W ostatnich latach można zaobserwować wyraźny wzrost zainteresowania społeczeństwa tak zwanymi superfoods. To produkty spożywcze, które charakteryzują się całkowicie naturalnym pochodzeniem, a dodatkowo wyróżniają się dobroczynnym wpływem na pracę organizmu, dzięki bogactwu cennych witamin i minerałów. Jedną z roślin, która cieszy się sporym zainteresowaniem, ze względu na właściwości odchudzające i wspierające funkcjonowanie organizmu jest młody jęczmień. Młode pędy niedojrzałego jeszcze jęczmienia cechują się bogactwem witamin, minerałów i cennych mikro i makroelementów, które dzięki specjalnym sposobom przetwarzania są dostępne w formie proszku, tabletek lub soku. Jakie właściwości posiada młody jęczmień? Dlaczego wspiera proces spalania tkanki tłuszczowej?
Z artykułu dowiesz się:
- Jakie właściwości wyróżniają młody jęczmień?
- Na jakie dolegliwości warto stosować młody jęczmień?
- Jakie są przeciwwskazania do jego spożywania?
- Jakie mogą być skutku uboczne jego przyjmowania?
- Jak przygotować napoje do picia z młodym jęczmieniem?
Zobacz też artykuł: Błędy w odchudzaniu - 10 przeszkód na drodze do celu.
Młody jęczmień – właściwości
Młody jęczmień jest popularną rośliną, która ze względu na wysoką odporność na warunki atmosferyczne oraz niskie wymagania co do jakości gleby, jest uprawiany w wielu krajach na całym świecie. To roślina jednoroczna, której wysiew zazwyczaj rozpoczyna się wiosną, a najwięcej cennych składników odżywczych zawiera, kiedy jest zielony, bogaty w chlorofil, przed osiągnięciem stanu pełniej dojrzałości.
Dobroczynne właściwości młodego jęczmienia sprawiają, ze coraz więcej osób interesuje się jego dobroczynnym wpływem na organizm. Jego działanie jest możliwe, dzięki bogactwu witamin, minerałów i związków organicznych. W jego zielonych pędach można znaleźć:
- witaminy z grupy B, C, E, K,
- beta karoten, czyli prowitaminę witaminy A,
- żelazo, cynk, wapń, magnez,
- selen, potas, krzem,
- aminokwasy,
- błonnik.
Jednak najcenniejszym składnikiem młodych pędów rośliny jest wysoka zawartość chlorofilu. To zielony barwnik, który sprawia, że różnego rodzaju formy młodego jęczmienia wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Pozwala to na skuteczne zwalczanie wolnych rodników, które wpływają na przyspieszenie starzenia się organizmu, a także powstawania komórek nowotworowych.
Na co stosować młody jęczmień?
Wiele osób zastanawia się, jakie jest zastosowanie młodego jęczmienia. To roślina bogata w cenne składniki odżywcze, które wykazują dobroczynne działanie, wspierające wiele procesów zachodzących wewnątrz ciała ludzkiego. Występuje w formie sproszkowanej trawy jęczmiennej lub sproszkowanego soku jęczmiennego, dzięki czemu jego przyjmowanie można dopasować do swoich preferencji.
Na jakie dolegliwości warto stosować młody jęczmień:
- w celu zniwelowania zmian trądzikowych i leczenia ran na powierzchni skóry, ze względu na działanie przeciwzapalne rośliny,
- przy dysfunkcjach ze strony układu trawiennego, zwłaszcza zwolnionej pracy metabolizmu, a także przewlekłych bólach żołądka,
- przy dolegliwościach ze strony aparatu ruchu, zwłaszcza przy leczeniu stawów, ze względu na silne działanie przeciwzapalne młodego jęczmienia,
- w celu oczyszczenia organizmu z toksyn, co jest możliwe dzięki wysokiej zawartości silnego przeciwutleniacza, jakim jest chlorofil,
- przy podwyższonym poziomie złego cholesterolu we krwi, ze względu na obecność witamin, które przyspieszają jego rozkład,
- przy stanach anemii, ze względu na właściwości, które zapobiegają jej pogłębianie,
- w celu ochrony jelita grubego przed rozwojem komórek nowotworowych,
- przy niedoborach witaminowych w organizmie, ze względu na dużą ilość cennych związków organicznych w pędach młodego jęczmienia,
- w celu zredukowania ilości tkanki tłuszczowej i przyspieszenia procesu odchudzania.
Warto zaznaczyć, że najlepsze efekty zapewnia regularne spożywanie młodego jęczmienia. Pozwala to na zgromadzenie odpowiedniej ilości rośliny w organizmie, co potęguje jego dobroczynne działanie. To szczególnie ważne przy stosowaniu młodego jęczmienia na odchudzanie, ponieważ pozwala to na znaczne przyspieszenie metabolizmu i perystaltyki jelit.
Przepisy na młody jęczmień do picia
Sproszkowana trawa młodego jęczmienia jest najczęściej dostępna w formie proszku, który może być dodatkiem do wielu dań i koktajli. Warto pamiętać, aby nie dodawać substancji do gorących potraw, ze względu na wysoką temperaturę, która mogłaby zniszczyć cenne składniki, jakie się w nim znajdują. Wiele osób obawia się młodego jęczmienia do picia. Roślina, mimo mocnej, zielonej barwy i specyficznego zapachu jest neutralna w smaku i nie zmienia go podczas łączenia z innymi składnikami. Młody jęczmień można dodać do ulubionych koktajli, sałatek lub napojów. Warto poznać przepisy na ciekawe dania, które ułatwiają przyjmowanie młodego jęczmienia do picia.
Przepis na młody jęczmień do picia:
Łyżkę stołową sproszkowanego, młodego jęczmienia należy wymieszać w szklance ciepłej wody. Następnie dokładnie wymieszać, po czym napój jest gotowy do spożycia.
Przepis na młody jęczmień z sokiem owocowym:
Dla osób, które nie tolerują smaku młodego jęczmienia, świetnym sposobem jest połączenie go z ulubionym sokiem. Proporcje koktajlu powinny być takie same, jak w przypadku połączenia go z wodą.
Młody jęczmień – tabletki czy w płynie, co wybrać?
Młody jęczmień najczęściej dostępny jest w postaci tabletek lub płynnej. Sok z młodego jęczmienia suszony jest bardzo długo, dzięki zastosowaniu letniego strumienia powietrza. Taki sposób obróbki pozwala na zatrzymanie w jego strukturze bardzo dużą ilość witamin, pierwiastków i związków organicznych, które mogą być w większej ilości dostarczane do organizmu. Niemniej jednak, tabletki z młodym jęczmieniem również przynoszą dobre rezultaty przy regularnym przyjmowaniu.
Podczas zakupu konkretnego produktu z młodym jęczmieniem warto sprawdzić jego skład. Dobrej jakości wyrób nie powinien zawierać dodatkowych substancji poza młodym jęczmieniem.
Przeciwskazania w używaniu młodego jęczmienia na odchudzanie
Młody jęczmień, ze względu na dużą zwartość błonnika pokarmowego jest często stosowanym suplementem diety, którego zadaniem jest wspomaganie spalania tkanki tłuszczowej. Podczas stosowania diety redukcyjnej i włączeniu młodego jęczmienia, nie ma wyraźnych przeciwwskazań do jego stosowania. Dzienna dawka substancji, którą należy przyjąć wynosi około 4g, czyli jedną łyżkę stołową.
Jedynym przeciwwskazaniem do jego stosowania jest posiadanie alergii pokarmowej. Jęczmień należy do gatunku traw, które są bardzo alergizującą rośliną, dlatego warto upewnić się, czy stosując go nie dojdzie do wywołania reakcji alergicznej.
Młody jęczmień – skutki uboczne stosowania
Młody jęczmień jest rośliną, która jest całkowicie bezpieczna dla organizmu ludzkiego. Jego przyjmowanie w odpowiedniej ilości pomaga uzupełnić niedobory witaminowe, a także poprawić samopoczucie i usprawnić pracę wielu narządów, które znajdują się wewnątrz ludzkiego ciała.
Niemniej jednak, skutkiem ubocznym jego długiego stosowania są dolegliwości ze strony żołądka, takie jak: rozwolnienie, nudności oraz bóle brzucha. Te objawy będą dotyczyły osób, których układ pokarmowy jest wrażliwy na działanie błonnika, ze względu na jego dużą zawartość w jęczmieniu.
Młody jęczmień jest rośliną, której właściwości i działanie jest znane od setek lat. Jego przyjmowanie może uskutecznić proces odchudzania, a także poprawić pracę układu odpornościowego, oczyścić organizm z toksyn, a także korzystnie wpłynąć na wygląd skóry i samopoczucie.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.