Mleczko kokosowe to w ostatnich czasach bardzo modny produkt. Nie jest to nic dziwnego, ponieważ, poza wyjątkowym smakiem, odznacza się licznymi wartościami odżywczymi i leczniczymi. Dostarcza ono organizmowi dużo zdrowych tłuszczów, wapnia, potasu i fosforu, chroni przed chorobami sercowymi, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, a w dodatku pomaga zrzucić zbędne kilogramy i zadbać o piękną cerę.
Mleko kokosowe - czym jest i jak powstaje?
Mleko kokosowe to potoczna nazwa napoju uzyskiwanego w procesie ekstrakcji starego miąższu z kokosa i połączenia go z wodą. Zależnie od ilości wykorzystanej w tym celu wody, zawartość tłuszczu oraz innych składników może się różnić pomiędzy poszczególnymi produktami. Napój z kokosa odznacza się świetnym smakiem oraz wieloma zastosowaniami w gastronomii, dlatego chętnie sięgają po niego osoby na diecie wegańskiej bądź chorujące na cukrzycę, nietolerancję laktozy czy celiakię. Mleko kokosowe dobrze sprawdza się jako zamiennik mleka krowiego w diecie.
Mleko kokosowe: właściwości lecznicze
Mleko kokosowe odznacza się nie tylko walorami smakowymi, ale również licznymi właściwościami leczniczymi. Wysoka zawartość wapnia sprawia, że regularne spożywanie mleka kokosowego może pomóc w walce z osteoporozą oraz innymi chorobami wynikającymi z niedoboru tego składnika. Napój kokosowy zawiera także kwas laurynowy oraz kwasy tłuszczowe, działające przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Kwasy tłuszczowe wykazują także działanie przeciwzapalne, sprawdzą się one więc jako wsparcie w leczeniu wszelkich chorób o podłożu autoimmunologicznym. Badania potwierdzają także wpływ spożywania mleczka kokosowego na regulacje poziomu cholesterolu we krwi.
Mleko kokosowe – wartości odżywcze i kalorie
Wartość odżywcza mleka kokosowego jest wysoka, zawiera ono w szczególności dużo zdrowych tłuszczów MCT, w 100g produktu znajduje się:
- 192 kcal
- 2,2g białka
- 2,8g węglowodanów
- 21,3g tłuszczu (w tym 18,9g nasyconych kwasów tłuszczowych)
- 2,2g błonnika
Mleko kokosowe jest także bardzo bogatym źródłem wielu minerałów i składników niezbędnych do utrzymania prawidłowego funkcjonowania organizmu, w skład których wchodzą:
- potas
- fosfor
- magnez
- żelazo
- witamina c
Dlaczego warto stosować mleko kokosowe w codziennej diecie?
Mleko kokosowe może być z powodzeniem wykorzystywane jako zamiennik mleka krowiego w przypadku osób, które zmagają się z nietolerancją laktozy, cukrzycą, lub po prostu z rożnych powodów są na diecie wegańskiej i unikają produktów pochodzenia zwierzęcego. Dostarcza ono dużo wapnia, żelaza i innych składników mineralnych, dlatego bardzo dobrze sprawdza się w roli substytutu tradycyjnego mleka, lub po prostu dodatek do codziennego odżywiania. Mleko kokosowe ma liczne właściwości prozdrowotne, pomaga w radzeniu sobie z chorobami autoimmunologicznymi, może obniżać poziom cholesterolu we krwi. Warto też zwrócić uwagę na to, że tłuszcze mleka kokosowego to w dużej mierze tłuszcze MCT, które są trawione i metabolizowane bardzo szybko, dając dużą dawkę energii oraz zapobiegając odkładaniu się w formie tkanki tłuszczowej. Poza wszystkimi drogocennymi właściwościami płynącymi z picia mleka kokosowego, wypadałoby wspomnieć o tym, że jest ono także po prostu bardzo smaczne i świetnie się sprawdza w wielu przepisach.
Ciśnienie i odporność organizmu pod kontrolą
Mleko kokosowe to idealny produkt dla wszystkich, którzy chcą zadbać o zdrowie, a w szczególności o poprawne krążenie krwi i odpowiednią pracę serca. W składzie mleka kokosowego znajduje się przede wszystkim ogromna ilość kwasu laurynowego, czyli ochronnego kwasu tłuszczowego, odgrywającego kluczową rolę w zachowywaniu oraz przywracaniu równowagi cholesterolu we krwi, a także poprawiającego ogólną kondycje mięśnia sercowego. Duża zawartość zdrowych tłuszczów wpływa także pozytywnie na poziom cukru, zapobiegając chorobom takim jak na przykład cukrzyca. Mleko kokosowe odznacza się także właściwościami bakteriobójczymi i wirusobójczymi, zwiększa także ono ogólną odporność organizmu, chroniąc przed infekcjami i pozwalając na cieszenie się pełnym zdrowie, nawet w okresie jesienno-zimowym.
Mleko kokosowe w walce z nowotworami, odchudzaniem i piękną cerą
Badania udowadniają, że kwasy tłuszczowe zawarte w mleczku kokosowym (w szczególności kwas laurynowy i mirystynowy) mogą skutecznie zwalczać komórki nowotworowe, napój ten może wiec mieć zarówno zastosowanie prewencyjne jako profilaktyka chroniąca przed zachorowaniem, ale także może służyć jako wsparcie leczenia w przypadku, gdy choroba już wystąpiła.
Mleczko kokosowe uważa się także za środek wspierający odchudzanie. Zdrowe tłuszcze napędzają metabolizm, przy okazji obniżając poziom cukru we krwi oraz zmniejszając apetyt. Pomocna okaże się także wysoka zawartość błonnika pokarmowego, który wspomaga oczyszczanie organizmu i pozbywanie się zbędnych kalorii.
Ekstrakt z miąższu kokosa (zarówno pity, jak i aplikowany na ciało) spowalnia procesy starzenia oraz nawilża skórę, zapewniając piękną i jędrną cerę. Chcąc zadbać o cerę, warto także stosować kokosowe mleczko do opalania, w trakcie zażywania kąpieli słonecznych, działa ono tak samo dobrze jak tradycyjne kremy z filtrem.
Do czego najczęściej wykorzystujemy mleczko kokosowe
Zastosowanie mleka kokosowego jest zależne od rodzaju produktu. Gęstsze napoje kokosowe świetnie sprawdzą się do przygotowania curry, zagęszczenia zup, sosów czy gulaszów. Mleko kokosowe mające rzadszą konsystencję jest idealnym dodatkiem do smoothie, płatków śniadaniowych, owsianek czy naleśników.
Wiele osób stosuje także mleko kokosowe na włosy, by poprawić ich kondycję i zwiększyć objętość. Mleczko kokosowe bywa też składnikiem kosmetyków i mleczek do opalania.
Mleczko kokosowe jest także produktem odpowiednim dla niemowlaka, jednak jedynie jako urozmaicenie diety, a nie zastępstwo dla mleka matki, które powinno być jego głównym pokarmem. Ciekawym dodatkiem do diety dziecka są też desery z musem kokosowym.
Mleko kokosowe: zastosowanie w kuchni
Mleczko kokosowe to jeden z podstawowych składników curry. Może ono także być zdrowym dodatkiem do kawy i koktajli lub służyć jako składnik naleśników i owsianek. Świetnie smakuje razem z muesli i ulubionymi owocami. Mleko kokosowe w puszcze to bardzo dobry substytut śmietanki, gdy trzeba zagęścić zupę, sos lub gulasz.
Najlepsze przepisy z użyciem mleczka kokosowego
- Kurczak curry z ryżem:
Składniki:
- Fflet z piersi kurczaka
- połowa papryki czerwonej
- 1 cebula
- mleczko kokosowe 200 ml
- 5 łyżek śmietany kremówki
- łyżka pasty curry
- łyżka oliwy
- pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka należy pokroić na małe kawałki i doprawić pieprzem. Warzywa posiekać w kostkę. Usmażyć kurczaka razem z warzywami na łyżce rozgrzanej oliwy. Gdy kurczak będzie gotowy, dodać pastę curry i mleko kokosowe. Kiedy sos się zredukuje, dolać śmietanę i gotować jeszcze przez chwilę. Danie najlepiej podawać z ryżem.
- Muesli z mlekiem kokosowym i owocami leśnymi
Składniki:
- garść muesli
- garść owoców leśnych
- 100 ml mleka kokosowego
Jest to bardzo proste i szybkie danie, idealne na śniadanie dla zabieganych. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki w misce. Dodatkowo można posypać je ulubionymi orzechami lub nasionami chia.
Jak zrobić mleko kokosowe?
Cena napoju kokosowego dla wielu może okazać się zbyt wysoka, by kupować je regularnie, dlatego warto nauczyć się przygotowywać domowe mleko kokosowe. Najprostszym przepisem jest mleko z wiórek kokosowych. Aby je przygotować, należy zalać wiórki jednym litrem wody i odstawić do lodówki na przynajmniej 8 godzin, a następnie zblendować je i tak powstały napój przelać przez gazę lub sitko.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.