Moringa nie bez powodu nazywana jest cudownym drzewem lub drzewem długiego życia. Słynie z wyjątkowych wartości odżywczych oraz prozdrowotnych właściwości, znajdując zastosowanie zarówno w medycynie, jak i w kosmetyce czy kuchni.
Moringa – pochodzenie
Moringa to gatunek drzewa tropikalnego z rodziny moringowatych. Moringa rośnie przede wszystkim na obszarze północno-zachodnich Indii i Pakistanu, a ponadto na terenie innych państw azjatyckich, w Afryce i Ameryce Południowej. Drzewo osiąga do 10 metrów wysokości, a jego korzenie mają smak podobny do chrzanu – stąd często jest ono nazywane drzewem chrzanowym. Jednak moringa ma jeszcze dwa inne przydomki – jest też określana mianem cudownego drzewa lub drzewa długiego życia.
Za sprawą wyjątkowych wartości odżywczych, moringa została zaliczona do grupy superżywności, inaczej superfoods, czyli najzdrowszych produktów na świecie. Moringa zawiera między innymi:
- białko – dwa razy więcej niż soja;
- witaminę A – cztery razy więcej niż marchew;
- witaminę C – siedem razy więcej niż pomarańcze;
- witaminę E – cztery razy więcej niż kiełki pszenicy;
- potas – 15 razy więcej niż banany;
- żelazo – 25 razy więcej niż szpinak.
Moringa jest także bogatym źródłem manganu, chromu i boru. Mangan odpowiada za zdrowie kości i stawów, chrom wspiera walkę ze stresem i usprawnia przemianę materii, a bor jest niezbędny dla utrzymania prawidłowej pracy mózgu. Moringa zawiera również antyoksydanty, zmniejszając ryzyko rozwoju takich chorób, jak nowotwory, cukrzyca czy schorzenia serca. Listę wartości odżywczych moringi uzupełniają aminokwasy oraz kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9.
Moringa znajduje zastosowanie zarówno w medycynie naturalnej, jak i w kosmetyce czy kuchni. Wykorzystywane są wszystkie części drzewa – kora, korzenie, owoce, liście czy kwiaty. Do produkcji leków używa się głównie kwiatów, liści i kory, natomiast z ziaren pozyskuje się olej moringa, który można stosować w celach spożywczych i pielęgnacyjnych. Co ciekawe, pochodzące z Indii drzewo może służyć też do wytwarzania biopaliwa, a pozostałości rośliny to doskonały ekologiczny nawóz.
Moringa – na co pomaga?
Wartości odżywcze moringi sprawiają, że wykazuje ona liczne właściwości prozdrowotne, wspierając funkcjonowanie organizmu i wspomagając terapię różnych schorzeń. Moringa przede wszystkim:
- znacząco poprawia kondycję skóry dzięki wysokiej zawartości witaminy A i E;
- usprawnia pracę układu pokarmowego – zwłaszcza jelita grubego;
- wspomaga układ kostny za sprawą dużej ilości wapnia i manganu;
- zawarte w morindze żelazo pomaga zwalczyć uczucie ciągłego zmęczenia;
- działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie;
- pomaga obniżać poziom cholesterolu.
Kto nie powinien stosować moringi? Przeciwskazania
Mimo licznych zalet, moringi w żadnym przypadku nie powinny stosować kobiety w ciąży – może ona wywołać skurcze macicy, a w efekcie spowodować poronienie. Ostrożność powinny także zachować osoby stale przyjmujące leki. Chęć stosowania moringi czy jakichkolwiek innych preparatów ziołowych warto skonsultować z lekarzem lub farmaceutą, gdyż mogą one wchodzić w interakcje z zażywanymi na co dzień środkami.
Jak można stosować moringę? Polecane produkty z moringą
Moringa występuje pod różnymi postaciami. Może ona stanowić składnik suplementów diety – popularnością cieszą się na przykład kapsułki z moringą. W kosmetyce z kolei moringa jest wykorzystywana głównie do wytwarzania produktów pielęgnacyjnych do skóry i włosów. Kosmetyki naturalne z moringą zauważalnie poprawiają ich kondycję, przywracając ich piękny i zdrowy wygląd. Aplikowany na skórę nierafinowany olej moringa głęboko ją nawilża, rozświetla i oczyszcza oraz zmniejsza wydzielanie sebum. Natomiast nakładany przed myciem na włosy zapewnia im miękkość i długotrwałe nawilżenie. Moringę znaleźć można również w kosmetykach do kąpieli. Świetną propozycją jest olejek pod prysznic z moringą, który nie tylko dokładnie oczyszcza i pielęgnuje ciało, ale też cudownie pachnie.
Polecane przepisy z moringą
Moringa znalazła swoje miejsce też w kuchni. Owoce i młode pędy moringi można gotować i spożywać po przyrządzeniu. Do przygotowywania jedzenia można wykorzystać także liście moringi – doskonale nadają się jako dodatek do sałatek, zup czy koktajli. Cechuje je delikatny, subtelny posmak, porównywalny ze smakiem rzeżuchy.
W kuchni zastosowanie znajduje również olej moringa. Zaleca się, by spożywać go na zimno, gdyż poddany działaniu wysokiej temperatury może stracić część wartości odżywczych, a co się z tym wiąże – prozdrowotnych właściwości. Ważny jest też sposób, w jaki przechowywany jest olej moringa – należy trzymać go w zaciemnionym miejscu w temperaturze pokojowej. Smak moringi opisywany jest jako niezwykle subtelny, dlatego wspaniale komponuje się ona zarówno z potrawami słodkimi, jak i wytrawnymi. Sproszkowaną moringę można dodawać do jogurtów, serków, hummusu, smoothie czy soków owocowo-warzywnych.
Za sprawą niezwykłych właściwości moringa jest określana mianem cudownego drzewa lub drzewa długiego życia. To pochodzące z Indii drzewo tropikalne jest wykorzystywane w medycynie naturalnej, kosmetyce, a nawet w kuchni – dzięki wyjątkowym wartościom odżywczym, moringa korzystnie wpływa na zdrowie, działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie oraz znacząco poprawia stan skóry i włosów.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.