W gorące dni nie marzymy o niczym innym jak o szklance zimnej wody z miętą i cytryną. Mięta znana jest ze swojego niesamowitego aromatu i smaku. Jednak niewiele osób wie, jakie właściwości kryje w sobie to magiczne zioło. Od lat stosowane przez nasze babcie napary i herbatki miętowe wracają do łask jako niezawodny specyfik na wszelkie dolegliwości. Picie mięty to rozwiązanie wielu problemów zdrowotnych i mocne wsparcie organizmu. Podpowiadamy, jak używać mięty w domu, jakie są negatywne skutki picia mięty i na co ona pomaga. >
W poniższym artykule dowiesz się:
- Jakie są najważniejsze właściwości lecznicze mięty.
- O wszystkich rodzajach i odmianach mięty.
- O działaniu i przeciwwskazaniach.
- Jakie produkty z mięty znajdziemy w aptece.
- Na co stosować miętę pieprzową.
- O używaniu mięty pieprzowej w ciąży.
- Jak uprawiać miętę w domu.
- Jak wykorzystać miętę w domowej apteczce.
- 5 przepisów z miętą w roli głównej.
Musisz także przeczytać: Jakie są pierwsze objawy ciąży? Jak sprawdzić, czy jestem w ciąży?
Mięta - charakterystyka jednej z najstarszych roślin leczniczych
Mięta to jeden z najstarszych surowców leczniczych używanych już od czasów starożytnych. Była również wspominana w Starym Testamencie, polecana przez Św. Hildegarda i stosowana przez ludowych lekarzy od wieków. Dlaczego jest taka niezwykła? Łatwość uprawy rozpowszechniła ją po całym świecie, a zawarte w niej olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, fitosterole, witaminy i sole mineralne tworzą magiczną mieszankę wielu korzyści zdrowotnych miętowych herbat.
Mięta pieprzowa – właściwości naparu z mięty
Na co pomaga herbata z mięty? Od wieków sprawdza się w walce przy zaburzeniach trawienia, przy niskim tempie przemiany materii, niweluje stany skurczowe przewodu pokarmowego, wzdęcia i bóle brzucha. Reguluje perystaltykę jelit, działa rozkurczowo i znosi poczucie dyskomfortu. Sprawdza się u osób z zespołem jelita drażliwego, podczas zapalenia dróg żółciowych i w schorzeniach wątroby i jelit. Jak widać, napar mięty w warunkach domowych ma wielostronne zastosowanie, i działa również na pobudzenie apetytu, nerwy, bóle mięśni i stawów.
Wszystkie rodzaje i odmiany mięty
Najpopularniejszy gatunek mięty - mięta pieprzowa jest łatwy w uprawie, zimoodporny i zawiera duże ilości olejków eterycznych. Mówi się, że mięta ma ok. 30 - 40 gatunków swoich odpowiedników z rodziny roślin jasnowatych. Wśród nich popularnością wyróżniają się: mięta pieprzowa, mięta zielona, mięta imbirowa, wonna, długolistna jak też mięta nadwodna. Trująca mięta polna jest niezwykle rzadka, jednak należy na nią uważać. Zawiera niebezpieczny dla zdrowia olejek eteryczny pulegon.
Działanie mięty pieprzowej - u kogo nie należy jej stosować?
Mimo wspaniałych właściwości mięty, może ona być niebezpieczna dla kobiet w ciąży, małych dzieci i alergików. W ich wypadku spożywanie naparów z mięty najlepiej skonsultować z lekarzem. Wszystko stosowane w nadmiernych ilościach może zaszkodzić, dlatego podczas domowych kuracji zaleca się ostrożność i nieprzesadzanie z ilością.
Mięta pieprzowa w aptece - liście mięty, olejek miętowy i mentol
W dobrej aptece znajdziemy szereg produktów z mięty na różne dolegliwości i problemy zdrowotne. Mięta na trawienie, olejki do inhalacji, herbaty i liście dodawane do różnych specyfików pomagają nam w dojściu do zdrowia i dbaniu o harmonię całego organizmu. Między innymi w każdej paście do zębów dla dorosłych znajdziemy nutę mentolu, czyli mięty właśnie. Miętę można wykorzystać również do okładów po ciężkim dniu i do odstraszania komarów.
Jakie skutki uboczne może wywoływać mięta?
Negatywne skutki picia mięty ukazują się tylko po wypiciu nadmiernych ilości lub lekceważeniu wszelkich przeciwwskazań. Może się ono skończyć zgagą, refluksem żołądkowo-przełykowym, a także podrażnieniami błony śluzowej żołądka lub skurczem krtani i oskrzeli. Czy mięta szkodzi na wątrobę? Działa raczej korzystnie i wspiera jej działanie. Należy jednak ostrożnie stosować herbaty miętowe przez kobiety w ciąży. Niekiedy mogą wystąpić reakcje alergiczne, zwłaszcza u dzieci. Zbyt długie i nadmierne zażywanie mięty może spowodować zakłócenia snu i bezsenność. Obniża ona stężenie glukozy we krwi, dlatego należy uważać na stosowanie mięty u cukrzyków.
Na co jeszcze działa mięta?
Coraz więcej badań mówi o właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych, przeciwutleniających, przeciwnowotworowych oraz przeciwalergicznych mięty pieprzowej. Okłady z mięty stosuje się również podczas migreny i bólów mięśniowych. Wpływa na układ pokarmowy i nerwowy i pozwala pozbyć się niepotrzebnego stresu. Taki efekt można osiągnąć na przykład przez regularne spożywanie naparu z mieszanek ziołowych z miętą.
Na jakie dolegliwości stosować miętę pieprzową?
Co leczy mięta? Jest przepisywana przez lekarzy i aptekarzy przy wszelkich zaburzeniach trawienia, braku apetytu i ciężkiej przemianie materii. Używana jest również u osób z zespołem jelita drażliwego. Obecne w niej elementy sprawiają, że mięta nie szkodzi na serce, ale może wspomagać jego działanie i zapobiegać odkładaniu się cholesterolu. Szczególnie skutecznie działa w mieszance z czystkiem. Neutralizuje on wolne rodniki (powodują one wiele chorób, w tym nowotwory), wzmacnia organizm, poprawiając funkcjonowanie układu odpornościowego oraz zmniejsza poziom złego cholesterolu.
Zioła w ciąży: mięta pieprzowa w ciąży - właściwości, przeciwwskazania
Ciąża to często trudny czas dla organizmu kobiety. Nudności, wymioty, nadwrażliwość i nerwy - na te wszystkie dolegliwości w większości przypadków może pomóc stosowana w odpowiednich dawkach herbata miętowa. Przeciwwskazania do picia mięty są związane z jej silnym działaniem. Połączenie z innymi lekami lub nadmierne spożycie może powodować bóle brzucha, senność i zaburzenia równowagi. Po zauważeniu tych objawów w ciąży, należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem.
Jak rozpoznać dobrą miętę
Warto wybierać miętę ze sprawdzonych źródeł i sadzić tylko pewne warunki. Zepsuta mięta, poczerniała, nadgryziona lub zaatakowana przez owady nie będzie nadawać się do użycia. Najlepiej ją wyrzucić i nie ryzykować swojego zdrowia. Dobra mięta będzie się wyróżniać wyrazistym znajomym zapachem oraz pięknym zielonym kolorem.
Mięta w domowej apteczce i kompres z mięty na gorączkę
Niezawodne herbatki z mięty, olejki eteryczne i inne przetwory z mięty będą zawsze przydatnym i naturalnym lekarstwem na wszelkie bóle w domu i podczas wyjazdu. Można ją stosować jako chłodzący kompres na rany i gorączkę dzięki zawartemu w niej mentolowi. Pobudza on działanie receptorów odpowiedzialnych za odczuwanie zimna, a wycisza receptory odbierające ciepło z otoczenia. Zaparz napar z 3 torebek mięty, a gdy wystygnie, zamocz w nim bawełnianą ściereczkę. Przyłóż do bolącego miejsca lub w razie gorączki owiń nią łydki.
Mięta chłodzi, bo zawarty w niej mentol działa na receptory temperatury tak, że hamuje odczuwanie ciepła, pobudza natomiast te odpowiedzialne za odczuwanie zimna.
Jak uprawiać miętę w domu?
Uprawa mięty jest stosunkowo łatwa. Wystarczy kawałek ziemi i trochę słońca. Mięta wytrzymuje warunki nawet średniego nasłonecznienia i zimowych mrozów. Sadząc ją w ogródku, należy pamiętać, że ma duże skłonności do rozrastania się i jest rośliną wieloletnią.
Mięta w kuchni - 5 przepisów ze świeżej mięty
Mięta oprócz swoich niesamowitych właściwości leczniczych jest również aromatyczną potrawą. Nadaje się do ryb, mięs, warzyw i owoców. Poniżej proponujemy mało popularne, ale przydatne przepisy z miętą:
- Miętowy sos do sałatek owocowych - zmieszaj garść liści z mięty z łyżką miodu, soku z limonki i delikatną oliwą. Blenduj aż do uzyskania prawidłowej konsystencji sosu. Idealny do kwaśnych owoców i niebanalnych sałatek.
- Wytrawna sałatka z mięta.Podaj arbuza z mozzarellą i przypraw posiekaną miętą. Według uznania dodaj szynki parmeńskiej, rukoli i polej oliwą i octem z białego wina. Dołóż trochę cukru i musztardy ziarnistej i ciesz się wyjątkową sałatką z miętą w roli głównej.
- Mięta jest również idealnym dodatkiem do grilla w upalne dni. Posyp nią pieczonego bakłażana lub cukinię dodaj oliwę i trochę tymianku z zobaczysz, że Twój grill już nigdy nie będzie taki sam.
- Dynia w kieszonce. Ugotuj dynie pokrojoną na plasterki. Ponacinaj ser, aby stworzyć kieszonki. Włóż do nich ugotowaną dynie i listek mięty. Wszystko zapiecz w piekarniku i ciesz się niebanalną kolacją.
- Shake śniadaniowy. Zblenduj banana, szklankę soku pomarańczowego, łyżeczkę brązowego cukru, 3 łyżki jogurtu naturalnego i kawałki ulubionych, dostępnych owoców. Do wszystkiego dorzuć liście mięty, które będą nadawać mu intensywnego smaku.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.