Moringa – wartości odżywcze i zastosowanie. Na co pomaga moringa?

Moringa – wartości odżywcze i zastosowanie. Na co pomaga moringa? - zdjęcie

Moringa nie bez powodu nazywana jest cudownym drzewem lub drzewem długiego życia. Słynie z wyjątkowych wartości odżywczych oraz prozdrowotnych właściwości, znajdując zastosowanie zarówno w medycynie, jak i w kosmetyce czy kuchni.

Moringa – pochodzenie

Moringa to gatunek drzewa tropikalnego z rodziny moringowatych. Moringa rośnie przede wszystkim na obszarze północno-zachodnich Indii i Pakistanu, a ponadto na terenie innych państw azjatyckich, w Afryce i Ameryce Południowej. Drzewo osiąga do 10 metrów wysokości, a jego korzenie mają smak podobny do chrzanu – stąd często jest ono nazywane drzewem chrzanowym. Jednak moringa ma jeszcze dwa inne przydomki – jest też określana mianem cudownego drzewa lub drzewa długiego życia.

Za sprawą wyjątkowych wartości odżywczych, moringa została zaliczona do grupy superżywności, inaczej superfoods, czyli najzdrowszych produktów na świecie. Moringa zawiera między innymi:

  • białko – dwa razy więcej niż soja;
  • witaminę A – cztery razy więcej niż marchew;
  • witaminę C – siedem razy więcej niż pomarańcze;
  • witaminę E – cztery razy więcej niż kiełki pszenicy;
  • potas – 15 razy więcej niż banany;
  • żelazo – 25 razy więcej niż szpinak.

Moringa jest także bogatym źródłem manganu, chromu i boru. Mangan odpowiada za zdrowie kości i stawów, chrom wspiera walkę ze stresem i usprawnia przemianę materii, a bor jest niezbędny dla utrzymania prawidłowej pracy mózgu. Moringa zawiera również antyoksydanty, zmniejszając ryzyko rozwoju takich chorób, jak nowotwory, cukrzyca czy schorzenia serca. Listę wartości odżywczych moringi uzupełniają aminokwasy oraz kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9.

Moringa znajduje zastosowanie zarówno w medycynie naturalnej, jak i w kosmetyce czy kuchni. Wykorzystywane są wszystkie części drzewa – kora, korzenie, owoce, liście czy kwiaty. Do produkcji leków używa się głównie kwiatów, liści i kory, natomiast z ziaren pozyskuje się olej moringa, który można stosować w celach spożywczych i pielęgnacyjnych. Co ciekawe, pochodzące z Indii drzewo może służyć też do wytwarzania biopaliwa, a pozostałości rośliny to doskonały ekologiczny nawóz.

Moringa – na co pomaga?

Wartości odżywcze moringi sprawiają, że wykazuje ona liczne właściwości prozdrowotne, wspierając funkcjonowanie organizmu i wspomagając terapię różnych schorzeń. Moringa przede wszystkim:

  • znacząco poprawia kondycję skóry dzięki wysokiej zawartości witaminy A i E;
  • usprawnia pracę układu pokarmowego – zwłaszcza jelita grubego;
  • wspomaga układ kostny za sprawą dużej ilości wapnia i manganu;
  • zawarte w morindze żelazo pomaga zwalczyć uczucie ciągłego zmęczenia;
  • działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie;
  • pomaga obniżać poziom cholesterolu.

Kto nie powinien stosować moringi? Przeciwskazania

Mimo licznych zalet, moringi w żadnym przypadku nie powinny stosować kobiety w ciąży – może ona wywołać skurcze macicy, a w efekcie spowodować poronienie. Ostrożność powinny także zachować osoby stale przyjmujące leki. Chęć stosowania moringi czy jakichkolwiek innych preparatów ziołowych warto skonsultować z lekarzem lub farmaceutą, gdyż mogą one wchodzić w interakcje z zażywanymi na co dzień środkami.

Jak można stosować moringę? Polecane produkty z moringą

Moringa występuje pod różnymi postaciami. Może ona stanowić składnik suplementów diety – popularnością cieszą się na przykład kapsułki z moringą. W kosmetyce z kolei moringa jest wykorzystywana głównie do wytwarzania produktów pielęgnacyjnych do skóry i włosów. Kosmetyki naturalne z moringą zauważalnie poprawiają ich kondycję, przywracając ich piękny i zdrowy wygląd. Aplikowany na skórę nierafinowany olej moringa głęboko ją nawilża, rozświetla i oczyszcza oraz zmniejsza wydzielanie sebum. Natomiast nakładany przed myciem na włosy zapewnia im miękkość i długotrwałe nawilżenie. Moringę znaleźć można również w kosmetykach do kąpieli. Świetną propozycją jest olejek pod prysznic z moringą, który nie tylko dokładnie oczyszcza i pielęgnuje ciało, ale też cudownie pachnie.

Polecane przepisy z moringą

Moringa znalazła swoje miejsce też w kuchni. Owoce i młode pędy moringi można gotować i spożywać po przyrządzeniu. Do przygotowywania jedzenia można wykorzystać także liście moringi – doskonale nadają się jako dodatek do sałatek, zup czy koktajli. Cechuje je delikatny, subtelny posmak, porównywalny ze smakiem rzeżuchy.

W kuchni zastosowanie znajduje również olej moringa. Zaleca się, by spożywać go na zimno, gdyż poddany działaniu wysokiej temperatury może stracić część wartości odżywczych, a co się z tym wiąże – prozdrowotnych właściwości. Ważny jest też sposób, w jaki przechowywany jest olej moringa – należy trzymać go w zaciemnionym miejscu w temperaturze pokojowej. Smak moringi opisywany jest jako niezwykle subtelny, dlatego wspaniale komponuje się ona zarówno z potrawami słodkimi, jak i wytrawnymi. Sproszkowaną moringę można dodawać do jogurtów, serków, hummusu, smoothie czy soków owocowo-warzywnych.

Za sprawą niezwykłych właściwości moringa jest określana mianem cudownego drzewa lub drzewa długiego życia. To pochodzące z Indii drzewo tropikalne jest wykorzystywane w medycynie naturalnej, kosmetyce, a nawet w kuchni – dzięki wyjątkowym wartościom odżywczym, moringa korzystnie wpływa na zdrowie, działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie oraz znacząco poprawia stan skóry i włosów.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Mięśnie i kości

Jak odbudować chrząstkę i maź stawową? Sprawdzone sposoby na regenerację i ochronę stawów przed zwyrodnieniem
Choroba zwyrodnieniowa stawów zaliczana jest do najczęściej występujących chorób przewlekłych. Stanowi jedną z przyczyn niepełnosprawności osób starszych, odpowiadając za występowanie uciążliwych objawów....

Choroby kobiece

Hemoroidy – jak leczyć i złagodzić pierwsze objawy? Jak pozbyć się hemoroidów?
Hemoroidy, czyli żylaki odbytu, powstają wskutek powiększania się guzków krwawniczych i odpowiadają za występowanie uciążliwych objawów. Hemoroidy dotyczą coraz większej liczby osób, stając się poważnym problemem......

Układ rozrodczy i moczowy

Kamienie nerkowe – jak je zdiagnozować i co zrobić, aby się ich szybko pozbyć?
Kamica nerkowa, nazywana także kamicą moczową, zaliczana jest do najczęściej występujących chorób układu moczowo-płciowego. Polega na tworzeniu się złogów w drogach moczowych ze składników występujących w moczu....

Przeziębienie i grypa

Ranking skutecznych leków przeciwbólowych, które musisz mieć pod ręką, gdy "coś Cię bierze”
Ból to jeden z najczęstszych objawów towarzyszących infekcjom wirusowym, takim jak przeziębienie czy grypa. W takich sytuacjach wybór odpowiedniego środka przeciwbólowego może zadecydować o sz...

Układ rozrodczy i moczowy

Zespół nerczycowy — czym jest? Jak go rozpoznać i leczyć?
Zespół nerczycowy to poważna choroba nerek, która może znacząco obniżyć jakość życia i prowadzić do licznych powikłań zdrowotnych. Charakteryzuje się dużą utratą białka przez nerki oraz objawami takimi jak ...

Serce i układ krążenia

Zapalenie wsierdzia — objawy, przyczyny, leczenie i możliwe powikłania
Zapalenie wsierdzia to poważna choroba serca, która dotyka wewnętrznej warstwy serca i zastawek, stanowiąc zagrożenie dla zdrowia i życia pacjenta. Choroba ta, choć stosunkowo rzadka, wymaga szybkiej...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Co brać w okresie przeziębień i grypy, aby wzmocnić odporność?
Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy infekcje wirusowe i bakteryjne stają się szczególnie uciążliwe. Dlatego warto zadbać o wzmocnienie odporności poprzez prawidłowo zbilansowaną dietę...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Zakażenie Clostridium difficile – przebieg, leczenie, dieta
Zakażenie bakterią Clostridium difficile to jedno z najczęstszych powikłań po antybiotykoterapii, które może prowadzić do poważnych proble...

Serce i układ krążenia

Jak dbać o organizm przy cukrzycy typu 2? Suplementy i preparaty w walce z insulinoopornością. Berberyna vs metformina – co wybrać?
Cukrzyca i insulinooporność stanowią jedno z największych wyzwań współczesnej medycyny. Szacuje się, że zaburzenia metaboliczne diagnozowane są u co 5. osoby powyżej 65. roku życia....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem