Mleczko pszczele – wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie. Jak dawkować mleczko pszczele?

Mleczko pszczele – wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie. Jak dawkować mleczko pszczele? - zdjęcie

Mleczko pszczele to substancja produkowana przez młode pszczoły robotnice. W medycynie ludowej jest ono znane i wykorzystywane od bardzo dawna – jako preparat odżywczy, środek wspomagający płodność czy mikstura na zachowanie młodości i witalności.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • co to jest i jak powstaje mleczko pszczele,
  • w jakiej postaci może występować mleczko pszczele,
  • jakie wartości odżywcze ma mleczko pszczele,
  • jakie właściwości prozdrowotne ma mleczko pszczele,
  • jak należy dawkować mleczko pszczele.

Przeczytaj też: Pierzga pszczela – czym jest i jakie ma właściwości? Stosowanie i przepisy z pierzgą pszczelą

Czym jest i jak powstaje mleczko pszczele?

Mleczko pszczele to wydzielina z gruczołów gardzielowych młodych pszczół robotnic, która służy do karmienia larw pszczół i trutni przez pierwsze 3 dni życia. Wyjątkowe właściwości mleczka potwierdzają obserwacje pszczół. Królowa matka jest karmiona wyłącznie mleczkiem pszczelim i żyje nawet 40 razy dłużej niż inne pszczoły żywiące się przede wszystkim nektarem z kwiatów. Niektóre matki dożywają nawet 5 lat, podczas gdy robotnice i trutnie przeżywają od 4 do 6 tygodni latem oraz do 6 miesięcy zimą. Robotnice i trudnie są karmione mleczkiem pszczelim tylko przez pierwsze 3 dni życia, ale w tym czasie masa ich ciała wzrasta nawet 1000 razy.

W jakiej postaci występuje mleczko pszczele?

Mleczko pszczele nie jest produkowane w dużych ilościach, dlatego jest niezwykle pożądane. Może przybierać różne formy – tabletek do ssania, kapsułek, syropów czy nawet dodatku do miodu, ale jest także dostępne w czystej, nieprzetworzonej postaci, w jakiej zostało pobrane z ula. Konsystencja naturalnego mleczka pszczelego przypomina lejący miód lub galaretkę o jasnym, żółtawo-kremowym zabarwieniu. Co warto podkreślić, smak mleczka pszczelego może się nieco różnić w zależności od rodziny pszczół, uwarunkowań geograficznych czy okresu zbiorów. Jest jednak mniej słodkie od miodu – opisuje się go jako kwaskowy czy wręcz cierpki.

Mleczko pszczele – wartości odżywcze

Mleczko pszczele jest bogatym źródłem substancji odżywczych niezbędnych dla zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dokładny skład mleczka pszczelego może się zmieniać, ale ogólnie przyjmuje się, że zawiera ono około:

  • 65% wody,
  • 13,5% białka,
  • 3,7% lipidów,
  • 12% węglowodanów,
  • 1,2% związków mineralnych,
  • 3% innych substancji organicznych.

Mleczko pszczele dostarcza do naszego organizmu nawet 150 substancji aktywnych, korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Mleczko pszczele zawiera:

  • witaminy z grupy B,
  • witaminę C,
  • witaminę D,
  • witaminę E,
  • wapń,
  • miedź,
  • żelazo,
  • fosfor,
  • krzem,
  • białka,
  • aminokwasy,
  • kwas deoksyrybonukleinowy,
  • acetylocholinę – w postaci naturalnej występuje tylko w mleczku pszczelim.

Mleczko pszczele – właściwości i zastosowanie

Mleczko pszczele ma działanie silnie odżywiające. Jego stosowanie zaleca się osobom chcącym zwiększyć swą sprawność fizyczną i intelektualną, wzmocnić odporność organizmu na infekcje czy dostarczyć do organizmu niezbędne składniki odżywcze, których brakuje w ich codziennej diecie. Co więcej, mleczko pszczele jest również uznawane za substancję opóźniającą starzenie się, pozwalającą na zachowanie witalności, a nawet wydłużającą życie.

Mleczko pszczele wykazuje liczne właściwości prozdrowotne:

  • działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwdrożdżakowo, wspierając leczenie chorób układu oddechowego,
  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • korzystnie wpływa na serce i układ krążenia, wspomaga regulację ciśnienia krwi, obniża poziom cholesterolu, zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych, przeciwdziała rozwojowi miażdżycy.
  • przywraca równowagę psychiczną i poprawia koncentrację, zwiększa wydolność fizyczną i umysłową,
  • wspomaga leczenie schorzeń neurologicznych, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona,
  • poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, reguluje procesy przemiany materii,
  • chroni tkankę wątrobową przed szkodliwym działaniem substancji toksycznych,
  • stymuluje owulację i wspomaga płodność u kobiet,
  • zwiększa poziom progesteronu w czasie ciąży,
  • pobudza produkcję pokarmu w okresie laktacji,
  • łagodzi objawy towarzyszące menopauzie,
  • wspiera zwalczanie impotencji u mężczyzn i poprawia jakość spermy,
  • przyspiesza gojenie się ran,
  • regeneruje i nawilża skórę, zwiększa produkcję kolagenu, dzięki czemu opóźnia proces jej starzenia się, pomaga redukować zmiany skórne.

Mleczko pszczele – dawkowanie

Dawkowanie mleczka pszczelego jest uzależnione przede wszystkim od wieku osoby, która będzie je spożywać. W przypadku osób dorosłych zalecana dzienna dawka wynosi 0,5-1 g czystego mleczka pszczelego, a u dzieci – połowę tej dawki. Mleczko pszczele najlepiej przyjmować, umieszczając je pod językiem do całkowitego rozpuszczenia i wchłonięcia. Przy takiej formie podania mleczko pszczele najszybciej przedostanie się do krwiobiegu. Mleczko pszczele można też stosować doustnie – w tej formie może jednak przyswajać się nieco wolniej, przez co jego działanie także będzie opóźnione.

Mleczko pszczele zaleca się przyjmować około 20-30 minut przed pierwszym posiłkiem. Kuracja przy użyciu mleczka powinna trwać od 3-4 tygodni do 2 miesięcy. Dla osiągnięcia optymalnych efektów najczęściej poleca się przeprowadzenie kuracji dwumiesięcznej i powtórzenie jej dwa lub trzy razy w roku. W celach profilaktycznych kurację można uzupełnić o pyłek kwiatowy.

Mleczko pszczele to substancja, którą produkują młode pszczoły robotnice. Ze względu na wyjątkowe właściwości mleczka pszczelego, od dawna jest ono wykorzystywane w medycynie ludowej, obecnie zaś staje się naturalnym środkiem wspierającym funkcjonowanie organizmu i wspomagającym leczenie różnych schorzeń.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Wirus RSV - objawy, przyczyny, leczenie. Lawinowo rośnie liczba zakażeń, jak się chronić?
Zachorowania na wirus RSV dostrzegalne są w okresie jesienno-zimowym, choć szczególny wzrost przypada zazwyczaj na styczeń i luty. Wirus RSV stanowi główną przyczynę zachorowania na choroby dróg oddechowych u dzieci....
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Przeziębienie i grypa Grypa typu A – objawy, przebieg, leczenie i możliwe powikłania
Grypa należy do najczęściej występujących chorób wirusowych układu oddechowego. Szczególne wyzwanie epidemiologiczne stanowi przy tym grypa typu A, wywołująca infekcje u ludzi oraz innych gatunków ssaków i ptaków....
Ciąża i dziecko Zespół Edwardsa – co to jest, jaki ma wpływ na dziecko i jakie są objawy trisomii chromosomu 18?
Ciąża to wspaniały okres w życiu każdej kobiety. Jednak czasem mogą pojawić się niespodziewane komplikacje w postaci chorób genetycznych dziecka. Przykładem takiej choroby jest Zespół Edwardsa. Niestety w zdecydowanej większości przypad...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...
Odporność, wzmocnienie organizmu Sok z brzozy – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania. Jak dawkować sok z brzozy?
Sok z brzozy od dawna znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek na rozmaite dolegliwości. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje sok z brzozy i dlaczego warto włączyć go do diety?Co znajduje się w składzie soku z brzozy?Sok ...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w ...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Kosmetyki i uroda Jak dbać o cerę z przebarwieniami? Przebarwienia na skórze - przyczyny powstawania i sposoby ich usuwania
Cera z przebarwieniami to problem, z którym boryka się wiele osób. Mogą pojawiać się na twarzy, szyi, wokół ust, a nawet w okolicach intymnych, wpływając nie tylko na wyg...
Kosmetyki i uroda Najlepsze kremy do twarzy na zimę - ranking produktów. Jak wybrać najlepiej nawilżający, ochronny krem do twarzy?
Zima to czas, kiedy skóra twarzy jest narażona na niekorzystne warunki atmosferyczne – mróz, wiatr i suche powietrze w ogrzewanych pomieszczeniach. To sprawia, że wymaga ona szczególnej pielęgn...
Choroby skóry Jak zadbać o suche i zniszczone dłonie? Jak zabezpieczyć pękającą skórę dłoni w zimne dni?
Zimą skóra dłoni jest szczególnie narażona na przesuszenie, pękanie i uszkodzenia. Niskie temperatury, wiatr oraz suche powietrze w ogrzewanych pomieszczeniach powodują utratę n...
Jama ustna Halitoza - jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust?
Nieprzyjemny zapach z ust, czyli halitoza, to problem, który może powodować dyskomfort zarówno dla osoby dotkniętej tym schorzeniem, jak i jej otoczenia. Może on wynikać z wielu...
Choroby neurologiczne Ból głowy rano po przebudzeniu? Co powoduje poranne bóle głowy i jak im zapobiegać?
Poranne bóle głowy to częsty problem, który może znacznie obniżyć komfort życia i wpływać na codzienne funkcjonowanie. Ich przyczyny mogą być różnorodne – od błahyc...
Przeziębienie i grypa Katar i zatkany nos częste objawy przeziębienia: 5 skutecznych sposobów jak szybko odblokować zatkany nos?
Zatkany nos to jedna z najbardziej uciążliwych dolegliwości towarzyszących przeziębieniom i infekcjom górnych dróg oddechowych. Utrudnia swobodne oddychanie, zaburza sen i obniża komfort życia. Na szczęście...
Układ pokarmowy Zaburzenia pracy jelit – przyczyny, objawy, leczenie
Zaburzenia pracy jelit to częsty problem, który może objawiać się bólem brzucha, wzdęciami, biegunkami lub zaparciami. Ich przyczyny są różnorodne – od nieprawidłowej diety ...
Układ oddechowy Wirus hMPV - cichy sprawca infekcji dróg oddechowych: co musisz wiedzieć od objawów po diagnostykę i leczenie
Ludzki metapneumowirus (hMPV) to stosunkowo mało znany, lecz powszechnie występujący patogen, który wywołuje infekcje dróg oddechowych. Choć objawy zakażenia przypominają grypę lub przeziębienie, wirus ten ...
Choroby i dolegliwości Nietrzymanie moczu w nocy – jak odzyskać spokojny sen?
Nietrzymanie moczu to dolegliwość, która może dotknąć każdego, niezależnie od wieku i płci. Statystycznie, zmagają się z nią częściej kobiety, przede wszystkim ze względu na anatomię u...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem