Orzechy laskowe, tak jak inne orzechy, są bogatym źródłem cennych substancji odżywczych. Wyróżniają się jednak wyższą zawartością witaminy E, która jest powszechnie znana jako witamina młodości i płodności.
Z tego artykułu dowiesz się:
- czym są orzechy laskowe,
- jakie wartości odżywcze mają orzechy laskowe,
- jakie właściwości wykazują orzechy laskowe,
- jak można wykorzystać orzechy laskowe w kuchni,
- kto nie powinien jeść orzechów laskowych.
Przeczytaj też: Orzechy na potencję
Orzechy laskowe – najważniejsze informacje
Orzechy laskowe to dojrzałe owoce leszczyny – krzewu, którego na świecie występuje blisko 100 odmian. Warto dodać, że za najszlachetniejsze i najsmaczniejsze wielu uważa orzechy pochodzące z Turcji – kraj ten jest zresztą ich największym eksporterem. Leszczyna zaczyna kwitnąć w okresie przedwiośnia, czyli z reguły na przełomie lutego i marca. Dojrzałe orzechy laskowe można najczęściej zbierać we wrześniu. Dojrzewające owoce leszczyny zmieniają swój kolor – od żółto-pomarańczowego do jasnobrązowego, gdy są w pełni dojrzałe. Co ważne, orzechy laskowe można zbierać dopiero wtedy, gdy spadną z krzewów. W związku z tym, że mogą dojrzewać w różnym tempie, ich zbiory mogą trwać nawet przez kilka tygodni.
Wartości odżywcze orzechów laskowych. Jakie witaminy mają orzechy laskowe?
Orzechy laskowe cechują się bogactwem cennych substancji odżywczych, niezbędnych dla zachowania zdrowia. Na tle innych orzechów, owoce leszczyny wyróżniają się przede wszystkim wysoką zawartością witaminy E, nazywanej witaminą młodości i płodności.
Wartości odżywcze | Zawartość w 100 g orzechów laskowych |
Wartość energetyczna | 628 kcal |
Białko ogółem | 14,95 g |
Węglowodany | 16,70 g |
Tłuszcze | 60,75 g |
Błonnik | 9,7 g |
Witamina A | 20 IU |
Tiamina (witamina B1) | 0,643 mg |
Ryboflawina (witamina B2) | 0,113 mg |
Niacyna (witamina B3) | 1,9 mg |
Witamina B6 | 0,563 mg |
Kwas foliowy (witamina B9) | 113 µg |
Witamina C | 6,3 mg |
Witamina E | 15,03 mg |
Witamina K | 14,2 µg |
Wapń | 114 mg |
Żelazo | 4,7 mg |
Magnez | 163 mg |
Fosfor | 290 mg |
Potas | 680 mg |
Cynk | 2,45 mg |
Orzechy laskowe – właściwości lecznicze. Na co pomagają orzechy laskowe?
Orzechy są bardzo często wymieniane jako składnik zdrowej, prawidłowo zbilansowanej diety – na przykład diety DASH. Nie inaczej jest w przypadku orzechów laskowych – zawierają witaminy i minerały korzystnie wpływające na funkcjonowanie całego organizmu. Jakie właściwości mają orzechy laskowe? Są one cenione między innymi za:
- zapobieganie nadciśnieniu, miażdżycy i zakrzepom – orzechy laskowe są skarbnicą potasu, który reguluje ciśnienie krwi. Ponadto zawierają one duże ilości błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom złego cholesterolu, a tym samym zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy. Z kolei witamina E przeciwdziała sklejaniu się płytek krwi, co mogłoby doprowadzić do powstania zakrzepów;
- poprawę płodności i potencji – orzechy laskowe są bogatym źródłem witaminy E, niezbędnej dla właściwego funkcjonowania narządów rozrodczych. Korzystny wpływ na potencję i płodność mają także witaminy z grupy B, które wspomagają wydzielanie hormonów płciowych;
- wzmocnienie układu nerwowego – znajdujące się w orzechach laskowych witaminy z grupy B odpowiadają za prawidłowe działanie układu nerwowego, poprawiają pamięć i sprawność myślenia. Podobne właściwości wykazuje magnez, którego spore ilości również występują w orzechach laskowych. Warto więc sięgać po nie zwłaszcza w okresach wzmożonego stresu, zmęczenia psychicznego i napięcia nerwowego.
Ponadto orzechy laskowe mają niski indeks glikemiczny – wynosi on 15 – dlatego bez obaw mogą sięgać po nie osoby chorujące na cukrzycę. Co ciekawe, orzechy laskowe śmiało mogą jeść też osoby na diecie odchudzającej. Co prawda są one kaloryczne, ale zdaniem naukowców zawarty w nich tłuszcz nie tylko nie tuczy, ale wręcz stymuluje procesy przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej. Orzechy laskowe mogą zatem sprzyjać utracie zbędnych kilogramów – za sprawą kwasów tłuszczowych jednonienasyconych świetne efekty zauważą szczególnie osoby, które mają tak zwaną oponkę i marzą o płaskim brzuchu. Należy jednak pamiętać, że jak wszystkie produkty, orzechy laskowe też trzeba spożywać w umiarkowanych ilościach.
Jak wykorzystać orzechy laskowe w kuchni?
Orzechy laskowe znajdują bardzo szerokie zastosowanie w kuchni – doskonale komponują się zwłaszcza z potrawami słodkimi i słono-pikantnymi. Znakomicie sprawdzają się jako dodatek do ciast czy deserów, odżywczych owsianek czy zdrowych ciasteczek zbożowych. Mogą być także składnikiem sałatek, wspaniale wzbogacą również dania z białym mięsem i makarony. Z owoców leszczyny możemy też przygotować masło orzechowe, którego później można używać do kanapek lub wykorzystać jako bazę do domowych lodów. Jak jednak przechowywać orzechy laskowe, by móc w pełni korzystać z ich właściwości? Zaleca się, by trzymać je w ciemnych pojemnikach innych niż plastikowe, ponieważ pod wpływem ciepła i światła szybciej jełczeją.
Orzechy laskowe – przeciwwskazania. Kto nie powinien jeść orzechów laskowych?
Choć orzechy laskowe są nie tylko pyszne, ale i zdrowe, nie wszyscy mogą cieszyć się ich smakiem oraz korzystać z ich prozdrowotnych właściwości. Najważniejszym przeciwwskazaniem do ich spożywania jest oczywiście alergia na orzechy. Uczulenie może objawiać się:
- swędzeniem, pieczeniem i obrzękiem jamy ustnej oraz gardła,
- obrzękiem warg i twarzy,
- problemami z oddychaniem,
- wymiotami i biegunką,
- pokrzywką.
W niektórych przypadkach może dojść do wstrząsu anafilaktycznego, który stanowi bezpośrednie zagrożenie dla życia i zdrowia. Orzechy laskowe nie są zalecane także osobom na diecie lekkostrawnej. Należą one bowiem do grupy produktów ciężkostrawnych, więc w nadmiarze mogą powodować takie dolegliwości jak bóle brzucha, wzdęcia, nudności i wymioty.
Orzechy laskowe to pożądany składnik każdej zdrowej diety. Są doskonałym źródłem cennych substancji odżywczych – przede wszystkim witaminy E, a ponadto witamin z grupy B, błonnika oraz potasu, które wspierają funkcjonowanie całego organizmu i pozwalają nam cieszyć się dobrym samopoczuciem.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.