Orzeszki piniowe to jadalne nasiona niektórych gatunków sosny. Podobnie jak inne orzechy, również one cechują się bogactwem składników odżywczych – wyróżniają się zwłaszcza wysoką zawartością cynku, wpływającego między innymi na męską płodność.
Z tego artykułu dowiesz się:
- co to są orzechy piniowe,
- jakie wartości odżywcze mają orzeszki piniowe,
- jakie właściwości zdrowotne wykazują orzeszki pinii,
- jak można wykorzystać orzechy piniowe w kuchni,
- czy istnieją przeciwwskazania do jedzenia orzeszków piniowych.
Przeczytaj też: Orzechy na potencję
Czym są orzeszki piniowe?
Orzeszki piniowe, znane także jako piniole, to małe ziarenka o lekko maślanym smaku, które są często wykorzystywane jako dodatek do rozmaitych dań. Warto jednak podkreślić, że tak naprawdę nie są to orzechy – choć sugeruje to ich nazwa, w rzeczywistości są to jadalne nasiona niektórych gatunków sosny. Co więcej, są one zbierane nie tylko z sosny pinii, ale również sosny Gerarda, sosny koreańskiej, sosny himalajskiej czy sosny syberyjskiej.
Drzewa, z których pozyskuje się piniole, występują głównie na półkuli północnej – w Europie, Ameryce Północnej oraz Azji. Te niewielkie, mające od 2,5 do 5 cm orzeszki sosnowe, były znane już w czasach paleolitu, gdy stanowiły źródło pożywienia. Orzeszki pinii jadali też starożytni Grecy i Rzymianie, rdzenni mieszkańcy Ameryki Północnej, a ponadto Syberii i Rosyjskiego Dalekiego Wschodu. Dziś są one znane i lubiane na całym świecie – cieszą się popularnością zarówno jako pożywna przekąska, jak i dodatek do innych potraw.
Orzechy piniowe – wartości odżywcze
Orzeszki pinii cechują się bogactwem substancji odżywczych, niezbędnych dla zachowania dobrego stanu zdrowia. Na tle innych orzechów, te niepozorne jadalne nasiona sosny wyróżniają się wysoką zawartością cynku, który – podobnie jak witamina E – jest bardzo ważny dla męskiej płodności, ponieważ wpływa na poziom testosteronu we krwi.
Wartości odżywcze | Zawartość w 100 g orzechów piniowych |
Wartość energetyczna | 673 kcal |
Białko ogółem | 13,69 g |
Węglowodany | 13,08 g |
Tłuszcze | 68,39 g |
Błonnik | 3,7 g |
Witamina A | 29 IU |
Tiamina (witamina B1) | 0,364 mg |
Ryboflawina (witamina B2) | 0,227 mg |
Niacyna (witamina B3) | 4,387 mg |
Witamina B6 | 0,094 mg |
Kwas foliowy (witamina B9) | 34 µg |
Witamina C | 0,8 mg |
Witamina E | 0,9 mg |
34,1 µg | |
Wapń | 16 mg |
Żelazo | 5,53 mg |
Magnez | 251 mg |
Fosfor | 575 mg |
Potas | 597 mg |
Cynk | 6,45 mg |
Orzeszki pinii – właściwości prozdrowotne. Na co pomagają orzechy piniowe?
Orzechy to jeden z polecanych składników zdrowej, właściwie skomponowanej diety – takiej jak popularna dieta DASH. Do jadłospisu z powodzeniem możemy włączyć także orzeszki piniowe, bogate w witaminy i minerały mające korzystny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Za sprawą zawartości cennych substancji odżywczych, orzechy piniowe wykazują następujące właściwości prozdrowotne:
- regulują poziom cholesterolu we krwi – w orzeszkach pinii znajdują się kwasy tłuszczowe jednonienasycone, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) i zwiększyć stężenie dobrego cholesterolu (HDL);
- wspierają odchudzanie – zawarty w orzechach kwas pinolenowy stymuluje cholecystokininę, czyli hormon informujący organizm o sytości. Piniole są więc bardzo skuteczne w hamowaniu apetytu, ograniczają go i zapewniają uczucie sytości na długi czas;
- wspomagają pracę wątroby – obecny w orzeszkach kwas oleinowy usprawnia proces usuwania trójglicerydów z organizmu oraz sprzyja zachowaniu prawidłowego profilu lipidowemu krwi, zmniejszając ryzyko wystąpienia choroby tętnic wieńcowych i udaru;
- spowalniają starzenie – orzechy piniowe są bogate w przeciwutleniacze, które hamują procesy starzeniowe oraz usuwają nadmiar wolnych rodników z organizmu, które mogą przyczyniać się do rozwoju wielu chorób, również nowotworowych;
- wzmacniają układu immunologiczny;
- poprawiają widzenie – znajdujący się w orzeszkach beta-karoten wpływa na prawidłowe widzenie, natomiast luteina wspomaga filtrowanie światła UV, tym samym chroniąc przed uszkodzeniem plamki żółtej i pogarszaniem się wzroku spowodowanego wiekiem.
Jakie zastosowanie w kuchni mają orzechy piniowe?
Orzeszki piniowe są chętnie wykorzystywane w kuchni. Duża w tym zasługa ich wyjątkowego smaku – orzeszki pinii są delikatne, słodkie, maślane i bardzo aromatyczne. Świetnie sprawdzają się zwłaszcza jako składnik potraw włoskich i innych dań z makaronem. Ciekawie komponują się z jagnięciną i łagodnymi serami, ale może je też dodawać do słodkich wypieków, ciast i deserów. Ponadto z pinioli produkuje się olej oraz miód piniowy. Warto jednak wiedzieć, że orzechy piniowe dość szybko jełczeją, dlatego nie warto kupować ich na zapas – chyba że zostaną zamrożone.
Orzeszki piniowe – przeciwwskazania
Choć alergia na orzechy piniowe nie występuje często, jak wszystkie orzechy mogą one powodować uczulenie. W związku z tym, sięgając po orzeszki pinii po raz pierwszy, warto obserwować reakcję organizmu. Jeśli pojawiają się jakiekolwiek niepokojące objawy, na przykład swędzenie, pieczenie lub obrzęk jamy ustnej bądź gardła, problemy z oddychaniem, wymioty czy biegunka, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. Niepokoić nie powinien natomiast delikatny metaliczny posmak w ustach odczuwany po zjedzeniu pinioli – pojawia się on naturalnie po spożyciu niektórych odmian orzechów.
Orzeszki piniowe to jadalne nasiona niektórych gatunków sosny. Ze względu na wysoką zawartość cennych substancji odżywczych, warto włączyć je do codziennej diety. Orzechy piniowe można z powodzeniem jeść samodzielnie jako przekąskę lub dodawać do innych dań, wzbogacając tym samym ich smak.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.