Papaja to owoc, który cieszy się popularnością nie tylko ze względu na swój smak. Papaja wykazuje też liczne właściwości zdrowotne – wspiera profilaktykę chorób nowotworowych, poprawia trawienie i wspomaga odchudzanie.
Papaja, czyli melonowiec właściwy. Skąd pochodzi?
Melonowiec właściwy, który potocznie nazywany jest papają, to roślina pochodząca z Ameryki Południowej i Środkowej oraz południowych rejonów Ameryki Północnej. Obecnie papaja uprawiana jest w regionach tropikalnych i subtropikalnych, a także w południowej części Europy. Melonowiec właściwy może na pierwszy rzut oka przypominać drzewo – osiąga wysokość od 5 do 10 metrów, ale nie ma gałęzi. Wydaje owoce o owalnym lub gruszkowatym kształcie, które mają do 45 cm długości oraz do 30 cm średnicy.
Papaja – wartości odżywcze
Owoce papai są bogatym źródłem witamin, minerałów oraz naturalnych przeciwutleniaczy, którym zawdzięczają swoje wyjątkowe właściwości lecznicze. Jakie wartości odżywcze ma papaja?
Wartości odżywcze |
Zawartość w 100 g papai |
Wartość energetyczna |
43 kcal |
Białko |
0,47 g |
Węglowodany |
10,82 g |
Tłuszcz |
0,26 g |
Błonnik |
1,7 g |
Witamina C |
60,9 mg |
Tiamina |
0,023 mg |
Ryboflawina |
0,027 mg |
Niacyna |
0,357 mg |
Witamina B6 |
0,038 mg |
Kwas foliowy |
37 µg |
Witamina A |
950 IU |
Witamina K |
2,6 µg |
Witamina E |
0,30 mg |
Wapń |
20 mg |
Żelazo |
0,25 mg |
Magnez |
21 mg |
Fosfor |
10 mg |
Potas |
182 mg |
Sód |
8 mg |
Cynk |
0,08 mg |
Beta karoten |
1,2 mg |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
0,081 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
0,072 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
0,058 g |
Papaja – właściwości lecznicze
Jedną ze szczególnie cenionych właściwości papai jest przeciwdziałanie nowotworom. Papaja to bogate źródło likopenu, który jest uznawany za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy – w 100 g owocu znajduje się od 2 do 5,3 mg tego związku. Dzięki temu papaja pomaga chronić organizm przed wolnymi rodnikami, których nadmiar może doprowadzić do tak zwanego stresu oksydacyjnego, a w konsekwencji do rozwoju wielu chorób. Zdaniem naukowców, likopen dostarczany do organizmu w odpowiednich ilościach może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty, szyjki macicy, piersi, trzustki czy płuc.
Wśród pozostałych właściwości leczniczych papai wymieniamy:
- wsparcie układu trawiennego – papaja wspomaga procesy trawienne, oczyszcza organizm z toksycznych substancji oraz dezynfekuje i regeneruje układ pokarmowy;
- wspomaganie układu odpornościowego – papaja zawiera dużą ilość witaminy C, która wzmacnia odporność i stymuluje układ immunologiczny. Owoc ten wykazuje również działanie antybakteryjne i antywirusowe, łagodząc przeziębienia i infekcje sezonowe. Ponadto papaja wspiera odbudowę ścianek uszkodzonego jelita w przebiegu zespołu jelita drażliwego;
- usprawnienie procesu krzepnięcia krwi – w papai znajdziemy fibryny, które tworzą sieć w miejscu zranienia i przyspieszają krzepnięcie krwi. Stosowana miejscowo wspomaga też gojenie ran i zapobiega rozwojowi infekcji;
- wsparcie wątroby – nasiona papai oczyszczają wątrobę z toksyn. Trwająca miesiąc kuracja, polegająca na zażywaniu określonej dawki nasion papai, pozwala poprawić stan wątroby uszkodzonej przez nadmierne spożywanie alkoholu, choroby czy niewłaściwą dietę;
- korzystny wpływ na płodność – obecność argininy w papai wspomaga leczenie niepłodności poprzez zwiększenie produkcji nasienia. Z kolei u kobiet aminokwas ten przyczynia się do zwiększenia ilości śluzu, poprawia ukrwienie macicy i wspiera dojrzewanie komórki jajowej;
- ochronę oczu – zawarta w papai zeaksantyna filtruje szkodliwe promieniowanie słoneczne oraz hamuje postęp stanów zwyrodnieniowych związanych z wiekiem;
- poprawę wyglądu i kondycji włosów – to zasługa dużej ilości witaminy A, która bierze udział w produkcji substancji nawilżającej włosy oraz w procesie wzrostu kosmyków;
- ochronę przed pasożytami – nasiona papai zwalczają pasożyty przewodu pokarmowego, zakłócając ich procesy fizjologiczne oraz hamując ich rozmnażanie się;
- wspomaganie odchudzania – znajdująca się w owocach papaina wspiera procesy trawienne, przyspiesza spalanie białek oraz tkanki tłuszczowej i sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn, tym samym ułatwiając odchudzanie i redukcję masy ciała. Ponadto zapobiega wzdęciom i zaparciom.
Papaja – zastosowanie w kuchni i kosmetyce
Papaja, podobnie jak inne egzotyczne owoce, takie jak pitaja czy pomelo, coraz częściej gości w naszych kuchniach. Wzbogaca nie tylko smak potraw, ale także korzystnie wpływa na ich wartość odżywczą. Jak jeść papaje? Za sprawą słodkawego, delikatnie korzennego smaku, papaja świetnie łączy się z niektórymi produktami mlecznymi. Można ją użyć choćby do przygotowania koktajlu na bazie mleka lub jogurtu. Zmiksowana papaja będzie doskonałą podstawą deseru lodowego, natomiast plasterki tego owocu możemy dodać do sałatki owocowej. Dzięki zawartym w papai pektynom nadaje się ona również na dżemy, kompoty, syropy czy soki. Jadalny jest nie tylko miąższ, ale też nasiona papai, przy czym mają one dość ostry, gorzki smak. Przypominające ziarna pieprzu nasiona można wysuszyć, zmielić i używać jako przyprawę.
Papaja znalazła także zastosowanie w kosmetyce. Zawarty w tych owocach enzym papaina jest wykorzystywany między innymi w peelingach enzymatycznych, krem antycellulitowych czy preparatach na blizny. Ekstrakt z papai jest również stosowany w żelach i mydłach do mycia ciała. Żel pod prysznic z papają dokładnie oczyszcza skórę, nawilża i uelastycznia skórę, a przy tym zapewnia uczucie odprężenia. Z kolei masło do ciała z papają wspiera pielęgnacji nawet suchej skóry, odżywia ją, zmiękcza i wygładza. Ekstrakt z papai jest też wykorzystywany w suplementach diety, które wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej, poprawiają trawienie i wzmacniają odporność.
Papaja – przeciwwskazania. Kto nie powinien jeść papai?
Mimo licznych właściwości zdrowotnych papai nie wszyscy mogą po nią sięgać. Papaja może być przyczyną alergii, dlatego unikać go powinny przede wszystkim osoby na niego uczulone. Nasion papai nie mogą natomiast spożywać kobiety w ciąży, gdyż istnieją podejrzenia, że mogą one spowodować uszkodzenie płodu. Przyszłe mamy bez obaw mogą jednak jeść miąższ papai – ze względu na bogactwo witamin i składników mineralnych owoc ten jest wręcz pożądany w ich diecie.
Papaja ma nie tylko niepowtarzalny smak – owoc ten jest także skarbnicą cennych, niezbędnych dla zachowania zdrowia substancji oraz zawiera dużą ilość przeciwutleniacza. Papaja stanowi doskonałe wsparcie w profilaktyce chorób nowotworowych, poprawia trawienie, wzmacnia odporność, wspomaga odchudzanie i dba o prawidłowe funkcjonowanie wzroku – nie ulega zatem wątpliwości, że warto włączyć ją do diety jak najszybciej!
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.