Kasza owsiana – superfood wspierający zdrowie serca i układu pokarmowego

Kasza owsiana – superfood wspierający zdrowie serca i układu pokarmowego - zdjęcie
Od ponad 2000 lat owies stanowi ważne uzupełnienie diety. Wyróżnia się bogatą zawartością korzystnych dla zdrowia witamin, minerałów i substancji odżywczych. Zajmuje ważne miejsce w medycynie naturalnej, pomagając w zwalczaniu rozmaitych dolegliwości. Z artykułu dowiesz się, czemu kasza owsiana powinna znaleźć się w Twoim codziennym jadłospisie!
 

Kluczowe wnioski z artykułu

  • Ziarna i przetwory owsiane słyną z wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, antyoksydantów, witamin, soli mineralnych i aminokwasów, przyczyniając się do kompleksowej profilaktyki zdrowia.
  • Kasza owsiana wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu znajduje zastosowanie w diecie cukrzycowej.
  • Regularne spożywanie kaszy owsianej może przyczynić się do obniżenia cholesterolu oraz usprawnić funkcjonowanie przewodu pokarmowego.

Kasza owsiana – dlaczego zyskuje na popularności?

Kasza owsiana cieszy się coraz większą popularnością wśród osób wybierających świadome i odpowiedzialne żywienie. Owies wyróżnia się unikatowym składem, bogatym w błonnik oraz beta-glukany, którym przypisuje się prozdrowotne właściwości ziarna. Zboże stanowi również istotne źródło białka pokarmowego, stając się doskonałym źródło aminokwasów egzogennych, wśród których możemy wymienić m.in.:

  • lizynę,
  • tyrozynę,
  • treoninę,
  • metioninę,
  • fenyloalaninę.

Wysoka zawartość białka sprawia, że kasza często wybierana jest przez wegan i wegetarian oraz osoby, które zmniejszają podaż mięsa w codziennym żywieniu. Czym jeszcze wyróżnia się kasza owsiana? Indeks glikemiczny jest wyjątkowo niski w porównaniu z innymi produktami zbożowymi. Sprawdzi się tym samym w diecie cukrzycowej. Owies poprawia również metabolizm, dzięki czemu spisze się jako uzupełnienie jadłospisu w diecie redukcyjnej.

Wartości odżywcze kaszy owsianej – dlaczego jest taka zdrowa?

Tym, co wyróżnia kaszę owsianą spośród innych produktów zbożowych, jest wyjątkowo wysoka, porównywalna z owocami i warzywami, zawartość przeciwutleniaczy, w tym kwasu hydroksybenzoesowego i hydroksycynamonowego. Wyróżnia się jednocześnie bogatą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, pozwalając na pokrycie nawet 30% dziennego zapotrzebowania człowieka na kwas linolowy. Owies dostarcza w diecie tiaminę, kwas pantotenowy, witaminę E oraz liczne sole mineralne, do których należy: magnez, krzem, fosfor, żelazo, cynk, wapń.

Kasza owsiana – właściwości:

  • korzystne działanie na przewód pokarmowy;
  • regulacja apetytu;
  • obniżenie poziomu cholesterolu;
  • zmniejszenie wchłaniania i uwalniania cukru;
  • poprawa metabolizmu;
  • przyspieszenie odchudzania;
  • bogata zawartość składników odżywczych i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Charakteryzuje się przy tym niską zawartość sodu, dzięki czemu może być wykorzystywana przez osoby cierpiące na choroby układu krążeniowo-naczyniowego.

Kasza owsiana – najzdrowsza kasza dla cukrzyka

Odpowiedzmy teraz na pytanie, jaki jest związek między kaszą owsianą a cukrzycą. Warto pamiętać o tym, że jest to najzdrowsza kasza dla cukrzyka, wyróżniająca się wyjątkowo niskim indeksem glikemicznym. Relatywnie niskie wartości IG wynikają przede wszystkim z obniżonej zawartości skrobi i wysokiego poziomu fruktozanów. Co więcej, obecne w owsie β-glukany mogą obniżyć odpowiedź glikemiczną nawet o 50%. Zboże obniża glikemię po posiłku oraz zmniejsza stężenie insuliny we krwi, stając się ważnym uzupełnieniem farmakoterapii.

Owies słynie jednocześnie z bogatej zawartości włókna pokarmowego, które znacznie poprawia metabolizm węglowodanówDieta o niskim indeksie glikemicznym sprawdzi się zarówno w przypadku cukrzyków, jak i osób cierpiących na insulinooporność. Stanowi także ważny element profilaktyki zdrowia. Produkty owsiane wyróżniają się właściwościami sycącymi przy zachowaniu niskiej wartości energetycznej. Kasza przyda się tym samym w przypadku osób na diecie redukcyjnej.

Błonnik w kaszy owsianej – korzystny wpływ na zdrowie serca

Wysoka zawartość korzystnych dla zdrowia substancji sprawia, że produkty z owsa zaliczane są do superfoods. Co jeszcze znajdziemy w kaszy owsianej? Błonnik pokarmowy jest jednym z najważniejszych składników, warunkujących prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ile błonnika zawiera kasza owsiana? Wartości włókna pokarmowego w ziarnach wynoszą nawet 30%. Wyróżniają się dodatkowo wysoką zawartością frakcji rozpuszczalnej, która wśród zbóż jest charakterystyczna jedynie dla owsa.

Owies przyczynia się tym samym do obniżenia poziomu cholesterolu, stanowiąc ważne uzupełnienie diety w przypadku zaburzeń lipidowych. Błonnik rozpuszczalny wiąże duże ilości kwasów żółciowych oraz zwiększa wydalanie tłuszczów ze stolcem. Kasza owsiana zmniejsza ponadto ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca oraz stymuluje naturalny układ odpornościowy. Co więcej, włókna pokarmowe odpowiadają za opóźnienie wchłaniania triacylogliceroli oraz glukozy.

Beta-glukany w kaszy owsianej – wsparcie dla układu pokarmowego

Jednym z najważniejszych składników obecnych w kaszy owsianej są beta-glukany, które kompleksowo wpływają na zdrowie człowieka. Warto pamiętać o tym, że wspomniane związki, zawarte w rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego, niemal w całości ulegają rozkładowi w jelicie grubym oraz zwiększają gęstość masy pokarmowej, ułatwiając wypróżnianie oraz zmniejszając ryzyko wystąpienia zaparć. Włókno pokarmowe zawarte w owsie spowalnia dodatkowo pasaż jelitowy oraz uczestniczy w usuwaniu substancji toksycznych, chroniąc przed ich nadmiernym wchłanianiem w jelitach.

Przeciwutleniacze i antyoksydanty w kaszy owsianej – ochrona serca i przewodu pokarmowego

Czym jeszcze wyróżnia się kasza owsiana? Witaminy, sole mineralne oraz przeciwutleniacze pomagają w kompleksowy sposób zatroszczyć się o prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Tłuszcze znajdujące się w owsie słyną z bogatej zawartości antyoksydantów i polifenoli, które pozwalają na ograniczenie działalności wolnych rodników. Zdrowa żywność poprawia tym samym pracę serca oraz sprawność układu krążeniowego. Przeciwutleniacze zapobiegają również stanom zapalnym oraz stanowią ważny element profilaktyki przeciwnowotworowej.

Źródła:

  • Marek Gibiński, Dorota Gumul, Jaorsław Korus, Prozdrowotne właściwości owsa i produktów owsianych, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, vol. 45, nr 4/2005.
  • Radosław Kowalski, Grażyna Kowalska, Kasze, https://www.researchgate.net/publication/327775695_Kasze (dostęp 10.07.2024).
  • Renata Korzeniowska-Ginter, Agnieszka Kamińska, Wiedza konsumentów na temat prozdrowotnych właściwości owsa oraz wykorzystanie przetworów owsianych w żywieniu, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, nr 86/2014.
  • Ewa Lange, Produkty owsiane jako żywność funkcjonalna, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, vol. 70, nr 3/2010.
  • Strączkowe są zdrowe! Praktyczny poradnik żywieniowy, jak zmniejszyć ilość mięsa w diecie na rzecz produktów pochodzenia roślinnego, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/12/E-book-Straczkowe-sa-zdrowe.pdf (dostęp 10.07.2024).
  • Zalecenia żywieniowe w cukrzycy ciążowej, https://szpitalzelazna.pl/przychodnia/wp-content/uploads/2021/11/dieta-cukrzyca-zalecenia.pdf (dostęp 10.07.2024).
  • Zygmunt Zdrojewicz, Agata Lubańska, Adrianna Wyderkowska, Wpływ spożywania płatków owsianych na organizm człowieka, Medycyna Rodzinna, nr 2/2017, https://www.czytelniamedyczna.pl/5923,wplyw-spozywania-platkow-owsianych-na-organizm-czlowieka.html (dostęp 10.07.2024).

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Wirus RSV - objawy, przyczyny, leczenie. Lawinowo rośnie liczba zakażeń, jak się chronić?
Zachorowania na wirus RSV dostrzegalne są w okresie jesienno-zimowym, choć szczególny wzrost przypada zazwyczaj na styczeń i luty. Wirus RSV stanowi główną przyczynę zachorowania na choroby dróg oddechowych u dzieci....
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Przeziębienie i grypa Grypa typu A – objawy, przebieg, leczenie i możliwe powikłania
Grypa należy do najczęściej występujących chorób wirusowych układu oddechowego. Szczególne wyzwanie epidemiologiczne stanowi przy tym grypa typu A, wywołująca infekcje u ludzi oraz innych gatunków ssaków i ptaków....
Odporność, wzmocnienie organizmu Sok z brzozy – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania. Jak dawkować sok z brzozy?
Sok z brzozy od dawna znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek na rozmaite dolegliwości. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje sok z brzozy i dlaczego warto włączyć go do diety?Co znajduje się w składzie soku z brzozy?Sok ...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...
Ciąża i dziecko Zespół Edwardsa – co to jest, jaki ma wpływ na dziecko i jakie są objawy trisomii chromosomu 18?
Ciąża to wspaniały okres w życiu każdej kobiety. Jednak czasem mogą pojawić się niespodziewane komplikacje w postaci chorób genetycznych dziecka. Przykładem takiej choroby jest Zespół Edwardsa. Niestety w zdecydowanej większości przypad...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta PDW (morfologia krwi) – wskaźniki, normy, obniżony. Wskaźnik anizocytozy płytek krwi
PDW to badanie, jedno ze składowych podstawowej morfologii, które pozwala ocenić zróżnicowanie płytek krwi pod kątem ich objętości. Innymi słowy, jest wskaźnikiem anizocytozy w wynikach morfologii krwi, który mierzy si...
Serce i układ krążenia Holter EKG: na czym polega, ile trwa i jak się przygotować? Wskazania i przebieg badania
Holter EKG pozwala dokonać pomiaru pracy najbardziej obciążonego organu naszego ciała - serca. Z poniższego artykułu dowiesz się: dlaczego coraz młodsi ludzie umierają na serce i jakie najczęstsze zaniedbania kardiologiczne stwierdzane s...
Układ rozrodczy i moczowy Ból jajnika: objawy, przyczyny, łagodzenie dolegliwości. Co wywołuje kłucie w jajniku?
Ból jajnika może być wyjątkowo niepokojący dla każdej kobiety. Ta nieprzyjemna dolegliwość objawia się kłuciem, uczuciem rozpierania po prawej lub lewej stronie podbrzusza....
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić....
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Zdrowy tryb życia Dieta ketogeniczna (keto) – co należy wiedzieć i jakie są wady oraz zalety?
Ludzie od wieków stosują różne diety odchudzające. Najczęściej ma to miejsce, kiedy zbliża się wiosna i lżejsze ubranie odsłania krągłe kształty ciała. Nie zawsze jednak diety stosuje się w celach ...
Słuch i szumy uszne Świecowanie uszu – na czym polega i czy jest to bezpieczne? Czy warto kupić świece do uszu?
Regularne i prawidłowe dbanie o higienę uszu ma bardzo ważne znaczenie dla zdrowia oraz jakości słuchu. Zaniedbywanie bądź też błędy w czyszczeniu uszu mogą prowadzić do nieprzyjemnych konsekwencji, skutkujących nawet utratą słuchu, ...
Układ pokarmowy Metformina - panaceum XXI wieku? Wszechstronny lek, skuteczny nie tylko w leczeniu cukrzycy
Metformina to substancja, która od lat stosowana jest w leczeniu cukrzycy typu 2. Chociaż na rynku farmaceutycznym obecna jest już niemal pół wieku, wciąż odkrywane są nowe i wielokierunkowe efekty jej sto...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem