Kasza jaglana: jakie ma właściwości oraz wartości odżywcze? Czy kasza jaglana jest zdrowa?

Kasza jaglana: jakie ma właściwości oraz wartości odżywcze? Czy kasza jaglana jest zdrowa? - zdjęcie

Zdrowe odżywianie jest coraz popularniejsze - nic więc dziwnego, że kasza jaglana zaczęła coraz częściej gościć na polskich talerzach. Posiada ona mnóstwo wartości odżywczych, pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i sprawdzi się zarówno w słodkich, jak i wytrawnych daniach. Jeśli jeszcze masz wątpliwości, czy uwzględnić kaszę jaglaną w swojej diecie, przeczytaj o wszystkich zaletach spożywania jej na co dzień. Wtedy na pewno zagości i w Twoim jadłospisie!

Jak wytwarza się kaszę jaglaną? Z czego jest kasza jaglana?

Kasza jaglana, znana również jako jagły, powstaje z prosa. Z czego jest kasza jaglana? Otóż zboże to uprawiano od wieków w krajach azjatyckich i afrykańskich, a wraz z migracjami z tych terenów, przybyło także i do Polski. Trzeba jednak zaznaczyć, że na naszych terenach nadal jest ono dość rzadko uprawiane, a większość plonów importowana jest m.in. z Chin.

Jagły powstają w procesie usunięcia twardej łuski z ziaren prosa i oczyszczeniu ich. Tak otrzymana kasza jaglana może być również dalej przetwarzana. Z rozgniecionych jagieł powstają płatki jaglane, a gdy zostaną one zmielone, otrzymujemy mąkę jaglaną. Proso jest idealną alternatywą dla produktów pszenicznych, ponieważ nie zawiera glutenu.

Badania wskazują na to, że duży wpływ na skład chemiczny kaszy jaglanej, a zarazem na jej wartości odżywcze, ma miejsce jej uprawiania. Równocześnie proso jest rośliną mało wymagającą i bez problemu rośnie nawet na suchej i jałowej glebie.

Jakie właściwości odżywcze ma kasza jaglana?

Pomimo tego, że kasza jaglana ma jeden z najwyższych indeksów glikemicznych wśród kasz (71), badania naukowe potwierdzają, że może znacząco wpłynąć na obniżenie poziomu insuliny. Dla porównania, kasza jęczmienna ma indeks glikemiczny wynoszący 25.

Jagły pomagają przywrócić w organizmie równowagę kwasowo-zasadową, dlatego polecane są osobom cierpiącym na niestrawność i mogą swobodnie być stosowane w diecie zasadowej. Dodatkowo mają pozytywny wpływ na przemianę materii i nie obciążają żołądka.

Co więcej, kasza jaglana ma udowodnione właściwości przeciwwirusowe oraz wzmacniające odporność, a jej działanie ogrzewające czyni ją idealnym składnikiem dań na chłodniejsze pory roku. Znana jest również ze swoich atrybutów osuszających - co sprawia, że znacząco wspomaga leczenie chorób górnych dróg oddechowych.

Według doniesień naukowców, regularne spożywanie kaszy jaglanej ma pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację, w związku z czym koniecznie powinna znaleźć się w diecie osób starszych.

Czy kasza jaglana jest zdrowa?

Czy kasza jaglana jest zdrowa? Zdecydowanie tak! To jedno z najcenniejszych zbóż, które wyróżnia się bogactwem składników odżywczych i doskonałym wpływem na organizm. Czy kasza jaglana jest lekkostrawna? Kasza jaglana jest lekkostrawna, bezglutenowa i pełna witamin z grupy B, żelaza, magnezu oraz krzemionki, która wspomaga kondycję skóry, włosów i paznokci. Dodatkowo, ma właściwości alkalizujące, co pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Regularne spożywanie kaszy jaglanej może wspierać układ odpornościowy, poprawiać trawienie i dostarczać energii na długi czas.

Jakie wartości odżywcze ma kasza jaglana?

Kasza jaglana składa się przede wszystkim ze złożonych węglowodanów, dzięki czemu jest nie tylko zdrowa, ale również bardzo sycąca. Jednocześnie ma mało błonnika, co dodatkowo czyni ją lekkostrawną.

Jagły polecane są osobom cierpiącym na niedobór żelaza, ponieważ zawierają jego wysoką dawkę. Dostarczają również witaminy z grupy B, fosfor, cynk, miedź oraz mangan. Ze względu na to, że kasza jaglana posiada w składzie krzem, spożywanie jej regularnie pozytywnie wpływa na zdrowie i piękno włosów.

Dodatkowo, ze względu na dużą zawartość białka, jagły sprawdzą się idealnie również w diecie bezmięsnej.

Kasza jaglana zawiera potrzebne w diecie tłuszcze nienasycone, co jednak powoduje, że nieprawidłowo przechowywana może łatwo zjełczeć.

Jak gotować kaszę jaglaną?

W polskiej kuchni kasze przeważnie występują w daniach wytrawnych. Kasza pęczak używana jest do nadziewania gołąbków, a gryczana przeważnie występuje w połączeniu z cebulką. Jednak kasza jaglana może być przygotowana zarówno na słono, jak i na słodko – jej smak jest dosyć neutralny, a w dodatku w trakcie obróbki bardzo łatwo chłonie pozostałe aromaty.

Zanim ugotujemy kaszę, powinniśmy najpierw przepłukać ją na sicie. Następnie zalewamy ją zimną wodą i od momentu zagotowania trzymamy na małym ogniu przez 15-20 minut. 

Polecane przepisy z kaszą jaglaną

Kasza jaglana sama w sobie stanowi dodatek obiadowy - będzie świetnie komponować się i z daniami mięsnymi, jak i jarskimi. Możemy ją również połączyć po ugotowaniu z jajkiem i przyprawami i z powstałej masy ulepić kotlety z kaszy jaglanej, a następnie usmażyć je na patelni lub upiec w piekarniku.

Najbardziej znaną formą przygotowania kaszy jaglanej na słodko jest tzw. jaglanka. Kaszę lub płatki jaglane gotujemy z mlekiem na małym ogniu, cały czas mieszając. Sprawdzi się do tego zarówno mleko krowie, jak i roślinne. Do lekko rozgotowanej masy możemy dodać dowolne przyprawy i owoce. Jaglanka jest bardzo odżywczym i smacznym daniem śniadaniowym, możemy również zjeść ją w ramach przekąski.

Kasza jaglana a odchudzanie

Jeśli chcemy zrzucić zbędne kilogramy, to na talerzu powinna jak najbardziej pojawiać się kasza jaglana. Przepisy, które mają ją w składzie, coraz częściej są polecane przez dietetyków! Zarówno węglowodany złożone, jak i tłuszcze nasycone mają pozytywny wpływ na utratę wagi.

Złożone węglowodany są trawione przez nasz układ pokarmowy dużo wolniej niż proste, dzięki czemu dłużej pozostajemy najedzeni. Co więcej, wpływają na stabilizację poziomu glukozy w naszym organizmie - w ten sposób redukują poczucie zmęczenia i niwelują nagłe napady głodu.

Czy kasza jaglana jest stosowana w każdym rodzaju diety odchudzającej? Dieta ketogeniczna wyklucza jej wykorzystywanie, ze względu na wysoką zawartość węglowodanów. Dodatkowo osoby cierpiące na cukrzycę powinny ograniczyć spożywanie jagieł, ponieważ wysoki indeks glikemiczny może spowodować nagłe skoki poziomu insuliny we krwi. Jednak jeśli będzie spożywana sporadycznie i w małych ilościach, nie tylko nie zaszkodzi cukrzykowi, a wręcz może pomóc mu kontrolować przebieg choroby.

Kasza jaglana jest polecana w wielu dietach niewykluczających całych grup produktów. Jednocześnie świetnie zastąpi produkty pszeniczne w jadłospisie osób cierpiących na celiakię czy nietolerancję glutenu. Wspomoże również zapewnienie organizmowi odpowiedniej ilości białka, gdy decydujemy się na dietę wegetariańską czy wegańską. Kasza jaglana jest produktem bardzo zdrowym i odżywczym, dlatego warto włączyć ją do naszego codziennego jadłospisu.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Choroby i dolegliwości Choroba Hashimoto – jakie są objawy, przyczyny i leczenie? Co warto wiedzieć o zespole Hashimoto?
Choroba Hashimoto to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy, będąca przewlekłym schorzeniem układu immunologicznego. Oto najważniejsze informacje na temat jej objawów, diag...
Układ nerwowy Drętwienie kończyn – przyczyny, diagnostyka i co robić, gdy następuje u nas ból i drętwienie stóp i rąk?
Drętwienie kończyn, zimne stopy i dłonie czy uczucie ciężkich nóg to zazwyczaj objawy, które nie powinny napawać lękiem. Zdarzają się jednak sytuacje, w których ...
Serce i układ krążenia Przyczyny bólu w klatce piersiowej - objawy kłucia w okolicach serca
Ból w klatce piersiowej może pojawić się z wielu przyczyn. Nasz organizm daje w ten sposób znak, że dzieje się coś nieprawidłowego. Większość przypadków nie jest gro...
Dieta i odchudzanie Wrotycz pospolity zastosowanie w lecznictwie - działanie w medycynie
Działanie wrotyczu pospolitego jest wykorzystywane od setek lat w ziołolecznictwie, czyli dziedzinie medycyny alternatywnej stosującej naturalne sposoby leczenia opierające się na roślinach i...
Układ rozrodczy i moczowy Co oznacza plamienie przed okresem? Zaburzenia i choroby związane z upławami
Plamienie przed okresem może zwiastować pojawienie się miesiączki, lecz jeśli występuje niezależnie od niej, wymaga szerszej diagnostyki. Nie zawsze stanowi ono powód do niepo...
Informacje dla pacjenta Poziomu cukru we krwi - jakie są normy cukru?
O swoje zdrowie powinien dbać każdy. Wczesne wykrycie nieprawidłowości i skuteczna diagnoza bardzo często pozwalają uniknąć poważnych problemów zdrowotnych. Nie wolno lekceważyć n...
Układ pokarmowy Zespół SIBO - objawy i leczenie. Co jeść, a co wyeliminować z diety?
Bakterie — to one zamieszkują nasze jelita. Ich odpowiednie szczepy warunkują odporność organizmu, jego zdolność do przyswajania cennych witamin i minerałów, a także nie...
Choroby i dolegliwości Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obec...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowy...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem