Proces oczyszczania organizmu
Nawet przy prowadzeniu zdrowego trybu życia jesteśmy nieustannie narażeni na toksyny. Są one powszechne w naszym środowisku, żywności, wodzie, nie wspominając już o przypadkach złej diety, spożyciach alkoholu oraz przewlekłym stresie.Wszystkie te czynniki wpływają niekorzystnie na nasz organizm. Tym samym zwiększają podatność na toksyczne przeciążenia, które powodować mogą: przyrost masy ciała,zmęczenie, wahania nastroju, nieświeży oddech, zaparcia, problemy ze skórą,bezsenność czy też bóle głowy. Ważne jest, aby twoje ciało było w stanie uwolnić się z toksyn, w efektywny sposób.To właśnie wątroba jest głównym narządem mogącym wspomóc proces oczyszczania organizmu. Podczas procesu odtruwania nasz organizm przekształca toksyny w produkty odpadowe, które należy następnie wyeliminować. Za proces ten odpowiedzialna jest głównie wątroba, dzięki enzymom Fazy I i II. Dokładniej ujmując, enzymy fazy I neutralizują toksyny, a enzymy fazy II pomagają wyeliminować je z organizmu. Co więcej, detoksykacja powinna być procesem ciągłym dla utrzymania homeostazy (równowagi organizmu). Niestety w naszych dietach często brakuje odpowiednich składników odżywczych, niezbędnych dla skutecznego wsparcia wątroby w owym procesie.
Funkcja wątroby jest złożona.Odpowiada ona m.in. za:
Oczyszczanie i filtrowanie strumienia krwi
Wytwarzanie żółci, która przechowywana jest w woreczku żółciowym.
Wytwarzanie ważnych związków chemicznych, takich jak: albuminy, czynniki krzepnięcie krwi, cholesterol oraz witamina E
Przekształcenie aminokwasów i lipidów w glukozę
Przechowywanie glukozy w postaci glikogenu. Proces ten odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi
Utrzymywanie prawidłowego metabolizmu białek oraz tłuszczów
Metabolizowanie między innymi wielu leków, alkoholu
Przechowywanie witamin A, B12, D oraz minerałów, takich jak miedź i żelazo
Neutralizowanie i eliminowanie z organizmu licznych substancji toksycznych, takich jak amoniak bądź odpady metaboliczne.
Ponad 500 funkcji chemicznych i metabolicznych zachodzi w zdrowej wątrobie,a jeśli przejrzymy wyżej wymienione punkty, możemy zobaczyć,w jaki sposób zdrowa wątroba jest zaangażowana w dietę, metabolizm, kontrolę cukru we krwi, trawienie oraz detoksykację.Dlatego też tak ważnym jest, aby zrozumieć,jak działa i co można zrobić, aby prawidłowo ją wspierać.W rzeczywistości ogólny stan zdrowia i dobre samopoczucie, podobnie jak wiek starzenia się i choroby, są bezpośrednio zależny od jej prawidłowego funkcjonowania.
Bluebonnet z dumą wprowadza do swojej linii suplementów Targeted Choice® Liver Detox- uzupełniającą mieszankę aminokwasów, przeciwutleniaczy oraz ziół. Specjalnie opracowana formuła wspierająca pracę wątroby. Roślinne kapsułki Bluebonnet Targeted Choice® Liver Detox zawierają unikalną mieszankę aminokwasów (N-acetylo-L-cysteiny i L-glutationu) oraz ekstraktów ziołowych z: kłącza mniszka lekarskiego, imbiru lekarskiego oraz kurkumy, a także ekstrakt z liści zielonej herbaty oraz ekstrakt z nasion i owoców ostropestu plamistego. Zawarte składniki wspomagają proces detoksykacji organizmu poprzez promowanie zdrowej wątroby oraz wspomaganie ochrony antyoksydacyjnej. Produkt jest wolny od większości alergenów oraz nie zawiera GMO. Posiada certyfikatu koszerności.Oferując produkt naukowcy z firmy Bluebonnet upewnili się,że ta formuła zawiera istotne z naukowego punktu widzenia, znaczące ilości każdego uzupełniającego się składnika.
Roślinnekapsułki Bluebonnet Targeted Choice® Liver Detox zawierają:
Korzeń Mniszka Lekarskiego (Taraxacum officinale L.), członek rodziny Asteraceae Composite,jest szeroko stosowany jako tradycyjne zioło (szczególnie u osobników w południowo-wschodniej Azji) w wspomaganiu różnych zaburzeń, takich jak choroba wątroby,zaburzenia woreczka żółciowego, dolegliwości żołądkowe,choroby artretyczne oraz reumatyczne. Korzeń mniszka lekarskiego został również wykorzystany do wsparcia zaburzeń przepływu żółci, stymulacji diurezy, utraty apetytu i niestrawności (ból lub uczucie dyskomfortu w górnej części brzucha), zgodnie z niemiecką komisją, German CommissionE Monographs. Chociaż nie zidentyfikowano dokładnie aktywnego składnika (składników aktywnych), zdolność wspomagania poprzez eliminacje toksyn została przypisana fenolom, flawonoidom, terpenoidom, glikozydom i alkaloidom. Uważa się, że te fitochemikalia działają wspólnie na wiele sposobów, tak aby wspierać funkcję wątroby. Po pierwsze,pozwalają mniszkowi działać jako środek moczopędny i środek przeczyszczający.Oznacza to, że zwiększa przepływ moczu (do wydalania przez nerki),a także poprawia eliminację,poprzez okrężnicę, umożliwiając organizmowi wyeliminowanie toksycznych składników.Dodatkowo, wspomaga i poprawia pracę wątroby,a także zwiększa wydzielanie i uwalnianie żółci. Żółć jest główną drogą wydalania potencjalnie szkodliwych egzogennych substancji lipofilnych, a także innych endogennych substratów, które nie są łatwo filtrowane lub wydalane przez nerki.
Ekstrakt z Korzenia Imbiru: 100 mg - Imbir, kłącze Zingiber officinale, ma długą historię,która sięga 2500 lat w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej(TCM). Roślina ta znajdowała zastosowanie wspomagające stany rozstroju żołądka oraz wspomagała stany zapalne stawów. Imbir charakteryzuje się ostrym sokiem, który ogrzewa ciało,poprawia słabe i spóźnione tętno oraz wzmacnia organizm po utracie krwi. Wysuszony korzeń imbiru na ogół zawiera do 1 do 4% lotnych olejów, które dają wonny aromat przyprawy, w tym seskwiterpenoidy (zingiberene, β-sesquiphellandren, bisabolen i farnezen) oraz monoterpenoidalne frakcje (β-phelladren,cineol i citral). Nielotne związki, w szczególności gingerole i shogaole. Ostry smak imbiru wskazuje na jego właściwości termogeniczne, które poprawiają krążenie krwi oraz dostarczanie tlenu, minerałów oraz witamin do wszystkich komórek ciała. Mechanizm działania leżący u podstaw kojących właściwości imbiru nie jest jasno zrozumiany, ale zasugerowano, że gingerole hamują agregację płytek krwi oraz zmniejszają stan zapalny w organizmie poprzez hamowanie enzymu znanego jako COX-2. Ponadto, korzeń imbiru naturalnie posiada wysoką zawartość przeciwutleniaczy, co pomaga zmniejszyć uszkodzenia komórek(w tym wątroby). Co więcej, stwierdzono, że ekstrakty z imbiru zwiększają poziom enzymów antyoksydacyjnych stosowanych w wątrobie,w tym glutationu i dysmutazy ponadtlenkowej. Zatem imbir ma zdolność ochrony komórek wątroby przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Tak więc,dysfunkcja wątroby często wiąże się z brakiem równowagi w wytwarzaniu oraz usuwaniu tych związków.
Ekstrakt z Liści Zielonej Herbaty: 100 mg Herbata to jest z najczęściej spożywanych napojów świata. Ustępuje tylko wodzie. Zielona,czarna oraz ulung to herbaty pochodzące z tej samej rośliny a mianowicie Camelliasinensis. Niemniej jednak, przygotowane są przy użyciu różnych metod. Aby wyprodukować zieloną herbatę, świeże liście z rośliny są lekko parzone. W tradycyjnej medycynie chińskiej i indyjskiej praktykujący stosowali zieloną herbatę jako środek pobudzający,środek moczopędny (aby pozbyć się nadmiaru płynu), środek ściągający (w celu pomocy kontrolowania krwawienia i wspomagania gojenia się ran) oraz wspomagający pracę serca. Inne tradycyjne zastosowanie zielonej herbaty obejmuje regulację temperatury ciała, regulację cukru we krwi oraz wsparcie procesów trawiennych.Zielona herbata zawiera dużą ilość polifenoli, które są związkami roślinnymi o silnych właściwościach przeciwutleniających. W rzeczywistości zielona herbata zawiera 30-40% polifenoli,podczas gdy czarna herbata zawiera ich jedynie 3-10%. Zielona herbata, w przeciwieństwie do czarnej, jest niesfermentowana, co pomaga zachować jej przeciwutleniające związki polifenolowe. Polifenole dostarczane w herbacie są klasyfikowane jako katechiny. Zielona herbata zawiera sześć podstawowych związków katechinowych, w tym: katechinę, gallokatechinę, epikatechinę, epigalokatechinę, galusan epikatechiny i galusan epigalokatechiny (znany również jako EGCG). EGCG jest najlepiej zbadanym składnikiem polifenolowym zielonej herbaty oraz najbardziej aktywnym. W ostatnich latach legendarne właściwości zielonej herbaty uzyskały wsparcie naukowe. W rzeczywistości kilka badań sugeruje,że EGCG może być silniejszym przeciwutleniaczem niż witamina C i E oraz glutation. W odniesieniu do wątroby zielona herbata może pomóc chronić ją przed niszczącym działaniem substancji toksycznych, ze względu na jej zdolność do wspomagania detoksykacji enzymów fazy II (eliminacja zanieczyszczeń),a także do wspomagania zmniejszenia stanu zapalnego, ze względu na jej zdolność antyoksydacyjną. Uwaga: Istnieją pewne doniesienia, że zielona herbata jest hepatotoksyczna. Jednakże picie zielonej herbaty nie jest związane z uszkodzeniem wątroby lub zwiększeniem aktywności aminotransferaz w surowicy. W rzeczywistości badania przekrojowe sugerują, że intensywne stosowanie zielonej herbaty wiąże się z niższymi wartościami aktywności AlATi AST (enzymów wątrobowych)w surowicy.
Ekstrakt z Owoców i Nasion Ostropestu Plamistego: 100 mg (Silybum marianum) to roślina powszechnie stosowana w Europie od ponad 2000 lat w leczeniu chorób wątroby oraz żółtaczki.Ostropest plamisty występuj ew Europie, Bliskim Wschodzie, Afryce Północnej oraz części Morza Śródziemnego.Można go jednak znaleźć na całym świecie. Wielu ogrodników uważa,że jest to chwast, ze względu na szybkość,z jaką rośnie. Ostropest może mierzyć ponad trzy metry. Jego łodyga posiada kolce oraz ciernie. Fioletowe kwiaty mogą zawierać do 190 nasion, które przynoszą najwięcej korzyści leczniczych, ponieważ zawierają naukowo uzasadniony składnik aktywny, sylimarynę. Nasiona rośliny ostropestu zawierają flawonoidy,które są środkami wspomagającymi wątrobę. Ekstrakt standaryzowany na sylimarynę zawiera głównie trzy flawonoidy z podklasy flawonolu. Dominuje silybin, a następnie silydianin i silychrystyna. Wątroba, ze względu na kluczową rolę,jaką odgrywa w metabolizmie, jest szczególnie narażona na szkodliwe działanie endogennych i egzogennych substancji toksycznych (np. alkoholu, narkotyków,hormonów itp.). Badania sugerują, że ekstrakt z ostropestu plamistego może chronić komórki wątroby, usuwając i blokując szkodliwe toksyny, które mogą powodować ich uszkodzenie. Podobnie jak w przypadku każdego bioflawonoidu, sylimaryna jest przeciwutleniaczem,co oznacza, że może przekazywać elektrony do wolnych rodników i neutralizować reaktywne gatunki, zanim wyrządzi szkody komórkom i tkankom. Ponadto sylibin w ostropeście plamistym oszczędza poziomy glutationu w komórkach wątroby, jednocześnie stabilizując błonę komórek wątroby w celu ochrony przed atakiem oksydacyjnym.Co więcej,ostropest wspomaga stymulację enzymów odpowiedzialnych za szlaki detoksykacji w wątrobie oraz zwiększa tempo regeneracji tkanki wątrobowej.
N-acetylo-l-cysteina(NAC) jest stabilną pochodną acetylową cysteiny, która służy jako prekursor syntezy białek, tauryny, koenzymu A oraz, co najważniejsze,glutationu. Jako prekursor glutationu i nośnik dodatkowej grupy acetylowej, NAC może wywierać silniejszy wpływ na biosyntezę glutationu, a tym samym na funkcjonowanie wątroby i układu odpornościowego.Zajmuje się niszczeniem nadtlenków orz wolnych rodników, detoksykacją szkodliwych związków. Jest kofaktorem w reakcjach enzymatycznych.Co więcej,NAC wspomaga proces oddychania oraz chroni organizm przed stresu oksydacyjnego. NAC jest znany jako przeciwutleniacz, który zwiększa wewnątrzkomórkowy glutation, szczególnie w tkance wątrobowej. Glutation jest jednym z najważniejszych antyoksydantów w organizmie zdolnym do zapobiegania uszkodzeniom ważnych składników komórkowych spowodowanych przez reaktywne formy tlenu,takie jak:wolne rodniki, nadtlenki, nadtlenki lipidów oraz metale ciężkie. NAC jest ważny dla optymalizacji zdolności ochronnej komórki. Wspomaga przeciwdziałanie równowagi stresu oksydacyjnego i stanu zapalnego. NAC jest badany w chorobach charakteryzujących się zwiększonym stresem oksydacyjnym lub obniżonym poziomem glutationu. Ponieważ NAC działa głównie na dostarczanie cysteiny, jest ważnym aminokwasem w syntezie glutationu.
L-Glutation:75 mg jest tripeptydem aminokwasów. Składa się z kwasu glutaminowego, cysteiny oraz glicyny. Jest szeroko rozpowszechniony w tkankach zwierzęcych oraz roślinnych. Występuje zarówno w zredukowanej formie tiolowej (GSH), jak i utlenionej formie disiarczkowej (GSSG). Do dietetycznych źródeł glutationu i prekursorów glutationu należą: mięso,ryby, owoce, warzywa, awokado, orzechy włoskie, szparagi oraz warzywa kapustne.Glutation wytwarzany jest w każdej komórce ciała. W najwyższych stężeniach występuje w sercu, tkance mięśniowej oraz wątrobie. Wymienione narządy są najbardziej podatne na uszkodzenia oksydacyjne. Co więcej, glutation jest ważny dla zdrowego układu odpornościowego. Wspiera reakcje katalityczne, metabolizm,transdukcję sygnału, ekspresję genów oraz apoptozę (śmierć komórki). Jest ważnym przeciwutleniaczem oraz kofaktorem enzymów, ze względu na wysoką zdolność przekazywania elektronów. Glutation jest niezmiernie ważny w funkcjonowaniu wątroby, ponieważ wiąże się z organicznymi substancjami toksycznymi, sprzyjając łatwiejszemu ich wydalaniu.Jest wiodącym przeciwutleniaczem w organizmie. Nasz organizm produkuje własny glutation, niemniej jednak jego poziom może ulec zmniejszeniu przez niewłaściwą dietę, zanieczyszczenia, toksyny, stres, starzenie się oraz infekcje.
Ekstrakt z Korzenia Kurkumy: 50 mg (Curcuma longa L.) jest żółtą,indyjską przyprawą, która należy do rodziny Zingiberaceaeis (Ginger). Kurkuma zawiera trzy główne kurkuminoidy: kurkuminę(kurkumę I), demetoksykurkuminę (kurkumę II) oraz bisdemetoksykurkuminę (kurkumę III). W ostatnich latach wiele uwagi poświęcono zrozumieniu ochronnego działania kurkumy na zaburzenia czynności wątroby. Kurkuma ma nie tylko właściwości antyoksydacyjne, ale jest również inhibitorem COX-2, który łagodzi reakcję zapalną.Dodatkowo, kurkumina pomaga poprawić poziom glutationu w wątrobie oraz poprawia jego proporcje (glutation istnieje zarówno w zredukowanej postaci tiolowej (GSH), jak i w utlenionej formie disiarczkowej (GSSG). Stosunek ten powinien wynosić 90:10 (GSH: GSSG). Kurkuma pomaga utrzymać równowagę tego stosunku).
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.