Owoce i warzywa to niezwykle istotne części diety każdego człowieka. Mało kto wie, jednak to pomidor jest jednym z popularniejszych warzyw. Spożywany jest przez wiele osób, w szczególności tych, którzy mieszkają w regionie Morza Śródziemnego. Charakteryzuje się on pięknym zapachem oraz różnorodnością smaków, dlatego kucharze wykorzystują go w setkach potraw. Poza samymi walorami smakowymi pomidory zapewniają nam także wiele składników odżywczych. Dlaczego warto je jeść? Jakie rodzaje pomidorów możemy wyróżnić? Ile kalorii mają pomidory? Przekonajmy się!
Jakie właściwości zdrowotne mają pomidory?
Najważniejszym składnikiem pomidorów jest tak zwany likopen. To nic innego jak organiczny związek chemiczny, który cechuje działanie przeciwutleniające. Co więcej, to właśnie on odpowiedzialny jest za czerwoną barwę tego produktu.
Czym jest likopen? To najsilniejszy przeciwutleniacz z wszystkich, jakie znajdują się w grupie karetonoidów. Za sprawą swoich właściwości przeciwutleniających, usuwa wolne rodniki, dlatego hamuje procesy starzenia.
Warzywa i owoce, a w szczególności pomidory pozwalają nam na walkę z bólami żołądka, prostaty czy płuc. Jeśli chcemy zdrowo się odżywiać, powinniśmy zapoznać się z konkretną piramidą żywieniową, a także zapoznać się z jedną z wielu korzystnych diet. Przykładem może być dieta dukana, która jest wybierana przez coraz więcej osób.
Jakie są rodzaje pomidorów?
Jak się można domyślić, na świecie rośnie wiele typów pomidorów. Jakie możemy wyróżnić?
- Pomidory koktajlowe;
- Pomidory podłużne;
- Pomidory daktylowe;
- Pomidory bawole serca;
- Pomidory paprykowe;
- Pomidory san marzano;
- Pomidory malinowe;
- Pomidory gargamele.
Jak widać, odmian pomidorów jest naprawdę wiele (a to tylko część z nich!) i tylko od nas zależy to, którą z nich wybierzemy. Większość z nich ma swój charakterystyczny smak, warto więc spróbować wszystkich, by móc wybrać swój ulubiony gatunek.
Jakie wartości kaloryczne mają pomidory?
Pomidory charakteryzują się naprawdę dużą wartością odżywczą, jednak jest ona skorelowana z bardzo niską kalorycznością. Połowa średniego warzywa czy też 5 odmian koktajlowych to około 100 gramów, dostarczają one naszemu organizmowi zaledwie od 18 do 22 kcal, 1 g białka, 4 g węglowodanów, a także 0,2 g tłuszczu. Warto także wspomnieć o błonniku, którego w przedstawianej porcji będzie około 1,2 g.
Właśnie dlatego przetwory z pomidorów i nie tylko są bardzo zdrowe i pozwalają nam na odkwaszanie organizmu. Warzywa te dostarcza wiele błonnika, przy czym nie szkodzą naszemu organizmowi innymi wartościami.
W jakiej postaci pomidory są najlepsze?
Produktów, w których wykorzystywane są pomidory, jest naprawdę wiele. Które z nich najlepiej wpływają na nasz organizm? Najważniejszym składnikiem tych warzyw jest likopen, który najlepiej wchłania się z przetworów. To silny antyoksydant oraz naturalny barwnik, który zapobiega rozwojom nowotworów, a w szczególności bardzo groźnego raka prostaty. Właśnie dlatego to szczególnie panowie powinni dbać o to, aby spożywać jak najwięcej przetworów pomidorowych.
Co więcej, warto także zaznaczyć, że pomidory są także wykorzystywane w trakcie produkcji kosmetyków do głowy, włosów, kąpieli - w szczególności tych, które przeznaczone są dla dzieci.
Jakie są zalety spożywania pomidorów?
Jak już wspominaliśmy, pomidory to niezwykle zdrowe warzywa. Swoje zdrowotne właściwości pewnością mogą zawdzięczać likopenowi. Co warto wiedzieć na jego temat? Najważniejsze jest to, że nie ginie on w trakcie obróbki cieplnej - właśnie dlatego w przetworach z pomidorów znajdziemy go nawet 3 razy więcej niż w surowym warzywie.
Jednak co tak naprawdę daje nam spożywanie takich produktów? Likopen przede wszystkim opóźnia procesy starzenia, jednak zmniejsza on także ryzyko zawału, raka wątroby czy prostaty, wzmacnia naszą odporność, a także ochrania nas przed słońcem, które w nadmiernej ilości może być bardzo szkodliwe.
Czy są jakieś wady pomidorów?
Wszyscy doskonale wiemy, że zawsze znajdzie się tak zwana druga strona medalu. Zatem jakimi wadami charakteryzują się pomidory? Wbrew pozorom... po prostu ich nie ma! Pomidory są niezwykle zdrowe i jeśli nie szkodzą one naszemu zdrowiu poprzez pewne choroby, to możemy ich spożywać naprawdę sporo. Kiedy jednak powinniśmy z nich zrezygnować?
Kto nie powinien spożywać pomidorów?
Dużych ilości pomidorów powinny unikać przede wszystkim osoby, które borykają się z reumatoidalnym zapaleniem stawów czy dną moczanową. Jeśli tego nie zrobią, będą musieli liczyć się ze zgagą czy nawet uczuleniami. W związku z tym także ludzie, którzy mają problemy z samą zgagą, nie powinny przesadzać z jedzeniem tych warzyw.
W przypadku, gdy nasz przewód pokarmowy jest wrażliwszy niż innych osób, musimy również zadbać o to, aby obierać pomidory z ich skórki. Warzyw tych powinny unikać także karmiące matki, a do dziecięcej diety muszą one być wprowadzane stopniowo.
Jak uprawia się pomidory?
Pomidory wymagają naprawdę bardzo obfitego podlewania. Prawda jest jednak taka, że nie przepadają one za bezpośrednim polewaniem liści wodą. Zbyt duża wilgotność powietrza także im nie sprzyja, dlatego gleba dookoła nich powinna być dobrze wyściółkowaną słomą. Z kolei osoby, które uprawiają pomidory w tunelu czy też szklarni powinny każdego dnia ją wietrzyć.
A jak sytuacja wygląda z temperaturą? Optymalna zawiera się w przedziale od 22 do 27 stopni Celsjusza.
Polecane przepisy z pomidorami
Wiele osób zastanawia się, jakie są najsmaczniejsze potrawy przyrządzane z pomidorów, często dodajemy do różnych potraw też suszone pomidory - czy to z zalewy na bazie oliwy, czy po prostu wysuszone. Przykładów pysznych dań z pomidorami jest naprawdę wiele, a do najlepszych zaliczane są krem pomidorowy z grzankami i mozzarellą, focaccia, adżapsandal, szakszuka z botwiną czy zupa z soczewicy z morelami. Potrawy te są naprawdę smaczne i praktycznie każdemu przypadną do gustu!
Najważniejsze jest jednak tak, że wykorzystujemy w nich sporo pomidorów, a jak już wszyscy doskonale wiemy, to bardzo zdrowe warzywa, które charakteryzują się wieloma właściwościami prozdrowotnymi. W związku z tym, jeśli tylko mamy taką możliwość i organizm nam na to pozwala, to warto je spożywać w naprawdę dużych ilościach. Możemy być pewni, że takie działanie w przyszłości wyjdzie nam na zdrowie!
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.