Choć ogórek to doskonale znane, popularne warzywo, nie wszyscy wiedzą, że ma on bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Ogórki są świetnym źródłem witamin oraz minerałów, a przy tym wykazują liczne właściwości prozdrowotne.
Ogórek – co to za warzywo?
Ogórek to rodzaj roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych. Obejmuje on ponad 50 różnych gatunków, przy czym największe znaczenie ekonomiczne mają dwa z nich – ogórek siewny oraz ogórek melon. Ogórki występują między innymi w Afryce, południowej i południowo-wschodniej części Azji, na Filipinach oraz w Australii, w XVI wieku ich uprawa upowszechniła się też w Polsce. W naszym kraju ogórek jest przede wszystkim rośliną uprawną, ale wyciąg z tego warzywa znajduje także zastosowanie w przemyśle kosmetycznym.
Ogórek – wartości odżywcze
Ogórki są niskokaloryczne, a przy tym zawierają wiele cennych dla zdrowia substancji – witamin, minerałów czy przeciwutleniaczy. Jakie wartości odżywcze mają ogórki?
Wartości odżywcze |
Zawartość w 100 g ogórka bez skórki |
Zawartość w 100 g ogórka ze skórką |
Wartość energetyczna |
12 kcal |
15 kcal |
Białko |
0,59 g |
0,65 g |
Węglowodany |
2,16 g |
3,63 g |
Tłuszcz |
0,16 g |
0,11 g |
Błonnik |
0,7 g |
0,5 g |
Witamina C |
3,2 mg |
2,8 mg |
Tiamina (witamina B1) |
0,031 mg |
0,027 mg |
Ryboflawina (witamina B2) |
0,025 mg |
0,033 mg |
Niacyna (witamina B3) |
0,037 mg |
0,098 mg |
Witamina B6 |
0,051 mg |
0,040 mg |
Kwas foliowy (witamina B9) |
14 µg |
7 µg |
Witamina A |
72 IU |
105 IU |
Witamina E |
0,03 mg |
0,03 mg |
Witamina K |
7,2 µg |
16,4 µg |
Wapń |
14 mg |
16 mg |
Żelazo |
0,22 mg |
0,28 mg |
Magnez |
12 mg |
13 mg |
Fosfor |
21 mg |
24 mg |
Potas |
136 mg |
147 mg |
Sód |
2 mg |
2 mg |
Cynk |
0,17 mg |
0,20 mg |
Ogórki – właściwości zdrowotne. Dlaczego warto jeść ogórki?
Zawarte w ogórkach substancje odżywcze sprawiają, że warzywa te wykazują liczne właściwości prozdrowotne. Znajdująca się w ogórkach kukurbitacyna nie tylko nadaje im gorzkawy smak, ale przede wszystkim ma działanie antynowotworowe – hamuje wzrost komórek nowotworowych odpowiedzialnych za rozwój raka prostaty, trzustki czy piersi. Przeciwnowotworowe właściwości ogórka wzmacniają obecne w tym warzywie flawonoidy.
Dzięki zawartości błonnika, potasu i magnezu, ogórki pomagają również regulować ciśnienie krwi – stąd do diety powinny włączyć je osoby cierpiące na nadciśnienie. Ogórki są też polecane chorym na cukrzycę. Warzywa te mają bardzo niski indeks glikemiczny – wynosi on zaledwie 15. Zdaniem naukowców regularne spożywanie ogórków pozwala jednocześnie obniżyć poziom cukru oraz cholesterolu LDL we krwi.
Ogórki mają także działanie moczopędne – w ten sposób zapobiegają zatrzymywaniu wody w organizmie, pomagają usuwać jej nadmiar oraz niwelują obrzęki. Warzywa te sprzyjają również oczyszczaniu organizmu z toksyn oraz wspierają metabolizm. Ponadto ogórki zmniejszają aktywność enzymów prozapalnych, redukując w ten sposób stany zapalne. W ogórkach znajdziemy też duże ilości krzemionki – wzmacnia ona tkankę łączną i poprawia kondycję stawów.
Ogórki mają korzystny wpływ także na układ pokarmowy – zapobiegają zgadze, łagodzą dolegliwości związane z refluksem żołądkowo-jelitowym oraz wspierają oczyszczanie jelit ze złogów. Ogórki są warzywami zasadotwórczymi, dlatego wspomagają również odkwaszanie organizmu. Tę właściwość docenią zwłaszcza osoby, które skarżą się na częste infekcje, uczucie zmęczenie, brak energii czy trudności z koncentracją i pamięcią, co może sugerować właśnie zakwaszenie organizmu.
Ogórki zawierają też fisetynę, czyli polifenol roślinny z grupy flawonoidów, który chroni komórki nerwowe przed starzeniem się, poprawia pamięć i zdolność uczenia się oraz zmniejsza ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. Warto także wiedzieć, że ogórki w blisko 97% składają się z wody, dzięki czemu doskonale nawadniają organizm i pozwalają szybko ugasić pragnienie. Właściwości prozdrowotne wykazują również kiszone ogórki, które pomagają wzmocnić organizm po chorobie. Z kolei sok z kiszonych ogórków wspiera utrzymanie prawidłowej gospodarki wodno-zasadowej organizmu, podnosi jego odporność i korzystnie oddziałuje na układ pokarmowy.
Ogórek a dieta i odchudzanie
Ogórek do swojego jadłospisu z powodzeniem mogą włączyć osoby odchudzające się. Warzywo to jest przede wszystkim niskokaloryczne – 100 g ogórka ze skórką ma tylko 15 kcal, a bez skórki zaledwie 12 kcal. Ponadto ogórki są bogatym źródłem witamin i minerałów, dzięki czemu wspomagają redukcję masy ciała, nie powodując przy tym niedoborów ważnych składników odżywczych. Ogórki wspierają też przemianę materii i pobudzają perystaltykę jelit.
Zastosowania ogórka w kosmetyce
Właściwości ogórka sprawiają, że warzywo to znajduje powszechne zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce. W aptekach czy drogeriach dostępne są rozmaite produkty do pielęgnacji twarzy zawierające wyciąg lub ekstrakt z ogórka. Są one polecane zwłaszcza osobom z cerą tłustą i trądzikową, gdyż pomagają normalizować pracę gruczołów łojowych, redukują wydzielanie sebum, zmniejszają widoczność porów i koją podrażnienia. Przykładem takiego preparatu jest żel micelarny z ogórkiem, który łagodnie oczyszcza i wygładza skórę, utrzymując właściwy poziom jej nawilżenia i zapewniając długotrwałe uczucie świeżości.
Warzywo to jest wykorzystywane również w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji włosów. Świetnie sprawdzają się one szczególnie przy kosmykach przetłuszczających się – szampon z ogórkiem dokładnie oczyszcza i wzmacnia włosy, dodaje im objętości oraz przywraca zdrowy połysk.
Mimo że ogórki goszczą na naszych talerzach od lat, nie każdy zdaje sobie sprawę, że mają one też liczne właściwości prozdrowotne. Ogórki zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, regulują ciśnienie krwi, korzystnie oddziałują na układ pokarmowy, oczyszczają organizm z nadmiaru wody i toksyn oraz wspomagają odchudzanie – istnieje więc co najmniej kilka powodów, by ogórki włączyć do diety na stałe.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.