jest bowiem uważany za skuteczny środek odprężający i pobudzający. Olejek kardamonowy może ponadto stanowić:

  • składnik perfum,
  • składnik olejków do masażu,
  • składnik kosmetyków o działaniu ujędrniającym i wyszczuplającym,
  • dodatek do kąpieli terapeutycznych.

Kardamon – przeciwwskazania. Kto nie powinien spożywać kardamonu?

Kardamon bez wątpienia jest jedną z najbardziej wartościowych przypraw. Istnieją jednak pewne okoliczności, w których przestrzega się przed jego stosowaniem. Wśród przeciwwskazań do spożywania kardamonu wymienia się:

  • zdiagnozowaną alergię na kardamon lub inne przyprawy korzenne;
  • zapalenie błony śluzowej żołądka lub wrzody żołądka;
  • ciążą oraz karmienie piersią.

Dobroczynne właściwości kardamonu i jego korzystny wpływ na zdrowie znane były już w starożytności. Obecnie wykorzystywany jest on jako naturalny środek na problemy trawienne, przeziębienie i grypę, kłopoty z potencją czy wspomagający odchudzanie. Wspaniałe walory smakowe kardamonu sprawiają jednak, że on jest chętnie stosowany również w kuchni, gdzie jest cenionym dodatkiem do dań azjatyckich, a zwłaszcza indyjskich.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Przeziębienie i grypa

Grypa typu A – objawy, przebieg, leczenie i możliwe powikłania
Grypa należy do najczęściej występujących chorób wirusowych układu oddechowego. Szczególne wyzwanie epidemiologiczne stanowi przy tym grypa typu A, wywołująca infekcje u ludzi oraz innych gatunków ssaków i ptaków....

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Kosmetyki i uroda

Niacynamid – czy Twoja skóra go pokocha? Działanie i polecane kosmetyki
Niacynamid, znany również jako witamina B3, zdobywa coraz większą popularność w świecie pielęgnacji skóry. Ten wszechstronny składnik jest ceniony za swoje działanie na r&oa...

Dieta i odchudzanie

Dieta w SIBO i IMO – jak radzić sobie z zespołem rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego?
SIBO oraz IMO to coraz częściej diagnozowane schorzenia, które mogą powodować szereg uciążliwych i nie zawsze specyficznych objawów. W poniższym artykule przedstawiamy najczęstsze symptomy, przyczyny oraz czynniki ryzyka rozwoju SIBO i IM...

Sport i fitness

Przepuklina kręgosłupa – objawy, diagnostyka i metody leczenia przepukliny
Przepuklina kręgosłupa to schorzenie dotykające osoby w różnym wieku, powodujące szereg objawów, których nasilenie może być znaczne. W tym artykule wskazano najpowszechniejsze symptomy przepukliny oraz przyczyny jej występowania....

Ciąża i dziecko

Witaminy prenatalne – ranking TOP 10 najlepszych preparatów dla kobiet w ciąży w 2025 roku
Poznaj ranking najlepszych witamin prenatalnych 2025 roku. Dowiedz się, jakie składniki są kluczowe dla zdrowia mamy i dziecka, oraz jak wybrać odpowiednie suplementy na każdy trymestr ciąży. Szczegółowy przewodnik po suplementacji w ciąży....

Dieta i odchudzanie

Dieta okienkowa (Intermittent Fasting) – jak obliczyć deficyt kaloryczny i wybrać odpowiedni rodzaj IF?
Intermittent Fasting: naukowe podejście do okresowego postu. Dowiedz się, jak bezpiecznie wdrożyć dietę okienkową i obliczyć indywidualny deficyt kaloryczny....

Przeziębienie i grypa

Jak zbić gorączkę u dorosłego? Najlepsze domowe i farmakologiczne sposoby
Jak skutecznie i bezpiecznie zbić gorączkę? Kompletny przewodnik z domowymi i farmakologicznymi metodami leczenia podwyższonej temperatury u dorosłych....

Kosmetyki i uroda

Maść z witaminą A na twarz – efekty, które Cię zaskoczą!
Jednym z najbardziej popularnych produktów kosmetycznych oferowanych w aptekach, jak i drogeriach jest maść z witaminą A. Popularność tę zyskała ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie i korzystne działanie. Maść ta sprawdzi ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Odrobaczanie dziecka – jak to zrobić? Po czym poznać, że dziecko ma pasożyty?
Pasożyty jelitowe to problem, który może dotyczyć każdego dziecka, niezależnie od wieku. Zastanawiasz się, jak rozpoznać objawy zakażenia i skutecznie odrobaczyć dziecko?...

Choroby skóry

Czerwone pieprzyki na ciele – czy jest się czym niepokoić?
Czerwone pieprzyki na ciele, choć zazwyczaj niegroźne, budzą niepokój u wielu osób. Czy ich obecność na skórze wymaga konsultacji z lekarzem? W tym artykule omówim...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem