Planując ciążę, czy już w niej będąc, nie powinno się zapominać o suplementacji kwasem foliowym. Kwas foliowy to witamina, którą w ciąży powinna przyjmować każda kobieta. Biorąc pod uwagę, że znaczna część ciąż to zapłodnienia nieplanowane, każda kobieta w wieku rozrodczym powinna zażywać kwas profilaktycznie.
Kwas foliowy - rekomendacje dotyczące suplementacji
Zdrowie naszego maluszka w dużej części zależy od tego, jak się odżywiamy i jaki prowadzimy tryb życia w ciąży, jak i jeszcze przed nią. Planując ciążę, zaleca się, aby kwas foliowy był przyjmowany trzy miesiące wcześniej. Profilaktyczna dawka kwasu foliowego to 0,4 mg dziennie. Już od pierwszych tygodni ciąży kształtują się narządy, takie jak cewa nerwowa, następnie rdzeń kręgowy czy serce, dlatego tak ważna jest odpowiednia suplementacja.
Kwas foliowy odgrywa bardzo ważną rolę w czasie ciąży i jest niezbędny do prawidłowego rozwoju dziecka. Bezdyskusyjnie powinny go przyjmować wszystkie kobiety w ciąży, bo jego niedobór może prowadzić do ciężkich wad płodu, takich jak rozszczep kręgosłupa czy mózgowia. Będąc już w ciąży, dawkę oraz czas przyjmowania najlepiej ustalić z lekarzem, zazwyczaj jest to od 0,4 mg – 1 mg dziennie do końca I trymestru. Przyjmowanie kwasu foliowego w ciąży chroni także przed niedorozwojem łożyska, krwotokami oraz poronieniem.
Co to jest kwas foliowy?
Kwas foliowy to witamina rozpuszczalna w wodzie z grupy B, oznaczona numerem 9. Witamina ta musi być uzupełniana, gdyż organizm nie jest w stanie jej sobie sam wytworzyć. Po raz pierwszy została wyizolowana w 1941 roku z liści szpinaku. Zaliczana jest do folianów. Witamina B9 odgrywa kluczową rolę w biosyntezie kwasów nukleinowych DNA i RNA, które są odpowiedzialne za prawidłowy wzrost i podział wszystkich komórek organizmu. Foliany występują też w niektórych produktach roślinnych i zwierzęcych, takich jak: szpinak, sałata, groszek, brukselka, kapusta włoska, drożdże, banany, ser czy w wątróbka. Spożywanie nawet dużej ilości tych produktów nie spowoduje całkowitego pokrycia zapotrzebowania na kwas foliowy, dlatego szczególnie w ciąży należy ją suplementować.
Podsumowanie
Kwas foliowy możne być stosowany przez każdego. Spożywanie tej witaminy jest niezbędne, gdyż bez niej nie może się odbyć wiele przemian w organizmie, takich jak wytwarzanie czerwonych krwinek, dlatego jej niedobór może doprowadzić do anemii. Może tez powodować kłopoty z pamięcią czy koncentracją, stany depresyjne czy bezsenność. Dzięki niej tworzą się niektóre aminokwasy, z których zbudowane są białka w naszym organizmie.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.