Moringa – wartości odżywcze i zastosowanie. Na co pomaga moringa?

Moringa – wartości odżywcze i zastosowanie. Na co pomaga moringa? - zdjęcie

Moringa nie bez powodu nazywana jest cudownym drzewem lub drzewem długiego życia. Słynie z wyjątkowych wartości odżywczych oraz prozdrowotnych właściwości, znajdując zastosowanie zarówno w medycynie, jak i w kosmetyce czy kuchni.

Moringa – pochodzenie

Moringa to gatunek drzewa tropikalnego z rodziny moringowatych. Moringa rośnie przede wszystkim na obszarze północno-zachodnich Indii i Pakistanu, a ponadto na terenie innych państw azjatyckich, w Afryce i Ameryce Południowej. Drzewo osiąga do 10 metrów wysokości, a jego korzenie mają smak podobny do chrzanu – stąd często jest ono nazywane drzewem chrzanowym. Jednak moringa ma jeszcze dwa inne przydomki – jest też określana mianem cudownego drzewa lub drzewa długiego życia.

Za sprawą wyjątkowych wartości odżywczych, moringa została zaliczona do grupy superżywności, inaczej superfoods, czyli najzdrowszych produktów na świecie. Moringa zawiera między innymi:

  • białko – dwa razy więcej niż soja;
  • witaminę A – cztery razy więcej niż marchew;
  • witaminę C – siedem razy więcej niż pomarańcze;
  • witaminę E – cztery razy więcej niż kiełki pszenicy;
  • potas – 15 razy więcej niż banany;
  • żelazo – 25 razy więcej niż szpinak.

Moringa jest także bogatym źródłem manganu, chromu i boru. Mangan odpowiada za zdrowie kości i stawów, chrom wspiera walkę ze stresem i usprawnia przemianę materii, a bor jest niezbędny dla utrzymania prawidłowej pracy mózgu. Moringa zawiera również antyoksydanty, zmniejszając ryzyko rozwoju takich chorób, jak nowotwory, cukrzyca czy schorzenia serca. Listę wartości odżywczych moringi uzupełniają aminokwasy oraz kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9.

Moringa znajduje zastosowanie zarówno w medycynie naturalnej, jak i w kosmetyce czy kuchni. Wykorzystywane są wszystkie części drzewa – kora, korzenie, owoce, liście czy kwiaty. Do produkcji leków używa się głównie kwiatów, liści i kory, natomiast z ziaren pozyskuje się olej moringa, który można stosować w celach spożywczych i pielęgnacyjnych. Co ciekawe, pochodzące z Indii drzewo może służyć też do wytwarzania biopaliwa, a pozostałości rośliny to doskonały ekologiczny nawóz.

Moringa – na co pomaga?

Wartości odżywcze moringi sprawiają, że wykazuje ona liczne właściwości prozdrowotne, wspierając funkcjonowanie organizmu i wspomagając terapię różnych schorzeń. Moringa przede wszystkim:

  • znacząco poprawia kondycję skóry dzięki wysokiej zawartości witaminy A i E;
  • usprawnia pracę układu pokarmowego – zwłaszcza jelita grubego;
  • wspomaga układ kostny za sprawą dużej ilości wapnia i manganu;
  • zawarte w morindze żelazo pomaga zwalczyć uczucie ciągłego zmęczenia;
  • działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie;
  • pomaga obniżać poziom cholesterolu.

Kto nie powinien stosować moringi? Przeciwskazania

Mimo licznych zalet, moringi w żadnym przypadku nie powinny stosować kobiety w ciąży – może ona wywołać skurcze macicy, a w efekcie spowodować poronienie. Ostrożność powinny także zachować osoby stale przyjmujące leki. Chęć stosowania moringi czy jakichkolwiek innych preparatów ziołowych warto skonsultować z lekarzem lub farmaceutą, gdyż mogą one wchodzić w interakcje z zażywanymi na co dzień środkami.

Jak można stosować moringę? Polecane produkty z moringą

Moringa występuje pod różnymi postaciami. Może ona stanowić składnik suplementów diety – popularnością cieszą się na przykład kapsułki z moringą. W kosmetyce z kolei moringa jest wykorzystywana głównie do wytwarzania produktów pielęgnacyjnych do skóry i włosów. Kosmetyki naturalne z moringą zauważalnie poprawiają ich kondycję, przywracając ich piękny i zdrowy wygląd. Aplikowany na skórę nierafinowany olej moringa głęboko ją nawilża, rozświetla i oczyszcza oraz zmniejsza wydzielanie sebum. Natomiast nakładany przed myciem na włosy zapewnia im miękkość i długotrwałe nawilżenie. Moringę znaleźć można również w kosmetykach do kąpieli. Świetną propozycją jest olejek pod prysznic z moringą, który nie tylko dokładnie oczyszcza i pielęgnuje ciało, ale też cudownie pachnie.

Polecane przepisy z moringą

Moringa znalazła swoje miejsce też w kuchni. Owoce i młode pędy moringi można gotować i spożywać po przyrządzeniu. Do przygotowywania jedzenia można wykorzystać także liście moringi – doskonale nadają się jako dodatek do sałatek, zup czy koktajli. Cechuje je delikatny, subtelny posmak, porównywalny ze smakiem rzeżuchy.

W kuchni zastosowanie znajduje również olej moringa. Zaleca się, by spożywać go na zimno, gdyż poddany działaniu wysokiej temperatury może stracić część wartości odżywczych, a co się z tym wiąże – prozdrowotnych właściwości. Ważny jest też sposób, w jaki przechowywany jest olej moringa – należy trzymać go w zaciemnionym miejscu w temperaturze pokojowej. Smak moringi opisywany jest jako niezwykle subtelny, dlatego wspaniale komponuje się ona zarówno z potrawami słodkimi, jak i wytrawnymi. Sproszkowaną moringę można dodawać do jogurtów, serków, hummusu, smoothie czy soków owocowo-warzywnych.

Za sprawą niezwykłych właściwości moringa jest określana mianem cudownego drzewa lub drzewa długiego życia. To pochodzące z Indii drzewo tropikalne jest wykorzystywane w medycynie naturalnej, kosmetyce, a nawet w kuchni – dzięki wyjątkowym wartościom odżywczym, moringa korzystnie wpływa na zdrowie, działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie oraz znacząco poprawia stan skóry i włosów.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Choroby i dolegliwości Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obec...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowy...
Informacje dla pacjenta Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie. Jak wygląda? Zdjęcia
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić....
Układ rozrodczy i moczowy Pieluchomajtki dla dorosłych i seniorów – jak wybrać, dopasować i prawidłowo zakładać?
U osób, u których występuje nietrzymanie moczu, oprócz właściwego leczenia pomocne mogą okazać się również pieluchomajtki dla dorosłych. I choć szeroki wybór jest zaletą, może sprawiać trudności w doborze właściw...
Zdrowy tryb życia Dieta ketogeniczna (keto) – co należy wiedzieć i jakie są wady oraz zalety?
Ludzie od wieków stosują różne diety odchudzające. Najczęściej ma to miejsce, kiedy zbliża się wiosna i lżejsze ubranie odsłania krągłe kształty ciała. Nie zawsze jednak diety stosuje się w celach ...
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...
Układ rozrodczy i moczowy Pieluchomajtki dla dorosłych – jakie są rodzaje oraz czym się kierować przy doborze odpowiedniego rozmiaru? Refundacja pieluchomajtek dla dorosłych
Pieluchomajtki dla dorosłych to produkty higieniczne zapewniające skuteczną ochronę przy nietrzymaniu moczu czy kału. Oto podstawowe informacje na temat ich zastosowania, rodzajów i możliwości refundacji. Z tego artykułu dowiesz się:...
Przeziębienie i grypa Leki przeciwbólowe – paracetamol, ibuprofen, naproksen – działanie, dawkowanie, przeciwwskazania
Jak działają leki przeciwbólowe? Czy wybór między paracetamolem, ibuprofenem a naproksenem ma znaczenie dla Twojego zdrowia? Które leki przeciwbólowe nie rozrzedzają krwi? Poznaj najważniejsze informacje, które....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem