Ksylitol (cukier brzozowy) – co warto o nim wiedzieć? Co warto wybrać, ksylitol a erytrol (erytrytol), stewia?

Ksylitol (cukier brzozowy) – co warto o nim wiedzieć? Co warto wybrać, ksylitol a erytrol (erytrytol), stewia? - zdjęcie

Ksylitol to jeden z najpopularniejszych słodzików, zastępujący kaloryczny i niezdrowy cukier. Dowiedz się, jak produkuje się ksylitol, jakie są zalety i wady jego spożywania i kiedy warto po niego sięgnąć.

Czym jest ksylitol?

Mówiąc najprościej, ksylitol to cukier brzozowy, chociaż nazwa ta może wprowadzać w błąd. Jeszcze całkiem niedawno ksylitol faktycznie pozyskiwany był jedynie z kory brzozy, ale obecnie przy produkcji na masową skalę, wielu producentów (zwłaszcza chińskich) pozyskuje ksylitol z kukurydzy. Jest to znacznie prostsza i efektywniejsza w uprawie metoda, jednak taki sposób produkcji ksylitolu wzbudza kontrowersje. Dlaczego - o tym przeczytasz w dalszej części artykułu.

Z perspektywy chemika, ksylitol to alkohol cukrowy. Oznacza to, że składa się z cząsteczki cukru oraz cząsteczki alkoholu. W wyglądzie, jak również smaku, ksylitol przypomina tradycyjny cukier pozyskiwany z buraków cukrowych. W indywidualnej ocenie ksylitol jest jednak odbierany jako słodszy, ponieważ to, w jaki sposób zbudowane są jego cząsteczki, umożliwia dodatkowe pobudzanie receptorów znajdujących się na języku.

Ksylitol fiński czy chiński?

Ksylitol jest pochodną ksylanów, czyli pewnego rodzaju polisacharydów występujących w wielu roślinach. W korze brzozowej jest ich wyjątkowo dużo, dlatego pierwotnie ksylitol pozyskiwany był właśnie z obróbki tego drzewa (stąd nazwa cukier z brzozy). Z biegiem czasu jednak, wraz z postępującymi naukami biotechnologicznymi, odkryto, że pozyskiwanie ksylitolu z kolb kukurydzy jest nie tylko wydajniejszym rozwiązaniem, ale również tańszym. Metodą tą zachwycili się szczególnie Chińczycy - wiele firm światowej sławy importuje ksylitol chiński (kukurydziany). Mimo jego powszechności, nie udało mu się wyprzeć z rynku największego konkurenta, jakim jest ksylitol fiński, pozyskiwany metodą tradycyjną.

Czym jednak różnią się od siebie dwa wymienione ksylitole, pomijając fakt ich pochodzenia? Fiński ksylitol produkowany jest stosunkowo prostą metodą, pozbawioną użycia kwasów czy grzybów, które miałyby wydobyć ksylany z kory brzozowej. Produkcja fińskiego ksylitolu jest odpowiedzialna pod względem ekologicznym i - co ważne dla wielu osób - nie wykorzystuje produktów modyfikowanych genetycznie. Natomiast ksylitol pochodzący z kolb kukurydzy wymaga wydobycia przy użyciu dwóch rodzajów grzybów lub specyficznej obróbki, zwanej kwasową hydrolizą biomasy. Jest ona bardzo szkodliwa dla środowiska naturalnego. Ponadto, wykorzystywana do produkcji ksylitolu kukurydza jest w większości przypadków modyfikowana genetycznie.

Ksylitol czy erytrol (erytrytol), stewia - który słodzik wybrać?

Mając do wyboru ksylitol a cukier, warto zdecydować się na ten pierwszy ze względu na niską kaloryczność i indeks glikemiczny. Ksylitol nie jest jednak jedynym dostępnym słodzikiem: do wyboru mamy jeszcze maltitol, erytrol i stewię. Pokrótce charakteryzujemy wszystkie z nich:

  • erytrol (erytrytol) - proszek pozyskiwany z pszenicy lub skrobi kukurydzianej, na drodze hydrolizy enzymatycznej, w wyniku której otrzymuje się glukozę. Ta z kolei poddawana jest fermentacji drożdży. Związek ten zapewnia około 80% słodyczy dawanej przez sacharozę. Erytrol nie posiada żadnych substancji odżywczych, ani mikro czy makroelementów. Jego oddziaływanie na organizm jest tak nikłe, że nawet nie podnosi poziomu glukozy we krwi.
  • stewia - biały proszek pozyskiwany z rośliny Sevia rebaudiana jest kilkuset krotnie słodszy od sacharozy. Jego kaloryczność jednak różni się, w zależności od producenta, ponieważ do stewii dodawane są substancje takie jak gliceryna czy maltodeksytryny. Kupując stewię należy sprawdzić dokładnie opis produktu: wielu producentów sprzedaje słodziki zawierające procentowy udział stewii, reklamując je jako stewię. Stewia posiada różnorodne mikroelementy, kwas foliowy, wykazuje działanie bakteriobójcze, może obniżać ciśnienie. Mankamentem, o którym wspominają osoby nie przepadające za tym słodzikiem, jest specyficzny posmak stewii. Niektóre osoby nie wyczuwają go jednak w ogóle.
  • maltitol - związek ten jest w smaku zbliżony do słodkości sacharozy. Jego wyróżnikiem na tle innych słodzików jest odporność na wysokie temperatury - dlatego z powodzeniem stosowany jest w piekarnictwie dla diabetyków, używa się go do produkcji lodów. Ze względu na kremową konsystencję, może również zastępować tłuszcze. Dlatego maltitol jest szczególnie wykorzystywany przy produkcji słodyczy dietetycznych. Jego stosowanie, podobnie jak i innych słodzików, nie jest obarczone poważnymi skutkami ubocznymi: może jednak powodować krótkotrwałą biegunkę, jeśli zostanie spożyty w dużych ilościach przez osobę nieoswojoną z tym słodzikiem.

Jakie są właściwości ksylitolu?

W przeciwieństwie do powszechnie znanych i stosowanych cukrów, jak fruktoza, glukoza, sacharoza czy laktoza, ksylitol nie fermentuje w przewodzie pokarmowym. Ma to dobre i złe strony. Zdecydowanie plusem takiej sytuacji jest fakt, że nie jest zamieniany na niebezpieczne dla szkliwa zębów kwasy w jamie ustnej. Minusem, że do jego fermentacji dochodzi dopiero na końcu jego drogi, w jelicie grubym. To u podatnych osób może prowadzić do nasilenia objawów takich jak gazy czy rozwolnienie. W większości jednak przypadków można tego uniknąć, przez stopniowe przyzwyczajanie organizmu do ksylitolu (porcje nie większe, niż na czubku łyżeczki dzień po dniu).

Ksylitol posiada niski indeks glikemiczny, co oznacza, że w przeciwieństwie do tradycyjnych cukrów, nie powoduje nagłych wyrzutów insuliny do krwi. Ponieważ jest bardzo słodki, a stosunkowo mało kaloryczny, stanowi ciekawą alternatywę dla cukru. Ksylitol znajduje zastosowanie w kosmetyce i w produktach do higieny jamy ustnej, ponieważ wykazuje działanie bakteriobójcze oraz nie prowadzi do rozwoju drożdżycy.

W jakiej postaci ksylitol jest najlepszy?

Ksylitol powszechnie dostępny jest w postaci dobrze rozpuszczalnego w płynach, białego proszku. Taka forma ksylitolu jest zdecydowanie najwygodniejsza do słodzenia herbaty czy kawy, a także wykorzystania przy dietetycznych wypiekach. W aptekach dostępne są również różnorodne preparaty z ksylitolem w formie spray'u - np. produkty do odświeżania i higieny jamy ustnej czy oczyszczania nosa i zatok.

Kaloryczność ksylitolu

Ksylitol jest zdecydowanie mniej kaloryczny niż jego tradycyjny odpowiednik. Przyjmuje się, że ta sama objętość ksylitolu jest nawet o 40 procent mniej kaloryczna, niż zwykłego cukru. Co ważne, w ostatecznym rozrachunku kaloryczność ksylitolu jest realnie jeszcze mniejsza, ponieważ jest on znacznie słodszy niż cukier, zatem używa się go mniej.

Ile kosztuje ksylitol?

Różne rodzaje ksylitolu są obecnie dostępne w sklepach i aptekach oferujących zdrową żywność. Nie jest to tania alternatywa dla cukru - podczas gdy opakowanie zwykłego cukru kosztuje kilka złotych, za tę samą objętość ksylitolu przyjdzie nam zapłacić kilkadziesiąt złotych. Należy jednak pamiętać, że ksylitol jest znacznie bardziej wydajny, ze względu na spotęgowane wrażenie słodkości.

Na co trzeba uważać stosując ksylitol? – wady

Ksylitol, chociaż jest obecnie dość powszechnie stosowany i jest uważany za substancję bezpieczną, ma jednak również wady. W nadmiernych ilościach, szczególnie w diecie osób cierpiących z powodu zespołu jelita drażliwego, może powodować biegunkę oraz bolesne wzdęcia. Dietetycy zwracają również uwagę na psychologiczny aspekt stosowania ksylitolu: chociaż bez wątpienia jest on substancją o mniejszej kaloryczności i mniej szkodliwą dla organizmu, niż zwykły cukier, również prowadzi do uzależnienia od słodkiego smaku. Stosowanie ksylitolu jako zamiennika cukru jest wskazane, jednak nie powinno być usprawiedliwieniem dla jedzenia dużej ilości słodkości. Reasumując, warto sięgać po ksylitol, jeśli normy cukru w krwi przekraczają te dopuszczalne, jesteśmy w trakcie diety odchudzającej lub mamy okazjonalnie ochotę na "coś słodkiego". Nie powinien on jednak stanowić stałego elementu naszego jadłospisu. Warto pamiętać, że cukier w diecie nie jest tak istotny, jak witaminy i minerały, a najlepszym jego źródłem są owoce czy produkty mleczne (uwaga: laktoza to cukier).

Jakie są główne zalety ksylitolu?

Podstawową zaletą ksylitolu jest to, że posiada indeks glikemiczny czternastokrotnie niższy od zwykłego cukru. To sprawia, że może być stosowany przez osoby, które szczególnie muszą uważać na cukier w diecie, czyli przez diabetyków i osoby będące na diecie odchudzającej. Jest również mniej kaloryczny - i to aż o 40 procent! Badania dowodzą również, że ksylitol ma działanie bakteriobójcze - dlatego jest pożądanym dodatkiem do past do zębów czy gum do żucia, gdyż może zapobiegać rozwojowi próchnicy. Istnieją dowody na to, że ksylitol wspomaga przyswajanie wapnia oraz, w odróżnieniu od tradycyjnego cukru, nie jest pożywką dla drożdżaków.

Zainteresował Cię ten artykuł? Sprawdź, jaki powinien być prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po posiłku!

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Choroby i dolegliwości Zakrzepica żył głębokich: objawy, przyczyny, leczenie
Zakrzepica żył głębokich jest bardzo poważną chorobą, która w krótkim czasie może doprowadzić do niebezpiecznych dla życia komplikacji. Ponieważ objawy mogą w początkowej fazie ...
Układ rozrodczy i moczowy Zapalenie pęcherza moczowego – przyczyny, objawy, leczenie
Zapalenie pęcherza moczowego to przykra, ale powszechna dolegliwość. Schorzenie może pojawić się zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn w każdym wieku. Niepokojącymi symptomami, mogącymi świadczyć o zapaleniu pęcher...
Serce i układ krążenia Berberyna – właściwości, zastosowanie oraz działanie. Czy berberyna jest dobra na otyłość?
Ludzie od tysięcy lat korzystali z dobrodziejstw natury w leczeniu różnorodnych chorób i dolegliwości. Tak jest i dzisiaj. Na rynku farmaceutycznym dość często można usłysz...
Choroby i dolegliwości Ból po prawej stronie brzucha
Ból brzucha zlokalizowany po prawej stronie zazwyczaj kojarzony jest z zapaleniem wyrostka robaczkowego. Przyczyną dolegliwości po tej stronie może być jednak wiele innych schorzeń, mi...
Choroby i dolegliwości Paciorkowiec – jakie choroby wywołuje oraz jakie są przyczyny i jak leczyć?
Paciorkowiec należy do licznej grupy bakterii, które mogą wywoływać różne dolegliwości – od stosunkowo niegroźnych, jak na przykład zapalenie mieszków włosowych, aż...
Układ nerwowy Ból z tyłu głowy: rodzaje, przyczyny i leczenie. Co może oznaczać ucisk z tyłu głowy?
Pacjenci skarżą się na ból zlokalizowany z tyłu głowy. Ból głowy to powszechna przypadłość, która dotyczy każdego, bez względu na płeć i wiek. Niejednokrotnie bywa ignoro...
Choroby skóry Wysypka alergiczna na ciele: sposoby na łagodzenie objawów alergii skórnych
Wygląd skóry jest ważny nie tylko przez wzgląd na własne samopoczucie, ale również zdrowie. Swędzące krostki na ciele pojawiające się po spożyciu pokarmów lub kontakcie z...
Układ rozrodczy i moczowy Nawracające zapalenia pęcherza – jak im zapobiegać i jak można je leczyć?
Zakażenia układu moczowego należą do powszechnych schorzeń o charakterze infekcyjnym i dotyczą statystycznie znacznie częściej kobiet niż mężczyzn. Mają też tendencję do nawracania, szczególnie u osó...
Choroby i dolegliwości Choroba Hashimoto – jakie są objawy, przyczyny i leczenie? Co warto wiedzieć o zespole Hashimoto?
Choroba Hashimoto to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy, będąca przewlekłym schorzeniem układu immunologicznego. Oto najważniejsze informacje na temat jej objawów, diag...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem