Pierzga pszczela – czym jest i jakie ma właściwości? Stosowanie i przepisy z pierzgą pszczelą

Pierzga pszczela – czym jest i jakie ma właściwości? Stosowanie i przepisy z pierzgą pszczelą - zdjęcie

Choć pierzga pszczela to podstawowy pokarm pszczół, jest ona chętnie stosowana przez człowieka. Pierzga stanowi cenne źródło białka, witamin, składników mineralnych czy aminokwasów, dzięki czemu wykazuje liczne właściwości prozdrowotne.

Pierzga pszczela – co to jest i jak wygląda?

Pierzga pszczela to podstawowy pokarm pszczół. Ma postać twardych grudek o nieregularnym kształcie i ciemnobrązowej barwie. Pierzga powstaje z pyłku kwiatowego, transportowanego do ula przez pszczoły zbieraczki, który mieszany jest z miodem i śliną pszczół. Mieszanka jest ubijana w komórkach plastrach, a następnie ulega fermentacji mlekowej, co sprawia, że jest całkowicie odporna na pleśń i procesy gnilne.

Z reguły z ula otrzymuje się stosunkowo niewielkie ilości pierzgi. By pozyskać kilogram pierzgi, konieczne jest wyczyszczenie od 5 do nawet 30 ramek – jest to uzależnione od liczby pszczół znajdujących się w ulu. Pszczelarze często ją przechowują, gdyż stanowi ona rezerwę pokarmową dla pszczół w okresie wczesnowiosennym. Przetworzony pyłek kwiatowy to doskonałe pożywienie zwłaszcza dla osobników mających od 3 do 6 tygodni, które karmią larwy i tworzą mleczko pszczele. Pierzga musi być jednak przechowywana w odpowiednich warunkach, by w zapasach nie zalęgły się szkodniki.

Pierzga pszczela – właściwości lecznicze

Pierzga pszczela jest źródłem cennych składników odżywczych. Zawiera ona między innymi:

  • węglowodany,
  • białka – w większej ilości niż w pyłku kwiatowym,
  • tłuszcze nienasycone i nasycone,
  • aminokwasy egzogenne – ludzki organizm nie jest w stanie ich samodzielnie wytworzyć,
  • witaminy A, B1, B2, B3, B6, B7, B12, C, E, D oraz K,
  • fosfor, żelazo, krzem, mangan, potas, miedź, sód, selen i cynk.

Ze względu na bogactwo składników odżywczych, pierzga pszczela wykazuje liczne właściwości prozdrowotne – to z kolei powoduje, że jest chętnie stosowana przez człowieka. Pierzgę można kupić bezpośrednio u pszczelarza lub w sklepie ze zdrową żywnością. Może ona też stanowić składnik dostępnych w aptekach suplementów diety w kapsułkach.

Właściwości lecznicze pierzgi pszczelej sprawiają, że znalazła ona szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Pierzga wzmacnia i regeneruje organizm, dlatego jest polecana w okresie spadku odporności oraz rekonwalescencji po operacjach. Przyjmuje się ją także w przypadkach przewlekłego zmęczenia i wzmożonego wysiłku umysłowego oraz przy niedoborze witamin i składników mineralnych. Pierzga sprawdza się również w stanach depresyjnych, wspomagając pracę układu nerwowego.

Pierzga pszczela wspiera też funkcjonowanie układu pokarmowego – reguluje jego pracę, wspomaga leczenie wrzodów żołądka i oczyszcza wątrobę. Jest polecana także przy biegunkach i zaparciach. Pierzga wzmacnia również naczynia krwionośne, wspiera leczenie anemii, a ponadto działa bakteriobójczo, dzięki czemu może być przyjmowana przy przeziębieniach.


Jak stosować pierzgę pszczelą?

Jednym z polecanych sposobów stosowania pierzgi pszczelej jest picie naparów. Łyżkę pierzgi należy zalać wodą i odstawić na kilkanaście godzin. Pierzga w tej postaci jest najlepiej przyswajalna, dlatego otrzymany napój zaleca się pić na czczo o poranku. Do jego przyrządzenia można też wykorzystać letnią herbatą o temperaturze nie wyższej niż 40°C, wodę z miodem lub napar ziołowy.

Ekstrakt z pierzgi jest także stosowany do produkcji suplementów diety. Preparaty z pierzgą pszczelą wzmacniają organizm, przyspieszają rekonwalescencję, wpływają korzystnie na florę bakteryjną żołądka i wspomagają leczenie chorób wątroby. Pierzga poprawia również koncentrację, redukuje ryzyko wystąpienia anemii i polepsza wzrok. Suplementy diety z pierzgą pszczelą mogą też wspierać funkcjonowanie układu immunologicznego, chroniąc organizm przed wirusami i bakteriami. Natomiast wysoka zawartość antyoksydantów sprawia, że środki apteczne z pierzgą wspomagają także regenerację komórek.

Przepisy z pierzgą pszczelą

Pierzgę pszczelą można spożywać nie tylko pod postacią naparów czy przyjmować w formie suplementów diety. Można jeść ją tak samo jak pyłek pszczeli, na przykład dosypując do wody, jogurtów czy koktajli. Należy jednak pamiętać, że pierzga pszczela jest dość twarda, dlatego przed dodaniem jej do posiłku warto ją przez kilka godzin namaczać.

Bardzo popularny jest również napój wzmacniający odporność. Do jego przygotowania, oprócz pierzgi pszczelej, potrzebujemy około 50 g pyłku pszczelego i 200 ml miodu naturalnego. Warto w tym miejscu wspomnieć, że sam miód to ceniony środek pomocny w zwalczaniu przeziębienia. Wszystkie składniki należy wymieszać, a następnie przełożyć do wyparzonego, suchego i szczelnego słoika. Napój będzie gotowy do spożycia po upływie około 3 dni.

Jak dawkować pierzgę pszczelą?

W przypadku osób dorosłych zalecana dawka dzienna pierzgi pszczelej to około 30-40 g, czyli około 1 łyżka. Pierzgę można też podawać dzieciom, ale najlepiej nie wcześniej niż przed ukończeniem 3. roku życia. Przed rozpoczęciem suplementowania pierzgi, należy także wykluczyć alergię na produkty pszczele. Co jednak bardzo ważne, nie da się jej przedawkować, choć spożywanie jej w dużych ilościach może okazać się sporym wydatkiem – kilogram pierzgi kosztuje średnio około 200 zł.

Pierzga pszczela – przeciwskazania

Choć spożywanie pierzgi pszczelej przynosi liczne korzyści zdrowotne, istnieją przeciwwskazania do jej stosowania. Nie powinny przyjmować jej przede wszystkim osoby uczulone na produkty pszczele, gdyż może ona wywołać silną reakcję alergiczną. Ostrożność powinni zachować również diabetycy – pierzga zawiera dużą ilość cukrów prostych i ma dość wysoki indeks glikemiczny. Jeśli w trakcie stosowania pierzgi pojawią się jakiekolwiek niepokojące objawy, należy jak najszybciej skonsultować się z lekarzem.

Pierzga pszczela nie bez powodu jest uważana za jeden z wartościowszych produktów spożywczych. Za sprawą zawartości cennych składników odżywczych, pierzga wykazuje doskonałe właściwości prozdrowotne – wzmacnia i regeneruje organizm, wspomaga pracę układów nerwowego i pokarmowego, a ponadto wspiera odporność.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Układ rozrodczy i moczowy

7 skutecznych metod na opóźnienie wytrysku podczas stosunku
Szybki wytrysk to z reguły koniec miłosnych uniesień, dlatego każdy mężczyzna pragnie przeciągnąć jak najdłużej moment swojego spełnienia. Za optymalną długość stosunku uważa się akt trwający 7-13 minut. Panom najczęściej udaje s...

Układ rozrodczy i moczowy

Zespół nerczycowy — czym jest? Jak go rozpoznać i leczyć?
Zespół nerczycowy to poważna choroba nerek, która może znacząco obniżyć jakość życia i prowadzić do licznych powikłań zdrowotnych. Charakteryzuje się dużą utratą białka przez nerki oraz objawami takimi jak ...

Serce i układ krążenia

Zapalenie wsierdzia — objawy, przyczyny, leczenie i możliwe powikłania
Zapalenie wsierdzia to poważna choroba serca, która dotyka wewnętrznej warstwy serca i zastawek, stanowiąc zagrożenie dla zdrowia i życia pacjenta. Choroba ta, choć stosunkowo rzadka, wymaga szybkiej...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Co brać w okresie przeziębień i grypy, aby wzmocnić odporność?
Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy infekcje wirusowe i bakteryjne stają się szczególnie uciążliwe. Dlatego warto zadbać o wzmocnienie odporności poprzez prawidłowo zbilansowaną dietę...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Zakażenie Clostridium difficile – przebieg, leczenie, dieta
Zakażenie bakterią Clostridium difficile to jedno z najczęstszych powikłań po antybiotykoterapii, które może prowadzić do poważnych proble...

Serce i układ krążenia

Jak dbać o organizm przy cukrzycy typu 2? Suplementy i preparaty w walce z insulinoopornością. Berberyna vs metformina – co wybrać?
Cukrzyca i insulinooporność stanowią jedno z największych wyzwań współczesnej medycyny. Szacuje się, że zaburzenia metaboliczne diagnozowane są u co 5. osoby powyżej 65. roku życia....

Informacje dla pacjenta

MCH – podwyższone, obniżone, zakres norm. Co oznacza i czy musisz się obawiać?
Badanie krwi to jedno z podstawowych narzędzi diagnostycznych w medycynie. W ramach morfologii krwi analizowane są różne parametry, które pomagają w ocenie stanu zdrowia pacjenta. Jednym z tych parametrów jest MCH, czyli śred...

Układ nerwowy

Jak utrzymać zdrową psychikę w pracy i życiu prywatnym? Rola psychosomatyki w medycznym podejściu do work-life balance
W dzisiejszych czasach pytanie „jak utrzymać zdrową psychikę” zadaje sobie coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy jesteśmy na początku swojej kariery, czy mamy już za sobą wiele lat doświadczeń zawodowych, dbałość o zdrowi...

Dieta i odchudzanie

Dieta norweska – zasady, efekty i przykładowy jadłospis
W poszukiwaniu skutecznych metod odchudzania, wiele osób natrafia na różne diety, które obiecują szybkie i efektywne rezultaty. Jedną z takich diet jest dieta norweska, która zdobywa coraz większą popularność......

Dieta i odchudzanie

Dieta alkaliczna – sposób odżywania, który pomoże Ci odkwasić organizm
Współcześnie, coraz więcej osób poszukuje skutecznych metod na poprawę swojego zdrowia i samopoczucia. Jednym z bardziej popularnych podejść, jest oczywiście dieta alkaliczna, która ma na celu przywrócenie równo...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem