Nasiona Chia - wartości odżywcze i zalety stosowania nasiona chia w diecie

Nasiona Chia - wartości odżywcze i zalety stosowania nasiona chia w diecie - zdjęcie

Nasiona Chia to bardzo popularny produkt w ostatnich latach, szczególnie wśród wielbicieli zdrowego odżywiania. Swoją sławę zawdzięczają głównie temu, iż zawierają wiele wartościowych składników, które mają dobry wpływ na nasz organizm. Z artykułu dowiesz się, dlaczego i w jakiej formie warto wprowadzić je do swojej diety.

Zobacz także artykuł: Odchudzanie i ujędrnianie.

Czym są nasiona chia?

Są to drobne, okrągłe nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica), zwanej również chia. Jest to gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z Gwatemali oraz centralnej i południowej części Meksyku. Chia uprawiana była już przez Azteków w okresie prekolumbijskim. W tamtych czasach mielono ją, aby uzyskać proszek, a także tłoczono, aby pozyskać olej lub dodawano do napojów. Majowie uznawali, iż posiadają one magiczną moc i podarowywali je wędrowcom, aby mieli więcej siły podczas długich wędrówek. Aztekowie uważali, że nasiona chia są święte i korzystali z nich podczas obrzędów i ceremonii.

Nasiona chia: wartości odżywcze i kaloryczne

Wartości odżywczych nasion chia i powodów, dla których powinno włączyć się je do swojej diety, jest bardzo wiele. Zawierają one mnóstwo wysokiej jakości białka, duże ilości błonnika, kwasy tłuszczowe, magnez, fosfor, wapń, potas, sód, cynk, przeciwutleniacze oraz witaminy z grupy B i E. Nasiona mają zbawienny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Wpływają korzystnie na pracę układu trawiennego, krwionośnego oraz krążenia. Główną ich zaletą jest ich wpływ na urodęSpożywanie chia znacznie opóźnia proces starzenia się skóry i poprawia jej kondycję. Mogą być one uzupełnieniem codziennej pielęgnacji twarzy. Warto wprowadzić do swoje diety nasiona chia - kalorie w nich pochodzą w 13% z białka, 33% z węglowodanów i 54% z tłuszczy. Mimo iż można uznać, że są dość kaloryczne, ponieważ 100 gram dostarcza 486 kalorii, to wciąż wpływają na odchudzanie, a wszystko dzięki dużej zawartości błonnika, który wpływa na lepszą przemianę materii oraz zapewnia uczucie sytości.


Nasiona chia – cenne źródło kwasów omega – 3

Nasiona chia znane są ze swojej dużej zawartości zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Naukowcy podają, iż około 75% tłuszczów znajdujących się w nich składa się z kwasu omega-3 alfa-linolenowego (ALA), a około 20% z kwasów omega-6. Kwasy tłuszczowe omega-3 wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, poprawiają nastrój oraz usprawniają pracę mózgu, wpływając zbawiennie na pamięć i koncentrację. Są one także jednym ze składników siatkówki oka. Z tego powodu niedobór kwasów omega-3 w diecie może powodować poważne problemy ze wzrokiem. To właśnie nasiona chia są najlepiej znanym, roślinnym źródłem tych wartościowych kwasów.

Spożywanie nasion chia – skutki uboczne

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) podaje, iż nie ma żadnych dowód na to, że spożywanie nasion chia może wywołać różnego rodzaju efekty uboczne. Wynika to z faktu, iż nie przeprowadzono wystarczającej ilości badań o charakterze toksykologicznym. Warto pamiętać, że z każdą żywnością należy zachować umiar i spożywać ją według proponowanego dawkowania. Nasiona chia mają dobry wpływ na organizm, ale tylko w sytuacji, gdy spożywamy je we właściwy sposób i w odpowiednich ilościach, ze względu na fakt, iż skutki ich nadużywania w diecie nie są w pełni przebadane.

Wege chia: źródło białka dla wegetarian

Nasiona chia są szczególnie cenione przez wegetarian. Głównie ze względu na dużą zawartość białka. Wegetariańska dieta polega na wyeliminowaniu mięsa w jadłospisie, co może powodować niedobory niektórych składników odżywczych. Ziarenka szałwii hiszpańskiej to skarbnica witamin i minerałów, także cennego wapnia i błonnika. Wegetarianie, dodając je swoich potraw, w łatwy sposób urozmaicają swoją dietę oraz co najważniejsze, uzupełniają w cenne białko. Deser z nasion chia może na stałe zagościć w ich diecie. Ze względu na ich specyficzną zdolność do wchłaniania cieczy oraz tworzenie żelu można je także stosować jako zagęstnik do sosów lub jako zamiennik jajek.

Nasiona chia na odchudzanie w zbilansowanej diecie

Nasiona chia to doskonałe źródło białka, który daje uczucie sytości i sprawia, że nie mamy ochoty więcej jeść. Często to właśnie nadmierny apetyt jest przyczyną nadwagi i otyłości, jak i również rezygnacji z prowadzonej diety. Poczucie “pełności”, które odczuwamy po spożyciu tego produktu, może skutecznie zniechęcić do podjadania między głównymi posiłkami. Nasiona chia pozwalają także na zachowanie masy mięśniowej. Co więcej, błonnik pokarmowy zawarty w ziarnach szałwii hiszpańskiej ma pozytywny wpływ na pracę jelit, wyregulowanie wypróżniania oraz przyśpieszenie metabolizmu.

Jak przygotowywać i z czym podawać nasiona chia: - ile dziennie?

Wiele osób zastanawia się jak jeść nasiona chia. Dodawanie ich do potraw jest bardzo proste ze względu na fakt, iż nie mają one konkretnego smaku, co sprawia, że pasują praktycznie do wszystkiego. Nasiona chia z jogurtem to ich najpopularniejsze zastosowanie. Można wzbogacić nimi muesli, sałatkę, czy owocowy koktail. Wiele osób dodaje je do swoich wypieków takich jak pieczywa, czy ciasta. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować nasiona chia - nic prostszego! Nie wymagają one specjalnej obróbki, można je dodawać w całości, zmielić, rozdrobnić. W internecie znaleźć można wiele przepisów z nasionami chia. Pod wpływem wody lub innego płynu zwiększają one swoją objętość nawet dwunastokrotnie. Nasiona chia z mlekiem kokosowym to doskonały niskokaloryczny deser dla osób nietolerujących laktozy. Warto pamietać, że zbyt duża ilość ziaren szałwii hiszpańskiej może powodować problemy trawienne. Optymalna dawka dla dorosłej osoby to 1,5 łyżki nasion dziennie. Nie należy przekraczać ilości dwóch łyżek na dobę.

Nasiona chia: na lepszą pamięć i depresję

Wiele mówi się także o tym, że nasiona chia mogą wspomagać pamięć, a także zapobiegać depresji. Kwasy omega-3 te są bardzo ważne dla prawidłowej pracy mózgu. Mają także dobry wpływ na umiejętność uczenia się, pamięć i koncentrację. Z tego powodu są szczególnie polecane osobom uczącym się i pracującym umysłowo. Nasiona chia z mlekiem mogą być dobrym urozmaiceniem diety studentów. Warto pamiętać także o tym, iż mają dobry wpływ na układ nerwowy i pomagają łagodzić delikatne objawy depresji.

Nasiona chia a leczenie cukrzycy i w zapobieganiu chorobom serca i nadciśnieniu

Kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w nasionach chia wpływają na rozrzedzanie krwi, dzięki czemu krwinki nie przyklejają się do uszkodzonych ścian naczyń krwionośnych, co zapobiega powstawaniu groźnych zatorów i zakrzepów. Te zdrowe kwasy wpływają także na obniżanie złego cholesterolu LDL oraz podniesienie poziomu dobrego cholesterolu HDL, a także zapobiegają nadciśnieniu. Magnez, wapń i sód oraz kwas chlorogenowy, które zawierają nasiona chia, także pozwalają na wyregulowanie ciśnienia krwi. To nie wszystkie cenne składniki ziaren szałwii hiszpańskiej. Kwas kawowy jest substancją, która wspomaga zwalczanie stanów zapalnych w organizm, a kwercetyna to silny przeciwutleniacz, który wpływa na zmniejszenie ryzyka chorób serca. Co więcej, nasiona chia mogą spożywać również osoby chorujące na cukrzyce, gdyż ograniczają one wchłanianie cukrów i tym samym zmniejszają ich poziom we krwi. Ziarenka wpływają na zmniejszenie oporność na insulinę i poprawę kontroli poziomu cukru we krwi.

Nasiona chia a ryzyko rozwoju raka

Nasiona chia działają wspomagająco i regulująco na odporność przeciwnowotworową ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Spożywanie ziaren szałwii hiszpańskiej może zmniejszyć ryzyko zachowania na raka piersi, jelita grubego, okrężnicy, czy prostaty. Siła nasion chia to również duża zawartość antyoksydantów. Ich działanie skoncentrowane jest na wspomaganiu organizmu w walce z wolnymi rodnikami, które niszczącą komórki i tym samym przyczyniają się do powstania nowotworów. Kwas chlorogenowy zawarty w nasionach ma także działanie przeciwrakowe i może przyczynić się do zapobiegania powstawania guzów mózgu. Omega-3 także wpływają na zahamowanie rozwoju raka poprzez aktywację genów powiązanych z funkcjonowaniem układu odpornościowego.

Nasiona chia na problemy trawienne

Nasiona chia mogą pomóc także w przypadku problemów żołądkowych. Wpływają one na poprawę pracy układu pokarmowego oraz wspomagają trawienie i perystaltykę jelit, głównie ze względu na zawartość błonnika. Substancja ta może także wyregulować wypróżnienia oraz zapobiec zaparciom. Błonnik jest szczególnie ceniony za swoje działania związane ze wsparciem flory bakteryjnej jelit. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje, iż w naszej diecie każdego dnia powinno znaleźć się nie mniej niż 35 g białka. Z tego powodu warto włączyć do swojej diety nasiona chia, które są ich głównym źródłem.

Czy nasiona chia są bezpieczne w ciąży?

Nasiona chia są bezpiecznie dla kobiet w ciąży. Kwasy omega-3, które są w nich zawarte, to niezbędny składnik odżywczy dla przyszłych mam. Są one odpowiedzialne za prawidłowy rozwój mózgu dziecka. Błonnik znajdujący się w nasionach szałwii hiszpańskiej wspomaga układ pokarmowy oraz zapobiega nieprzyjemnym zaparciom u kobiet w ciąży. Ziarna chia to doskonałe źródło żelaza w diecie, który zapobiega anemii w ciąży. Gdzie kupić nasiona chia? Z uwagi na swoją popularność, kupić można je praktycznie wszędzie. Warto przejrzeć ofertę supermarketów, szczególnie półek ze zdrową żywnością. Nasiona można także znaleźć w sklepach i aptekach internetowych.


Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Choroby i dolegliwości Zakrzepica żył głębokich: objawy, przyczyny, leczenie
Zakrzepica żył głębokich jest bardzo poważną chorobą, która w krótkim czasie może doprowadzić do niebezpiecznych dla życia komplikacji. Ponieważ objawy mogą w początkowej fazie ...
Układ rozrodczy i moczowy Zapalenie pęcherza moczowego – przyczyny, objawy, leczenie
Zapalenie pęcherza moczowego to przykra, ale powszechna dolegliwość. Schorzenie może pojawić się zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn w każdym wieku. Niepokojącymi symptomami, mogącymi świadczyć o zapaleniu pęcher...
Serce i układ krążenia Berberyna – właściwości, zastosowanie oraz działanie. Czy berberyna jest dobra na otyłość?
Ludzie od tysięcy lat korzystali z dobrodziejstw natury w leczeniu różnorodnych chorób i dolegliwości. Tak jest i dzisiaj. Na rynku farmaceutycznym dość często można usłysz...
Choroby i dolegliwości Ból po prawej stronie brzucha
Ból brzucha zlokalizowany po prawej stronie zazwyczaj kojarzony jest z zapaleniem wyrostka robaczkowego. Przyczyną dolegliwości po tej stronie może być jednak wiele innych schorzeń, mi...
Choroby i dolegliwości Paciorkowiec – jakie choroby wywołuje oraz jakie są przyczyny i jak leczyć?
Paciorkowiec należy do licznej grupy bakterii, które mogą wywoływać różne dolegliwości – od stosunkowo niegroźnych, jak na przykład zapalenie mieszków włosowych, aż...
Układ nerwowy Ból z tyłu głowy: rodzaje, przyczyny i leczenie. Co może oznaczać ucisk z tyłu głowy?
Pacjenci skarżą się na ból zlokalizowany z tyłu głowy. Ból głowy to powszechna przypadłość, która dotyczy każdego, bez względu na płeć i wiek. Niejednokrotnie bywa ignoro...
Choroby skóry Wysypka alergiczna na ciele: sposoby na łagodzenie objawów alergii skórnych
Wygląd skóry jest ważny nie tylko przez wzgląd na własne samopoczucie, ale również zdrowie. Swędzące krostki na ciele pojawiające się po spożyciu pokarmów lub kontakcie z...
Układ rozrodczy i moczowy Nawracające zapalenia pęcherza – jak im zapobiegać i jak można je leczyć?
Zakażenia układu moczowego należą do powszechnych schorzeń o charakterze infekcyjnym i dotyczą statystycznie znacznie częściej kobiet niż mężczyzn. Mają też tendencję do nawracania, szczególnie u osó...
Choroby i dolegliwości Choroba Hashimoto – jakie są objawy, przyczyny i leczenie? Co warto wiedzieć o zespole Hashimoto?
Choroba Hashimoto to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy, będąca przewlekłym schorzeniem układu immunologicznego. Oto najważniejsze informacje na temat jej objawów, diag...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem