Niewłaściwa dieta, otyłość, ciągły stres psychiczny i nieprawidłowa higiena snu – wszystko to powoduje nagromadzenie w naszym organizmie nadmiaru wolnych rodników tlenowych. Stres oksydacyjny uznawany jest za jeden z ważniejszych czynników rozwoju chorób cywilizacyjnych. Istnieje wiele naturalnych sposobów na radzenie sobie z nadmiarem wolnych rodników. Warto wspomnieć tu o ziołach i przyprawach. Biorąc pod uwagę roślinę jaką jest kolendra, właściwości substancji zawartych w jej liściach i nasionach wysuwają ją na jedną z czołowych pozycji wśród produktów antyoksydacyjnych.
W celu zgłębienia tematu naturalnych produktów antyoksydacyjnych, zobacz też artykuł: Antyoksydanty, przeciwutleniacze - jakie jest ich zadanie i dlaczego warto zadbać o dietę bogatą w antyoksydanty
Czym są choroby cywilizacyjne?
Choroby cywilizacyjne to zbiorowa nazwa na określenie wszystkich schorzeń wywołanych współczesnym stylem życia i starzeniem się społeczeństwa. Najczęstsze choroby cywilizacyjne to przede wszystkim: cukrzyca, miażdżyca oraz choroba niedokrwienna serca. Większość przypadków ich występowania związana jest z niewłaściwymi nawykami dotyczącymi przede wszystkim niezdrowego sposobu odżywiania oraz mało aktywnego trybu życia. Nieodzownie łączy się to ze stresem oksydacyjnym i nadmiarem wolnych rodników. Te reaktywne związki w pewnych ilościach mogą być dezaktywowane przez układ immunologiczny. Kiedy gromadzi się ich za dużo, organizm nie jest w stanie poradzić sobie z ich usuwaniem. W konsekwencji wolne rodniki mogą oddziaływać na zdrowe komórki naszego ciała i je uszkadzać. Obecnie choroby cywilizacyjne stanowią główną przyczynę zgonów w krajach rozwiniętych. Należy uwzględnić tu przede wszystkim choroby sercowo-naczyniowe, z których największe żniwo zbierają zawały oraz udary mózgu.
Jeśli chodzi o choroby cywilizacyjne, przyczyny są bardzo złożone. Nie każda osoba prowadząca niezdrowy tryb życia będzie musiała borykać się z tymi poważnymi problemami. Niemniej jednak nie ulega wątpliwości, że w ostatnich latach obserwuje się dramatyczny wzrost zachorowań na choroby serca oraz choroby nowotworowe. Wielu z nich można zapobiec poprzez odpowiednią profilaktykę. Duży nacisk kładzie się tu przede wszystkim na wczesne wykrywanie schorzeń. Duża ich część może być skutecznie leczona zanim zacznie utrudniać codzienne funkcjonowanie, a nawet zagrażać życiu pacjenta.
Profilaktyka chorób cywilizacyjnych obejmuje również zmianę trybu życia. Najlepszym sposobem są stopniowe zmiany, takie jak eliminacja jednego bądź dwóch produktów czy też wprowadzenie wartościowego składnika do naszej diety. Małe kroczki z czasem mogą całkowicie odmienić nasze życie bez nadmiernego stresu i obciążenia niemożliwymi postanowieniami i wyzwaniami. Jeśli chodzi o aktywność fizyczną, warto rozpocząć od codziennych spacerów lub wizyt na siłowni dwa razy w tygodniu. Najlepszym sposobem jest znalezienie sportu, który sprawia nam najwięcej przyjemności i nie musimy się do niego zmuszać.
Skuteczne zapobieganie i ochrona przeciw chorobom cywilizacyjnym, czyli siła witamin i przeciwutleniaczy zawartych w kolendrze
Niektóre związki zawarte w produktach roślinnych, nazywane antyoksydantami, posiadają właściwość dezaktywowania rodników tlenowych. Produktami szczególnie bogatymi w tego rodzaju substancje są zioła. Warto tu zwrócić uwagę na tytułową kolendrę wyróżniającą się bogactwem przeciwutleniaczy. Codzienne picie naparu z jej liści i nasion może nieść za sobą szereg korzyści zdrowotnych, które holistycznie wpływają na usprawnienie metabolizmu całego organizmu.
Nowe choroby cywilizacyjne bardzo często wynikają z podwyższonego ciśnienia tętniczego lub podwyższonego poziomu cukru we krwi. Nie bez znaczenia pozostaje również otyłość. Kolendra wpływa korzystnie na wiele tych stanów, co stanowi istotny czynnik prewencyjny zachorowania.
Lecznicze właściwości kolendry – do czego dodawać liście i nasiona?
Kolendra wykorzystywana jest jako przyprawa niemal na całym świecie. Cechuje się charakterystycznym smakiem kojarzącym się głównie z daniami Bliskiego Wschodu. Stosuje się ją niemal we wszystkich kuchniach azjatyckich, a także w kuchni meksykańskiej i wielu europejskich.
Jeśli chodzi o roślinę, jaką jest kolendra, przyprawa do czego może być stosowana i jak łączyć ją z innymi smakami, posiadamy tu dużą różnorodność. Najprostszym rozwiązaniem jest dodanie kolendry do mięsa, szczególnie wieprzowego lub wołowego. Niemniej jednak przyprawa ta doskonale komponuje się także z warzywami. Dodaje niesamowitego aromatu roślinnemu gulaszowi, sosom na bazie pomidorów lub farszom warzywnym. Nieco bardziej wyjątkowym połączeniem, stosowanym w niektórych kuchniach egzotycznych, jest łączenie kolendry ze składnikami słodkimi, takimi jak mango.
Oczyszczanie organizmu z toksycznych metali za pomocą kolendry
Kolendra może być spożywana w postaci przyprawy, naparu lub oleju. Wszystkie te składniki cechują się nieco odmiennymi właściwościami i zasługują na naszą uwagę. Zawsze jednak należy pamiętać, że w zdrowej diecie chodzi przede wszystkim o różnorodność. Z tego względu warto pochylić się nad różnymi źródłami antyoksydantów oraz składników pomagających oczyścić nasz organizm.
Jeśli chodzi o roślinę jaką jest kolendra, właściwości lecznicze tej rośliny zostały potwierdzone w badaniach naukowych. Należy jednak pamiętać, że jedna roślina nigdy nie będzie stanowić leku na wszystkie nasze dolegliwości. Kolendra może być bardzo istotna w profilaktyce chorób cywilizacyjnych i zapobiegać ich rozwojowi. Nawet jeśli idealna mikstura na obniżenie cholesterolu i triglicerydów nie istnieje, to właśnie kolendra do picia zasługuje na jedną z wyższych pozycji wśród produktów korzystnie wpływających na nasz profil lipidowy, poziom glukozy we krwi oraz trawienie.
Składnikiem diety przeciwmiażdżycowej może być olej z kolendry. Wyróżnia się on wysoką zawartością kwasów tłuszczowych nienasyconych, których regularne spożywanie prowadzi do obniżenia poziomu cholesterolu LDL.
Kolendra na obniżanie ciśnienia, cholesterolu i poziomu cukru
Jeśli chodzi o przyprawę jaką jest kolendra, właściwości regulujące ciśnienie krwi wynikają przede wszystkim z wpływu na oddziaływanie jonów wapnia z acetylocholiną. Zależność ta decyduje o skurczu lub rozkurczu naczyń krwionośnych.
Mówiąc o składniku jakim są nasiona kolendry, właściwości regulowania poziomu glukozy we krwi również muszą zostać wspomniane. Uważa się, że regularne stosowanie kolendry w dłuższej perspektywie czasu może usprawnić metabolizm węglowodanów i stymulować wydzielanie insuliny.
Kolendra w walce ze stresem – czyli w jaki sposób stosować, aby zniwelować nerwy?
W przypadku przyprawy jaką jest kolendra, przepisy lecznicze opierają się na stosowaniu jak najmniej przetworzonych nasion lub liści. Jednak roślina ta wykorzystywana jest również do produkcji olejków eterycznych. Produkty tego typu cechują się właściwościami relaksacyjnymi. Mogą zredukować uczucie zmęczenia, ból głowy i objawy nerwicy.
Napar z kolendry na poprawę trawienia – jak przyrządzić?
Jeśli chodzi o roślinę jaką jest kolendra, odchudzanie z jej użyciem może być znacznie bardziej komfortowe i przyjemniejsze. Roślina przyda się również osobom z dolegliwościami jelitowymi. Picie codziennie naparu wykonanego z 1 łyżeczki nasion zalanych szklanką wrzątku pomaga w redukcji wzdęć i zapobiega rozwojowi patogennej mikroflory w układzie pokarmowym.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.