Pierzga pszczela – czym jest i jakie ma właściwości? Stosowanie i przepisy z pierzgą pszczelą

Pierzga pszczela – czym jest i jakie ma właściwości? Stosowanie i przepisy z pierzgą pszczelą - zdjęcie

Choć pierzga pszczela to podstawowy pokarm pszczół, jest ona chętnie stosowana przez człowieka. Pierzga stanowi cenne źródło białka, witamin, składników mineralnych czy aminokwasów, dzięki czemu wykazuje liczne właściwości prozdrowotne.

Pierzga pszczela – co to jest i jak wygląda?

Pierzga pszczela to podstawowy pokarm pszczół. Ma postać twardych grudek o nieregularnym kształcie i ciemnobrązowej barwie. Pierzga powstaje z pyłku kwiatowego, transportowanego do ula przez pszczoły zbieraczki, który mieszany jest z miodem i śliną pszczół. Mieszanka jest ubijana w komórkach plastrach, a następnie ulega fermentacji mlekowej, co sprawia, że jest całkowicie odporna na pleśń i procesy gnilne.

Z reguły z ula otrzymuje się stosunkowo niewielkie ilości pierzgi. By pozyskać kilogram pierzgi, konieczne jest wyczyszczenie od 5 do nawet 30 ramek – jest to uzależnione od liczby pszczół znajdujących się w ulu. Pszczelarze często ją przechowują, gdyż stanowi ona rezerwę pokarmową dla pszczół w okresie wczesnowiosennym. Przetworzony pyłek kwiatowy to doskonałe pożywienie zwłaszcza dla osobników mających od 3 do 6 tygodni, które karmią larwy i tworzą mleczko pszczele. Pierzga musi być jednak przechowywana w odpowiednich warunkach, by w zapasach nie zalęgły się szkodniki.

Pierzga pszczela – właściwości lecznicze

Pierzga pszczela jest źródłem cennych składników odżywczych. Zawiera ona między innymi:

  • węglowodany,
  • białka – w większej ilości niż w pyłku kwiatowym,
  • tłuszcze nienasycone i nasycone,
  • aminokwasy egzogenne – ludzki organizm nie jest w stanie ich samodzielnie wytworzyć,
  • witaminy A, B1, B2, B3, B6, B7, B12, C, E, D oraz K,
  • fosfor, żelazo, krzem, mangan, potas, miedź, sód, selen i cynk.

Ze względu na bogactwo składników odżywczych, pierzga pszczela wykazuje liczne właściwości prozdrowotne – to z kolei powoduje, że jest chętnie stosowana przez człowieka. Pierzgę można kupić bezpośrednio u pszczelarza lub w sklepie ze zdrową żywnością. Może ona też stanowić składnik dostępnych w aptekach suplementów diety w kapsułkach.

Właściwości lecznicze pierzgi pszczelej sprawiają, że znalazła ona szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Pierzga wzmacnia i regeneruje organizm, dlatego jest polecana w okresie spadku odporności oraz rekonwalescencji po operacjach. Przyjmuje się ją także w przypadkach przewlekłego zmęczenia i wzmożonego wysiłku umysłowego oraz przy niedoborze witamin i składników mineralnych. Pierzga sprawdza się również w stanach depresyjnych, wspomagając pracę układu nerwowego.

Pierzga pszczela wspiera też funkcjonowanie układu pokarmowego – reguluje jego pracę, wspomaga leczenie wrzodów żołądka i oczyszcza wątrobę. Jest polecana także przy biegunkach i zaparciach. Pierzga wzmacnia również naczynia krwionośne, wspiera leczenie anemii, a ponadto działa bakteriobójczo, dzięki czemu może być przyjmowana przy przeziębieniach.


Jak stosować pierzgę pszczelą?

Jednym z polecanych sposobów stosowania pierzgi pszczelej jest picie naparów. Łyżkę pierzgi należy zalać wodą i odstawić na kilkanaście godzin. Pierzga w tej postaci jest najlepiej przyswajalna, dlatego otrzymany napój zaleca się pić na czczo o poranku. Do jego przyrządzenia można też wykorzystać letnią herbatą o temperaturze nie wyższej niż 40°C, wodę z miodem lub napar ziołowy.

Ekstrakt z pierzgi jest także stosowany do produkcji suplementów diety. Preparaty z pierzgą pszczelą wzmacniają organizm, przyspieszają rekonwalescencję, wpływają korzystnie na florę bakteryjną żołądka i wspomagają leczenie chorób wątroby. Pierzga poprawia również koncentrację, redukuje ryzyko wystąpienia anemii i polepsza wzrok. Suplementy diety z pierzgą pszczelą mogą też wspierać funkcjonowanie układu immunologicznego, chroniąc organizm przed wirusami i bakteriami. Natomiast wysoka zawartość antyoksydantów sprawia, że środki apteczne z pierzgą wspomagają także regenerację komórek.

Przepisy z pierzgą pszczelą

Pierzgę pszczelą można spożywać nie tylko pod postacią naparów czy przyjmować w formie suplementów diety. Można jeść ją tak samo jak pyłek pszczeli, na przykład dosypując do wody, jogurtów czy koktajli. Należy jednak pamiętać, że pierzga pszczela jest dość twarda, dlatego przed dodaniem jej do posiłku warto ją przez kilka godzin namaczać.

Bardzo popularny jest również napój wzmacniający odporność. Do jego przygotowania, oprócz pierzgi pszczelej, potrzebujemy około 50 g pyłku pszczelego i 200 ml miodu naturalnego. Warto w tym miejscu wspomnieć, że sam miód to ceniony środek pomocny w zwalczaniu przeziębienia. Wszystkie składniki należy wymieszać, a następnie przełożyć do wyparzonego, suchego i szczelnego słoika. Napój będzie gotowy do spożycia po upływie około 3 dni.

Jak dawkować pierzgę pszczelą?

W przypadku osób dorosłych zalecana dawka dzienna pierzgi pszczelej to około 30-40 g, czyli około 1 łyżka. Pierzgę można też podawać dzieciom, ale najlepiej nie wcześniej niż przed ukończeniem 3. roku życia. Przed rozpoczęciem suplementowania pierzgi, należy także wykluczyć alergię na produkty pszczele. Co jednak bardzo ważne, nie da się jej przedawkować, choć spożywanie jej w dużych ilościach może okazać się sporym wydatkiem – kilogram pierzgi kosztuje średnio około 200 zł.

Pierzga pszczela – przeciwskazania

Choć spożywanie pierzgi pszczelej przynosi liczne korzyści zdrowotne, istnieją przeciwwskazania do jej stosowania. Nie powinny przyjmować jej przede wszystkim osoby uczulone na produkty pszczele, gdyż może ona wywołać silną reakcję alergiczną. Ostrożność powinni zachować również diabetycy – pierzga zawiera dużą ilość cukrów prostych i ma dość wysoki indeks glikemiczny. Jeśli w trakcie stosowania pierzgi pojawią się jakiekolwiek niepokojące objawy, należy jak najszybciej skonsultować się z lekarzem.

Pierzga pszczela nie bez powodu jest uważana za jeden z wartościowszych produktów spożywczych. Za sprawą zawartości cennych składników odżywczych, pierzga wykazuje doskonałe właściwości prozdrowotne – wzmacnia i regeneruje organizm, wspomaga pracę układów nerwowego i pokarmowego, a ponadto wspiera odporność.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Układ nerwowy

Zaburzenia lękowe: diagnoza, leki i terapia CBT w atakach paniki
Zaburzenia lękowe to powszechny problem dotykający milionów ludzi na całym świecie, często utrudniający codzienne funkcjonowanie. Dowiedz się, jak rozpoznać objawy, jakie leki przeciwlękowe mogą pomóc oraz dlaczego terapia poznawczo...

Układ rozrodczy i moczowy

Inkontynencja: przyczyny, rodzaje i skuteczne leczenie nietrzymania moczu (NTM)
Inkontynencja, czyli nietrzymanie moczu i kału, dotyczy coraz większej liczby ludzi. To problem, o którym trzeba mówić głośno, ponieważ znacznie obniża on jakość życia milionów osób oraz negatywnie wpływa na ich zdrowi...

Układ pokarmowy

Leki na problemy trawienne – ranking preparatów na wzdęcia, zaparcia i biegunki
Problemy trawienne, takie jak wzdęcia, zaparcia czy biegunki, mogą znacząco obniżać komfort życia. Na szczęście istnieje wiele skutecznych sposobów na szybkie uporanie się z tymi dolegliwościami....

Choroby kobiece

Badania na tarczycę FT3, FT4, TSH – jak i kiedy je wykonać? Interpretacja wyników i normy pracy tarczycy
Brak energii, złe samopoczucie, zbyt niska lub wysoka masa ciała – każdy z tych objawów może wiązać się z zaburzeniami hormonalnymi. Regularne badanie tarczycy, a zwłaszcza poziomu hormonów przez nią produkowanych, to pierwszy...

Choroby skóry

Jak powstają zaskórniki zamknięte? Jak się ich pozbyć?
Zaskórniki zamknięte są jednym z najczęstszych problemów skórnych, które dotykają osoby w różnym wieku. Chociaż najczęściej pojawiają się w okresie dojrzewa...

Układ pokarmowy

Szukasz dobrego suplementu wspierającego funkcjonowanie wątroby?
Wątroba to jeden z najważniejszych organów wewnętrznych człowieka. W prawidłowo funkcjonującej wątrobie zachodzi ponad 500 reakcji chemicznych i metabolicznych. Aby...

Kosmetyki i uroda

Zbawienna moc odżywek - czyli walka z wypadającymi włosami
Niedobory witamin i minerałów, zaburzenia hormonalne, geny, a także brak odpowiedniej ochrony i przesadna stylizacja to najczęstsze przyczyny osłabienia i utraty włosów. Walkę z tym problemem można prowadzić n...

Choroby męskie

Zakola problem wielu mężczyzn – kilka rad jak sobie z nimi poradzić?
Wielu mężczyzn zmaga się łysieniem. Przypadłość ta nie dotyczy tylko mężczyzn w dojrzałym wieku, ale i tych około 20-30. roku życia. Jak sobie z tym radzić?...

Kosmetyki i uroda

Sucha skóra w zimę? Razem sobie poradzimy!
Gdy przychodzą chłodne dni, skóra szczególnie na naszych buziach zaczyna być nieprzyjemnie ściągnięta, szczypie i piecze. Na dworze mróz i zimny w...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem