Mleczko kokosowe - przepisy, właściwości i zastosowanie mleka kokosowego

Mleczko kokosowe - przepisy, właściwości i zastosowanie mleka kokosowego - zdjęcie

Mleczko kokosowe to w ostatnich czasach bardzo modny produkt. Nie jest to nic dziwnego, ponieważ, poza wyjątkowym smakiem, odznacza się licznymi wartościami odżywczymi i leczniczymi. Dostarcza ono organizmowi dużo zdrowych tłuszczów, wapnia, potasu i fosforu, chroni przed chorobami sercowymi, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, a w dodatku pomaga zrzucić zbędne kilogramy i zadbać o piękną cerę.

Mleko kokosowe - czym jest i jak powstaje?

Mleko kokosowe to potoczna nazwa napoju uzyskiwanego w procesie ekstrakcji starego miąższu z kokosa i połączenia go z wodą. Zależnie od ilości wykorzystanej w tym celu wody, zawartość tłuszczu oraz innych składników może się różnić pomiędzy poszczególnymi produktami. Napój z kokosa odznacza się świetnym smakiem oraz wieloma zastosowaniami w gastronomii, dlatego chętnie sięgają po niego osoby na diecie wegańskiej bądź chorujące na cukrzycę, nietolerancję laktozy czy celiakię. Mleko kokosowe dobrze sprawdza się jako zamiennik mleka krowiego w diecie.

Mleko kokosowe: właściwości lecznicze

Mleko kokosowe odznacza się nie tylko walorami smakowymi, ale również licznymi właściwościami leczniczymi. Wysoka zawartość wapnia sprawia, że regularne spożywanie mleka kokosowego może pomóc w walce z osteoporozą oraz innymi chorobami wynikającymi z niedoboru tego składnika. Napój kokosowy zawiera także kwas laurynowy oraz kwasy tłuszczowe, działające przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Kwasy tłuszczowe wykazują także działanie przeciwzapalne, sprawdzą się one więc jako wsparcie w leczeniu wszelkich chorób o podłożu autoimmunologicznym. Badania potwierdzają także wpływ spożywania mleczka kokosowego na regulacje poziomu cholesterolu we krwi.

Mleko kokosowe – wartości odżywcze i kalorie

Wartość odżywcza mleka kokosowego jest wysoka, zawiera ono w szczególności dużo zdrowych tłuszczów MCT, w 100g produktu znajduje się:

  • 192 kcal
  • 2,2g białka
  • 2,8g węglowodanów
  • 21,3g tłuszczu (w tym 18,9g nasyconych kwasów tłuszczowych)
  • 2,2g błonnika

Mleko kokosowe jest także bardzo bogatym źródłem wielu minerałów i składników niezbędnych do utrzymania prawidłowego funkcjonowania organizmu, w skład których wchodzą:

  • potas
  • fosfor
  • magnez
  • żelazo
  • witamina c

Dlaczego warto stosować mleko kokosowe w codziennej diecie?

Mleko kokosowe może być z powodzeniem wykorzystywane jako zamiennik mleka krowiego w przypadku osób, które zmagają się z nietolerancją laktozy, cukrzycą, lub po prostu z rożnych powodów są na diecie wegańskiej i unikają produktów pochodzenia zwierzęcego. Dostarcza ono dużo wapnia, żelaza i innych składników mineralnych, dlatego bardzo dobrze sprawdza się w roli substytutu tradycyjnego mleka, lub po prostu dodatek do codziennego odżywiania. Mleko kokosowe ma liczne właściwości prozdrowotne, pomaga w radzeniu sobie z chorobami autoimmunologicznymi, może obniżać poziom cholesterolu we krwi. Warto też zwrócić uwagę na to, że tłuszcze mleka kokosowego to w dużej mierze tłuszcze MCT, które są trawione i metabolizowane bardzo szybko, dając dużą dawkę energii oraz zapobiegając odkładaniu się w formie tkanki tłuszczowej. Poza wszystkimi drogocennymi właściwościami płynącymi z picia mleka kokosowego, wypadałoby wspomnieć o tym, że jest ono także po prostu bardzo smaczne i świetnie się sprawdza w wielu przepisach.

Ciśnienie i odporność organizmu pod kontrolą

Mleko kokosowe to idealny produkt dla wszystkich, którzy chcą zadbać o zdrowie, a w szczególności o poprawne krążenie krwi i odpowiednią pracę serca. W składzie mleka kokosowego znajduje się przede wszystkim ogromna ilość kwasu laurynowego, czyli ochronnego kwasu tłuszczowego, odgrywającego kluczową rolę w zachowywaniu oraz przywracaniu równowagi cholesterolu we krwi, a także poprawiającego ogólną kondycje mięśnia sercowego. Duża zawartość zdrowych tłuszczów wpływa także pozytywnie na poziom cukru, zapobiegając chorobom takim jak na przykład cukrzyca. Mleko kokosowe odznacza się także właściwościami bakteriobójczymi i wirusobójczymi, zwiększa także ono ogólną odporność organizmu, chroniąc przed infekcjami i pozwalając na cieszenie się pełnym zdrowie, nawet w okresie jesienno-zimowym.

Mleko kokosowe w walce z nowotworami, odchudzaniem i piękną cerą

Badania udowadniają, że kwasy tłuszczowe zawarte w mleczku kokosowym (w szczególności kwas laurynowy i mirystynowy) mogą skutecznie zwalczać komórki nowotworowe, napój ten może wiec mieć zarówno zastosowanie prewencyjne jako profilaktyka chroniąca przed zachorowaniem, ale także może służyć jako wsparcie leczenia w przypadku, gdy choroba już wystąpiła. 

Mleczko kokosowe uważa się także za środek wspierający odchudzanie. Zdrowe tłuszcze napędzają metabolizm, przy okazji obniżając poziom cukru we krwi oraz zmniejszając apetyt. Pomocna okaże się także wysoka zawartość błonnika pokarmowego, który wspomaga oczyszczanie organizmu i pozbywanie się zbędnych kalorii. 

Ekstrakt z miąższu kokosa (zarówno pity, jak i aplikowany na ciało) spowalnia procesy starzenia oraz nawilża skórę, zapewniając piękną i jędrną cerę. Chcąc zadbać o cerę, warto także stosować kokosowe mleczko do opalania, w trakcie zażywania kąpieli słonecznych, działa ono tak samo dobrze jak tradycyjne kremy z filtrem.

Do czego najczęściej wykorzystujemy mleczko kokosowe

Zastosowanie mleka kokosowego jest zależne od rodzaju produktu. Gęstsze napoje kokosowe świetnie sprawdzą się do przygotowania curry, zagęszczenia zup, sosów czy gulaszów. Mleko kokosowe mające rzadszą konsystencję jest idealnym dodatkiem do smoothie, płatków śniadaniowych, owsianek czy naleśników.

Wiele osób stosuje także mleko kokosowe na włosy, by poprawić ich kondycję i zwiększyć objętość. Mleczko kokosowe bywa też składnikiem kosmetyków i mleczek do opalania.

Mleczko kokosowe jest także produktem odpowiednim dla niemowlaka, jednak jedynie jako urozmaicenie diety, a nie zastępstwo dla mleka matki, które powinno być jego głównym pokarmem. Ciekawym dodatkiem do diety dziecka są też desery z musem kokosowym

Mleko kokosowe: zastosowanie w kuchni

Mleczko kokosowe to jeden z podstawowych składników curry. Może ono także być zdrowym dodatkiem do kawy i koktajli lub służyć jako składnik naleśników i owsianek. Świetnie smakuje razem z muesli i ulubionymi owocami. Mleko kokosowe w puszcze to bardzo dobry substytut śmietanki, gdy trzeba zagęścić zupę, sos lub gulasz.

Najlepsze przepisy z użyciem mleczka kokosowego

  1. Kurczak curry z ryżem:

Składniki:

  • Fflet z piersi kurczaka
  • połowa papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • mleczko kokosowe 200 ml
  • 5 łyżek śmietany kremówki
  • łyżka pasty curry
  • łyżka oliwy
  • pieprz

Przygotowanie:

Kurczaka należy pokroić na małe kawałki i doprawić pieprzem. Warzywa posiekać w kostkę. Usmażyć kurczaka razem z warzywami na łyżce rozgrzanej oliwy. Gdy kurczak będzie gotowy, dodać pastę curry i mleko kokosowe. Kiedy sos się zredukuje, dolać śmietanę i gotować jeszcze przez chwilę. Danie najlepiej podawać z ryżem.

  1. Muesli z mlekiem kokosowym i owocami leśnymi

Składniki:

  • garść muesli
  • garść owoców leśnych
  • 100 ml mleka kokosowego

Jest to bardzo proste i szybkie danie, idealne na śniadanie dla zabieganych. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki w misce. Dodatkowo można posypać je ulubionymi orzechami lub nasionami chia.

Jak zrobić mleko kokosowe?

Cena napoju kokosowego dla wielu może okazać się zbyt wysoka, by kupować je regularnie, dlatego warto nauczyć się przygotowywać domowe mleko kokosowe. Najprostszym przepisem jest mleko z wiórek kokosowych. Aby je przygotować, należy zalać wiórki jednym litrem wody i odstawić do lodówki na przynajmniej 8 godzin, a następnie zblendować je i tak powstały napój przelać przez gazę lub sitko.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...

Mięśnie i kości Ból stopy: możliwe przyczyny. Jak pozbyć się bólu stóp?
Ból stopy może mieć wiele przyczyn, zaczynając od urazu, na poważnych chorobach ogólnoustrojowych kończąc. Potrafi mocno utrudnić codzienne funkcjonowanie, dlatego warto nie zwl...
Informacje dla pacjenta Ostropest plamisty – jakie ma właściwości i kiedy stosować?
Cenne właściwości lecznicze ostropestu znane były już w średniowieczu. Później, podobnie jak inne zioła, popadł w niełaskę, ponieważ ludzie zachłysnęli się nowoczesną medycyną, oferują...
Układ oddechowy Zapalenie płuc: rodzaje, objawy, diagnoza. Jak leczyć powikłania po zapaleniu płuc?
Zapalenie płuc jest szczególnie groźne w przypadku osób w podeszłym wieku oraz dzieci – nieleczone może doprowadzić do niebezpiecznych powikłań (czasem nawet zagrażających życiu chorego)....
Układ pokarmowy Podagrycznik - właściwości, skutki uboczne. Na co pomaga?
Stosowanie ziół może przynosić wiele korzyści zdrowotnych. Jedną z niezwykle dobroczynnych roślin jest podagrycznik pospolity - ziele stosowane od setek lat w zwalczaniu dny moczanowej oraz wielu innych rozmaitych dolegliwości i schorzeń....
Choroby i dolegliwości Ból z lewej strony brzucha. Co jest po lewej stronie brzucha na dole?
Bóle brzucha stanowią częstą dolegliwość zarówno u dorosłych, jak i dzieci. W zależności od tego, w której jego części jest zlokalizowany, może świadczyć o innych pr...
Serce i układ krążenia MCHC w morfologii krwi: badanie, normy i interpretacja wyników
MCHC w morfologii krwi to wskaźnik oznaczający stężenie hemoglobiny w krwinkach czerwonych. Choć nie jest to samodzielny parametr stanowiący podstawę do diagnozy, zbyt wysokie lub zbyt n...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Choroby i dolegliwości Zakrzepica żył głębokich: objawy, przyczyny, leczenie
Zakrzepica żył głębokich jest bardzo poważną chorobą, która w krótkim czasie może doprowadzić do niebezpiecznych dla życia komplikacji. Ponieważ objawy mogą w początkowej fazie ...
Układ rozrodczy i moczowy Zapalenie pęcherza moczowego – przyczyny, objawy, leczenie
Zapalenie pęcherza moczowego to przykra, ale powszechna dolegliwość. Schorzenie może pojawić się zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn w każdym wieku. Niepokojącymi symptomami, mogącymi świadczyć o zapaleniu pęcher...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem