Nowalijki – smaczny początek wiosny

Nowalijki – smaczny początek wiosny - zdjęcie

Nowalijki to ciekawy, subtelny i aromatyczny dodatek do potraw, nie zaś jego podstawa. Nie zmienia to faktu, że te wiosenne warzywa pięknie akcentują potrawę i sprawiają, że ta prezentuje się wyśmienicie na każdym talerzu. Sprawdź, co trzeba wiedzieć o kupowaniu nowalijek i kiedy umieścić je w menu wiosennym!

Młode warzywa na talerzu - pierwsze nowalijki, co warto o nich wiedzieć?

Czy wiesz, że kończy się zima, a wraz z nią prawdopodobnie przybyło Ci nawet 2 niezaplanowanych kilogramów? Niestety, statystyki biją na alarm i jasno wskazują, że zimą większość z nas tyje, a wiosną i latem czeka nas ciężka praca, by powrócić do formy. Wiosenne nowalijki mogą wspomóc walkę z nadprogramowymi kilogramami, a przede wszystkim przywrócą zdrową i piękną sylwetkę. Dzięki nim nie tylko danie prezentuje się świetnie na talerzu, ale przede wszystkim też nabiera właściwości smakowych i odżywczych. Nowalijki to smaczny dodatek do potraw wielu Polaków, warto rozszerzać nimi wiosenne menu, a teraz poznajmy je bliżej.

Nowalijki to nic innego, jak pierwsze, młode warzywa, które zaczynają pojawiać się na naszych talerzach mniej więcej w końcówce marca. Do takich najpowszechniejszych nowalijek należą czy to koperek, czy też rzeżucha, bądź rzodkiewka, ale również zielony szczypiorek. Nowalijki to też pomidory, jak również sałata i młoda marchew. Wszystkie te warzywa mogą być śmiało określane mianem pysznych i pachnących wiosną nowalijek. 

Kupując nowalijki warto najpierw upewnić się, skąd pochodzą i czy na pewno z upraw ekologicznych. Pierwsze nowalijki będą hodowane w szklarniach, co do tego nikt nie ma wątpliwości, warto jednak pamiętać, by sięgać po te wiosenne warzywa, które nie są nadmiernie sypane sztucznym nawozem.

Czy warto jeść nowalijki? Czy nowalijki są zdrowe?

Odpowiedź jest dość prosta i jednoznaczna. Oczywiście, że warto ponieważ te pyszne wiosenne warzywa to samo zdrowie i duża wartość odżywcza dla organizmu. Dzięki nim danie zostaje wzbogacone o witaminy i minerały. Pierwsze wiosenne warzywa to także najlepszy sposób na pyszną sałatkę z nowalijek i wprowadzenie do menu lekkich, sycących przystawek sprzyjających chudnięciu. 

Tak, jak wspomnieliśmy we wstępie nowalijki należy jednak spożywać z umiarem. Sięgajmy po nie tylko jako dodatek do dań, nie jako podstawa diety wiosennej. 

Które nowalijki wybrać? Popularne warzywa szklarniowe

Spośród wszystkich pierwszych nowalijek warto wybierać marchew, czy pomidory, które będą podstawą naszych pysznych, domowych sałatek, czy też zup. Sporą dawkę składników odżywczych będzie miała jednak także zielona sałata, szczypior, pietruszka, bądź rzeżucha, którą można posypać wierzch kanapki.

Wszystkie pierwsze młode warzywa w sezonie zapewnią nam zdrową dietę i smak pełnowartościowych posiłków. Jeśli masz wątpliwość jak często jeść nowalijki to koniecznie sprawdź informacje zawarte poniżej!

Jak często jeść nowalijki?

Jak już wspomnieliśmy nowalijki powinny stanowić nie podstawę, a subtelny dodatek potraw. Dlatego najpierw sięgajmy po nowalijki, które rosną nad ziemią, jak ogórki, koperek, czy botwinkę. Ponieważ nawozy stymulujące ich wzrost w pierwszej fazie wzrostu kumulują się u nich w korzeniu.

Ponadto, w późniejszych momentach wzrostu nowalijek wiosennych warto sięgać po znaną wszystkim ostrą rzodkiewkę, będącą ulubionym dodatkiem do kanapek. Rzodkiewka zawiera indole, aktywne antyutleniacze przeciwdziałające niszczącemu działaniu wolnych rodników (są antyrakowe).

Dla wszystkich fanów wiosennych zup niezastąpiona będzie także młoda marchewka, która zawiera beta karoten oraz botwinka, którą pamiętamy jeszcze z dzieciństwa. Nic nie smakowało tak dobrze, jak zupa botwinkowa babci lub mamy.

Wiele osób sięga także po cebulę dymkę, którą dodajemy do dań mięsnych, a która też nadaje potrawom pikanterii. Pięknie na talerzu prezentuje się wreszcie też szczypiorek będący produktem słynącym z właściwości bakteriobójczych i poprawiający przemianę materii.

Do znanych nowalijek należy wliczyć także ogórek, czy też sałatę masłową, mało kaloryczną i wzbogaconą błonnikiem. 

A jeśli zależy nam na odkwaszeniu organizmu to sięgajmy wreszcie także po pomidory, które powinny być składnikiem tej diety, w której spożywamy dużą dawkę mięsa. 

Szukasz pomysłu na wiosenną sałatkę z nowalijek? Sięgnij po:

  • ogórek (jeśli nie masz uczulenia na ogórek),
  • pomidor,
  • rzodkiewkę,
  • sałatę.

Taka sałatka świetnie wpasuje się w klimat grilla.

Dania z nowalijek skuszą nawet największego niejadka!

Nowalijki zaleca się umieszczać w diecie także najmłodszych osób. Bogate źródło witamin i minerałów wspiera prawidłowy rozwój maluszka. Te wiosenne warzywa polubi każdy niejadek, a stworzona na ich bazie zupka warzywna posmakuje tak dobrze, jak nigdy dotąd.

O kupowaniu nowalijek powinna zatem pamiętać każda mama. Warto jednak podkreślić, by ze względu na częste nawożenie nowalijek raczej nie podawać dzieciom, które nie ukończyły 3.roku życia.

Czy możliwe jest zatrucie nowalijkami?

Nowalijki mogą zaszkodzić zdrowiu, jeśli nie będą spożywane w prawidłowy sposób. Przede wszystkim i ze względu na możliwość występowania sporej ilości azotanów, nowalijki należy porządnie myć, a ziemniaki nawet szorować przed obróbką termiczną.

Najwięcej szkodliwych azotanów może przy tym występować pod skórą, a zatem warto się jej pozbyć obierając standardowo, tak jak zwykle przed gotowaniem. To tyczy się chociażby marchwi, ziemniaków, czy ogórka. 

O dużej ilości azotanów w nowalijce świadczy jednak jej wygląd. Wystarczy unikać kupowania nowalijek, które są dość przerośnięte, bo to świadczy o ich wysokim nawożeniu. O wysokim stężeniu azotanów może także świadczyć zwiędnięty wygląd, chropowata skórka, czy liczne przebarwienia. 

Uwaga wpływ na szkodliwość nowalijek ma także ich nieprawidłowe przechowywanie. Nie należy trzymać ich w szczelnie zamkniętych pudełkach, szczególnie plastikowych, ponieważ wówczas następuje redukcja tlenu i przekształcanie się azotanów w szkodliwe azotyny.

Nowalijki - czy są zdrowe? Tak, pamiętajmy po prostu o tym, by spożywać je w prawidłowy sposób. 

Czy nowalijki są bezpieczne dla dzieci i w ciąży?

Pierwsze młode warzywo w sezonie będzie kusiło także kobiety w ciąży, jak również mamy, które chcą je podać dzieciom. Jak najbardziej można umieścić je w diecie tej grupy osób. 

Pamiętajmy jednak o umiarze, by dodatkowo nie wywołać uczulenia na wiosenne warzywa. Nowalijka to tylko smaczny dodatek!

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Choroby i dolegliwości Zakrzepica żył głębokich: objawy, przyczyny, leczenie
Zakrzepica żył głębokich jest bardzo poważną chorobą, która w krótkim czasie może doprowadzić do niebezpiecznych dla życia komplikacji. Ponieważ objawy mogą w początkowej fazie ...
Układ rozrodczy i moczowy Zapalenie pęcherza moczowego – przyczyny, objawy, leczenie
Zapalenie pęcherza moczowego to przykra, ale powszechna dolegliwość. Schorzenie może pojawić się zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn w każdym wieku. Niepokojącymi symptomami, mogącymi świadczyć o zapaleniu pęcher...
Serce i układ krążenia Berberyna – właściwości, zastosowanie oraz działanie. Czy berberyna jest dobra na otyłość?
Ludzie od tysięcy lat korzystali z dobrodziejstw natury w leczeniu różnorodnych chorób i dolegliwości. Tak jest i dzisiaj. Na rynku farmaceutycznym dość często można usłysz...
Choroby i dolegliwości Ból po prawej stronie brzucha
Ból brzucha zlokalizowany po prawej stronie zazwyczaj kojarzony jest z zapaleniem wyrostka robaczkowego. Przyczyną dolegliwości po tej stronie może być jednak wiele innych schorzeń, mi...
Choroby i dolegliwości Paciorkowiec – jakie choroby wywołuje oraz jakie są przyczyny i jak leczyć?
Paciorkowiec należy do licznej grupy bakterii, które mogą wywoływać różne dolegliwości – od stosunkowo niegroźnych, jak na przykład zapalenie mieszków włosowych, aż...
Układ nerwowy Ból z tyłu głowy: rodzaje, przyczyny i leczenie. Co może oznaczać ucisk z tyłu głowy?
Pacjenci skarżą się na ból zlokalizowany z tyłu głowy. Ból głowy to powszechna przypadłość, która dotyczy każdego, bez względu na płeć i wiek. Niejednokrotnie bywa ignoro...
Choroby skóry Wysypka alergiczna na ciele: sposoby na łagodzenie objawów alergii skórnych
Wygląd skóry jest ważny nie tylko przez wzgląd na własne samopoczucie, ale również zdrowie. Swędzące krostki na ciele pojawiające się po spożyciu pokarmów lub kontakcie z...
Układ rozrodczy i moczowy Nawracające zapalenia pęcherza – jak im zapobiegać i jak można je leczyć?
Zakażenia układu moczowego należą do powszechnych schorzeń o charakterze infekcyjnym i dotyczą statystycznie znacznie częściej kobiet niż mężczyzn. Mają też tendencję do nawracania, szczególnie u osó...
Choroby i dolegliwości Choroba Hashimoto – jakie są objawy, przyczyny i leczenie? Co warto wiedzieć o zespole Hashimoto?
Choroba Hashimoto to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy, będąca przewlekłym schorzeniem układu immunologicznego. Oto najważniejsze informacje na temat jej objawów, diag...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem