Lecznicze działanie ziół i roślin zostało dostrzeżone już przez pradawne cywilizacje, które dzięki ich stosowaniu niwelowały dolegliwości ze strony organizmu. Jedną z popularniejszych roślin jest pokrzywa zwyczajna, która dzięki swojemu antybakteryjnemu działaniu nazywana jest naturalnym antybiotykiem. Jej liście najczęściej zostają wykorzystywane do sporządzania herbat i naparów, które bogate są w różnorodne związki organiczne, witaminy oraz minerały, które naturalnie wspierają pracę organizmu. Na co działa pokrzywa zwyczajna? Co warto o niej wiedzieć?
Zobacz też artykuł: Pokrzywa na odchudzanie - właściwości, efekty, zastosowanie
Z artykułu dowiesz się:
- jakie właściwości lecznicze wyróżniają pokrzywę zwyczajną?
- kiedy kwitnie pokrzywa zwyczajna?
- jak przyrządzić napar z pokrzywy zwyczajnej?
- poznasz pięć przepisów na dania z dodatkiem tej leczniczej rośliny.
Pokrzywa zwyczajna – właściwości lecznicze
Pokrzywa zwyczajna jest rośliną, którą wielu właścicieli ogrodów traktuje jako chwast. Znana jest ze specyficznego pieczenia po kontakcie jej liści ze skórą, dlatego wiele osób unika z nią kontaktu. Właściwości pokrzywy zwyczajnej są znane od setek lat. To roślina, która zwiera wiele cennych składników mineralnych i witamin, które pozytywnie wpływają na pracę organizmu, ale też wygląd przydatków skóry, czyli włosów i paznokci. Co zawiera pokrzywa zwyczajna? W jej liściach można znaleźć cenne witaminy: B1, C, E, i K, a także związki organiczne, jak fosfor, mangan, krzem oraz wapń.
Wiele osób zastanawia się, na co działa pokrzywa zwyczajna. Regularne spożywanie naparu z liści pokrzywy doskonale wspiera organizm w walce z wirusami i bakteriami, które atakują układ odpornościowy w sezonie jesienno-zimowym. Dodatkowo, wykazuje działanie moczopędne, dlatego jest wskazana dla osób, którym doskwiera zatrzymywanie się wody w organizmie. Wiele specjalistów uważa, że działanie pokrzywy wzmacnia włosy i paznokcie, a także widocznie poprawia ich kondycję. Jest to możliwe dzięki bogactwu łatwo przyswajalnych witamin i minerałów, jakie zawiera.
Pokrzywa zwyczajna – kiedy kwitnie?
Pokrzywa zwyczajna jest rośliną samosiewną, dlatego można ją spotkać na łąkach lub polach. Ze względu na jej dobroczynne działanie na organizm, coraz więcej właścicieli ogrodów decyduje się na jej posianie w donicach, co gwarantuje jej wzrost w najlepszych warunkach, bez kontaktu ze spalinami samochodowymi czy pestycydami.
Kiedy kwitnie pokrzywa zwyczajna? Okres intensywnego wzrostu rośliny obserwuje się między czerwcem, a październikiem. To najlepszy moment na rozpoczęcie jej zbioru i rozpoczęcie przetwarzania jej liści na różnorodne wyroby. Dużą popularnością cieszy się suszenie liści, w celu sporządzenia naparu, ale także przygotowanie soku z pokrzywy czy letnich sałatek.
Pokrzywa zwyczajna – na co działa?
Pokrzywa zwyczajna jest rośliną, której dobroczynne działanie jest chętnie wykorzystywane w celu niwelowania różnych dolegliwości ze strony organizmu. Jest popularnym ziołem, którego skład jest doskonale przebadany przez specjalistów, trudniących się ziołolecznictwem. Co leczy pokrzywa zwyczajna?
- wykazuje działanie przeciwkrwotoczne - ze względu na bogactwo witaminy K oraz garbników. Jej regularne picie pozwala niwelować drobne krwawienia z układu pokarmowego, a także skutecznie podnosić liczbę czerwonych krwinek i hemoglobiny w krwi.
- reguluje poziom cukru - substancje zawarte w pokrzywie zwyczajnej pobudzają pracę trzustki, co skutkuje obniżeniem poziomu cukru we krwi,
- uzupełnia braki witamin i soli mineralnych - liście pokrzywy zwyczajnej bogate są w witaminy, a także sole mineralne, dzięki czemu napar czy koktajl z pokrzywą wpływa na uzupełnienie ich poziomu w krwioobiegu.
Najlepsze działanie rośliny przynosi jej regularne spożywanie lub popijanie. Warto również zadbać o jej zakup ze sprawdzonych źródeł, co daje pewność o zachowaniu jej dobroczynnych właściwości.
Co leczy pokrzywa zwyczajna?
Pokrzywa zwyczajna jest rośliną, która może być stosowana jako pomoc przy leczeniu farmakologicznym różnego rodzaju dolegliwości ze strony organizmu. To roślina, która często nazywana jest naturalnym antybiotykiem, ze względu na działanie bakteriobójcze. Jej przyjmowanie pozwala na walkę z bakteriami, które atakują organizm człowieka, co skutkuje niwelowaniem zakażeń i stanów zapalnych w ciele i na powierzchni skóry.
Dodatkowo, jej właściwości łagodzą przebieg innych dolegliwości. Jej przyjmowanie podczas grypy, zwykłego przeziębienia lub jelitówki pozwala szybciej uporać się z nieprzyjemnymi dolegliwościami oraz szybciej powrócić do pełni sił. Spożywanie naparu z jej liści pomaga również szybciej przywrócić prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego po zatruciu. Kolejną korzyścią, jaką zapewnia pokrzywa jest poprawienie wydolności organizmu poprzez regulowanie poziomu cukru, a także obniżenie zwiększonego ciśnienia tętniczego krwi.
Pokrzywa herbata – na co pomaga i jak ją przyrządzić?
Jednym z najpopularniejszych wyrobów z pokrzywy jest herbata pokrzywowa. Herbata z pokrzywy jest nie tylko smaczna, ale pozwala na dostarczenie do organizmu związków chemicznych, witamin i minerałów, jakie znajdują się w liściach rośliny. Najczęściej stosuje się ją w celu:
- złagodzenia napięcia i stresu,
- na poprawę kondycji włosów, skóry i paznokci,
- w celu złagodzenia dolegliwości ze strony układu trawiennego,
- dla przyspieszenia pracy metabolizmu,
- podczas zatruć pokarmowych,
- w celu zredukowania nadmiaru wody w organizmie,
- w celach odchudzających, dzięki poprawie trawienia.
Jak przyrządzić herbatę z pokrzywy? W pierwszej kolejności należy zaopatrzyć się w świeże lub suszone liście rośliny. Następnie zalać jedną, czubatą łyżkę pokruszonego zioła wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem do ostygnięcia.
Pokrzywa zwyczajna – gdzie kupić?
Wiele osób, które chcą zacząć regularnie spożywać napar z rośliny zastanawia się, gdzie kupić pokrzywę zwyczajną. Warto postawić na sprawdzone miejsca sprzedaży, jak apteka lub sklep zielarski.
Pokrzywa jest rośliną, która zawiera wiele cennych składników, dlatego tez sposób jej hodowli oraz czas zbioru ma wpływ na ich zachowanie. Właściwe warunku uprawy, bez dodatków pestycydów i sztucznych nawozów pozwalają na jej niezakłócony wzrost i bezpieczną formę do spożycia. Pokrzywę zwyczajną warto kupować w sprawdzonych, zaufanych miejscach, aby mieć pewność o zakupie najwyższej jakości wyrobu z rośliny.
Pięć przepisów z użyciem pokrzywy zwyczajnej
Ze względu na cenne właściwości lecznicze i wspomagające organizm pokrzywy zwyczajnej, roślina jest coraz częściej wykorzystywana do dań w kuchni. Oto pięć przepisów, które pozwalają na przyrządzenie smacznych dań z jej dodatkiem.
1. Koktajl z pokrzywy zwyczajnej:
W blenderze należy ulokować liście młodej pokrzywy, jednego banana oraz szklankę mleka. Następnie zmiksować na gładką konsystencję i przelać do szklanki. Koktajl można spożywać również po schłodzeniu w lodówce.
2. Sałatka z pokrzywą zwyczajną:
W misce należy umieścić pokrojone w kostkę awokado, jedną kalarepkę oraz połowę białej cebuli. Po wymieszaniu składników należy dodać garść świeżych liści pokrzywy, a całość doprawić solą oraz pieprzem.
3. Napar z pokrzywy:
Jedną łyżkę świeżych lub suszonych liści pokrzywy zwyczajnej należy wsypać do szklanki i zalać 200 ml wrzątku. Następnie przykryć szklanym talerzykiem i pozostawić na 15 minut, do całkowitego zaparzenia się rośliny.
4. Sok z pokrzywy:
Trzy kilogramy młodych liści pokrzyw należy zmielić, wykorzystując blender. Następnie, powstałą masę zalać jednym litrem wrzącej wody i gotować na małym palniku przez około 15 minut. Po upływie tego czasu należy przecedzić resztki liści i do pozostałego naparu dodać odrobinę soku z cytryny oraz 20 dag cukru. Gotowy sok można przelać do butelek, a dla wydłużenia świeżości - pasteryzować.
5. Kluski z pokrzywy:
Szklankę wyparzonych liści pokrzywy należy umieścić z jednym jajkiem. Następnie, do powstałej masy należy dodać 200 g chudego twarogu oraz 7 łyżek maki pszennej i jedną łyżkę mąki ziemniaczanej. Po wyrobieniu ciasta należy powycinać z nich kopytka, które powinny zostać ugotowane w osolonym wrzątku.
- szklanka liści pokrzywy
- jajko
- 150 g twarogu
- 6 łyżek mąki pełnoziarnistej
- łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Pokrzywę myjemy i wyparzamy po czym należy ją zmiksować z jajkiem. Następnie dodaj twaróg oraz mąkę i wyrób z tego ciasto, formując wałeczki. Pokrój na kształt kopytek i gotuj w osolonym wrzątku.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.