Mleczko pszczele to substancja produkowana przez młode pszczoły robotnice. W medycynie ludowej jest ono znane i wykorzystywane od bardzo dawna – jako preparat odżywczy, środek wspomagający płodność czy mikstura na zachowanie młodości i witalności.
Z tego artykułu dowiesz się:
- co to jest i jak powstaje mleczko pszczele,
- w jakiej postaci może występować mleczko pszczele,
- jakie wartości odżywcze ma mleczko pszczele,
- jakie właściwości prozdrowotne ma mleczko pszczele,
- jak należy dawkować mleczko pszczele.
Przeczytaj też: Pierzga pszczela – czym jest i jakie ma właściwości? Stosowanie i przepisy z pierzgą pszczelą
Czym jest i jak powstaje mleczko pszczele?
Mleczko pszczele to wydzielina z gruczołów gardzielowych młodych pszczół robotnic, która służy do karmienia larw pszczół i trutni przez pierwsze 3 dni życia. Wyjątkowe właściwości mleczka potwierdzają obserwacje pszczół. Królowa matka jest karmiona wyłącznie mleczkiem pszczelim i żyje nawet 40 razy dłużej niż inne pszczoły żywiące się przede wszystkim nektarem z kwiatów. Niektóre matki dożywają nawet 5 lat, podczas gdy robotnice i trutnie przeżywają od 4 do 6 tygodni latem oraz do 6 miesięcy zimą. Robotnice i trudnie są karmione mleczkiem pszczelim tylko przez pierwsze 3 dni życia, ale w tym czasie masa ich ciała wzrasta nawet 1000 razy.
W jakiej postaci występuje mleczko pszczele?
Mleczko pszczele nie jest produkowane w dużych ilościach, dlatego jest niezwykle pożądane. Może przybierać różne formy – tabletek do ssania, kapsułek, syropów czy nawet dodatku do miodu, ale jest także dostępne w czystej, nieprzetworzonej postaci, w jakiej zostało pobrane z ula. Konsystencja naturalnego mleczka pszczelego przypomina lejący miód lub galaretkę o jasnym, żółtawo-kremowym zabarwieniu. Co warto podkreślić, smak mleczka pszczelego może się nieco różnić w zależności od rodziny pszczół, uwarunkowań geograficznych czy okresu zbiorów. Jest jednak mniej słodkie od miodu – opisuje się go jako kwaskowy czy wręcz cierpki.
Mleczko pszczele – wartości odżywcze
Mleczko pszczele jest bogatym źródłem substancji odżywczych niezbędnych dla zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dokładny skład mleczka pszczelego może się zmieniać, ale ogólnie przyjmuje się, że zawiera ono około:
- 65% wody,
- 13,5% białka,
- 3,7% lipidów,
- 12% węglowodanów,
- 1,2% związków mineralnych,
- 3% innych substancji organicznych.
Mleczko pszczele dostarcza do naszego organizmu nawet 150 substancji aktywnych, korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Mleczko pszczele zawiera:
- witaminy z grupy B,
- witaminę C,
- witaminę D,
- witaminę E,
- wapń,
- miedź,
- żelazo,
- fosfor,
- krzem,
- białka,
- aminokwasy,
- kwas deoksyrybonukleinowy,
- acetylocholinę – w postaci naturalnej występuje tylko w mleczku pszczelim.
Mleczko pszczele – właściwości i zastosowanie
Mleczko pszczele ma działanie silnie odżywiające. Jego stosowanie zaleca się osobom chcącym zwiększyć swą sprawność fizyczną i intelektualną, wzmocnić odporność organizmu na infekcje czy dostarczyć do organizmu niezbędne składniki odżywcze, których brakuje w ich codziennej diecie. Co więcej, mleczko pszczele jest również uznawane za substancję opóźniającą starzenie się, pozwalającą na zachowanie witalności, a nawet wydłużającą życie.
Mleczko pszczele wykazuje liczne właściwości prozdrowotne:
- działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwdrożdżakowo, wspierając leczenie chorób układu oddechowego,
- wzmacnia układ odpornościowy,
- korzystnie wpływa na serce i układ krążenia, wspomaga regulację ciśnienia krwi, obniża poziom cholesterolu, zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych, przeciwdziała rozwojowi miażdżycy.
- przywraca równowagę psychiczną i poprawia koncentrację, zwiększa wydolność fizyczną i umysłową,
- wspomaga leczenie schorzeń neurologicznych, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona,
- poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, reguluje procesy przemiany materii,
- chroni tkankę wątrobową przed szkodliwym działaniem substancji toksycznych,
- stymuluje owulację i wspomaga płodność u kobiet,
- zwiększa poziom progesteronu w czasie ciąży,
- pobudza produkcję pokarmu w okresie laktacji,
- łagodzi objawy towarzyszące menopauzie,
- wspiera zwalczanie impotencji u mężczyzn i poprawia jakość spermy,
- przyspiesza gojenie się ran,
- regeneruje i nawilża skórę, zwiększa produkcję kolagenu, dzięki czemu opóźnia proces jej starzenia się, pomaga redukować zmiany skórne.
Mleczko pszczele – dawkowanie
Dawkowanie mleczka pszczelego jest uzależnione przede wszystkim od wieku osoby, która będzie je spożywać. W przypadku osób dorosłych zalecana dzienna dawka wynosi 0,5-1 g czystego mleczka pszczelego, a u dzieci – połowę tej dawki. Mleczko pszczele najlepiej przyjmować, umieszczając je pod językiem do całkowitego rozpuszczenia i wchłonięcia. Przy takiej formie podania mleczko pszczele najszybciej przedostanie się do krwiobiegu. Mleczko pszczele można też stosować doustnie – w tej formie może jednak przyswajać się nieco wolniej, przez co jego działanie także będzie opóźnione.
Mleczko pszczele zaleca się przyjmować około 20-30 minut przed pierwszym posiłkiem. Kuracja przy użyciu mleczka powinna trwać od 3-4 tygodni do 2 miesięcy. Dla osiągnięcia optymalnych efektów najczęściej poleca się przeprowadzenie kuracji dwumiesięcznej i powtórzenie jej dwa lub trzy razy w roku. W celach profilaktycznych kurację można uzupełnić o pyłek kwiatowy.
Mleczko pszczele to substancja, którą produkują młode pszczoły robotnice. Ze względu na wyjątkowe właściwości mleczka pszczelego, od dawna jest ono wykorzystywane w medycynie ludowej, obecnie zaś staje się naturalnym środkiem wspierającym funkcjonowanie organizmu i wspomagającym leczenie różnych schorzeń.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.