Przeziębienie to schorzenie, które rozwija się stosunkowo powoli. Towarzyszą mu nieprzyjemne objawy w postaci wodnistego kataru, bólu gardła, kaszlu, bólu głowy oraz mięśni. Mimo że objawy przeziębienia mijają zazwyczaj po kilku dniach, powodują znaczny spadek samopoczucia, wywołują apatię i uczucie zmęczenia, przez co osłabieniu ulega codzienna aktywność. Okresem wzmożonej zachorowalności na przeziębienie jest sezon jesienno-zimowy. W sytuacji, kiedy pojawiają się pierwsze objawy przeziębienia, chorzy sięgają po dostępne w aptekach leki i suplementy, dzięki którym możliwy jest szybki powrót do zdrowia. Niemniej jednak, przed suplementacją preparatami aptecznymi – na receptę bądź bez recepty – warto wzmocnić odporność i zastosować domowe sposoby na przeziębienie i jego symptomy. Środkiem naturalnego pochodzenia na różnego rodzaju objawy przeziębienia i wzmocnienie odporności jest miód, który wykorzystywany był w medycynie ludowej od bardzo dawna. Miód ma zbawienne działanie na organizm człowieka, mi.in wzmacnia serce i koi nerwy. Ponadto, ma właściwości antybakteryjne. Z tego powodu nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Warto również wskazać, że miód to doskonałe panaceum na objawy przeziębienia. Jakie zatem właściwości ma miód na przeziębienie? Jaki miód jest najlepszy na przeziębienie? Jaki jest przepis na zastosowanie miodu na objawy przeziębienia organizmu?
Właściwości lecznicze miodu na przeziębienie
Należy wskazać, że regularne spożywanie miodu wzmacnia odporność organizmu. Niemniej jednak, równie pomocne jest włączenie go do diety wówczas, kiedy pojawią się już objawy infekcji – przeziębienia czy grypy. Miód bowiem jest doskonałym antybiotykiem działającym na pierwsze symptomy przeziębienia, stanów zapalnych jamy ustnej, a także gardła czy oskrzeli. Prozdrowotne właściwości miód zawdzięcza pszczołom, które wytwarzają substancje o działaniu antybiotycznym, m.in. oksydazę glukozy, apidycynę, inhibinę czy lizozym. Chronią one przed niekorzystnym, szkodliwym działaniem drobnoustrojów, gdyż niszczą i hamują rozwój bakterii, pierwotniaków i niektórych wirusów. Należy również wskazać, że miód działa przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo i przeciwbólowo. Co ważne, miód na gardło działa antyseptycznie, zmniejsza obrzęk błon śluzowych i rozrzedza wydzielinę. Ponadto, w przeziębieniu stosowany jest również jako środek napotny, nasenny i uspokajający. Dodatkowo, wykazuje on działanie regeneracyjne organizmu, dzięki czemu przyspiesza powrót do zdrowia.
Jaki miód jest dobry na przeziębienie?
Na przeziębienie i towarzyszący mu kaszel najlepszy jest miód lipowy. Ma on żółtą bądź zielonkawożółtą barwę i wyraźny zapach. Miód lipowy wykazuje działanie uspokajające, przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe. Warto wskazać, że sprawdza się również w przypadku chorób zatok. Jest nieoceniony w przeziębieniu i grypie. Równie dobry na objawy przeziębienia jest miód gryczany, który ma właściwości antybiotyczne, wspomagające układ odpornościowy. Dla dzieci szczególnie polecany jest miód akacjowy, który jest bardzo słodki, dlatego lubiany przez najmłodszych. Dodatkowo, jest pomocny w zwalczaniu przeziębienia i grypy. Niemniej jednak najpowszechniej stosowanym rodzajem miodu jest wielokwiatowy. Cenne, prozdrowotne właściwości na przeziębienie wykazuje również miód malinowy. Działa on bowiem napotnie i zwalcza stany gorączkowe. Co więcej, regeneruje organizm oraz wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych. W leczeniu przeziębienia warto również stosować miód wrzosowy, rzepakowy czy spadziowy.
Jak przyrządzić miód na przeziębienie? Przepis na prozdrowotną miksturę
Miód można stosować jako zamiennik cukru, wówczas można nim słodzić herbatę. Równie prozdrowotne właściwości ma miód pitny. Niemniej jednak, aby wzmocnić działanie naturalnego antybiotyku, warto połączyć kilka składników, które znajdują się w każdej kuchni. Przepis na domowy syrop jest prosty. Syrop taki przygotowywany jest z miodu, cytryny, imbiru i kurkumy. Warto również dodać odrobinę cynamonu, który ma działanie rozgrzewające. W przypadku przeziębienia warto również wypić szklankę mleka z miodem przed snem. Taki napój ma wiele witamin, składników mineralnych i substancji aktywnych, które skutecznie usuwają z organizmu szkodliwe wirusy i bakterie.
Miód – najlepszy domowy sposób na przeziębienie
Właściwości lecznicze miodu znane są od bardzo dawna, to stary, sprawdzony sposób na objawy przeziębienia i grypy. Ze względu na fakt, że miód jest naturalnym antybiotykiem, a stosowanie go jest bezpieczne i nie wiąże się z występowaniem żadnych skutków ubocznych. Miód może być elementem diety zarówno dorosłych, jak i dzieci. Ponadto, bez wahania mogą go stosować również kobiety w ciąży celem wzmocnienia odporności i w sytuacji wystąpienia pierwszych objawów przeziębienia.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.