Kombucha (kombucza): czym jest i jakie ma właściwości zdrowotne? Czy warto pić napój z grzyba herbacianego?

Kombucha (kombucza): czym jest i jakie ma właściwości zdrowotne? Czy warto pić napój z grzyba herbacianego? - zdjęcie

Kombucha jest szczególnie propagowana wśród osób zainteresowanych medycyną naturalną, zdrowym odżywianiem oraz ziołolecznictwem. Chociaż jej właściwości lecznicze są wykorzystywane w medycynie naturalnej od ponad 2000 lat, dotąd nie doczekała się żadnych poważnych badań naukowych, które mogłyby obiektywnie potwierdzić jej wyjątkowe działanie lecznicze. Z reklam można dowiedzie się, że pomaga prawie na wszystko. Czy rzeczywiście tak jest, czy każdy może pić napój z kombuchy i jakie są opinie lekarzy na ten temat?

Napój kombucha z grzyba herbacianego – podstawowe informacje

Grzyb kombucha to inaczej grzyb herbaciany czy grzyb japoński, czasem błędnie nazywany grzybem tybetańskim. Pod tą nazwą kryje się kolonia bakterii i specjalna kultura drożdży, która należy do grupy SCOBY (Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeasts), czyli do grupy symbiotycznych kultur drożdży i bakterii. W jej składzie wyodrębniono m.in. bakterie z rodzaju Acetobacter i Gluconobacter (różne gatunki i szczepy, które syntetyzują przede wszystkim kwasy organiczne) oraz drożdże z rodzajów Saccharomyces, Saccharomycodes, Schizosaccharomyces, Zygosaccharomyces, Dekkera, Candida, Torulospora, Koleckera, Pichia, Mycotorula i Mycoderma (przede wszystkim rozkładają cukier i syntetyzują etanol).

Jak wygląda kombucha? Grzyb japoński nie wygląda zbyt atrakcyjnie – ma postać galaretowatej, plackowatej masy o białej lub jasno-pomarańczowej barwie. Po dodaniu go do posłodzonej herbaty zaczyna fermentować. W procesie tym powstaje słodko-kwaśny, musujący i orzeźwiający napój o ciekawych walorach smakowych. Może mieć barwę od jasnoszarej do ciemnobrązowej. W sklepach ze zdrową żywnością oraz w Internecie można zakupić gotowy napój z kombuchy – cena wynosi od 7 do 20 zł za 500 ml lub też przygotować go samodzielnie.

Jakie właściwości zdrowotne ma napój z kombuchy?

Napój z kombuchy charakteryzuje się bardzo bogatym składem. Zawiera między innymi kwasy organiczne (octowy, mlekowy, jabłkowy, askorbinowy, glukonowy, glukoronowy, szczawiowy), witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12), składniki mineralne (cynk, magnez, wapń, żelazo, miedź), etanol (do 2%), kofeinę, dwutlenek węgla, białka, tłuszcze, polifenole oraz cukry. Z uwagi na zawartość tak licznych związków, z pewnością napój z kombuchy posiada wiele właściwości zdrowotnych, chociaż większość z nich nie znalazła jeszcze potwierdzenia w badaniach naukowych.

Na co może pomóc kombucha? Właściwości zdrowotne, których można się domyślać to:

odtruwanie organizmu, wynikające z obecności kwasu glukoronowego i jego pochodnych, który wykazują zdolność łączenia się z toksynami i metabolitami leków, a te następnie są unieszkodliwiane i wydalane z organizmu,

  • działanie antyoksydacyjne – dzięki zawartości witaminy C, polifenoli oraz niektórych minerałów,
  • wspieranie układu odpornościowego i wpływ na odbudowę flory bakteryjnej (dzięki obecności kwasu mlekowego, octowego, jabłkowego, witamin i minerałów),
  • regulowanie pracy układu pokarmowego,
  • usprawnianie pracy nerek i pęcherza moczowego,
  • wspomaganie regeneracji wątroby.

Napój z kombuchy polecany jest w wielu dolegliwościach, np. przy bezsenności, braku apetytu, utracie pamięci, nadciśnieniu tętniczym, wysokim poziomie cholesterolu, otyłości, osłabieniu, zespole przewlekłego zmęczenia, zespole napięcia przedmiesiączkowego, reumatyzmie, artretyzmie, cukrzycy, a nawet AIDS i nowotworach.

Kombucha wykazuje również wiele cennych właściwości przy stosowaniu zewnętrznym, co sprawia, że wykorzystuje się ją w produkcji kosmetyków https://www.wapteka.pl/pielegnacja-twarzy,224.html, np.:

  • toników i płynów do demakijażu twarzy, ponieważ przywraca skórze prawidłowe pH,
  • preparatów zwalczających trądzik, ponieważ zawiera alkohol, który działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie oraz usuwa toksyny i eliminuje wolne rodniki,
  • kremów przeciwzmarszczkowych, rozświetlających, wygładzających oraz nawilżających, dzięki działaniu witamin C i A oraz kwasu mlekowego,
  • peelingów oczyszczających, dzięki zawartości kwasu jabłkowego,
  • balsamów do włosów, ponieważ zawiera witaminy z grupy B i witaminę C, które pobudzają cebulki i wzmacniają łodygę włosa.

Jak zrobić napój z kombuchy?

Napój z kombuchy można przygotować na bazie herbaty czarnej, zielonej lub herbaty z dzikiej róży. Przepis jest dosyć prosty, ale wymaga trochę czasu. Potrzeba wody, herbaty, kombuchy oraz cukru.

Kombucha napój – jak przygotować?

W szklanym lub ceramicznym naczyniu (nie może być plastikowe ani metalowe, ponieważ weszłoby w reakcję z kwasami, które powstają podczas fermentacji) zaparzamy 1 torebkę herbaty ekspresowej lub 2-3 łyżeczki herbaty liściastej (herbatę liściastą przecedzamy przez sito) w jednym litrze wody i pozostawiamy do ostygnięcia (ponieważ wysoka temperatura zabija bakterie i grzyby). Następnie dodajemy ok. 0,5 szklanki cukru, pół szklanki (ok. 100 ml) napoju z poprzedniej fermentacji (jeśli dopiero zakupiliśmy grzybek, do zaszczepienia możemy użyć 1 łyżkę octu winnego) i mieszamy. Następnie dokładamy kombuchę – delikatniejszą, jaśniejszą stroną do góry, a ciemniejszą do dołu, tak, aby grzyb pływał pośrodku naczynia. Następnie naczynie przykrywamy gazą lub oddychającym płótnem (jeśli nie będzie przepływu powietrza, może pojawić się pleśń) i odstawiamy w suche, ciepłe (optymalna temperatura to 23-28 stopni) i zacienione miejsce na okres do ośmiu dni. Napój nadaje się do picia już po 3-5 dniach (powinien mieć smak zbliżony do cydru), optymalnie po siedmiu (jeśli fermentacja trwa dłużej, może powstać ocet winny, którego z powodzeniem używa się do zaszczepienia kolejnego napoju). Kiedy płyn jest gotowy, należy oddzielić nową warstwę grzyba od starej i obie włożyć do osobnych naczyń z przykryciem, po czym zalać je niewielką ilością napoju z kombuchy i wstawić do lodówki. Kombucha zapada wtedy w stan hibernacji i może tak przetrwać nawet 36 miesięcy. Napój z kombuchy przelewamy przez sitko do butelek lub słoików i przechowujemy go w lodówce. Po schłodzeniu nadaje się do picia.

Przedawkowanie kombuchy – czy jest się czego bać?

W związku z odnotowaniem przypadków występowania objawów niepożądanych, spowodowanych piciem zbyt dużych ilości napoju z kombuchy, nie należy go pić przez dłuższy okres, ani w większych ilościach. Ogólnie znane są (nagłaśniane swego czasu przez prasę) dwa przypadki sytuacji zagrażające życiu, spowodowane wypiciem większej ilości kombuchy:

  • W 1995 roku (wg Amerykańskiego Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorobom – CDC) dwie kobiety były hospitalizowane z powodu ciężkiej kwasicy mleczanowej. Okazało się, że przez dwa miesiące piły napój z kombuchy w ilościach przekraczających 118 ml dziennie. Jedna z nich zmarła na skutek zatrzymania akcji serca, drugą udało się uratować.
  • W 2009 roku Amerykańskie Towarzystwo Onkologiczne zgłosiło przypadek wystąpienia zagrażającej życiu kwasicy mleczanowej u 22-letniego mężczyzny po 12. godzinach od wypicia napoju z kombuchy. U pacjenta występowały trudności w oddychaniu, gorączka i dezorientacja, jednak udało się go uratować.

Od czasu do czasu spotyka się sygnały o innych działaniach niepożądanych, spowodowanych piciem kombuchy w ilościach przekraczających 0,5 szklanki dziennie, takich, jak np.: nudności, wymioty, bóle głowy, reakcje alergiczne, uszkodzenia wątroby.

Kombucha – dawkowanie

Napój z kombuchy silnie oddziałuje na cały organizm, dlatego do jego picia należy przygotowywać się stopniowo, zaczynając np. od jednej łyżeczki dziennie. Początkowo mogą wystąpić bóle głowy, co może być związane z procesem wydalania toksyn i oczyszczaniem organizmu. Za bezpieczną ilość przyjmuje się spożywanie nie więcej niż 118 ml napoju z kombuchy w ciągu dnia.

Jakie są przeciwwskazania do picia kombuchy?

Ze względu na zawartość w napoju z kombuchy alkoholu, nie powinny go pić dzieci i kobiety w ciąży, a z powodu obecności cukru nie zaleca się go również diabetykom. Z uwagi na możliwość wystąpienia skutków ubocznych należy zachować szczególną ostrożność u osób:

  • cierpiących na kamicę szczawianową – ponieważ zawiera on kwas szczawiowy, który odkłada się w drogach moczowych,
  • zmagających się z grzybicą przewodu pokarmowego – ponieważ jeśli kombucha została skażona grzybami chorobotwórczymi, picie napoju utrudni leczenie drożdżycy,
  • cierpiących na biegunki lub zespół jelita drażliwego – ponieważ napój zawiera kofeinę, która zaostrza przebieg tych chorób,
  • z osłabionym układem immunologicznym (pacjenci onkologiczni, po chemioterapii, po przeszczepie, z wirusem HIV, w podeszłym wieku). U osób zdrowych napój zwiększa odporność, jednak w przypadku pacjentów z obniżoną odpornością picie kombuchy może być groźne, jeśli została skażona grzybami chorobotwórczymi, wytwarzającymi trujące toksyny,
  • cierpiących na reumatyzm, reumatoidalne zapalenie stawów, miażdżycę – ponieważ kombucha zwiększa zakwaszenie organizmu.

Opinie lekarzy na temat kombuchy

Według specjalistów z Zakładu Bromatologii Katedry Toksykologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi napój z kombuchy wpływa pozytywnie na metabolizm, układ trawienny oraz proces oczyszczania organizmu z toksyn. Nie wszyscy jednak lekarze podzielają ich zadanie. Niektórzy wręcz ostrzegają przed piciem kombuchy. Do chwili obecnej nie ma dowodów naukowych, które by jednoznacznie potwierdziły właściwości lecznicze tego napoju. Należy go zatem traktować jako suplement diety, z zachowaniem odpowiednich środków ostrożności, aby uniknąć wystąpienia możliwych skutków ubocznych.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Mięśnie i kości

Jak odbudować chrząstkę i maź stawową? Sprawdzone sposoby na regenerację i ochronę stawów przed zwyrodnieniem
Choroba zwyrodnieniowa stawów zaliczana jest do najczęściej występujących chorób przewlekłych. Stanowi jedną z przyczyn niepełnosprawności osób starszych, odpowiadając za występowanie uciążliwych objawów....

Choroby kobiece

Hemoroidy – jak leczyć i złagodzić pierwsze objawy? Jak pozbyć się hemoroidów?
Hemoroidy, czyli żylaki odbytu, powstają wskutek powiększania się guzków krwawniczych i odpowiadają za występowanie uciążliwych objawów. Hemoroidy dotyczą coraz większej liczby osób, stając się poważnym problemem......

Układ rozrodczy i moczowy

Kamienie nerkowe – jak je zdiagnozować i co zrobić, aby się ich szybko pozbyć?
Kamica nerkowa, nazywana także kamicą moczową, zaliczana jest do najczęściej występujących chorób układu moczowo-płciowego. Polega na tworzeniu się złogów w drogach moczowych ze składników występujących w moczu....

Przeziębienie i grypa

Ranking skutecznych leków przeciwbólowych, które musisz mieć pod ręką, gdy "coś Cię bierze”
Ból to jeden z najczęstszych objawów towarzyszących infekcjom wirusowym, takim jak przeziębienie czy grypa. W takich sytuacjach wybór odpowiedniego środka przeciwbólowego może zadecydować o sz...

Układ rozrodczy i moczowy

Zespół nerczycowy — czym jest? Jak go rozpoznać i leczyć?
Zespół nerczycowy to poważna choroba nerek, która może znacząco obniżyć jakość życia i prowadzić do licznych powikłań zdrowotnych. Charakteryzuje się dużą utratą białka przez nerki oraz objawami takimi jak ...

Serce i układ krążenia

Zapalenie wsierdzia — objawy, przyczyny, leczenie i możliwe powikłania
Zapalenie wsierdzia to poważna choroba serca, która dotyka wewnętrznej warstwy serca i zastawek, stanowiąc zagrożenie dla zdrowia i życia pacjenta. Choroba ta, choć stosunkowo rzadka, wymaga szybkiej...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Co brać w okresie przeziębień i grypy, aby wzmocnić odporność?
Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy infekcje wirusowe i bakteryjne stają się szczególnie uciążliwe. Dlatego warto zadbać o wzmocnienie odporności poprzez prawidłowo zbilansowaną dietę...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Zakażenie Clostridium difficile – przebieg, leczenie, dieta
Zakażenie bakterią Clostridium difficile to jedno z najczęstszych powikłań po antybiotykoterapii, które może prowadzić do poważnych proble...

Serce i układ krążenia

Jak dbać o organizm przy cukrzycy typu 2? Suplementy i preparaty w walce z insulinoopornością. Berberyna vs metformina – co wybrać?
Cukrzyca i insulinooporność stanowią jedno z największych wyzwań współczesnej medycyny. Szacuje się, że zaburzenia metaboliczne diagnozowane są u co 5. osoby powyżej 65. roku życia....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem