Nowalijki to ciekawy, subtelny i aromatyczny dodatek do potraw, nie zaś jego podstawa. Nie zmienia to faktu, że te wiosenne warzywa pięknie akcentują potrawę i sprawiają, że ta prezentuje się wyśmienicie na każdym talerzu. Sprawdź, co trzeba wiedzieć o kupowaniu nowalijek i kiedy umieścić je w menu wiosennym!
Młode warzywa na talerzu - pierwsze nowalijki, co warto o nich wiedzieć?
Czy wiesz, że kończy się zima, a wraz z nią prawdopodobnie przybyło Ci nawet 2 niezaplanowanych kilogramów? Niestety, statystyki biją na alarm i jasno wskazują, że zimą większość z nas tyje, a wiosną i latem czeka nas ciężka praca, by powrócić do formy. Wiosenne nowalijki mogą wspomóc walkę z nadprogramowymi kilogramami, a przede wszystkim przywrócą zdrową i piękną sylwetkę. Dzięki nim nie tylko danie prezentuje się świetnie na talerzu, ale przede wszystkim też nabiera właściwości smakowych i odżywczych. Nowalijki to smaczny dodatek do potraw wielu Polaków, warto rozszerzać nimi wiosenne menu, a teraz poznajmy je bliżej.
Nowalijki to nic innego, jak pierwsze, młode warzywa, które zaczynają pojawiać się na naszych talerzach mniej więcej w końcówce marca. Do takich najpowszechniejszych nowalijek należą czy to koperek, czy też rzeżucha, bądź rzodkiewka, ale również zielony szczypiorek. Nowalijki to też pomidory, jak również sałata i młoda marchew. Wszystkie te warzywa mogą być śmiało określane mianem pysznych i pachnących wiosną nowalijek.
Kupując nowalijki warto najpierw upewnić się, skąd pochodzą i czy na pewno z upraw ekologicznych. Pierwsze nowalijki będą hodowane w szklarniach, co do tego nikt nie ma wątpliwości, warto jednak pamiętać, by sięgać po te wiosenne warzywa, które nie są nadmiernie sypane sztucznym nawozem.
Czy warto jeść nowalijki? Czy nowalijki są zdrowe?
Odpowiedź jest dość prosta i jednoznaczna. Oczywiście, że warto ponieważ te pyszne wiosenne warzywa to samo zdrowie i duża wartość odżywcza dla organizmu. Dzięki nim danie zostaje wzbogacone o witaminy i minerały. Pierwsze wiosenne warzywa to także najlepszy sposób na pyszną sałatkę z nowalijek i wprowadzenie do menu lekkich, sycących przystawek sprzyjających chudnięciu.
Tak, jak wspomnieliśmy we wstępie nowalijki należy jednak spożywać z umiarem. Sięgajmy po nie tylko jako dodatek do dań, nie jako podstawa diety wiosennej.
Które nowalijki wybrać? Popularne warzywa szklarniowe
Spośród wszystkich pierwszych nowalijek warto wybierać marchew, czy pomidory, które będą podstawą naszych pysznych, domowych sałatek, czy też zup. Sporą dawkę składników odżywczych będzie miała jednak także zielona sałata, szczypior, pietruszka, bądź rzeżucha, którą można posypać wierzch kanapki.
Wszystkie pierwsze młode warzywa w sezonie zapewnią nam zdrową dietę i smak pełnowartościowych posiłków. Jeśli masz wątpliwość jak często jeść nowalijki to koniecznie sprawdź informacje zawarte poniżej!
Jak często jeść nowalijki?
Jak już wspomnieliśmy nowalijki powinny stanowić nie podstawę, a subtelny dodatek potraw. Dlatego najpierw sięgajmy po nowalijki, które rosną nad ziemią, jak ogórki, koperek, czy botwinkę. Ponieważ nawozy stymulujące ich wzrost w pierwszej fazie wzrostu kumulują się u nich w korzeniu.
Ponadto, w późniejszych momentach wzrostu nowalijek wiosennych warto sięgać po znaną wszystkim ostrą rzodkiewkę, będącą ulubionym dodatkiem do kanapek. Rzodkiewka zawiera indole, aktywne antyutleniacze przeciwdziałające niszczącemu działaniu wolnych rodników (są antyrakowe).
Dla wszystkich fanów wiosennych zup niezastąpiona będzie także młoda marchewka, która zawiera beta karoten oraz botwinka, którą pamiętamy jeszcze z dzieciństwa. Nic nie smakowało tak dobrze, jak zupa botwinkowa babci lub mamy.
Wiele osób sięga także po cebulę dymkę, którą dodajemy do dań mięsnych, a która też nadaje potrawom pikanterii. Pięknie na talerzu prezentuje się wreszcie też szczypiorek będący produktem słynącym z właściwości bakteriobójczych i poprawiający przemianę materii.
Do znanych nowalijek należy wliczyć także ogórek, czy też sałatę masłową, mało kaloryczną i wzbogaconą błonnikiem.
A jeśli zależy nam na odkwaszeniu organizmu to sięgajmy wreszcie także po pomidory, które powinny być składnikiem tej diety, w której spożywamy dużą dawkę mięsa.
Szukasz pomysłu na wiosenną sałatkę z nowalijek? Sięgnij po:
- ogórek (jeśli nie masz uczulenia na ogórek),
- pomidor,
- rzodkiewkę,
- sałatę.
Taka sałatka świetnie wpasuje się w klimat grilla.
Dania z nowalijek skuszą nawet największego niejadka!
Nowalijki zaleca się umieszczać w diecie także najmłodszych osób. Bogate źródło witamin i minerałów wspiera prawidłowy rozwój maluszka. Te wiosenne warzywa polubi każdy niejadek, a stworzona na ich bazie zupka warzywna posmakuje tak dobrze, jak nigdy dotąd.
O kupowaniu nowalijek powinna zatem pamiętać każda mama. Warto jednak podkreślić, by ze względu na częste nawożenie nowalijek raczej nie podawać dzieciom, które nie ukończyły 3.roku życia.
Czy możliwe jest zatrucie nowalijkami?
Nowalijki mogą zaszkodzić zdrowiu, jeśli nie będą spożywane w prawidłowy sposób. Przede wszystkim i ze względu na możliwość występowania sporej ilości azotanów, nowalijki należy porządnie myć, a ziemniaki nawet szorować przed obróbką termiczną.
Najwięcej szkodliwych azotanów może przy tym występować pod skórą, a zatem warto się jej pozbyć obierając standardowo, tak jak zwykle przed gotowaniem. To tyczy się chociażby marchwi, ziemniaków, czy ogórka.
O dużej ilości azotanów w nowalijce świadczy jednak jej wygląd. Wystarczy unikać kupowania nowalijek, które są dość przerośnięte, bo to świadczy o ich wysokim nawożeniu. O wysokim stężeniu azotanów może także świadczyć zwiędnięty wygląd, chropowata skórka, czy liczne przebarwienia.
Uwaga wpływ na szkodliwość nowalijek ma także ich nieprawidłowe przechowywanie. Nie należy trzymać ich w szczelnie zamkniętych pudełkach, szczególnie plastikowych, ponieważ wówczas następuje redukcja tlenu i przekształcanie się azotanów w szkodliwe azotyny.
Nowalijki - czy są zdrowe? Tak, pamiętajmy po prostu o tym, by spożywać je w prawidłowy sposób.
Czy nowalijki są bezpieczne dla dzieci i w ciąży?
Pierwsze młode warzywo w sezonie będzie kusiło także kobiety w ciąży, jak również mamy, które chcą je podać dzieciom. Jak najbardziej można umieścić je w diecie tej grupy osób.
Pamiętajmy jednak o umiarze, by dodatkowo nie wywołać uczulenia na wiosenne warzywa. Nowalijka to tylko smaczny dodatek!
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.