Pokrzywa zwyczajna ze względu na swe lecznicze właściwości znalazła zastosowanie w medycynie naturalnej. To roślina o wyjątkowo szerokim spektrum zastosowania. Stanowi bogate źródło cennych witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki zawartym w pokrzywie substancjom bioaktywnym, roślina wykazuje korzystne działanie na układ krwionośny, trawienny i moczowy, a także wzmacnia odporność oraz poprawia stan włosów, skóry i paznokci. Na co jeszcze działa pokrzywa, na co pomaga? Jakie efekty przynosi picie herbaty z pokrzywy? Czy napar z pokrzywy odchudza?
Właściwości lecznicze i działanie pokrzywy zwyczajnej
Pokrzywa zwyczajna ma wiele właściwości – wzmacniających, odtruwających i oczyszczających, wykazujących pozytywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Roślina charakteryzuje się działaniem moczopędnym, które jest nieocenione w leczeniu kamicy nerkowej. Pomaga w wydalaniu szkodliwych substancji, m.i. złogów kwasu moczowego, przeciwdziałając jednoczenie zatrzymywaniu płynów w organizmie. Pokrzywa ma właściwości antybiotyczne, dlatego wykazuje działane wzmacniające układ odpornościowy. Warto również wskazać, że roślina jest źródłem wielu witamin: A, B, C oraz K, a także makroelementów i mikroelementów, tj. magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, jod, sód, krzem. Pokrzywa zawiera też flawonoidy, fitosterole, histaminę, serotoninę i karotenoidy.
Herbata z pokrzywy przeciwdziała osłabieniom i anemii, wpływa na rozwój czerwonych krwinek, a także obniża poziom cukru we krwi. Warto podkreślić, że napar z pokrzywy wykazuje również działanie łagodzące stres.
Herbata z pokrzywy a odchudzanie
Pokrzywa zawiera sekretynę, która aktywizuje pracę trzustki, a także wpływa na produkcję żółci przez wątrobę. Ponadto, roślina ta reguluje przemianę materii i ułatwia trawienie. Picie naparu z pokrzywy pobudza wydzielanie soków żołądkowych, co wpływa na przyspieszenie trawienia. Pokrzywa zwyczajna zawiera również związki, które wykazują działanie oczyszczające układ trawienny. Z tego powodu jest naturalnym środkiem wspomagającym gubienie zbędnych kilogramów.
Efekty stosowania pokrzywy na odchudzanie
Napar z pokrzywy przyrządzany jest z dwóch łyżek suszonych liści, które zalewa się wrzątkiem celem zaparzenia. Po kilku minutach herbata gotowa jest do wypicia. Warto jednak podkreślić, że w celu uzyskania zadowalających efektów herbatę należy regularnie spożywać (około 2-3 szklanki dziennie). Należy wskazać, że bardziej wartościowa jest herbata, która przygotowywana jest ze świeżych liści pokrzywy zwyczajnej.
Picie naparów i herbat pokrzywowych wpływa na uregulowanie pracy układu trawiennego oraz przyspiesza trawienie. Wywar z rośliny wykazuje działanie antyseptyczne, dzięki czemu oczyszcza przewód pokarmowy z toksycznych substancji. Warto również podkreślić, że pokrzywa zwyczajna ma wiele zalet dla kobiet w ciąży i w okresie laktacji. Ze względu na działanie moczopędne, które pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów po ciąży.
Zastosowanie lecznicze pokrzywy
Pokrzywa zwyczajna stosowana jest w medycynie w postaci herbat, naparów i wywarów, celem obniżenia poziomu cholesterolu, chlorku sodu i mocznika, a także zmniejszenia alergii, redukcji stanów zapalnych i łagodzenia bólu. Ponadto, roślina poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Dlatego też, wykorzystywana jest jako środek na zahamowanie wypadania włosów i utrzymanie cery w dobrej kondycji. Pokrzywa w lecznictwie stosowana jest w celu rozszerzenia naczyń krwionośnych oraz obniżenia ciśnienia krwi. Dodatkowo, wykazuje pozytywne działanie na proces gojenia się ran. Roślina pomocna jest w leczeniu biegunek, a także w nieżytach żołądka i jelit.
Wyciąg z liści pokrzywy w medycynie naturalnej wykorzystywany jest w łagodzeniu stanów zapalnych dróg moczowych, skąpomoczu, a także pomocniczo w leczeniu kamicy moczowej, dny moczanowej (artretyzmu), a także w chorobach reumatycznych i w niektórych chorobach skóry, szczególnie świądu, wykwitów i innych zmian zapalnych. Ponadto, pokrzywa wzmacnia układ odpornościowy oraz jest pomocna w zwalczaniu infekcji pochodzenia bakteryjnego, grzybiczego oraz niektórych wirusowych.
Pokrzywa – przeciwwskazania
Pomimo wielu właściwości leczniczych pokrzywy, istnieją przeciwwskazania do jej stosowania. Z naparów z pokrzywy powinny zrezygnować osoby po zabiegach chirurgicznych, zmagające się z przewlekłymi chorobami nerek i cukrzycą, a także w sytuacji zażywania leków na nadciśnienie oraz środków medycznych zmniejszających krzepliwość krwi. Ponadto pokrzywa nie jest wskazana dla kobiet ze schorzeniami narządów rodnych w postaci nowotworów, mięśniaków i krwawień spowodowanych polipami. Co ważne, sok z pokrzywy nie jest również wskazany, kiedy w organizmie występuje nadmiar żelaza. Warto również podkreślić, że długotrwałe stosowanie naparów z pokrzywy może wiązać się z wystąpieniem reakcji alergicznych i bólów brzucha.
Bibliografia:
Pieszak M, Mikołajczak P.,Właściwości lecznicze pokrzywy zwyczajnej (Urtica dioicaL.), „Czytelnia Medyczna: Postępy fitoterapii” 2010, nr 4, https://www.czytelniamedyczna.pl/3816,wlasciwosci-lecznicze-pokrzywy-zwyczajnej-urtica-dioica-la.html [dostęp: 20.05.2019]
Jakubczyk K., Janda K., Szkyrpan S., Gutowska I., Wolska J., Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) – charakterystyka botaniczna, biochemiczna i właściwości prozdrowotne, "Pomeranian Journal of Life Sciences" 2015, nr 61
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.