Orzechy włoskie to pożądany składnik prawidłowo zbilansowanej diety – zawierają pełnowartościowe białko i zdrowe tłuszcze, a ponadto są dobrym źródłem witamin i minerałów. Sprawdzamy, jakie właściwości mają orzechy włoskie i dlaczego warto je jeść.
Z tego artykułu dowiesz się:
- co to jest orzech włoski,
- jakie są wartości odżywcze orzechów włoskich,
- jakie właściwości prozdrowotne mają orzechy włoskie,
- jakie są popularne kosmetyki z dodatkiem orzechów włoskich.
Przeczytaj też: Orzechy na potencję
Czym jest orzech włoski?
Zgodnie z definicją, orzech włoski to gatunek drzewa liściastego, którego historia uprawy sięga około 2500 lat p.n.e. Orzech włoski występuje dziko na niektórych obszarach Europy i Azji, ale w wielu krajach, w tym Polsce, jest pospolicie uprawiany. To, czym dla wielu z nas są orzechy włoskie, w rzeczywistości są jadalne nasiona drzewa o tej samej nazwie, które potocznie nazywane są orzechami. Są one spożywane bezpośrednio lub wykorzystywane do produkcji oleju orzechowego.
Wartości odżywcze orzechów włoskich
Orzechy włoskie są bardzo bogatym źródłem wielonienasyconego kwasu tłuszczowego omega-6 oraz kwasu omega-3. Zawiera on także cenne dla zdrowia aminokwasy, witaminy z grupy B oraz minerały – zwłaszcza potas, fosfor, magnez, cynk, mangan i jod.
Wartości odżywcze | Zawartość w 100 g orzechów włoskich |
Wartość energetyczna | 654 kcal |
Białko ogółem | 15,23 g |
Węglowodany | 13,71 g |
Tłuszcze | 65,21 g |
Błonnik | 6,7 g |
Witamina A | 20 IU |
Tiamina (witamina B1) | 0,341 mg |
Ryboflawina (witamina B2) | 0,15 mg |
Niacyna (witamina B3) | 1,125 mg |
Witamina B6 | 0,537 mg |
Kwas foliowy (witamina B9) | 98 µg |
Witamina C | 1,3 mg |
Witamina E | 0,7 mg |
Witamina K | 2,7 µg |
Wapń | 98 mg |
Żelazo | 2,91 mg |
Magnez | 158 mg |
Fosfor | 346 mg |
Potas | 441 mg |
Cynk | 3,09 mg |
Sód | 2 mg |
Orzechy włoskie – właściwości prozdrowotne
Orzechy włoskie wykazują liczne prozdrowotne właściwości, wspierając funkcjonowanie całego organizmu – od układu krążenia, przez system nerwowy i przewód pokarmowy, a nawet poprawiają wygląd cery i włosów. Orzechy włoskie wykazują następujące działanie:
- chronią układ krążenia – wielonienasycone kwasy tłuszczowe i sterole roślinne znajdujące się w orzechach włoskich obniżają poziom złego cholesterolu, mają właściwości przeciwzapalne i zapobiegają powstawaniu zakrzepów. Dodatkowo orzechy włoskie regulują ciśnienie krwi;
- wzmacniają układ nerwowy – obecny w orzechach włoskich kwas lanolinowy oraz uzupełniający jego działanie kwas foliowy i magnez korzystnie wpływają na funkcjonowanie systemu nerwowego. Orzechy włoskie są więc polecane osobom przemęczonym, żyjącym w stresie, mającym kłopoty ze snem czy nadpobudliwym;
- poprawiają pracę mózgu – dzięki dużej zawartości fosforu orzechy włoskie usprawniają procesy myślowe;
- łagodzą dolegliwości żołądkowe – orzechy włoskie wykazują silne właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze, przeciwzapalne i odtruwające, dlatego świetnie sprawdzają się w przypadku dolegliwości żołądkowych. Są pomocne zwłaszcza przy zatruciach lub biegunkach bakteryjnych;
- wspierają leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów;
- poprawiają wygląd cery – obecność cynku i innych substancji o działaniu przeciwbakteryjnym sprawia, że wyciąg z orzecha włoskiego jest popularnym składnikiem kremów i maseczek do twarzy, przeznaczonych do cery tłustej lub trądzikowej. Można je jednak znaleźć również w kosmetykach do skóry dojrzałej, w których witaminy A i E oraz koenzym Q10 pomagają zwalczać wolne rodniki, zapobiegają nadmiernej utracie wody, dodają cerze energii i pobudzają procesy regeneracyjne;
- pielęgnują włosy – wyciąg z orzechów włoskich stosowany jest też w kosmetykach do włosów. Najczęściej jest wykorzystywany w preparatach do pielęgnacji włosów przetłuszczających się lub ze skłonnością do wypadania.
Warto przy tym dodać, że orzechy włoskie mają niski indeks glikemiczny, dlatego bez obaw mogą spożywać je osoby chorujące na cukrzycę. Dobroczynny wpływ na organizm mają nie tylko nasiona orzecha włoskiego – prozdrowotne właściwości wykazują także jego liście. Można z nich przygotowywać napar, który zwalcza nadpotliwość lub leczy żylaki i hemoroidy. W pierwszym przypadku napar może nam posłużyć do moczenia stóp lub jako dodatek do kąpieli, natomiast w drugim – najlepiej stosować go do nasiadówek, okładów lub przemywania.
Kosmetyki z orzechem włoskim
Ze względu na bogactwo witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych, orzechy włoskie znajdują zastosowanie również w produkcji kosmetyków. Oleje i wyciągi z orzechów włoskich są dodawane do preparatów o różnym przeznaczeniu i działaniu. Olej z orzecha wykorzystywany jest między innymi w kosmetykach o właściwościach natłuszczających czy przeciwdziałających starzeniu się skóry. Preparaty z orzechami w składzie to też dobra propozycja dla osób zmagających się z trądzikiem, nadmiernym łojotokiem lub egzemą. Olej z orzechów może być także stosowany na włosy, którym przywróci blask i miękkość.
Z kolei liście i zielone łupiny orzecha włoskiego zawierają barwnik juglon, który wykorzystuje się w produkcji balsamów i kremów brązujących. W kosmetyce zastosowanie znajdują również rozdrobnione łupiny orzecha, których używa się jako składnik peelingów lub kremów złuszczających martwy naskórek.
Orzechy włoskie będą doskonałym uzupełnieniem właściwie zbilansowanej diety. Choć są dość kaloryczne, lepiej zastąpić nimi pączka czy inną niezdrową przekąskę – orzechy włoskie nie tylko sprzyjają utrzymaniu prawidłowej masy ciała i zapewniają uczucie sytości, ale też dostarczają do organizmu wiele cennych substancji odżywczych, a przede wszystkim witamin, minerałów, pełnowartościowe białko i zdrowe tłuszcze.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.