Pietruszka: właściwości lecznicze i odżywcze natki i korzenia pietruszki

Pietruszka: właściwości lecznicze i odżywcze natki i korzenia pietruszki - zdjęcie

Pietruszka to jedno z warzyw powszechnie wykorzystywanych w polskich domach. Zapewne niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z niezwykle cennych właściwości leczniczych oraz odżywczych tego warzywa.

Po przeczytaniu tego artykułu poznasz informacje m.in. na temat:

  • wartości odżywczych natki pietruszki,
  • wykorzystania pietruszki w branży kosmetycznej,
  • zastosowania korzenia pietruszki przeciw dolegliwościom trawiennym,
  • właściwego przechowywania pietruszki,
  • potraw z pietruszki

Oczywiście, pietruszka to nie jedyne warzywo zapewniające właściwości odżywcze i zdrowotne (zobacz także prepraraty na bazie innych owoców i warzyw).

Wartości odżywcze zielenin: jakie posiada natka pietruszki?

Z pewnością zainteresuje cię fakt, że natka pietruszki jest jednym z produktów roślinnych o największej ilości składników odżywczych w swoim składzie. Choć może nie wydawać się to oczywiste, to w rzeczywistości nać pietruszki zawiera procentowo nawet trzykrotnie więcej witaminy C niż... większość owoców cytrusowych, które są znane z dużej zawartości tej witaminy.

Inne korzystne dla poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu składniki, jakie znajdują się w natce pietruszki, to m.in. potas, wapń (tych składników jest stosunkowo najwięcej w pietruszce), żelazo, magnez, kwas foliowy, i miedź. To właśnie te składniki odżywcze sprawiają, że regularnie spożywana pietruszka wzmacnia organizm i likwiduje nieświeży oddech. Ten ostatni aspekt oznacza, że żucie pietruszki jest zalecane np. palaczom.

Osoby dbające o prawidłową masę ciała z pewnością zastanawiają się, czy spożywanie pietruszki może przeszkodzić im w staraniach o utrzymanie dobrej linii. Na szczęście, obawy w tej kwestii są nieuzasadnione. Wręcz przeciwnie, nać pietruszki zawiera niewiele kcal. 100 gram natki pietruszki to jedynie ok. 49 kcal. To, że w natce pietruszki znajduje się tak niewiele kalorii, oznacza, że może być ona zalecana osobom odchudzającym się jako swego rodzaju „wypełniacz”.

Jednocześnie, należy koniecznie pamiętać o tym, że niektóre osoby paradoksalnie nie powinny spożywać tego warzywa z powodu licznych składników odżywczych, które się w nim znajdują. Komu zaleca się unikania tego warzywa? Natka pietruszki dla kobiet w ciąży zdecydowanie nie jest dobrym pomysłem. Wyjaśnienie tej kwestii jest dość proste: związki organiczne znajdujące się w pietruszce mogą doprowadzić do silnych skurczów macicy.

Również każdy, kto cierpi na zbyt wysoki poziom żelaza w krwi, powinien przynajmniej podczas leczenia unikać tego warzywa – powodem jest wysoka zawartość żelaza w natce pietruszki.

Dzięki wysokiej zawartości licznych składników odżywczych pietruszka – podawana np. jako kiszona pietruszka w płynie – ma także cenne właściwości lecznicze. Co ciekawe, pietruszka – obok pomidorów czy szparagów – należy także do grupy warzyw, które pozytywnie wpływają na potencję.

Olej z nasion pietruszki – specyfik mający szerokie zastosowanie w kosmetyce

Z pewnością wiele osób zadziwi fakt, że pietruszka jest wykorzystywana w branży kosmetycznej. Powodem takiego stanu rzeczy jest fakt, że warzywo to zawiera w sobie duże ilości beta-karotenu oraz witaminy E. Działają one korzystnie m.in. na cerę. Wyciąg z pietruszki jest cennym składnikiem kosmetyków wykorzystywanych do:

Co ciekawe, pietruszka nie jest składnikiem wyłącznie profesjonalnych kosmetykówMoże być ona wykorzystywana także w celu sporządzania domowych kosmetyków, maseczek itp.

Korzeń pietruszki w zaburzeniach trawiennych – pasternak a pietruszka

Pietruszka jest cenna podczas zwalczania zaburzeń trawiennych. Przyczynia się do poprawy trawienia (poprzez pobudzanie wydzielania soku żołądkowego) i odtruwa organizm. Nalewka z pietruszki (w szczególności wywar z natki pietruszki) ma właściwości moczopędne.

Nie należy przy tym mylić pietruszki z pasternakiem. Ten ostatni to mniej popularne zioło podobne do pietruszki. Pasternak także zawiera liczne składniki odżywcze, lecz cechuje go mniej aromatyczny smak. Jest on bardzo popularny m.in. w Wielkiej Brytanii (pasternak jest czasem rozumiany po angielsku jako korzeń pietruszki).

Jak przechowywać warzywa, żeby nie traciły wartości odżywczych?

Aby pietruszka mogła przez dłuższy czas zachować swoje wartości odżywcze, warto wypróbować sprawdzone metody przechowywania w warunkach domowych. Jednym z zalecanych sposobów jest przechowywanie warzyw w słoiku wykonanym ze szkła. Ważne jest, by pojemnik ten został wcześniej wygotowany w gorącej wodzie, lecz nie zawierał już żadnej wilgoci. Tak przygotowany słoik należy schować do lodówki. Znajdujące się w nim warzywa powinny pozostać świeże nawet przez kilka tygodni.

Alternatywnym rozwiązaniem jest umieszczenie, wraz z cebulą, warzyw pietruszki w torbie z plastiku. Torebkę należy umieścić w lodówce (nie musi ona szczelnie chronić warzyw przed dostępem powietrza z zewnątrz). Metoda ta pozwala na wydłużenie żywotności do ok. 2 tygodni.

Mirystycyna – zawartość olejku w korzeniu pietruszki

Mało znanym faktem jest zawartość mirystycyny (środka o działaniu podobnym do marihuany) m.in. w owocach oraz nasionach pietruszki. Oznacza to, że spożywanie dużych ilości tych części warzywa (zawartość mirystycyny może wynosić nawet ok. 5%) może doprowadzić nawet do wystąpienia halucynacji. Fakt ten sprawił, że uprawa pietruszki w niektórych krajach (np. w Rosji) jest ściśle nadzorowana.

Natka pietruszki zawsze przy domowej rabatce

Opisane wyżej liczne, cenne właściwości lecznicze oraz odżywcze sprawiają, że pietruszka powinna stanowić absolutny must have każdej przydomowej rabatki. Uprawa pietruszki korzeniowej w ogrodzie bądź na działce jest zalecana, tym bardziej że jest to warzywo mało wymagające w kwestii hodowli.

Warzywo to preferuje miejsca dobrze suche, z dobrym dostępem do promieni słonecznych. Z drugiej strony jest to roślina odporna na niskie temperatury, nie należy obawiać się zatem, że chłody doprowadzą do obumarcia uprawianych okazów. Miejsce zacienione może jedynie sprawić, że warzywa nie osiągną swoich maksymalnych rozmiarów. Trzeba pamiętać o tym, by zapewnić jej glebę próchniczą (nie może być ona podmokła). Zaleca się unikanie gleby o kwaśnym odczynie pH. Pietruszka powinna być sadzona w okresie letnim, najlepiej w lipcu. Korzenie warzywa należy zbierać w październiku.

Decydując się na uprawę, trzeba koniecznie pamiętać o tym, jakie są główne choroby pietruszki uprawnej. Należą do nich m.in. guzek północny wygryzający korzenie warzywa i przyczyniający się do więdnięcia liści. Innym ze schorzeń jest larwa połyśnica marchwianka, która także atakuje korzeń warzywa i powoduje utratę jego walorów smakowych. Choroby te mogą być zwalczane za pomocą odpowiednich preparatów, a w przypadku połyśnicy – także wywaru z cebuli.

Przepisy na dania z natką pietruszki

Z uwagi na swoje walory domowa pietruszka jest wykorzystywana jako główna część dania lub cenny dodatek. Istnieje wiele sposobów na spożycie pietruszki:

  • pieczona pietruszka w miodzie (pieczona pietruszka jest zanurzona w sosie z miodu, oliwy i zmielonego czosnku);
  • koktajl z pietruszki z dodatkiem cytryny, miodu i wody.
  • pasta z korzenia pietruszki. W celu sporządzenia pasty należy przygotować także rozmaryn, 3 szklanki mleka, 100 g orzechów włosków, łyżeczkę rozmarynu i olej rzepakowy

W internecie znajdziesz dziesiątki przepisów na potrawy z korzeniem pietruszki. Oprócz tego suszona natka może być stosowania jako przyprawa smakowa do dań mięsnych (nie musisz wiedzieć, jak suszyć natkę z pietruszki – gotowy produkt znajdziesz w sklepie).

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Mięśnie i kości

Jak odbudować chrząstkę i maź stawową? Sprawdzone sposoby na regenerację i ochronę stawów przed zwyrodnieniem
Choroba zwyrodnieniowa stawów zaliczana jest do najczęściej występujących chorób przewlekłych. Stanowi jedną z przyczyn niepełnosprawności osób starszych, odpowiadając za występowanie uciążliwych objawów....

Choroby kobiece

Hemoroidy – jak leczyć i złagodzić pierwsze objawy? Jak pozbyć się hemoroidów?
Hemoroidy, czyli żylaki odbytu, powstają wskutek powiększania się guzków krwawniczych i odpowiadają za występowanie uciążliwych objawów. Hemoroidy dotyczą coraz większej liczby osób, stając się poważnym problemem......

Układ rozrodczy i moczowy

Kamienie nerkowe – jak je zdiagnozować i co zrobić, aby się ich szybko pozbyć?
Kamica nerkowa, nazywana także kamicą moczową, zaliczana jest do najczęściej występujących chorób układu moczowo-płciowego. Polega na tworzeniu się złogów w drogach moczowych ze składników występujących w moczu....

Przeziębienie i grypa

Ranking skutecznych leków przeciwbólowych, które musisz mieć pod ręką, gdy "coś Cię bierze”
Ból to jeden z najczęstszych objawów towarzyszących infekcjom wirusowym, takim jak przeziębienie czy grypa. W takich sytuacjach wybór odpowiedniego środka przeciwbólowego może zadecydować o sz...

Układ rozrodczy i moczowy

Zespół nerczycowy — czym jest? Jak go rozpoznać i leczyć?
Zespół nerczycowy to poważna choroba nerek, która może znacząco obniżyć jakość życia i prowadzić do licznych powikłań zdrowotnych. Charakteryzuje się dużą utratą białka przez nerki oraz objawami takimi jak ...

Serce i układ krążenia

Zapalenie wsierdzia — objawy, przyczyny, leczenie i możliwe powikłania
Zapalenie wsierdzia to poważna choroba serca, która dotyka wewnętrznej warstwy serca i zastawek, stanowiąc zagrożenie dla zdrowia i życia pacjenta. Choroba ta, choć stosunkowo rzadka, wymaga szybkiej...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Co brać w okresie przeziębień i grypy, aby wzmocnić odporność?
Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy infekcje wirusowe i bakteryjne stają się szczególnie uciążliwe. Dlatego warto zadbać o wzmocnienie odporności poprzez prawidłowo zbilansowaną dietę...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Zakażenie Clostridium difficile – przebieg, leczenie, dieta
Zakażenie bakterią Clostridium difficile to jedno z najczęstszych powikłań po antybiotykoterapii, które może prowadzić do poważnych proble...

Serce i układ krążenia

Jak dbać o organizm przy cukrzycy typu 2? Suplementy i preparaty w walce z insulinoopornością. Berberyna vs metformina – co wybrać?
Cukrzyca i insulinooporność stanowią jedno z największych wyzwań współczesnej medycyny. Szacuje się, że zaburzenia metaboliczne diagnozowane są u co 5. osoby powyżej 65. roku życia....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem