Ogórek – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Dlaczego warto jeść ogórki?

Ogórek – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Dlaczego warto jeść ogórki? - zdjęcie

Choć ogórek to doskonale znane, popularne warzywo, nie wszyscy wiedzą, że ma on bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Ogórki są świetnym źródłem witamin oraz minerałów, a przy tym wykazują liczne właściwości prozdrowotne.

Ogórek – co to za warzywo?

Ogórek to rodzaj roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych. Obejmuje on ponad 50 różnych gatunków, przy czym największe znaczenie ekonomiczne mają dwa z nich – ogórek siewny oraz ogórek melon. Ogórki występują między innymi w Afryce, południowej i południowo-wschodniej części Azji, na Filipinach oraz w Australii, w XVI wieku ich uprawa upowszechniła się też w Polsce. W naszym kraju ogórek jest przede wszystkim rośliną uprawną, ale wyciąg z tego warzywa znajduje także zastosowanie w przemyśle kosmetycznym.

Ogórek – wartości odżywcze

Ogórki są niskokaloryczne, a przy tym zawierają wiele cennych dla zdrowia substancji – witamin, minerałów czy przeciwutleniaczy. Jakie wartości odżywcze mają ogórki?


Wartości odżywcze

Zawartość w 100 g ogórka bez skórki

Zawartość w 100 g ogórka ze skórką

Wartość energetyczna

12 kcal

15 kcal

Białko

0,59 g

0,65 g

Węglowodany

2,16 g

3,63 g

Tłuszcz

0,16 g

0,11 g

Błonnik

0,7 g

0,5 g

Witamina C

3,2 mg

2,8 mg

Tiamina (witamina B1)

0,031 mg

0,027 mg

Ryboflawina (witamina B2)

0,025 mg

0,033 mg

Niacyna (witamina B3)

0,037 mg

0,098 mg

Witamina B6

0,051 mg

0,040 mg

Kwas foliowy (witamina B9)

14 µg

7 µg

Witamina A

72 IU

105 IU

Witamina E

0,03 mg

0,03 mg

Witamina K

7,2 µg

16,4 µg

Wapń

14 mg

16 mg

Żelazo

0,22 mg

0,28 mg

Magnez

12 mg

13 mg

Fosfor

21 mg

24 mg

Potas

136 mg

147 mg

Sód

2 mg

2 mg

Cynk

0,17 mg

0,20 mg


Ogórki – właściwości zdrowotne. Dlaczego warto jeść ogórki?

Zawarte w ogórkach substancje odżywcze sprawiają, że warzywa te wykazują liczne właściwości prozdrowotne. Znajdująca się w ogórkach kukurbitacyna nie tylko nadaje im gorzkawy smak, ale przede wszystkim ma działanie antynowotworowe – hamuje wzrost komórek nowotworowych odpowiedzialnych za rozwój raka prostaty, trzustki czy piersi. Przeciwnowotworowe właściwości ogórka wzmacniają obecne w tym warzywie flawonoidy.

Dzięki zawartości błonnika, potasu i magnezu, ogórki pomagają również regulować ciśnienie krwi – stąd do diety powinny włączyć je osoby cierpiące na nadciśnienie. Ogórki są też polecane chorym na cukrzycę. Warzywa te mają bardzo niski indeks glikemiczny – wynosi on zaledwie 15. Zdaniem naukowców regularne spożywanie ogórków pozwala jednocześnie obniżyć poziom cukru oraz cholesterolu LDL we krwi.

Ogórki mają także działanie moczopędne – w ten sposób zapobiegają zatrzymywaniu wody w organizmie, pomagają usuwać jej nadmiar oraz niwelują obrzęki. Warzywa te sprzyjają również oczyszczaniu organizmu z toksyn oraz wspierają metabolizm. Ponadto ogórki zmniejszają aktywność enzymów prozapalnych, redukując w ten sposób stany zapalne. W ogórkach znajdziemy też duże ilości krzemionki – wzmacnia ona tkankę łączną i poprawia kondycję stawów.

Ogórki mają korzystny wpływ także na układ pokarmowy – zapobiegają zgadze, łagodzą dolegliwości związane z refluksem żołądkowo-jelitowym oraz wspierają oczyszczanie jelit ze złogów. Ogórki są warzywami zasadotwórczymi, dlatego wspomagają również odkwaszanie organizmu. Tę właściwość docenią zwłaszcza osoby, które skarżą się na częste infekcje, uczucie zmęczenie, brak energii czy trudności z koncentracją i pamięcią, co może sugerować właśnie zakwaszenie organizmu.

Ogórki zawierają też fisetynę, czyli polifenol roślinny z grupy flawonoidów, który chroni komórki nerwowe przed starzeniem się, poprawia pamięć i zdolność uczenia się oraz zmniejsza ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. Warto także wiedzieć, że ogórki w blisko 97% składają się z wody, dzięki czemu doskonale nawadniają organizm i pozwalają szybko ugasić pragnienie. Właściwości prozdrowotne wykazują również kiszone ogórki, które pomagają wzmocnić organizm po chorobie. Z kolei sok z kiszonych ogórków wspiera utrzymanie prawidłowej gospodarki wodno-zasadowej organizmu, podnosi jego odporność i korzystnie oddziałuje na układ pokarmowy.

Ogórek a dieta i odchudzanie

Ogórek do swojego jadłospisu z powodzeniem mogą włączyć osoby odchudzające się. Warzywo to jest przede wszystkim niskokaloryczne – 100 g ogórka ze skórką ma tylko 15 kcal, a bez skórki zaledwie 12 kcal. Ponadto ogórki są bogatym źródłem witamin i minerałów, dzięki czemu wspomagają redukcję masy ciała, nie powodując przy tym niedoborów ważnych składników odżywczych. Ogórki wspierają też przemianę materii i pobudzają perystaltykę jelit.

Zastosowania ogórka w kosmetyce

Właściwości ogórka sprawiają, że warzywo to znajduje powszechne zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce. W aptekach czy drogeriach dostępne są rozmaite produkty do pielęgnacji twarzy zawierające wyciąg lub ekstrakt z ogórka. Są one polecane zwłaszcza osobom z cerą tłustą i trądzikową, gdyż pomagają normalizować pracę gruczołów łojowych, redukują wydzielanie sebum, zmniejszają widoczność porów i koją podrażnienia. Przykładem takiego preparatu jest żel micelarny z ogórkiem, który łagodnie oczyszcza i wygładza skórę, utrzymując właściwy poziom jej nawilżenia i zapewniając długotrwałe uczucie świeżości.

Warzywo to jest wykorzystywane również w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji włosów. Świetnie sprawdzają się one szczególnie przy kosmykach przetłuszczających się – szampon z ogórkiem dokładnie oczyszcza i wzmacnia włosy, dodaje im objętości oraz przywraca zdrowy połysk.

Mimo że ogórki goszczą na naszych talerzach od lat, nie każdy zdaje sobie sprawę, że mają one też liczne właściwości prozdrowotne. Ogórki zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, regulują ciśnienie krwi, korzystnie oddziałują na układ pokarmowy, oczyszczają organizm z nadmiaru wody i toksyn oraz wspomagają odchudzanie – istnieje więc co najmniej kilka powodów, by ogórki włączyć do diety na stałe.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Choroby i dolegliwości Zakrzepica żył głębokich: objawy, przyczyny, leczenie
Zakrzepica żył głębokich jest bardzo poważną chorobą, która w krótkim czasie może doprowadzić do niebezpiecznych dla życia komplikacji. Ponieważ objawy mogą w początkowej fazie ...
Układ rozrodczy i moczowy Zapalenie pęcherza moczowego – przyczyny, objawy, leczenie
Zapalenie pęcherza moczowego to przykra, ale powszechna dolegliwość. Schorzenie może pojawić się zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn w każdym wieku. Niepokojącymi symptomami, mogącymi świadczyć o zapaleniu pęcher...
Serce i układ krążenia Berberyna – właściwości, zastosowanie oraz działanie. Czy berberyna jest dobra na otyłość?
Ludzie od tysięcy lat korzystali z dobrodziejstw natury w leczeniu różnorodnych chorób i dolegliwości. Tak jest i dzisiaj. Na rynku farmaceutycznym dość często można usłysz...
Choroby i dolegliwości Ból po prawej stronie brzucha
Ból brzucha zlokalizowany po prawej stronie zazwyczaj kojarzony jest z zapaleniem wyrostka robaczkowego. Przyczyną dolegliwości po tej stronie może być jednak wiele innych schorzeń, mi...
Choroby i dolegliwości Paciorkowiec – jakie choroby wywołuje oraz jakie są przyczyny i jak leczyć?
Paciorkowiec należy do licznej grupy bakterii, które mogą wywoływać różne dolegliwości – od stosunkowo niegroźnych, jak na przykład zapalenie mieszków włosowych, aż...
Układ nerwowy Ból z tyłu głowy: rodzaje, przyczyny i leczenie. Co może oznaczać ucisk z tyłu głowy?
Pacjenci skarżą się na ból zlokalizowany z tyłu głowy. Ból głowy to powszechna przypadłość, która dotyczy każdego, bez względu na płeć i wiek. Niejednokrotnie bywa ignoro...
Choroby skóry Wysypka alergiczna na ciele: sposoby na łagodzenie objawów alergii skórnych
Wygląd skóry jest ważny nie tylko przez wzgląd na własne samopoczucie, ale również zdrowie. Swędzące krostki na ciele pojawiające się po spożyciu pokarmów lub kontakcie z...
Układ rozrodczy i moczowy Nawracające zapalenia pęcherza – jak im zapobiegać i jak można je leczyć?
Zakażenia układu moczowego należą do powszechnych schorzeń o charakterze infekcyjnym i dotyczą statystycznie znacznie częściej kobiet niż mężczyzn. Mają też tendencję do nawracania, szczególnie u osó...
Choroby i dolegliwości Choroba Hashimoto – jakie są objawy, przyczyny i leczenie? Co warto wiedzieć o zespole Hashimoto?
Choroba Hashimoto to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy, będąca przewlekłym schorzeniem układu immunologicznego. Oto najważniejsze informacje na temat jej objawów, diag...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem