Płatki drożdżowe to całkowicie neutralna dla żołądka przyprawa, o wielu cennych właściwościach i szerokim zastosowaniu w kulinariach na całym świecie. Jest to między innymi doskonała alternatywa dla soli, której nadmierne spożywanie może być szkodliwe dla naszych narządów i ciała. Dlaczego warto wiedzieć jak najwięcej o właściwościach i zastosowaniu płatków drożdżowych? Poniżej przybliżamy więcej szczegółów na ten temat.
Płatki drożdżowe z powodzeniem mogą być stosowane również przy dość specyficznej diecie wątrobowej. Więcej na ten temat można przeczytać w artykule: Dieta wątrobowa - co można jeść, a czego nie wolno podstawowe zasady i przykładowy jadłospis.
Płatki drożdżowe – co to jest?
Płatki drożdżowe należą do grupy drożdży nieaktywnych, które dzięki swoim wartościom odżywczym będą się doskonale sprawdzały nie tylko w kuchennym zastosowaniu. Pożywką przy ich pozyskiwaniu jest pochodząca z melasy buraczanej lub trzcinowej glukoza. Po uzyskaniu odpowiedniej objętości drożdże ulegają dezaktywacji (niezbędna jest do tego wysoka temperatura). Dzięki niej są bezpieczne dla zdrowia, gdyż zdezaktywowane drożdże nie poddają się przerastaniu w organizmie. Aby uzyskać formę płatków, należy je oddzielić i umyć, a następnie nadać formę i spakować.
Jakie są najpopularniejsze zastosowania płatków drożdżowych?
Płatki drożdżowe są tak drobne, że swoim wyglądem bardziej przypominają grubo zmieloną bułkę tartą niż tradycyjne płatki. Ich smak jest niezwykle delikatny, niektórzy wyczuwają w nim subtelne nuty orzecha i sera. Ich zastosowanie jest bardzo szerokie. W kuchni sprawdzą się przede wszystkim jako:
- alternatywa dla sera,
- zagęszczacz do zup i sosów,
- idealny dodatek smakowy do pasztetów i past warzywnych,
- posypka do ziemniaków lub sałatek,
- uzupełnienie dań makaronowych,
- alternatywę dla soli np. przy kanapkach,
- ciekawy dodatek do jogurtów, maślanek czy kefirów.
Płatki drożdżowe mogą być traktowane również jako wartościowy suplement diety. Wystarczy zjadać ich jedną łyżeczkę dziennie, obficie popijając wodą. Inne równie wartościowe suplementy diety takie jak drożdżowe płatki można znaleźć na stronie Wapteki. Dzięki szerokiemu asortymentowi każdy będzie mógł znaleźć coś odpowiedniego dla własnych potrzeb. Warto też zapoznać się z innym ciekawym suplementem powstałym na bazie drożdży piwnych.
Co warto wiedzieć przed zakupem płatków drożdżowych?
Powinniśmy zdać sobie także sprawę z tego, że płatki drożdżowe należą do grupy najbardziej wartościowych produktów spożywczych (podobnie jak drożdże nieaktywne, z których powstają). To prawdziwe bogactwo nie tylko węglowodanów, ale również cennych witamin, tłuszczy, składników mineralnych, białka czy błonnika. Dzięki temu ich regularne spożycie nie tylko zwiększa walory smakowe potraw, do których są dodawane, ale również wspomagają zachowanie dobrego zdrowia.
Na co zwrócić uwagę kupując płatki drożdżowe?
Wybierając płatki drożdżowe, należy przede wszystkim zwracać uwagę na ich skład. Najlepszym rozwiązaniem będzie zakup tych, które pozbawione są jakichkolwiek dodatków (chodzi tu przede wszystkim o najczęściej stosowane dopełnienia w postaci soli czy pszenicy) - taka wersja jest polecana osobom, które ze względów zdrowotnych muszą pozostawać na diecie bezglutenowej. Na rynku jest dość duży wybór tego typu produktów. Warto jednak wybierać wyłącznie te, które opatrzone zostały specjalnym certyfikatem ekologicznym. Oznacza to mniej więcej tyle, że drożdże traktowane są pożywką z melasy, a nie zwykłym białym cukrem.
Naturalne produkty są bardzo wartościowe. Warto wzbogacać swoją dietę w drożdże nieaktywne. Nie należy jednak zapominać o tym, jak ważna jest naturalna pielęgnacja ciała. Idealne do tego produkty można bardzo łatwo znaleźć w aptekach stacjonarnych i internetowych oraz w drogeriach.
Jakie wartości odżywcze mają płatki drożdżowe?
Czyste płatki drożdżowe zawierają w sobie wyłącznie suszone komórki drożdży nieaktywnych, uformowanych w płatki (co ma bardzo duży wpływ na łatwość ich użytkowania). Płatki drożdżowe są bardzo wartościowym produktem, wzbogacającym szczególnie dietę wegetariańską i wegańską. W 100 g produktu znajduje się:
- 380 kcal;
- białko 45,2 g;
- tłuszcze 4,0 g;
- węglowodany 40,0 g;
- błonnik 21,6 g;
- witamina A (zaspokajająca 44% dziennego zapotrzebowania);
- witamina B1 (w 100g jej zawartość wynosi 6,0 g, co zaspokaja aż 462% dziennego zapotrzebowania);
- witamina B2 5,44 mg (418% dziennego zapotrzebowania); #BBD0E0»
Jak poprawnie używać płatków nieaktywnych?
Płatki drożdżowe w kuchni można stosować na bardzo wiele sposobów. Niepoddawane jakiejkolwiek obróbce będą się sprawdzały jako dodatek do jogurtu czy koktajlu, świetnie uzupełnią również granolę czy musli. Nieaktywne płatki drożdżowe wzbogacą smak past kanapkowych, nadadzą zupełnie innych walorów smakowych roślinom strączkowym. Są szczególnie cenne w diecie wegetariańskiej czy wegańskiej, gdzie nie zawsze możliwe jest znalezienie dobrych zamienników dla popularnych i często wykorzystywanych w kuchni produktów - będą idealną alternatywą dla parmezanu w daniach makaronowych oraz risotto. Ciekawym pomysłem na wykorzystanie płatków drożdżowych może być dodanie ich do mięsnej panierki czy warzywnych kotletów.
Przepisy z płatkami drożdżowymi
Pomysłów na wykorzystanie płatków drożdżowych jest mnóstwo. Można zrobić z nich np. wegańskie kiełbaski. Wystarczy do płatków drożdżowych dodać następujące składniki:
- czerwone wino,
- oliwę z oliwek (opcjonalnie olej rzepakowy),
- czosnek,
- pastę miso,
- syrop klonowy/ z agawy,
- sos sojowy,
- gluten w proszku,
- płatki chilli,
- ostrą wędzona paprykę,
- świeżo mielony pieprz,
- musztardę z nasionami gorczycy,
- sól
- (opcjonalnie) nasiona kopru włoskiego.
Wszystkie składniki należy zmieszać ze sobą bardzo dokładnie tak, by powstało gęste piure. Następnie na natłuszczonej foli spożywczej z powstałej masy należy uformować dowolnej wielkości kiełbaski. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec około godzinę. I gotowe! Smacznego!
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.