Miód na przeziębienie

miód na przeziębienie - zdjęcie

Przeziębienie to schorzenie, które rozwija się stosunkowo powoli. Towarzyszą mu nieprzyjemne objawy w postaci wodnistego kataru, bólu gardła, kaszlu, bólu głowy oraz mięśni. Mimo że objawy przeziębienia mijają zazwyczaj po kilku dniach, powodują znaczny spadek samopoczucia, wywołują apatię i uczucie zmęczenia, przez co osłabieniu ulega codzienna aktywność. Okresem wzmożonej zachorowalności na przeziębienie jest sezon jesienno-zimowy. W sytuacji, kiedy pojawiają się pierwsze objawy przeziębienia, chorzy sięgają po dostępne w aptekach leki i suplementy, dzięki którym możliwy jest szybki powrót do zdrowia. Niemniej jednak, przed suplementacją preparatami aptecznymi – na receptę bądź bez recepty – warto wzmocnić odporność i zastosować domowe sposoby na przeziębienie i jego symptomy. Środkiem naturalnego pochodzenia na różnego rodzaju objawy przeziębienia i wzmocnienie odporności jest miód, który wykorzystywany był w medycynie ludowej od bardzo dawna. Miód ma zbawienne działanie na organizm człowieka, mi.in wzmacnia serce i koi nerwy. Ponadto, ma właściwości antybakteryjne. Z tego powodu nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Warto również wskazać, że miód to doskonałe panaceum na objawy przeziębienia. Jakie zatem właściwości ma miód na przeziębienie? Jaki miód jest najlepszy na przeziębienie? Jaki jest przepis na zastosowanie miodu na objawy przeziębienia organizmu?

Właściwości lecznicze miodu na przeziębienie

Należy wskazać, że regularne spożywanie miodu wzmacnia odporność organizmu. Niemniej jednak, równie pomocne jest włączenie go do diety wówczas, kiedy pojawią się już objawy infekcji – przeziębienia czy grypy. Miód bowiem jest doskonałym antybiotykiem działającym na pierwsze symptomy przeziębienia, stanów zapalnych jamy ustnej, a także gardła czy oskrzeli. Prozdrowotne właściwości miód zawdzięcza pszczołom, które wytwarzają substancje o działaniu antybiotycznym, m.in. oksydazę glukozy, apidycynę, inhibinę czy lizozym. Chronią one przed niekorzystnym, szkodliwym działaniem drobnoustrojów, gdyż niszczą i hamują rozwój bakterii, pierwotniaków i niektórych wirusów. Należy również wskazać, że miód działa przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo i przeciwbólowo. Co ważne, miód na gardło działa antyseptycznie, zmniejsza obrzęk błon śluzowych i rozrzedza wydzielinę. Ponadto, w przeziębieniu stosowany jest również jako środek napotny, nasenny i uspokajający. Dodatkowo, wykazuje on działanie regeneracyjne organizmu, dzięki czemu przyspiesza powrót do zdrowia.

Jaki miód jest dobry na przeziębienie? 

Na przeziębienie i towarzyszący mu kaszel najlepszy jest miód lipowy. Ma on żółtą bądź zielonkawożółtą barwę i wyraźny zapach. Miód lipowy wykazuje działanie uspokajające, przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe. Warto wskazać, że sprawdza się również w przypadku chorób zatok. Jest nieoceniony w przeziębieniu i grypie. Równie dobry na objawy przeziębienia jest miód gryczany, który ma właściwości antybiotyczne, wspomagające układ odpornościowy. Dla dzieci szczególnie polecany jest miód akacjowy, który jest bardzo słodki, dlatego lubiany przez najmłodszych. Dodatkowo, jest pomocny w zwalczaniu przeziębienia i grypy. Niemniej jednak najpowszechniej stosowanym rodzajem miodu jest wielokwiatowy. Cenne, prozdrowotne właściwości na przeziębienie wykazuje również miód malinowy. Działa on bowiem napotnie i zwalcza stany gorączkowe. Co więcej, regeneruje organizm oraz wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych. W leczeniu przeziębienia warto również stosować miód wrzosowy, rzepakowy czy spadziowy.

Jak przyrządzić miód na przeziębienie? Przepis na prozdrowotną miksturę

Miód można stosować jako zamiennik cukru, wówczas można nim słodzić herbatę. Równie prozdrowotne właściwości ma miód pitny. Niemniej jednak, aby wzmocnić działanie naturalnego antybiotyku, warto połączyć kilka składników, które znajdują się w każdej kuchni. Przepis na domowy syrop jest prosty. Syrop taki przygotowywany jest z miodu, cytryny, imbiru i kurkumy. Warto również dodać odrobinę cynamonu, który ma działanie rozgrzewające. W przypadku przeziębienia warto również wypić szklankę mleka z miodem przed snem. Taki napój ma wiele witamin, składników mineralnych i substancji aktywnych, które skutecznie usuwają z organizmu szkodliwe wirusy i bakterie.

Miód – najlepszy domowy sposób na przeziębienie

Właściwości lecznicze miodu znane są od bardzo dawna, to stary, sprawdzony sposób na objawy przeziębienia i grypy. Ze względu na fakt, że miód jest naturalnym antybiotykiem, a stosowanie go jest bezpieczne i nie wiąże się z występowaniem żadnych skutków ubocznych. Miód może być elementem diety zarówno dorosłych, jak i dzieci. Ponadto, bez wahania mogą go stosować również kobiety w ciąży celem wzmocnienia odporności i w sytuacji wystąpienia pierwszych objawów przeziębienia.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Układ rozrodczy i moczowy Nawracające zapalenia pęcherza – jak im zapobiegać i jak można je leczyć?
Zakażenia układu moczowego należą do powszechnych schorzeń o charakterze infekcyjnym i dotyczą statystycznie znacznie częściej kobiet niż mężczyzn. Mają też tendencję do nawracania, szczególnie u osó...
Choroby i dolegliwości Choroba Hashimoto – jakie są objawy, przyczyny i leczenie? Co warto wiedzieć o zespole Hashimoto?
Choroba Hashimoto to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy, będąca przewlekłym schorzeniem układu immunologicznego. Oto najważniejsze informacje na temat jej objawów, diag...
Układ nerwowy Drętwienie kończyn – przyczyny, diagnostyka i co robić, gdy następuje u nas ból i drętwienie stóp i rąk?
Drętwienie kończyn, zimne stopy i dłonie czy uczucie ciężkich nóg to zazwyczaj objawy, które nie powinny napawać lękiem. Zdarzają się jednak sytuacje, w których ...
Serce i układ krążenia Przyczyny bólu w klatce piersiowej - objawy kłucia w okolicach serca
Ból w klatce piersiowej może pojawić się z wielu przyczyn. Nasz organizm daje w ten sposób znak, że dzieje się coś nieprawidłowego. Większość przypadków nie jest gro...
Dieta i odchudzanie Wrotycz pospolity zastosowanie w lecznictwie - działanie w medycynie
Działanie wrotyczu pospolitego jest wykorzystywane od setek lat w ziołolecznictwie, czyli dziedzinie medycyny alternatywnej stosującej naturalne sposoby leczenia opierające się na roślinach i...
Układ rozrodczy i moczowy Co oznacza plamienie przed okresem? Zaburzenia i choroby związane z upławami
Plamienie przed okresem może zwiastować pojawienie się miesiączki, lecz jeśli występuje niezależnie od niej, wymaga szerszej diagnostyki. Nie zawsze stanowi ono powód do niepo...
Informacje dla pacjenta Poziomu cukru we krwi - jakie są normy cukru?
O swoje zdrowie powinien dbać każdy. Wczesne wykrycie nieprawidłowości i skuteczna diagnoza bardzo często pozwalają uniknąć poważnych problemów zdrowotnych. Nie wolno lekceważyć n...
Układ pokarmowy Zespół SIBO - objawy i leczenie. Co jeść, a co wyeliminować z diety?
Bakterie — to one zamieszkują nasze jelita. Ich odpowiednie szczepy warunkują odporność organizmu, jego zdolność do przyswajania cennych witamin i minerałów, a także nie...
Choroby i dolegliwości Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obec...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem