Kluczowe wnioski z artykułu
- Ziarna i przetwory owsiane słyną z wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, antyoksydantów, witamin, soli mineralnych i aminokwasów, przyczyniając się do kompleksowej profilaktyki zdrowia.
- Kasza owsiana wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu znajduje zastosowanie w diecie cukrzycowej.
- Regularne spożywanie kaszy owsianej może przyczynić się do obniżenia cholesterolu oraz usprawnić funkcjonowanie przewodu pokarmowego.
Kasza owsiana – dlaczego zyskuje na popularności?
Kasza owsiana cieszy się coraz większą popularnością wśród osób wybierających świadome i odpowiedzialne żywienie. Owies wyróżnia się unikatowym składem, bogatym w błonnik oraz beta-glukany, którym przypisuje się prozdrowotne właściwości ziarna. Zboże stanowi również istotne źródło białka pokarmowego, stając się doskonałym źródło aminokwasów egzogennych, wśród których możemy wymienić m.in.:
- lizynę,
- tyrozynę,
- treoninę,
- metioninę,
- fenyloalaninę.
Wysoka zawartość białka sprawia, że kasza często wybierana jest przez wegan i wegetarian oraz osoby, które zmniejszają podaż mięsa w codziennym żywieniu. Czym jeszcze wyróżnia się kasza owsiana? Indeks glikemiczny jest wyjątkowo niski w porównaniu z innymi produktami zbożowymi. Sprawdzi się tym samym w diecie cukrzycowej. Owies poprawia również metabolizm, dzięki czemu spisze się jako uzupełnienie jadłospisu w diecie redukcyjnej.
Wartości odżywcze kaszy owsianej – dlaczego jest taka zdrowa?
Tym, co wyróżnia kaszę owsianą spośród innych produktów zbożowych, jest wyjątkowo wysoka, porównywalna z owocami i warzywami, zawartość przeciwutleniaczy, w tym kwasu hydroksybenzoesowego i hydroksycynamonowego. Wyróżnia się jednocześnie bogatą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, pozwalając na pokrycie nawet 30% dziennego zapotrzebowania człowieka na kwas linolowy. Owies dostarcza w diecie tiaminę, kwas pantotenowy, witaminę E oraz liczne sole mineralne, do których należy: magnez, krzem, fosfor, żelazo, cynk, wapń.
Kasza owsiana – właściwości:
- korzystne działanie na przewód pokarmowy;
- regulacja apetytu;
- obniżenie poziomu cholesterolu;
- zmniejszenie wchłaniania i uwalniania cukru;
- poprawa metabolizmu;
- przyspieszenie odchudzania;
- bogata zawartość składników odżywczych i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Charakteryzuje się przy tym niską zawartość sodu, dzięki czemu może być wykorzystywana przez osoby cierpiące na choroby układu krążeniowo-naczyniowego.
Kasza owsiana – najzdrowsza kasza dla cukrzyka
Odpowiedzmy teraz na pytanie, jaki jest związek między kaszą owsianą a cukrzycą. Warto pamiętać o tym, że jest to najzdrowsza kasza dla cukrzyka, wyróżniająca się wyjątkowo niskim indeksem glikemicznym. Relatywnie niskie wartości IG wynikają przede wszystkim z obniżonej zawartości skrobi i wysokiego poziomu fruktozanów. Co więcej, obecne w owsie β-glukany mogą obniżyć odpowiedź glikemiczną nawet o 50%. Zboże obniża glikemię po posiłku oraz zmniejsza stężenie insuliny we krwi, stając się ważnym uzupełnieniem farmakoterapii.
Owies słynie jednocześnie z bogatej zawartości włókna pokarmowego, które znacznie poprawia metabolizm węglowodanów. Dieta o niskim indeksie glikemicznym sprawdzi się zarówno w przypadku cukrzyków, jak i osób cierpiących na insulinooporność. Stanowi także ważny element profilaktyki zdrowia. Produkty owsiane wyróżniają się właściwościami sycącymi przy zachowaniu niskiej wartości energetycznej. Kasza przyda się tym samym w przypadku osób na diecie redukcyjnej.
Błonnik w kaszy owsianej – korzystny wpływ na zdrowie serca
Wysoka zawartość korzystnych dla zdrowia substancji sprawia, że produkty z owsa zaliczane są do superfoods. Co jeszcze znajdziemy w kaszy owsianej? Błonnik pokarmowy jest jednym z najważniejszych składników, warunkujących prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ile błonnika zawiera kasza owsiana? Wartości włókna pokarmowego w ziarnach wynoszą nawet 30%. Wyróżniają się dodatkowo wysoką zawartością frakcji rozpuszczalnej, która wśród zbóż jest charakterystyczna jedynie dla owsa.
Owies przyczynia się tym samym do obniżenia poziomu cholesterolu, stanowiąc ważne uzupełnienie diety w przypadku zaburzeń lipidowych. Błonnik rozpuszczalny wiąże duże ilości kwasów żółciowych oraz zwiększa wydalanie tłuszczów ze stolcem. Kasza owsiana zmniejsza ponadto ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca oraz stymuluje naturalny układ odpornościowy. Co więcej, włókna pokarmowe odpowiadają za opóźnienie wchłaniania triacylogliceroli oraz glukozy.
Beta-glukany w kaszy owsianej – wsparcie dla układu pokarmowego
Jednym z najważniejszych składników obecnych w kaszy owsianej są beta-glukany, które kompleksowo wpływają na zdrowie człowieka. Warto pamiętać o tym, że wspomniane związki, zawarte w rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego, niemal w całości ulegają rozkładowi w jelicie grubym oraz zwiększają gęstość masy pokarmowej, ułatwiając wypróżnianie oraz zmniejszając ryzyko wystąpienia zaparć. Włókno pokarmowe zawarte w owsie spowalnia dodatkowo pasaż jelitowy oraz uczestniczy w usuwaniu substancji toksycznych, chroniąc przed ich nadmiernym wchłanianiem w jelitach.
Przeciwutleniacze i antyoksydanty w kaszy owsianej – ochrona serca i przewodu pokarmowego
Czym jeszcze wyróżnia się kasza owsiana? Witaminy, sole mineralne oraz przeciwutleniacze pomagają w kompleksowy sposób zatroszczyć się o prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Tłuszcze znajdujące się w owsie słyną z bogatej zawartości antyoksydantów i polifenoli, które pozwalają na ograniczenie działalności wolnych rodników. Zdrowa żywność poprawia tym samym pracę serca oraz sprawność układu krążeniowego. Przeciwutleniacze zapobiegają również stanom zapalnym oraz stanowią ważny element profilaktyki przeciwnowotworowej.
Źródła:
- Marek Gibiński, Dorota Gumul, Jaorsław Korus, Prozdrowotne właściwości owsa i produktów owsianych, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, vol. 45, nr 4/2005.
- Radosław Kowalski, Grażyna Kowalska, Kasze, https://www.researchgate.net/publication/327775695_Kasze (dostęp 10.07.2024).
- Renata Korzeniowska-Ginter, Agnieszka Kamińska, Wiedza konsumentów na temat prozdrowotnych właściwości owsa oraz wykorzystanie przetworów owsianych w żywieniu, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, nr 86/2014.
- Ewa Lange, Produkty owsiane jako żywność funkcjonalna, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, vol. 70, nr 3/2010.
- Strączkowe są zdrowe! Praktyczny poradnik żywieniowy, jak zmniejszyć ilość mięsa w diecie na rzecz produktów pochodzenia roślinnego, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/12/E-book-Straczkowe-sa-zdrowe.pdf (dostęp 10.07.2024).
- Zalecenia żywieniowe w cukrzycy ciążowej, https://szpitalzelazna.pl/przychodnia/wp-content/uploads/2021/11/dieta-cukrzyca-zalecenia.pdf (dostęp 10.07.2024).
- Zygmunt Zdrojewicz, Agata Lubańska, Adrianna Wyderkowska, Wpływ spożywania płatków owsianych na organizm człowieka, Medycyna Rodzinna, nr 2/2017, https://www.czytelniamedyczna.pl/5923,wplyw-spozywania-platkow-owsianych-na-organizm-czlowieka.html (dostęp 10.07.2024).
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.