Odżywcze właściwości lecznicze jagód goji - jak jeść jagody goji

Odżywcze właściwości lecznicze jagód goji - zdjęcie

Jagody goji, czyli jeden z popularnych superfoods, wciąż nie cieszą się zasłużoną popularnością w naszym kraju. Te niepozorne i tajemnicze owoce opóźniają procesy starzenia i pomagają zapobiegać nowotworom, obniżają poziom glukozy we krwi i wspierają odchudzanie, a także wspierają odporność organizmu i pamięć.

W tym artykule dowiesz się m.in.

  • Skąd pochodzą jagody goji,
  • Dlaczego są określane mianem superfoods,
  • Za co odpowiadają ich właściwości antyoksydacyjne,
  • Jakie są właściwości lecznicze jagód goji,
  • Czy jagody goji wspomagają odchudzanie,
  • Jak jagody goji mogą pomóc w ochronie oczu,
  • Jak można zastosować jagody goji w swojej diecie

Jeśli chcesz dodać do swojej diety jagody goji i innej superfoods, powinieneś zainteresować się również innymi zdrowymi produktami.

Jagody goji - tajemniczy owoc prosto z Azji

Jagody goji to owoce rośliny o nazwie kolcowój pospolity, które charakteryzują się bardzo wysokimi wartościami odżywczymi i z tego powodu często są określane mianem superfood. Jagody goji stosowane są w profilaktyce różnych chorób od ponad 2000 lat. Roślina wywodzi się z Azji i historycznie była uprawiana przede wszystkim w Chinach, Korei, Japonii, Mongolii, w Tajlandii i na Tajwanie. Obecnie jednak kolcowój pospolity (tzw. kolcowój chiński) jest uprawiany nie tylko w Azji, ale również w innych częściach świata, w tym również w Polsce. Ten tajemniczy azjatycki owoc cechuje się nie tylko dużą ilością prozdrowotnych właściwości, ale również bardzo ciekawym smakiem. Fioletowe kwiaty i czerwono-pomarańczowo owoce sprawiają, że kolcowój chiński jest również bardzo atrakcyjną rośliną ozdobną. Tajemniczość tego azjatyckiego owocu jest częściowo związana z tym, że niepozorne jagody goi przez wiele wieków zaskakiwały swoim różnorodnym zastosowaniem w medycynie naturalnej. Obecnie jagody goji wykorzystuje się również do produkcji żeli, mydeł oraz zdrowych olejków do ciała.

Jagody goji jako superfoods

Kolcowój chiński (kolcowój pospolity) to silnie rozrastający się krzew, który może osiągać nawet około 2-3 m wysokości. Jego owoce – czyli jagody goji – mają elipsoidalny kształt i w czasie dojrzewania zmieniają swoją barwę z zielonego na czerwono-pomarańczowy kolor. Jagody goji są uznawane za superfoods ze względu na swoje dobroczynne działanie. Jest ono wywoływane przez liczne prozdrowotne składniki owoców goji. Należą do nich przede wszystkim kompleksy polisacharydowe (są to m.in. ksyloza, mannoza, arabinoza, ramnoza oraz glukoza). W owocach goji znajdują się także liczne aminokwasy (przede wszystkim prolina), karotenoidy (np. β-karoten), olejek eteryczny, flawonoidy, kwasy tłuszczowe, witaminy: B1, B2, B6, C i E, minerały: wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk i selen oraz liczne kwasy organiczne (np. jabłkowy i fumarowy). Poza tym w jagodach goji można również znaleźć naturalne antyoksydanty i inne składniki, które sprawiają, że owoce są od setek lat wykorzystywane w medycynie naturalnej.

Właściwości antyoksydacyjne jagód goji

Jednymi z najważniejszych właściwości jagód goji są właściwości antyoksydacyjne. W owocach znajduje się wiele antyoksydantów, co sprawia, że regularne spożywanie jagód goji może wspomagać budowę nowych i regenerację starych komórek organizmu. Kolejną zaletą jedzenia produktów z dużą ilością antyoksydantów jest ochrona DNA przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Z racji właściwości antyoksydacyjnych twierdzi się, że jagody goji spowalniać procesy starzenia. Za działanie antyoksydacyjne jagód goji odpowiada kompleks polisacharydowy z bardzo silnym działaniem przeciwutleniającym, czyli zmniejszającym stres oksydacyjny komórek. Poza tym jagody goji mogą m.in. stymulować wydzielanie insuliny, obniżające poziom glukozy we krwi i stymulować układ odpornościowy.

Jagody goji czy mogą zahamować postęp nowotworu?

Jedną z podstawowych właściwości jagód goji, które sprawiają, że te owoce są zaliczane do tzw., superfoods jest działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe. Wysoka zawartość naturalnych antyoksydantów sprawia, że jagody goji uznawane są za jedne ze skuteczniejszych owoców, pod względem ochrony organizmu przed rozwojem nowotworów. Antyoksydanty zawarte w jagodach goji redukują wolne rodniki, które przyczyniają się do rozwoju komórek nowotworowych. Poza tym jagody goji spowalniają również rozwój schorzeń nowotworowych dotyczących układu pokarmowego. Regularne spożywanie jagód goji zaleca się osobom, które piją dużo alkoholu i stosują niezdrową dietę bogatą w przetworzone produkty.

Poznaj lecznicze właściwości jagód goji

Jagody goji zostały okrzyknięte mianem superfoods ze względu na bardzo dużą zawartość witamin, aminokwasów, minerałów i antyoksydantów, których nie można znaleźć w większości owoców występujących naturalnie w naszej strefie klimatycznej. Właściwości lecznicze jagód goji to przede wszystkim opóźnienie procesów starzenia się komórek i spowolnienie rozwoju komórek nowotworowych, stymulacja układu odpornościowego, stymulacja wytwarzania insuliny, która obniża poziom glukozy we krwi, zmniejszenie poziomu lipidów i działanie przeciwzapalne. Uważa się również, że jagody goji mają pozytywny wpływ na zdrowie oczu, mogą przyśpieszać odchudzanie oraz pozytywnie wpłynąć na układ nerwowy.

Czy jagody goji wspomagają odchudzanie?

Podobnie jak inne superfoods, jagody goji cieszą się dużą popularnością ze względu na to, że wspomagają odchudzanie. Za tę właściwość jagód goji odpowiada duża zawartość błonnika, czyli substancje pochodzenia roślinnego, które nie są trawione przez enzymy przewodu pokarmowego człowieka, jednak wspomagają trawienie innych produktów i dają uczucie sytości. Spożycie jagód goji w umiarkowanej ilości jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia i rzeczywiście może pomóc w odchudzaniu.

Jak jagody goji obniżają poziom cukru?

Spożywanie jagód goji często zaleca się osobom chorym na cukrzycę. Przede wszystkim cechą jagód goji jest niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że ich spożycie nie prowadzi do znaczącego podniesienia poziomu cukru we krwi. Największe znaczenie w obniżaniu poziomu krwi przez jagody goji mają jednak zawarte w nich związki polisacharydowe LBP (Lycium Barbarum polysaccharides). Związki LBP stymulują pracę trzustki i zwiększają wychwytywanie glukozy z tkanek obwodowych. Takie działanie może zmniejszyć insulinooporność i hiperglikemię. Poza tym jagody goji pomagają również w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru osobom chorym na cukrzycę.

Jagody goji – przeciwwskazania do spożywania

Mimo że jagody goji są powszechnie uznawane za całkowicie bezpieczne dla zdrowia, zazwyczaj zaleca się, aby kobiety w ciąży i mamy karmiące piersią nie spożywały świeżych jagód goji, ponieważ mogą one spowodować zatrucie. Przeciwwskazania nie dotyczą jednak suszonych owoców. Jagody goji z reguły nie powodują istotnych skutków ubocznych, jednak w bardzo rzadkich przypadkach można zaobserwować reakcję alergiczną organizmu, która objawia się np. poprzez pokrzywkę lub duszności. Niektóre źródła podają również, że z jagód goji powinny zrezygnować osoby regularnie przyjmujące leki przeciwzakrzepowe.

Jagody goji na zdrowe oczy

Pozytywny wpływ na wzrok i zdrowie oczu nie należą do podstawowych właściwości jagód goji, jednak rozważając zastosowanie tych owoców w swojej diecie, zdecydowanie warto zwrócić na to uwagę. Jagody goji chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniami (spowodowanymi np. wpływem wolnych rodników) dzięki zawartości dużej ilości karotenoidów i luteiny. Ochrona siatkówki to nie jedyne zastosowanie luteiny. Luteina chroni oczy przez wysokimi dawkami promieniowania UV.

Jagody goji i ich zastosowanie w kuchni

Pomimo prozdrowotnego wpływu na organizm, jagody goji wciąż są trudno dostępne w polskich sklepach. Szczególnie trudno znaleźć surowe jagody goji lub wyciskany z nich sok. W większości przypadków jedyną dostępną formą jagód goji są suszone owoce, które najczęściej sprzedaje się wagę. Zaletą takiej formy sprzedaży jest jednak łatwość przechowywania i bardzo długi termin ważności. Suszone jagody goji sprawdzą się zarówno w słodkich, jak i wytrawnych potrawach, a także w napojach i sałatkach. Można je wykorzystać jako dodatek do domowych batonów lub po prostu spożyć jako zdrową i słodką przekąskę. W Azji jagody goji często pełnią rolę dodatku do wielu zup i innych tradycyjnych dań.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Choroby i dolegliwości Zakrzepica żył głębokich: objawy, przyczyny, leczenie
Zakrzepica żył głębokich jest bardzo poważną chorobą, która w krótkim czasie może doprowadzić do niebezpiecznych dla życia komplikacji. Ponieważ objawy mogą w początkowej fazie ...
Układ rozrodczy i moczowy Zapalenie pęcherza moczowego – przyczyny, objawy, leczenie
Zapalenie pęcherza moczowego to przykra, ale powszechna dolegliwość. Schorzenie może pojawić się zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn w każdym wieku. Niepokojącymi symptomami, mogącymi świadczyć o zapaleniu pęcher...
Serce i układ krążenia Berberyna – właściwości, zastosowanie oraz działanie. Czy berberyna jest dobra na otyłość?
Ludzie od tysięcy lat korzystali z dobrodziejstw natury w leczeniu różnorodnych chorób i dolegliwości. Tak jest i dzisiaj. Na rynku farmaceutycznym dość często można usłysz...
Choroby i dolegliwości Ból po prawej stronie brzucha
Ból brzucha zlokalizowany po prawej stronie zazwyczaj kojarzony jest z zapaleniem wyrostka robaczkowego. Przyczyną dolegliwości po tej stronie może być jednak wiele innych schorzeń, mi...
Choroby i dolegliwości Paciorkowiec – jakie choroby wywołuje oraz jakie są przyczyny i jak leczyć?
Paciorkowiec należy do licznej grupy bakterii, które mogą wywoływać różne dolegliwości – od stosunkowo niegroźnych, jak na przykład zapalenie mieszków włosowych, aż...
Układ nerwowy Ból z tyłu głowy: rodzaje, przyczyny i leczenie. Co może oznaczać ucisk z tyłu głowy?
Pacjenci skarżą się na ból zlokalizowany z tyłu głowy. Ból głowy to powszechna przypadłość, która dotyczy każdego, bez względu na płeć i wiek. Niejednokrotnie bywa ignoro...
Choroby skóry Wysypka alergiczna na ciele: sposoby na łagodzenie objawów alergii skórnych
Wygląd skóry jest ważny nie tylko przez wzgląd na własne samopoczucie, ale również zdrowie. Swędzące krostki na ciele pojawiające się po spożyciu pokarmów lub kontakcie z...
Układ rozrodczy i moczowy Nawracające zapalenia pęcherza – jak im zapobiegać i jak można je leczyć?
Zakażenia układu moczowego należą do powszechnych schorzeń o charakterze infekcyjnym i dotyczą statystycznie znacznie częściej kobiet niż mężczyzn. Mają też tendencję do nawracania, szczególnie u osó...
Choroby i dolegliwości Choroba Hashimoto – jakie są objawy, przyczyny i leczenie? Co warto wiedzieć o zespole Hashimoto?
Choroba Hashimoto to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy, będąca przewlekłym schorzeniem układu immunologicznego. Oto najważniejsze informacje na temat jej objawów, diag...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem