Sposób odżywiania posiada ogromne przełożenie na funkcjonowanie organizmu. Rekomendowany jest wybór produktów, które umożliwiają dostarczanie wielu cennych i niezbędnych substancji odżywczych, są to między innymi zboże orkisz, czyli źródło węglowodanów i błonnika. Stanowi zdrową alternatywę dla pszenicy. W ostatnich latach cieszy się ogromną popularnością. Przedstawiamy, dlaczego warto włączyć orkisz do swojej diety.
Z niniejszego artykułu dowiesz się:
- Jak orkisz rzutuje na kondycję organizmu i czy znajduje się w gronie superfood?
- Czy orkisz wpływa na pracę serca i układu trawiennego,
- Czy orkisz mogą spożywać osoby zmagające się z cukrzycą,
- Czy orkisz sprzyja utracie nadmiernych kilogramów i może być spożywany na diecie?
Zachęcamy również do zapoznania się z artykułem o Diecie Fodmap.
Orkisz: zboże długowieczności - jak wpływa na naszą kondycję?
Na kondycję naszego organizmu wpływ posiadają geny, aktywność fizyczna i zbilansowana dieta. Człowiek powinien na co dzień spożywać bardzo dużo warzyw, roślin strączkowych i produktów pełnoziarnistych. W rezultacie warto rozważyć włączenie do swojej diety orkiszu, który posiada ogromną ilość wartości odżywczych i właściwości prozdrowotnych. Orkisz był już doceniany w starożytności - podawano go gladiatorom, aby szybko i skutecznie wzmocnić ich organizm przed przyszłą walką.
Dieta orkiszowa była powszechnie praktykowana w procesie leczenia już w XVII wieku. Opisywano ją jako sposób na poprawę komfortu życia w przypadku osób zmagających się z chorobami układu pokarmowego, kamicą nerkową i chorobami skóry. Potwierdzenie jego właściwości prozdrowotnych przez naukowców sprawiło, że jest on przedstawiany jako podstawowy element zbilansowanej diety.
Zatem czy jest ktoś, kto nie powinien jeść orkiszu? W jego składzie znajduje się gluten, dlatego powinny go unikać osoby z alergią lub nietolerancją na białka glutenowe.
Orkisz jako skarbnica składników odżywczych - superfood XXI wieku
Osoby, które chcą wdrożyć w swoim życiu zdrowe nawyki i zbilansować dietę, powinny przede wszystkim zainspirować się listą przedstawiającą superfood, czyli zdrową żywność. Znajdujące się na niej produkty są starannie wyselekcjonowane. Muszą posiadać wiele składników, które umożliwiają wzmocnienie organizmu. Można traktować je jako podstawę codziennego jadłospisu. Ich odpowiednie niezbilansowanie, czyli także dołączenie orkiszu, to recepta na dłuższe życie. Orkisz traktowany jest określany jako superfood, ponieważ jest źródłem białka, błonnika, steroli, zdrowych tłuszczów, a ponadto zawiera następujące witaminy i pierwiastki: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, witamina: B1, B2, B3, B6, A, E, K oraz kwas foliowy.
Mąka orkiszowa: zdrowa alternatywa dla mąki pszennej
Pszenica i mąka pszenna powinny być ograniczane w diecie, a ich miejsce powinno być zajmowane przez orkisz i mąkę orkiszową. Orkisz jest świetną alternatywą dla pszenicy. Mąka orkiszowa, w przeciwieństwie do mąki pszennej, posiada wysoką wartość odżywczą i zwiększoną zawartość aminokwasów ograniczających oraz tłuszczów nienasyconych. Nie doprowadza do podrażnień żołądka. W jej składnie obecny jest rodanid, naturalny antybiotyk, stosowany w leczeniu alergii pokarmowych. Z mąki orkiszowej można przygotowywać desery i wytrawne potrawy.
Orkisz jako źródło błonnika: jak wpływa na nasz system trawienny?
Orkisz to przede wszystkim źródło bardzo dużej ilości błonnika pokarmowego. Regularne spożywanie odpowiednich ilości błonnika umożliwia poprawę perystaltyki jelit, przyśpieszenie metabolizmu, a równolegle dochodzi do zredukowania ilości chorobotwórczych drobnoustrojów. Zapewnia również wsparcie dla dobrych bakterii jelitowych, które posiadają pozytywny wpływ na organizm, a przede wszystkim na działanie układu immunologicznego. Spożywanie błonnika i picie wody są sposobem na oczyszczenie jelit ze złogów kałowych, zmniejszenie poziom złego cholesterolu i poprawę profilu lipidowego. Przeprowadzane badania pozwalają dostrzec, że spożywany orkisz na jelita obniża ryzyko rozwoju nowotworów jelita grubego, a nawet żołądka. Należy pamiętać, że spożywanie orkiszu to szereg korzyści dla całego organizmu, który rozpoczyna się w układzie pokarmowym.
Orkisz: przyjaciel zdrowego serca - korzyści dla układu krążenia
Przeprowadzone analizy badające związek orkisz a zdrowie wskazują, że orkisz jest niezwykle cenny w odniesieniu do pracy układu krążenia i serca ze względu na wielopoziomowe działanie na organizm. Przede wszystkim pozwala obniżyć poziom cholesterolu, dlatego zmniejsza obciążenie dla serca i całego układu krążenia. Dodatkowo blokuje szkodliwe działanie wolnych rodników, które powstają podczas utleniania cholesterolu. Regularne spożywanie orkiszu to sposób na zmniejszenie prawdopodobieństwa rozwoju miażdżycy i powstania incydentów sercowo-naczyniowego. Ponadto sprawia, że proces krążenia krwi ulega usprawnieniu. Należy także pamiętać, że orkisz ułatwia utratę nadmiernych kilogramów i pozwala zmniejszyć otyłość, dlatego stanowi element doskonałej profilaktyki dla chorób serca.
Orkisz a cukrzyca: jak wpływa na poziom cukru we krwi?
Warto także bliżej się przyjrzeć związkowi orkisz a cukrzyca. Posiadane przez orkisz właściwości sprawiają, że poziom cukru we krwi ulega stabilizacji, a w dłuższej perspektywie umożliwi ustabilizowanie masy ciała. Obecność błonnika w orkiszu sprawia, że cukier jest dłużej wchłaniany do krwiobiegu. Stąd uczucie sytości po danym posiłku trwa o wiele dłużej. Dieta cukrzycowa i zalecenia specjalistów powinny być dość rygorystycznie przestrzegane, aby uniknąć pogorszenia stanu zdrowia i jakości życia.
Dieta orkiszowa może być doskonałym rozwiązaniem dla diabetyków, a przede wszystkim osób zmagających się z cukrzycą typu II. Pieczywo orkiszowe nie powoduje wahań w poziomie cukru we krwi. Sama mąka orkiszowa powinna być wykorzystywana do przygotowania każdego posiłku zamiast mąki pszennej. Orkisz występuje w różnych odmianach, dlatego z łatwością zastępuje mąkę pszenną. Ponadto dla diabetyków rekomendowane są także kawa orkiszowa, makarony orkiszowe. Możliwości skomponowania posiłków z orkiszem są naprawdę ogromne. Bez trudu można eksperymentować w kuchni z jego wykorzystaniem. W rzeczywistości wszystko zaczyna się od dobrych chęci i walki o swoje zdrowie. Orkisz jest powszechnie dostępny i stosunkowo tani, o wiele tańszy niż niezdrowe produkty, dlatego dbając o zdrowie, można również zaoszczędzić swoje pieniądze.
Dieta orkiszowa: dlaczego produkty orkiszowe mogą pomóc w odchudzaniu?
Poruszając kwestię orkisz a zdrowie, można dostrzec także właściwości umożliwiające i ułatwiające utratę nadmiernych kilogramów. Dieta orkiszowa jest z pewnością krokiem przybliżającym wymarzoną wagę. Regularne spożywanie orkiszu pozwala na długotrwałe przyśpieszenie metabolizmu. Obecność błonnika sprawia, że układ pokarmowy pracuje o wiele wydajniej, a w konsekwencji ma miejsce szybsza utrata masy ciała. W mące orkiszowej znajduje się białko, które pozwala na zwiększenie pożywności i sytości pokarmów. Dzięki temu można ograniczyć wielkość porcji spożywanego jedzenia, a jednocześnie uzyskać sytości na dłużej. Spożywanie orkiszu jest polecane dla osób zmagających się z wilczym apetytem lub słabością do podjadania pomiędzy posiłkami. Jeszcze lepsze rezultaty można uzyskać, jeżeli do swojej diety włączysz także zdrowe ziołowe napoje.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.