Lecytyna – właściwości i zapotrzebowanie. Jaką funkcję w organizmie pełni lecytyna?

Lecytyna – właściwości i zapotrzebowanie. Jaką funkcję w organizmie pełni lecytyna? - zdjęcie

Lecytyna jest ważnym składnikiem niemal każdej komórki organizmu człowieka, pełniącym w nim wiele ważnych funkcji. Jakie właściwości zdrowotne ma lecytyna, kiedy trzeba ją suplementować i w jakich produktach można ją znaleźć?

Czym jest lecytyna?

Lecytyna to mieszanina różnych związków o charakterze tłuszczowym. Są to głównie fosfolipidy, czyli związki, na które składają się kwasy tłuszczowe, glicerol, grupa fosforowa oraz dodatkowy związek choliny, inozytolu lub seryny. Pozostałe elementy lecytyny to glikolipidy, węglowodany, trójglicerydy oraz woda. Po raz pierwszy lecytyna została wyizolowana w 1846 roku przez Theodora Nicolasa Gobleya z żółtka jaja kurzego. Prowadzone od tamtego czasu badania nad właściwościami leczniczymi i możliwościami zastosowania lecytyny potwierdziły, że odgrywa ona szereg istotnych ról w organizmie.

Jakie są rodzaje lecytyny?

Wyróżniamy trzy podstawowe odmiany lecytyny: sojową, słonecznikową oraz rzepakową. Około 30% składu lecytyny, niezależnie od jej rodzaju, stanowią oleje. Różnią się one natomiast proporcjami kwasów tłuszczowych – są one zależne od rośliny, z której została ona pozyskana. W lecytynie słonecznikowej i sojowej występują przede wszystkim kwasy tłuszczowe omega-6, w składzie lecytyny rzepakowej zaś znajduje się większa ilość kwasów omega-3.

Lecytyna – właściwości zdrowotne

Lecytyna jest składnikiem każdej komórki ciała i wchodzi w skład błon komórkowych. Pełni ona więc wiele bardzo ważnych funkcji w organizmie człowieka, w tym:

  • stanowi element budujący tkanki mózgu i otoczki mielinowe komórek układu nerwowego;
  • pobudza układ nerwowy;
  • poprawia koncentrację i wspiera proces zapamiętywania;
  • uczestniczy w procesach przemiany materii;
  • stanowi barierę ochronną ścian żołądka, chroni wątrobę przed marskością, przeciwdziała tworzeniu się kamieni żółciowych;
  • wspomaga wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach;
  • obniża poziom cholesterolu i poprawia krążenie krwi;
  • zwiększa wydolność i przyspiesza regenerację po wysiłku fizycznym;
  • opóźnia procesy starzenia.

W związku z tym, że lecytyna wspomaga pamięć i koncentrację oraz wspiera pracę mózgu, jest zalecana osobom, które pracują umysłowo, przygotowują się do ważnych egzaminów czy seniorom, u których kondycja układu nerwowego może pogarszać się wraz z wiekiem. Z kolei ochronne działanie lecytyny na wątrobę polega przede wszystkim na wspomaganiu procesu detoksykacji i regeneracji narządu oraz ograniczeniu niekorzystnego wpływu alkoholu, leków czy innych substancji, które mogą go obciążać.

To jednak nie wszystkie właściwości lecytyny. Uważa się, że wspomaga ona również sprawność seksualną mężczyzn – płyn nasienny zawiera bowiem dużą ilość lecytyny, a inozytol jest niezbędny w procesie jego wytwarzania. Lecytynę znaleźć można m.in. w korzeniu lukrecji, która jest jednym z najpopularniejszych ziół stosowanych na potencję. Lecytyna może ponadto poprawiać stan osób z zaburzeniami maniakalno-depresyjnymi i zmniejszać częstotliwość występowania urojeń czy halucynacji.

Jak dawkować lecytynę?

Dzienne zapotrzebowanie na lecytynę zapewniające prawidłowe funkcjonowanie organizmu określa się na poziomie około 2-2,5 grama, choć w niektórych źródłach można odnaleźć informację, że optymalna ilość to 6 gramów. Na co dzień zapotrzebowanie organizmu na lecytynę zwykle można pokryć samą dietą, ale czasem niezbędna jest jej suplementacja. Po leki i suplementy zaleca się sięgać w stanach wzmożonego wysiłku umysłowego oraz przy spadku koncentracji, kiedy ilość lecytyny dostarczana z pożywieniem nie spełnia całkowicie zapotrzebowania organizmu.

Lecytyna – działania niepożądane

Lecytyna jest bezpieczna dla organizmu, nie wchodzi w interakcje z innymi lekami, a stosowana zgodnie ze wskazaniami lekarza lub producenta preparatu nie wywołuje skutków ubocznych. Działania niepożądane mogą jednak pojawić się przy kilkukrotnym przekroczeniu zalecanej dziennej dawki – najczęściej są to bóle brzucha, nudności, biegunka lub uczucie pełności. Przyjmowanie zbyt dużej ilości lecytyny może skutkować ponadto zaburzeniami pracy serca, spadkiem ciśnienia krwi lub wystąpieniem stanów lękowych.

Warto też mieć na uwadze, że suplementy z lecytyną często zawierają witaminę E, która jest niewskazana w przypadku osób zażywających jednocześnie leki rozrzedzające krew. W takiej sytuacji należy dokładnie przeanalizować skład dostępnych produktów i wybrać preparat, który nie zawiera witaminy E. Lecytyna w płynie może także zawierać pewne ilości alkoholu – to ważne szczególnie dla kobiet w ciąży, karmiących piersią oraz kierowców.

Polecane produkty z lecytyną

Choć zawartość lecytyny w produktach spożywczych nie jest z reguły zbyt wysoka, występuje ona dość powszechnie, dlatego pokrycie zapotrzebowania organizmu dietą nie jest trudne. Źródłem lecytyny są między innymi:

  • żółtka jaj,
  • ziarna słonecznika, zarodki pszenne,
  • soja, rzepak,
  • nierafinowany olej rzepakowy,
  • wątroba,
  • pieczywo pełnoziarniste,
  • orzechy,
  • ryby,
  • nabiał,
  • zielone warzywa,
  • awokado, oliwki,
  • napar z siemienia lnianego.

W razie podwyższonego zapotrzebowania na lecytynę najlepiej sięgnąć po sprawdzone suplementy dostępne w aptece bez recepty. Można zdecydować się na standardowe kapsułki z lecytyną, a przy braku przeciwwskazań – kapsułki z lecytyną i witaminą E, która dodatkowo chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.

Lecytyna pełni bardzo wiele istotnych funkcji w organizmie człowieka – pobudza układ nerwowy, poprawia pamięć i koncentrację, obniża cholesterol i chroni wątrobę. Choć występuje ona w wielu spożywanych na co dzień produktach, dzienne zapotrzebowanie organizmu na lecytynę można łatwo pokryć dzięki suplementom – warto je stosować zwłaszcza w przypadku wzmożonego wysiłku umysłowego i przy spadku koncentracji.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Układ rozrodczy i moczowy Nawracające zapalenia pęcherza – jak im zapobiegać i jak można je leczyć?
Zakażenia układu moczowego należą do powszechnych schorzeń o charakterze infekcyjnym i dotyczą statystycznie znacznie częściej kobiet niż mężczyzn. Mają też tendencję do nawracania, szczególnie u osó...
Choroby i dolegliwości Choroba Hashimoto – jakie są objawy, przyczyny i leczenie? Co warto wiedzieć o zespole Hashimoto?
Choroba Hashimoto to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy, będąca przewlekłym schorzeniem układu immunologicznego. Oto najważniejsze informacje na temat jej objawów, diag...
Układ nerwowy Drętwienie kończyn – przyczyny, diagnostyka i co robić, gdy następuje u nas ból i drętwienie stóp i rąk?
Drętwienie kończyn, zimne stopy i dłonie czy uczucie ciężkich nóg to zazwyczaj objawy, które nie powinny napawać lękiem. Zdarzają się jednak sytuacje, w których ...
Serce i układ krążenia Przyczyny bólu w klatce piersiowej - objawy kłucia w okolicach serca
Ból w klatce piersiowej może pojawić się z wielu przyczyn. Nasz organizm daje w ten sposób znak, że dzieje się coś nieprawidłowego. Większość przypadków nie jest gro...
Dieta i odchudzanie Wrotycz pospolity zastosowanie w lecznictwie - działanie w medycynie
Działanie wrotyczu pospolitego jest wykorzystywane od setek lat w ziołolecznictwie, czyli dziedzinie medycyny alternatywnej stosującej naturalne sposoby leczenia opierające się na roślinach i...
Układ rozrodczy i moczowy Co oznacza plamienie przed okresem? Zaburzenia i choroby związane z upławami
Plamienie przed okresem może zwiastować pojawienie się miesiączki, lecz jeśli występuje niezależnie od niej, wymaga szerszej diagnostyki. Nie zawsze stanowi ono powód do niepo...
Informacje dla pacjenta Poziomu cukru we krwi - jakie są normy cukru?
O swoje zdrowie powinien dbać każdy. Wczesne wykrycie nieprawidłowości i skuteczna diagnoza bardzo często pozwalają uniknąć poważnych problemów zdrowotnych. Nie wolno lekceważyć n...
Układ pokarmowy Zespół SIBO - objawy i leczenie. Co jeść, a co wyeliminować z diety?
Bakterie — to one zamieszkują nasze jelita. Ich odpowiednie szczepy warunkują odporność organizmu, jego zdolność do przyswajania cennych witamin i minerałów, a także nie...
Choroby i dolegliwości Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obec...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem