Choć pierzga pszczela to podstawowy pokarm pszczół, jest ona chętnie stosowana przez człowieka. Pierzga stanowi cenne źródło białka, witamin, składników mineralnych czy aminokwasów, dzięki czemu wykazuje liczne właściwości prozdrowotne.
Pierzga pszczela – co to jest i jak wygląda?
Pierzga pszczela to podstawowy pokarm pszczół. Ma postać twardych grudek o nieregularnym kształcie i ciemnobrązowej barwie. Pierzga powstaje z pyłku kwiatowego, transportowanego do ula przez pszczoły zbieraczki, który mieszany jest z miodem i śliną pszczół. Mieszanka jest ubijana w komórkach plastrach, a następnie ulega fermentacji mlekowej, co sprawia, że jest całkowicie odporna na pleśń i procesy gnilne.
Z reguły z ula otrzymuje się stosunkowo niewielkie ilości pierzgi. By pozyskać kilogram pierzgi, konieczne jest wyczyszczenie od 5 do nawet 30 ramek – jest to uzależnione od liczby pszczół znajdujących się w ulu. Pszczelarze często ją przechowują, gdyż stanowi ona rezerwę pokarmową dla pszczół w okresie wczesnowiosennym. Przetworzony pyłek kwiatowy to doskonałe pożywienie zwłaszcza dla osobników mających od 3 do 6 tygodni, które karmią larwy i tworzą mleczko pszczele. Pierzga musi być jednak przechowywana w odpowiednich warunkach, by w zapasach nie zalęgły się szkodniki.
Pierzga pszczela – właściwości lecznicze
Pierzga pszczela jest źródłem cennych składników odżywczych. Zawiera ona między innymi:
- węglowodany,
- białka – w większej ilości niż w pyłku kwiatowym,
- tłuszcze nienasycone i nasycone,
- aminokwasy egzogenne – ludzki organizm nie jest w stanie ich samodzielnie wytworzyć,
- witaminy A, B1, B2, B3, B6, B7, B12, C, E, D oraz K,
- fosfor, żelazo, krzem, mangan, potas, miedź, sód, selen i cynk.
Ze względu na bogactwo składników odżywczych, pierzga pszczela wykazuje liczne właściwości prozdrowotne – to z kolei powoduje, że jest chętnie stosowana przez człowieka. Pierzgę można kupić bezpośrednio u pszczelarza lub w sklepie ze zdrową żywnością. Może ona też stanowić składnik dostępnych w aptekach suplementów diety w kapsułkach.
Właściwości lecznicze pierzgi pszczelej sprawiają, że znalazła ona szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Pierzga wzmacnia i regeneruje organizm, dlatego jest polecana w okresie spadku odporności oraz rekonwalescencji po operacjach. Przyjmuje się ją także w przypadkach przewlekłego zmęczenia i wzmożonego wysiłku umysłowego oraz przy niedoborze witamin i składników mineralnych. Pierzga sprawdza się również w stanach depresyjnych, wspomagając pracę układu nerwowego.
Pierzga pszczela wspiera też funkcjonowanie układu pokarmowego – reguluje jego pracę, wspomaga leczenie wrzodów żołądka i oczyszcza wątrobę. Jest polecana także przy biegunkach i zaparciach. Pierzga wzmacnia również naczynia krwionośne, wspiera leczenie anemii, a ponadto działa bakteriobójczo, dzięki czemu może być przyjmowana przy przeziębieniach.
Jak stosować pierzgę pszczelą?
Jednym z polecanych sposobów stosowania pierzgi pszczelej jest picie naparów. Łyżkę pierzgi należy zalać wodą i odstawić na kilkanaście godzin. Pierzga w tej postaci jest najlepiej przyswajalna, dlatego otrzymany napój zaleca się pić na czczo o poranku. Do jego przyrządzenia można też wykorzystać letnią herbatą o temperaturze nie wyższej niż 40°C, wodę z miodem lub napar ziołowy.
Ekstrakt z pierzgi jest także stosowany do produkcji suplementów diety. Preparaty z pierzgą pszczelą wzmacniają organizm, przyspieszają rekonwalescencję, wpływają korzystnie na florę bakteryjną żołądka i wspomagają leczenie chorób wątroby. Pierzga poprawia również koncentrację, redukuje ryzyko wystąpienia anemii i polepsza wzrok. Suplementy diety z pierzgą pszczelą mogą też wspierać funkcjonowanie układu immunologicznego, chroniąc organizm przed wirusami i bakteriami. Natomiast wysoka zawartość antyoksydantów sprawia, że środki apteczne z pierzgą wspomagają także regenerację komórek.
Przepisy z pierzgą pszczelą
Pierzgę pszczelą można spożywać nie tylko pod postacią naparów czy przyjmować w formie suplementów diety. Można jeść ją tak samo jak pyłek pszczeli, na przykład dosypując do wody, jogurtów czy koktajli. Należy jednak pamiętać, że pierzga pszczela jest dość twarda, dlatego przed dodaniem jej do posiłku warto ją przez kilka godzin namaczać.
Bardzo popularny jest również napój wzmacniający odporność. Do jego przygotowania, oprócz pierzgi pszczelej, potrzebujemy około 50 g pyłku pszczelego i 200 ml miodu naturalnego. Warto w tym miejscu wspomnieć, że sam miód to ceniony środek pomocny w zwalczaniu przeziębienia. Wszystkie składniki należy wymieszać, a następnie przełożyć do wyparzonego, suchego i szczelnego słoika. Napój będzie gotowy do spożycia po upływie około 3 dni.
Jak dawkować pierzgę pszczelą?
W przypadku osób dorosłych zalecana dawka dzienna pierzgi pszczelej to około 30-40 g, czyli około 1 łyżka. Pierzgę można też podawać dzieciom, ale najlepiej nie wcześniej niż przed ukończeniem 3. roku życia. Przed rozpoczęciem suplementowania pierzgi, należy także wykluczyć alergię na produkty pszczele. Co jednak bardzo ważne, nie da się jej przedawkować, choć spożywanie jej w dużych ilościach może okazać się sporym wydatkiem – kilogram pierzgi kosztuje średnio około 200 zł.
Pierzga pszczela – przeciwskazania
Choć spożywanie pierzgi pszczelej przynosi liczne korzyści zdrowotne, istnieją przeciwwskazania do jej stosowania. Nie powinny przyjmować jej przede wszystkim osoby uczulone na produkty pszczele, gdyż może ona wywołać silną reakcję alergiczną. Ostrożność powinni zachować również diabetycy – pierzga zawiera dużą ilość cukrów prostych i ma dość wysoki indeks glikemiczny. Jeśli w trakcie stosowania pierzgi pojawią się jakiekolwiek niepokojące objawy, należy jak najszybciej skonsultować się z lekarzem.
Pierzga pszczela nie bez powodu jest uważana za jeden z wartościowszych produktów spożywczych. Za sprawą zawartości cennych składników odżywczych, pierzga wykazuje doskonałe właściwości prozdrowotne – wzmacnia i regeneruje organizm, wspomaga pracę układów nerwowego i pokarmowego, a ponadto wspiera odporność.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.