Olej migdałowy – jakie ma zastosowania, właściwości i działanie? W jaki sposób dawkować olejek migdałowy?

Olej migdałowy – jakie ma zastosowania, właściwości i działanie? W jaki sposób dawkować olejek migdałowy? - zdjęcie

Olej migdałowy to naturalny, bezpieczny i pełen prozdrowotnych substancji olej roślinny o złocistym kolorze i pięknym zapachu. Oto najważniejsze informacje na temat jego właściwości i zastosowania.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jakie właściwości zdrowotne ma olej migdałowy,
  • czy warto stosować oleje migdałowe,
  • jak można wykorzystać olej migdałowy w kuchni (przepisy),
  • w jaki sposób wytwarzany jest olej migdałowy,
  • czy spożycie oleju migdałowego może mieć niepożądane skutki,
  • kto nie powinien jeść oleju migdałowego.

Zobacz także: Olej rycynowy – jakie ma właściwości lecznicze i na co go stosować?

Olej migdałowy – garść informacji

Olej ze słodkich migdałów należy do najcenniejszych olejów naturalnych. Wyróżnia się idealnie tłustą i oleistą, a jednocześnie stosunkowo lekką konsystencją. Jest znany i ceniony od wieków za swoje unikalne właściwości prozdrowotne, piękny aromat i złocisty kolor. Olej migdałowy powstaje z owoców migdałowca, a dzięki tłoczeniu na zimno zachowuje wiele drogocennych substancji, mających pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu.

Ten wyjątkowy olej wywodzi się z Indii, chociaż obecnie drzewo migdałowca uprawia się głównie w krajach śródziemnomorskich. Znajduje swoje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Olej migdałowy spożywczy jest doskonałym sprzymierzeńcem w walce o szczupłą sylwetkę – znajdziemy go w wielu dietach redukcyjnych np. diecie ketogennej czy pomagającej w walce m.in. z otyłością brzuszną diecie paleo.

Jakie są właściwości zdrowotne olejków migdałowych?

Olej migdałowy nierafinowany to bogactwo witamin i minerałów. Cechuje go wysoka zawartość witamin E, D, A (to witaminy mające doskonały wpływ m.in. na oczy i wzrok) oraz z grupy B, a także cennych kwasów nienasyconych, przede wszystkim oleinowego i linolowego. Znajdziemy w nim szereg minerałów: wapń, magnez, potas, cynk, sód i fosfor.

Wyjątkowe właściwości oleju migdałowego sprawiają, że jego zastosowanie jest niezwykle szerokie. Wykorzystywany jako olej jadalny wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego, wpływając m.in. na obniżenie złego cholesterolu, obniżenie poziomu cukru we krwi czy zwiększenie poziomu spożycia zdrowych tłuszczów nienasyconych.

Znajduje swoje zastosowanie w kosmetyce – olej migdałowy na twarz lub olej migdałowy na włosy to doskonały sposób na skuteczną i przyjemną pielęgnację. Wysoka zawartość działających przeciwstarzeniowo antyoksydantów, silne działanie nawilżające, łagodzenie stanów zapalnych i przyspieszanie regeneracji powodują, że sprawdzi się zarówno w codziennej pielęgnacji, jak i przy chorobach skóry (np. atopowe zapalenie skóry czy łuszczyca).

Czy warto stosować oleje migdałowe?

Olej migdałowy kosmetyczny i spożywczy to naturalna i bezpieczna alternatywa dla mniej odpowiednich dla naszego zdrowia produktów. Jego stosowanie może nam przynieść szereg korzyści. Poniżej krótkie podsumowanie podstawowych zalet.

Olej migdałowy – zastosowanie zewnętrzne

  • obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego i LDL
  • ochrona przed działaniem wolnych rodników
  • pomoc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi
  • działanie przeciwzapalne
  • pozytywny wpływ na pamięć
  • uszczelnianie naczyń krwionośnych
  • pomoc w utrzymaniu zdrowej wagi
  • pozytywny wpływ na libido (oto jak działają orzechy na potencję)
  • intensywne nawilżenie skóry (zawiera witaminy na skórę – A, D, E czy z grupy B)
  • regeneracja włosów i paznokci
  • ochrona skóry przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi
  • skuteczne ujędrnianie
  • działanie przeciwstarzeniowe
  • działanie wygładzające
  • pomoc w walce z cellulitem czy rozstępami

Polecane przepisy z olejem migdałowym

Olej migdałowy znajduje swoje zastosowanie w kuchni przede wszystkim jako składnik sałatkowych dressingów czy przystawek na zimno. Może stanowić również doskonałe uzupełnienie różnego rodzaju deserów. Chociaż jego temperatura wrzenia to 216 stopni Celsjusza, więc teoretycznie nadaje się do smażenia, warto pamiętać, że doprowadzi to do utraty cennych substancji. Dlatego zdecydowanie zdrowsze jest używanie go na zimno np. skropienie nim ulubionej sałaty lub polanie zupy kremu.

Istnieje wiele receptur kosmetycznych na bazie tego wyjątkowego oleju. Zamiast kupować w drogerii chemiczny kosmetyk, możemy wykorzystać naturalny olej migdałowy do ciała i przygotować np. maseczkę do twarzy. Składniki wystarczy dokładnie wymieszać, równomiernie rozłożyć na twarzy i pozostawić na ok. 15 minut, a następnie starannie zmyć. Warto zastosować też olej migdałowy na włosy, wmasowując go w pasemka, a po ok. godzinie zmywając podczas delikatnego mycia głowy.

Miodowa nawilżająca maseczka do twarzy z olejem migdałowym i jogurtem

  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka oleju migdałowego
  • 1/2 łyżeczki miodu

Maseczka łagodząca z mlekiem i olejem migdałowym

  • 1 łyżeczka mleka
  • 1 łyżeczka oleju migdałowego
  • kilka kropi soku z cytryny
  • ½ łyżeczki miodu

Czy mogą być jakieś niepożądane skutki spożywania olejów migdałowych?

Olej migdałowy jest naturalnym i bezpiecznym produktem, niewykazującym niekorzystnych skutków ubocznych. Jedyny problem może pojawić się w przypadku uczulenia na migdały, dlatego przed użyciem należy przeprowadzić próbę, korzystając z niewielkiej ilości oleju.

Jak wytwarzany jest olej migdałowy?

Olej migdałowy pozyskuje się z tłoczonych na zimno nasion drzewa migdałowego, czyli tzw. migdałowca. Tłoczenie w temperaturze ok. 30 stopni Celsjusza pozwala na zachowanie dobroczynnych właściwości.

Istnieją dwie odmiany migdałów: słodka i gorzka. Zdecydowanie bardziej popularny jest olej ze słodkich migdałów, ponieważ przy jego tłoczeniu wykorzystuje się migdały jadalne – gorzka odmiana zawiera toksyczną substancję i jej zastosowanie jest ograniczone.

Czy są jakieś przeciwskazania dotyczące stosowania i spożywania olejów migdałowych?

Ze względu na wysokie bezpieczeństwo i naturalne pochodzenie można stosować olej migdałowy w ciąży, zalecany jest także do pielęgnacji niemowląt. Jedynym przeciwskazaniem do jego używania jest alergia na migdały.

Olej migdałowy to prawdziwy dar natury, pełen cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Zarówno jego spożycie, jak i zastosowanie zewnętrzne mogą przynieść wiele korzyści dla kondycji organizmu i urody.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Choroby i dolegliwości Zakrzepica żył głębokich: objawy, przyczyny, leczenie
Zakrzepica żył głębokich jest bardzo poważną chorobą, która w krótkim czasie może doprowadzić do niebezpiecznych dla życia komplikacji. Ponieważ objawy mogą w początkowej fazie ...
Układ rozrodczy i moczowy Zapalenie pęcherza moczowego – przyczyny, objawy, leczenie
Zapalenie pęcherza moczowego to przykra, ale powszechna dolegliwość. Schorzenie może pojawić się zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn w każdym wieku. Niepokojącymi symptomami, mogącymi świadczyć o zapaleniu pęcher...
Serce i układ krążenia Berberyna – właściwości, zastosowanie oraz działanie. Czy berberyna jest dobra na otyłość?
Ludzie od tysięcy lat korzystali z dobrodziejstw natury w leczeniu różnorodnych chorób i dolegliwości. Tak jest i dzisiaj. Na rynku farmaceutycznym dość często można usłysz...
Choroby i dolegliwości Ból po prawej stronie brzucha
Ból brzucha zlokalizowany po prawej stronie zazwyczaj kojarzony jest z zapaleniem wyrostka robaczkowego. Przyczyną dolegliwości po tej stronie może być jednak wiele innych schorzeń, mi...
Choroby i dolegliwości Paciorkowiec – jakie choroby wywołuje oraz jakie są przyczyny i jak leczyć?
Paciorkowiec należy do licznej grupy bakterii, które mogą wywoływać różne dolegliwości – od stosunkowo niegroźnych, jak na przykład zapalenie mieszków włosowych, aż...
Układ nerwowy Ból z tyłu głowy: rodzaje, przyczyny i leczenie. Co może oznaczać ucisk z tyłu głowy?
Pacjenci skarżą się na ból zlokalizowany z tyłu głowy. Ból głowy to powszechna przypadłość, która dotyczy każdego, bez względu na płeć i wiek. Niejednokrotnie bywa ignoro...
Choroby skóry Wysypka alergiczna na ciele: sposoby na łagodzenie objawów alergii skórnych
Wygląd skóry jest ważny nie tylko przez wzgląd na własne samopoczucie, ale również zdrowie. Swędzące krostki na ciele pojawiające się po spożyciu pokarmów lub kontakcie z...
Układ rozrodczy i moczowy Nawracające zapalenia pęcherza – jak im zapobiegać i jak można je leczyć?
Zakażenia układu moczowego należą do powszechnych schorzeń o charakterze infekcyjnym i dotyczą statystycznie znacznie częściej kobiet niż mężczyzn. Mają też tendencję do nawracania, szczególnie u osó...
Choroby i dolegliwości Choroba Hashimoto – jakie są objawy, przyczyny i leczenie? Co warto wiedzieć o zespole Hashimoto?
Choroba Hashimoto to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy, będąca przewlekłym schorzeniem układu immunologicznego. Oto najważniejsze informacje na temat jej objawów, diag...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem