Czas jest nieubłagany i pędzi w niemal zawrotnym tempie. Wraz z upływem lat organizm w naturalny sposób traci swoje zdolności do wytwarzania nowych włókien kolagenowych. Tym samym skóra traci jędrność i swój młodzieńczy wygląd. Kolagen ma ogromny wpływ również na kondycję stawów i chrząstek, dlatego tak istotne wydaje się odpowiednie jego suplementowanie. Obecnie jednym z najskuteczniejszych preparatów jest kolagen rybi, który wykazuje duże powinowactwo do tego wytwarzanego przez ludzki organizm.
Zobacz także artykuł: https://www.wapteka.pl/blog/artykul/kolagen-czym-jest-jakie-ma-wlasciwosci-i-jak-wplywa-na-zdrowie
Rybi kolagen – co to?
Kolagen to białko, które zbudowane jest z dość nietypowej konfiguracji aminokwasów (dwa podstawowe to glicyna i prolina). Jak się okazuje, do zbudowania zmodyfikowanych aminokwasów, z których składa się łańcuch kolagenowy niezbędna jest odpowiednia dawka witaminy C.
Warto również dodać, że pozyskiwanie kolagenu z ryb jest stosunkowo wydajnym i bardziej ekonomicznym sposobem jego produkcji w przeciwieństwie do innych jego form.
Rybi kolagen wyróżnia się tym, że jego wiązania chemiczne między poszczególnymi włóknami są nieco rzadsze. Taka właściwość w praktyce oznacza dużo wyższą rozpuszczalność rybiego kolagenu niż w przypadku pozyskiwanego ze skór bydlęcych czy wieprzowych.
Rybi kolagen – jaki wybrać?
Doskonałym rozwiązaniem uzupełnienia niedoborów kolagenu jest jego regularna suplementacja. Jednak przed zakupem pierwszego lepszego preparatu warto zwrócić uwagę na fakt, że wyróżnia się dwa główne rodzaje kolagenu:
- kolagen typu I, który jest tym najbardziej wartościowym dla organizmu, ponieważ stanowi nawet do 90% wszystkich białek kolagenowych;
- kolagen typu II, sprawdzi się lepiej w przypadku osób, którym zależy na poprawieniu elastyczności stawów i chcą zwiększyć ich zakres ruchliwości.
Obecnie najlepszą przyswajalnością może się pochwalić kolagen morski, czyli taki, który jest pozyskiwany z ryb. Głównie jest to tuńczyk, rekin żarłacz lub dorsz. Kolagen rybi wykazuje podobną budowę strukturalną do kolagenu wytwarzanego przez ludzki organizm. Warto jednak, aby wybrany preparat był bogaty również w witaminę C oraz kwas hialuronowy, co znacznie bardziej podbije właściwości kolagenu. Wybór preparatu powinien być warunkowany przede wszystkim potrzebami zainteresowanego.
Rybi kolagen – na co pomaga?
Kolagen nazywany jest białkiem młodości. I jest w tym sporo prawdy. Kolagen stanowi niemal 30% wszystkich białek produkowanych przez ludzki organizm, jednocześnie jest jednym z głównych składników tkanki łącznej. Kolagen bowiem stanowi podstawowy budulec skóry, kości, zębów, ścięgien, chrząstek, naczyń krwionośnych oraz rogówek oka.
Dodatkowo przyczynia się do utrzymania gładkości, jak również elastyczności i jędrności skóry. Wraz z cząsteczkami kwasu hialuronowego zapewnia odpowiednie nawilżenie i napięcie skóry. Bez kolagenu stawy nie mogą prawidłowo funkcjonować. Pojawiają się nieprzyjemne dolegliwości bólowe. Odpowiednia dawka kolagenu zapewnia dużo szybsze gojenie się ran, jak również wpływa pozytywnie na proces zrastania złamanych kości. Należy również pamiętać, że kolagen wpływa także na zachowanie odpowiedniej elastyczności naczyń krwionośnych, tym samym usprawniając krążenie krwi w organizmie.
Kolagen jako białko funkcjonalne
Kolagen wykazuje również właściwości ochronne narządów wewnętrznych w tym nerek, żołądka i wątroby, poprzez tworzenie wokół nich specyficznej warstwy zabezpieczającej. Niektóre z doniesień naukowych wskazują na ważną rolę kolagenu w utrzymaniu prawidłowej pracy układu immunologicznego, który odpowiedzialny jest przede wszystkim za aktywną walkę z drobnoustrojami chorobotwórczymi, różnego rodzaju toksynami, a nawet komórkami nowotworowymi.
Rybi kolagen na stawy
Stosowanie kolagenu ze względu na problemy z odpowiednią pracą stawów, z pewnością przyniesie zadowalające rezultaty. Regularna suplementacja wpływa pozytywnie na wzmocnienie odporności całego układu ruchu na wszelkiego rodzaju urazy, kontuzje, a nawet wycieranie się mazi stawowej, która jest kluczowa w prawidłowym funkcjonowaniu stawów.
Właściwości rybiego kolagenu
Kolagen rybi wykazuje dużą skuteczność ze względu na swoją podobną budowę chemiczną do ludzkiego kolagenu. To co wyróżnia go od konkurencji, to przede wszystkim dużo wyższa biodostępność niż w przypadku przyjmowania chociażby kolagenu wieprzowego. Rybi kolagen pozyskiwany jest z rybich skór poddanych kwaśnej hydratacji.
Odpowiednia podaż kolagenu przyczynia się do poprawienia wyglądu skóry, włosów i paznokci. Oprócz regularnej suplementacji kolagenu warto zadbać o zdrową i zrównoważoną dietę oraz należy pamiętać o prawidłowym nawodnieniu organizmu - zgodnie z rekomendacjami człowiek powinien wypijać średnio od 1,5 do 2 litrów płynów każdego dnia.
W przeciwieństwie do przyjmowania kolagenu bydlęcego, kolagen rybi nie naraża człowieka na zachorowanie na chorobę Creutzfelda-Jacoba, czyli chorobę „wściekłych krów”. Dodatkowo specyficzna obróbka kolagenu rybiego pozwala na skuteczną metodę jego oczyszczenia w czasie produkcji, co przyczynia się niemal do wyeliminowania jakichkolwiek właściwości alergizujących.
Regularne stosowanie rybiego kolagenu z pewnością okaże się pomocny w drodze do wizualnej poprawy skóry i zmniejszy jej podatność na powstawanie zmarszczek i mało estetycznych bruzd.
Rybi kolagen w proszku czy w tabletkach?
Na rynku najbardziej popularnym środkiem jest rybi kolagen w proszku, który przeznaczony jest do rozpuszczania w wodzie. Można również łączyć go z różnymi napojami lub koktajlami, ponieważ nie ma żadnego smaku i zapachu, co dla niektórych osób, może być istotnym kryterium wyboru. Kolagen w proszku wyróżnia się przede wszystkim szybkim i łatwym wchłanianiem.
Z kolej preparaty, które oferowane są w formie tabletek wchłaniają się nieco wolniej w porównaniu do kolagenu w proszku. Warto również pamiętać, że przyjmując kolagen w tabletkach zawsze należy popijać je dużą ilością wody.
Przyjmowanie kolagenu - skutki uboczne
Przyjmowanie kolagenu może w niektórych przypadkach wywołać reakcję alergiczną, dlatego najbardziej polecanym produktem jest kolagen rybi, który niemal do zera eliminuje ten problem. Inne niepożądane skutki mogą występować w postaci: ogólnego osłabienia, bóli mięśniowych i stawowych, problemów z wypróżnianiem się, kwaśnego oddechu lub nieprzyjemnego posmaku w ustach.
Zdecydowana większość skutków ubocznych ma miejsce, w przypadku nie przestrzegania zaleceń dotyczących dawkowania. Obecnie przyjmuje się, że maksymalna dzienna dawka wynosi 4000 mg na dobę.
Niezależnie od wybranej formy rybiego kolagenu - proszek do rozpuszczania czy tabletki, jest to doskonały sposób na zdrową suplementację tego jakże ważnego dla ludzkiego organizmu białka. Chociaż z biegiem lat organizm ludzki traci swoje umiejętności wytwarzania odpowiednich dawek kolagenu, w łatwy i przystępny sposób można uzupełniać jego niedobory.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.