Ocet jabłkowy stanowi jedną z odmian octu, wytwarzanego z jabłek. Jest roztworem wodnym kwasu octowego, który uzyskiwany jest w procesie fermentacji octowej alkoholu. Ocet jabłkowy, spośród innych odmian, wyróżnia wiele składników odżywczych i właściwości, które wykazują pozytywny wpływ na prawidłowe działanie organizmu. Roztwór ten stosowany jest coraz częściej jako środek ułatwiający pozbycie się zbędnych kilogramów. Jak i kiedy zatem pić ocet jabłkowy, żeby schudnąć? Jak go stosować przy odchudzaniu? Czy ocet jabłkowy rzeczywiście odchudza, czy jest zdrowy?
Właściwości octu jabłkowego
Stosowanie octu jabłkowego ma wiele prozdrowotnych i leczniczych właściwości. Roztwór umożliwia utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi oraz pomaga go obniżyć po posiłku. Z tego względu, picie octu jabłkowego wskazane jest osobom, które cierpią na cukrzycę typu drugiego. Ponadto, ocet jabłkowy:
• oczyszcza organizm z nagromadzonych toksyn,
• pomaga obniżyć poziom cholesterolu, zmniejszając tym samym ryzyko zachorowania na miażdżycę,
• zwiększa przyswajalność wapnia w jelitach,
• łagodzi dolegliwości układu trawiennego, m.in. zgagi i nudności,
• sprawdza się w dezynfekcji ran oraz wykazuje działanie przyspieszające gojenie się skóry,
• dostarcza wielu witamin i składników mineralnych, takich jak witamina A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także potas, sód, krzem oraz magnez, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu,
• zawiera polifenole i flawonoidy wykazujące właściwości przeciwutleniające, które opóźniają procesy starzenia się skóry.
Jak działa woda z octem jabłkowym na odchudzanie? – właściwości odchudzające
Stosownie octu jabłkowego niewątpliwie przyspiesza odchudzanie. Powstaje jednak pytanie czy picie roztworu odchudza? Należy podkreślić, że ocet jabłkowy przyspiesza tempo przemiany materii i spalanie tkanki tłuszczowej. Włączenie octu jabłkowego do diety powoduje zwiększenie produkcji soków trawiennych, dlatego w korzystny sposób wpływa na procesy trawienia. Ponadto, szybsze tempo przemiany materii pozytywnie wpływa na pozbywanie się z organizmu zalegających w nim toksyn, wzmagając tym samym proces spalania dostarczanych z pożywieniem kalorii. Warto również wskazać, że zawarte w occie jabłkowym składniki, wpływają na rozszczepienie tłuszczów, co pomaga w szybszym spalaniu tkanki tłuszczowej. Roztwór zawiera także pektynę – substancję poprawiającą funkcjonowanie przewodu pokarmowego i jednocześnie obniżającą poziom złego cholesterolu.
Warto podkreślić, że odchudzające działanie stwierdzono jedynie dla octu jabłkowego, nie wykazano go natomiast w innych roztworach, octu winnego czy spirytusowego.
Jak stosować ocet jabłkowy na odchudzanie? Czy jest zdrowy?
Ocet jabłkowy, aby przyniósł pożądane rezultaty powinien być spożywany regularnie. Jak zatem stosować i kiedy pić roztwór? Zaleca się, aby 1-2 łyżki octu jabłkowego dodać do szklanki wody. Tak przyrządzoną mieszaninę należy pić około trzy razy dziennie, przyjmując ją na pół godziny przed głównymi posiłkami. Spożycie mikstury powoduje wypełnienie żołądka, co zmniejsza apetyt, natomiast ocet jabłkowy wspomaga procesy trawienia, pobudzając trawienie poprzez produkcję soków żołądkowych. Należy jednak podkreślić, że rano mikstura powinna być wypita na czczo
Mieszanina octu jabłkowego i wody pita w większych ilościach może skutkować podrażnieniem błony śluzowej żołądka, przełyku oraz szkliwa zębów. Ponadto, przedawkowanie octu jabłkowego może skutkować bólami brzucha, biegunką i dolegliwościami żołądkowymi. Dlatego też, należy zachować umiar i rozwagę przy stosowaniu kuracji z octem jabłkowym.
Picie octu jabłkowego a efekty odchudzania
Roztwór octu jabłkowego może być traktowany jako skuteczny środek wspomagający odchudzanie. Należy jednak podkreślić, że samo picie roztworu nie jest wystarczające, aby uzyskać zadowalające efekty. Dlatego też, celem utraty zbędnych kilogramów kuracja octem jabłkowym, powinna być wsparta aktywnością fizyczną i zdrową, zbilansowaną dietą. Dopiero takie odchudzanie octem jabłkowym będzie skuteczne i efektywne.
Warto również podkreślić, że stosowanie kuracji octem jabłkowym pozwala uniknąć efektu jo-jo, co jest istotne dla szybkiego zrzucenia zbędnych kilogramów.
Zastosowanie octu jabłkowego w diecie
Ocet jabłkowy można pić mieszając go z wodą. Nie jest to jednak jedyne jego zastosowanie w diecie. Roztwór warto wykorzystywać do przygotowywania potraw, m. in. mięs, surówek i sałatek, a także zup. Ponadto, może być wykorzystany do zamarynowania mięsa, ryb, a także warzyw.
Przeciwwskazania do stosowania octu jabłkowego
Przeciwwskazaniem do zastosowania kuracji octem jabłkowym jest ciąża i okres karmienia piersią. Ponadto, wody z octem jabłkowym nie powinny pić osoby starsze, które zmagają się ze schorzeniami żołądka np. wrzodami żołądka. Warto również wskazać, że osoby, które długotrwale zażywają leki, przed zastosowaniem kuracji powinny skonsultować się z lekarzem, aby wykluczyć możliwość wystąpienia nieporządanych efektów ubocznych.
Bibliografia:
Ciborowska H., Rudnicka A., Ciborowski A., Dietetyka: żywienie zdrowego i chorego człowieka, Warszawa 2000
Heike B., Silke K., Ocet jabłkowy, Oficyna Wydawnicza ABA, 2014
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.