Oregano większości z nas kojarzy się przede wszystkim z przyprawą dodawaną do dań kuchni śródziemnomorskiej. Nie jest to jednak jego jedyne zastosowanie – olej z oregano wykazuje liczne właściwości prozdrowotne, które doceniali już starożytni Grecy.
Z tego artykułu dowiesz się:
- czym jest oregano,
- jakie właściwości ma olej z oregano,
- do czego można dodawać olejek z oregano,
- jak powinno się dawkować olej z oregano,
- jakie skutki uboczne może wywołać olej z oregano,
- jakie są przeciwwskazania do stosowania olejku z oregano.
Przeczytaj też: Olej rycynowy – jakie ma właściwości lecznicze i na co go stosować?
Olej z oregano – podstawowe informacje
Oregano, jak powszechnie nazywa się lebiodkę pospolitą, to roślina występująca w Europie, Azji oraz Afryce Północnej. Pierwsze wzmianki o wyjątkowych właściwościach oregano pochodzą ze starożytnej Grecji, gdzie po lebiodkę sięgano w celu leczenia biegunek, bólów reumatycznych czy chorób skóry. Z dobroczynnego działania oregano korzystali także Rzymianie, którzy przykładali jego liście w miejscach ukąszenia skorpionów czy pająków. Obecnie oregano znane jest nam głównie jako przyprawa. Warto jednak wiedzieć, że w liściach oregano znajduje się olej o prozdrowotnych właściwościach.
Olej z oregano – właściwości
Zgodnie z wynikami badań naukowców, za właściwości oleju z oregano odpowiadają składniki fenolowe, a przede wszystkim karwakrol i tymol, które działają antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Olej z oregano zawiera ponadto substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu – witaminy z grupy B, C i K, flawonoidy oraz minerały, w tym cynk, magnez, potas, żelazo i wapń.
Oprócz właściwości antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych olejek z oregano wykazuje również działanie:
- przeciwdrobnoustrojowe,
- wspomagające trawienie,
- przeciwpasożytnicze,
- przeciwzapalne,
- przeciwbólowe,
- przeciwutleniające,
- przeciwstarzeniowe,
- wzmacniające odporność.
Właściwości hamujące rozwój drobnoustrojów w organizmie sprawia, że olej z oregano stosuje się między innymi po spożyciu nieświeżych produktów, które mogłyby spowodować zatrucie. Olejek z oregano sprawdza się też w przypadku przeziębienia i grypy – tym samym uzupełnia on listę naturalnych środków na sezonowe infekcje, na której widnieje już także znany z kuchni majeranek.
Olej z oregano jest stosowany również jako preparat przeciwgrzybiczy – skutecznie niszczy zwłaszcza Candida albicans. Choć to drożdżak naturalnie występujący w jelicie grubym, przedostając się do innych części organizmu, może on powodować różne schorzenia – zmiany zapalne na skórze czy zakażenia jamy ustnej i gardła. Olejek z oregano można aplikować bezpośrednio na zajęte miejsca lub dodawać do kosmetyków pielęgnacyjnych.
Olej z oregano jest też pomocny w zwalczaniu Helicobacter pyroli – bakterii, która jest główną przyczyną wrzodów żołądka i dwunastnicy. Warto podkreślić, że olejek z oregano jako jeden z nielicznych naturalnych środków wykazuje skuteczne działanie przeciwko tej bakterii, które zostało potwierdzone badaniami.
Do czego dodawać olejek z oregano?
Suszone ziele oregano świetnie podkreśla smak dań kuchni śródziemnomorskiej, a szczególnie włoskiej. Jednak olejek z oregano najczęściej jest używany w inny sposób – do inhalacji bądź jako dodatek do herbaty lub innych napojów. Olej z oregano można także stosować zewnętrznie – nie tylko jako środek na grzybicę, ale i trądzik czy inne problemy skórne. Należy jednak wiedzieć, że nałożony bezpośrednio na skórę olejek z oregano może wywołać uczucie pieczenia. Z tego powodu zaleca się, by rozcieńczać go wodą lub innymi olejami, zwłaszcza na początku stosowania.
Jak dawkować olej z oregano?
W zależności od celu stosowania oleju z oregano, jego dawkowanie może nieco się różnić. Jeśli chcemy wykorzystać go do inhalacji, najczęściej wystarczy wlać 20-30 kropli olejku do dyfuzora lub inhalatora. Z kolei do napojów, zależnie od stężenia olejku w danym preparacie, zazwyczaj dodaje się od kilku do kilkunastu kropli. W takim przypadku informacja dotycząca dawkowania powinna być podana przez producenta i zamieszczona na opakowaniu.
Olej z oregano – skutki uboczne
Choć olejek z oregano jest powszechnie stosowany w medycynie naturalnej, jak większość ziół w nadmiarze może wywołać pewne działania niepożądane. Oregano może przyczyniać się do powstawania podrażnień lub reakcji alergicznej. Stosowany zewnętrznie może również powodować uczucie pieczenia – by tego uniknąć, przed aplikacją na skórę można rozcieńczyć go z odrobiną wody, oliwą z oliwek czy olejem kokosowym.
Olejek z oregano – przeciwwskazania
Ze względu na ryzyko reakcji alergicznej i podrażnienia układu pokarmowego, olej z oregano nie powinien być używany przez osoby, które zmagają się z problemami ze strony przewodu pokarmowego. Jeśli przyjmujemy inne leki, przed rozpoczęciem stosowania olejku z oregano warto skonsultować się z lekarzem. Ostrożność w spożywaniu oregano powinny też zachować kobiety w ciąży oraz karmiące piersią – w nadmiarze może ono obniżać zdolność do przyswajania żelaza. Z kolei dzieciom olej z oregano może być podawany wyłącznie w formie rozcieńczonej – z wodą lub innym olejem.
Oregano to nie tylko popularna przyprawa, charakterystyczna dla kuchni śródziemnomorskiej – liście tej rośliny skrywają bowiem cenny olej o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych. Olejek z oregano zwalcza bakterie, wirusy i grzyby, wspiera układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo, a ponadto eliminuje wolne rodniki, wykazując właściwości przeciwstarzeniowe i poprawiające wygląd cery.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.