Jagody goji, czyli jeden z popularnych superfoods, wciąż
nie cieszą się zasłużoną popularnością w naszym kraju. Te niepozorne i
tajemnicze owoce opóźniają procesy starzenia i pomagają zapobiegać nowotworom,
obniżają poziom glukozy we krwi i wspierają odchudzanie, a także wspierają
odporność organizmu i pamięć.
W tym artykule dowiesz się m.in.
- Skąd
pochodzą jagody goji,
- Dlaczego
są określane mianem superfoods,
- Za
co odpowiadają ich właściwości antyoksydacyjne,
- Jakie
są właściwości lecznicze jagód goji,
- Czy
jagody goji wspomagają odchudzanie,
- Jak
jagody goji mogą pomóc w ochronie oczu,
- Jak
można zastosować jagody goji w swojej diecie
Jeśli chcesz dodać do swojej diety jagody goji i innej
superfoods, powinieneś zainteresować się również innymi zdrowymi produktami.
Jagody goji - tajemniczy owoc prosto z Azji
Jagody goji to owoce rośliny o nazwie kolcowój pospolity,
które charakteryzują się bardzo wysokimi wartościami odżywczymi i z tego powodu
często są określane mianem superfood. Jagody goji stosowane są
w profilaktyce różnych chorób od ponad 2000 lat. Roślina wywodzi się
z Azji i historycznie była uprawiana przede wszystkim w Chinach, Korei,
Japonii, Mongolii, w Tajlandii i na Tajwanie. Obecnie jednak kolcowój
pospolity (tzw. kolcowój chiński) jest uprawiany nie tylko w Azji, ale również
w innych częściach świata, w tym również w Polsce. Ten tajemniczy azjatycki
owoc cechuje się nie tylko dużą ilością prozdrowotnych właściwości, ale również
bardzo ciekawym smakiem. Fioletowe kwiaty i czerwono-pomarańczowo owoce
sprawiają, że kolcowój chiński jest również bardzo atrakcyjną rośliną ozdobną.
Tajemniczość tego azjatyckiego owocu jest częściowo związana z tym, że
niepozorne jagody goi przez wiele wieków zaskakiwały swoim różnorodnym
zastosowaniem w medycynie naturalnej. Obecnie jagody goji wykorzystuje się
również do produkcji żeli, mydeł oraz zdrowych olejków do ciała.
Jagody goji jako superfoods
Kolcowój chiński (kolcowój pospolity) to silnie rozrastający
się krzew, który może osiągać nawet około 2-3 m wysokości. Jego owoce – czyli
jagody goji – mają elipsoidalny kształt i w czasie dojrzewania zmieniają swoją
barwę z zielonego na czerwono-pomarańczowy kolor. Jagody goji są uznawane za
superfoods ze względu na swoje dobroczynne działanie. Jest ono wywoływane przez
liczne prozdrowotne składniki owoców goji. Należą do
nich przede wszystkim kompleksy polisacharydowe (są to m.in. ksyloza, mannoza,
arabinoza, ramnoza oraz glukoza). W owocach goji znajdują się także
liczne aminokwasy (przede wszystkim prolina), karotenoidy (np. β-karoten),
olejek eteryczny, flawonoidy, kwasy tłuszczowe, witaminy: B1, B2, B6, C i E,
minerały: wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk i selen oraz liczne kwasy
organiczne (np. jabłkowy i fumarowy). Poza tym w jagodach
goji można również znaleźć naturalne antyoksydanty i inne składniki, które
sprawiają, że owoce są od setek lat wykorzystywane w medycynie naturalnej.
Właściwości antyoksydacyjne jagód goji
Jednymi z najważniejszych właściwości jagód goji są
właściwości antyoksydacyjne. W owocach znajduje się wiele antyoksydantów, co
sprawia, że regularne spożywanie jagód goji może wspomagać budowę nowych i
regenerację starych komórek organizmu. Kolejną zaletą jedzenia produktów z dużą
ilością antyoksydantów jest ochrona DNA przed uszkodzeniami wywołanymi przez
wolne rodniki. Z racji właściwości antyoksydacyjnych twierdzi się, że jagody
goji spowalniać procesy starzenia. Za działanie antyoksydacyjne jagód
goji odpowiada kompleks polisacharydowy z bardzo silnym działaniem
przeciwutleniającym, czyli zmniejszającym stres oksydacyjny komórek. Poza
tym jagody goji mogą m.in. stymulować wydzielanie insuliny, obniżające poziom
glukozy we krwi i stymulować układ odpornościowy.
Jagody goji czy mogą zahamować postęp nowotworu?
Jedną z podstawowych właściwości jagód goji, które
sprawiają, że te owoce są zaliczane do tzw., superfoods jest działanie
antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe. Wysoka zawartość
naturalnych antyoksydantów sprawia, że jagody goji uznawane są
za jedne ze skuteczniejszych owoców, pod względem ochrony organizmu
przed rozwojem nowotworów. Antyoksydanty zawarte w jagodach goji redukują wolne
rodniki, które przyczyniają się do rozwoju komórek nowotworowych. Poza tym
jagody goji spowalniają również rozwój schorzeń nowotworowych dotyczących
układu pokarmowego. Regularne spożywanie jagód goji zaleca się osobom, które
piją dużo alkoholu i stosują niezdrową dietę bogatą w przetworzone produkty.
Poznaj lecznicze właściwości jagód goji
Jagody goji zostały okrzyknięte mianem superfoods ze względu
na bardzo dużą zawartość witamin, aminokwasów, minerałów i antyoksydantów,
których nie można znaleźć w większości owoców występujących naturalnie w naszej
strefie klimatycznej. Właściwości lecznicze jagód goji to przede
wszystkim opóźnienie procesów starzenia się komórek i spowolnienie rozwoju
komórek nowotworowych, stymulacja układu odpornościowego, stymulacja
wytwarzania insuliny, która obniża poziom glukozy we krwi, zmniejszenie poziomu
lipidów i działanie przeciwzapalne. Uważa się również, że jagody goji mają
pozytywny wpływ na zdrowie oczu, mogą przyśpieszać odchudzanie oraz pozytywnie
wpłynąć na układ nerwowy.
Czy jagody goji wspomagają odchudzanie?
Podobnie jak inne superfoods, jagody goji cieszą się dużą
popularnością ze względu na to, że wspomagają odchudzanie. Za tę
właściwość jagód goji odpowiada duża zawartość błonnika, czyli substancje
pochodzenia roślinnego, które nie są trawione przez enzymy przewodu pokarmowego
człowieka, jednak wspomagają trawienie innych produktów i dają uczucie sytości. Spożycie
jagód goji w umiarkowanej ilości jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia i
rzeczywiście może pomóc w odchudzaniu.
Jak jagody goji obniżają poziom cukru?
Spożywanie jagód goji często zaleca się osobom chorym na
cukrzycę. Przede wszystkim cechą jagód goji jest niski indeks glikemiczny.
Oznacza to, że ich spożycie nie prowadzi do znaczącego podniesienia poziomu
cukru we krwi. Największe znaczenie w obniżaniu poziomu krwi przez
jagody goji mają jednak zawarte w nich związki polisacharydowe LBP (Lycium
Barbarum polysaccharides). Związki LBP stymulują pracę trzustki i
zwiększają wychwytywanie glukozy z tkanek obwodowych. Takie działanie może
zmniejszyć insulinooporność i hiperglikemię. Poza tym jagody goji pomagają
również w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru osobom chorym na cukrzycę.
Jagody goji – przeciwwskazania do spożywania
Mimo że jagody goji są powszechnie uznawane za całkowicie
bezpieczne dla zdrowia, zazwyczaj zaleca się, aby kobiety w ciąży i
mamy karmiące piersią nie spożywały świeżych jagód goji, ponieważ mogą one
spowodować zatrucie. Przeciwwskazania nie dotyczą jednak suszonych
owoców. Jagody goji z reguły nie powodują istotnych
skutków ubocznych, jednak w bardzo rzadkich przypadkach można zaobserwować
reakcję alergiczną organizmu, która objawia się np. poprzez pokrzywkę lub
duszności. Niektóre źródła podają również, że z jagód goji powinny zrezygnować
osoby regularnie przyjmujące leki przeciwzakrzepowe.
Jagody goji na zdrowe oczy
Pozytywny wpływ na wzrok i zdrowie oczu nie należą do
podstawowych właściwości jagód goji, jednak rozważając zastosowanie tych owoców
w swojej diecie, zdecydowanie warto zwrócić na to uwagę. Jagody goji
chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniami (spowodowanymi np. wpływem wolnych
rodników) dzięki zawartości dużej ilości karotenoidów i luteiny. Ochrona
siatkówki to nie jedyne zastosowanie luteiny. Luteina chroni oczy przez
wysokimi dawkami promieniowania UV.
Jagody goji i ich zastosowanie w kuchni
Pomimo prozdrowotnego wpływu na organizm, jagody goji wciąż są trudno dostępne w
polskich sklepach. Szczególnie trudno znaleźć surowe jagody goji lub wyciskany
z nich sok. W większości przypadków jedyną dostępną formą jagód
goji są suszone owoce, które najczęściej sprzedaje się wagę. Zaletą
takiej formy sprzedaży jest jednak łatwość przechowywania i bardzo długi termin
ważności. Suszone jagody goji sprawdzą
się zarówno w słodkich, jak i wytrawnych potrawach, a także
w napojach i sałatkach. Można je wykorzystać jako dodatek do domowych
batonów lub po prostu spożyć jako zdrową i słodką przekąskę. W Azji jagody goji
często pełnią rolę dodatku do wielu zup i innych tradycyjnych dań.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.