Ze względu na swój charakterystyczny kształt przez lata szparagi uważane były za afrodyzjak, który skutecznie wspiera męską kondycję seksualną. I choć współczesna medycyna nie potwierdza wpływu warzywa na erekcję, to szparagi jeść warto. Dlaczego? Bo zachwycają smakiem, bogactwem witamin, soli mineralnych, kwasu foliowego i przeciwutleniaczy. Co więcej, prawie nie mają kalorii!
Sezon na szparagi
Szparagi są warzywem sezonowym (od przełomu kwietnia i maja do końca lipca) i niezwykle delikatnym. Poza warunkami chłodniczymi wytrzymują dobę. W temperaturze 1-3°C zachowują świeżość jedynie przez kilka dni. Dlatego, by móc cieszyć się nimi dłużej konieczne jest ich marynowanie lub blanszowanie i mrożenie. Na sklepowych półkach możemy znaleźć szparagi białe i zielone, które w rzeczywistości są pędami tego samego gatunku. Różnica w ich zabarwieniu jest wynikiem różnego sposobu uprawy. Białe rosną przysypane ziemią, a pozbawione kontaktu ze słońcem nie wytwarzają zielonego barwnika, mają twardszą skórę i są uboższe w składniki odżywcze.
Lecznicza moc szparagów
Wiele mówi się o cudownej mocy szparagów. Niskokaloryczne warzywo (18kcal/100g) powinno na stałe zagościć na talerzach osób dbających o linię, gdyż dzięki dużej zawartości białka zapewnia długotrwałe uczucie sytości, a zawarty w nim błonnik poprawia perystaltykę jelit i usprawnia proces trawienia. Dobrze jeśli szparagi są częstym gościem w kobiecym menu. Duże stężenie kwasu foliowego sprawia, że potrawy ze szparagami zalecane są kobietom starającym się o dziecko oraz paniom już będącym w ciąży. Fitoestrogeny łagodzą objawy menopauzy, a beta-karoten oraz witaminy C i E korzystnie wpływają na kondycję włosów, skóry i paznokci. Szparagi mają też pozytywny wpływ na wzrok, a zawarte w nich wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby. Współczesna medycyna wskazuje na przeciwutleniające, zapobiegające rozwojowi komórek nowotworowych i hamujące rozwój Alzheimera właściwości występującego w szparagach glutationu. Specjaliści twierdzą, że to kruche warzywo może także wspomagać leczenie chorób serca, wątroby, astmy i choroby tytoniowej. Choć szparagi są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy i całej masy innych cennych składników, to rzadko goszczą na polskich stołach. Czas na zmiany! Tym bardziej, że szparagi są łatwe w przygotowaniu i zachwycają smakiem. Nie bójmy się szparagów, nie tuczą.
Zdjęcie:graciebarra.com
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.