Poziomu cukru we krwi - jakie są normy cukru?

Poziomu cukru we krwi - jakie są normy cukru? - zdjęcie

O swoje zdrowie powinien dbać każdy. Wczesne wykrycie nieprawidłowości i skuteczna diagnoza bardzo często pozwalają uniknąć poważnych problemów zdrowotnych. Nie wolno lekceważyć nawet błahych objawów. Takie symptomy jak osłabienie, senność, przyspieszenie rytmu serca, częstsze oddawanie moczu, wzrost masy ciała czy nawracające infekcje mogą wskazywać na rozwijającą się cukrzycę, która jest bardzo poważnym schorzeniem.

Poziom cukru we krwi

Poziom cukru we krwi u zdrowej osoby może ulegać niewielkim wahaniom, nie powinien jednak przekraczać pewnych granic, ustalonych przez specjalistów. Jeśli tak się dzieje, organizm przestaje funkcjonować prawidłowo i dochodzi do różnych komplikacji zdrowotnych. Do najbardziej poważnych chorób wywołanych nieprawidłowym stężeniem glukozy we krwi należy cukrzyca i hipoglikemia. Ryzyko wystąpienia tych schorzeń wzrasta z wiekiem, dlatego każdy, kto dba o swoje zdrowie (w szczególności dotyczy to osób z grupy ryzyka), powinien po przekroczeniu 45. roku życia wykonywać badania stężenia cukru we krwi przynajmniej raz na trzy lata. Do czynników ryzyka specjaliści zaliczają nadwagę i otyłość (zwłaszcza brzuszną), nadciśnienie tętnicze, choroby układu sercowo-naczyniowego oraz małą aktywność fizyczną. Norma cukru we krwi wynosi: na czczo 70-99 mg/dl, a w ciągu dnia poniżej 150 mg/dl.

Jak przygotować się do badania cukru?

Do oznaczenia stężenia glukozy potrzebna jest niewielka ilość krwi, dlatego nie ma przeciwwskazań do wykonania tego badania. Zaleca się, aby przed testem pacjenci unikali intensywnego wysiłku fizycznego.

Pomiar stężenia glukozy wykonuje się rano, po wypoczynku nocnym, na czczo (co najmniej po 12 godzinach od ostatniego posiłku). Aby otrzymane wyniki były jak najbardziej miarodajne, zaleca się przed badaniem stosowanie kilkudniowej diety o umiarkowanej zawartości węglowodanów.

Badanie glukozy na czczo oraz 2 godziny po śniadaniu: należy zgłosić się rano na czczo z przygotowanym śniadaniem. Po wykonaniu pomiaru stężenia glukozy należy spożyć posiłek i odczekać 2 godziny. Po tym czasie wykonuje się ponowny pomiar badania cukru we krwi.

Doustny test tolerancji glukozy – OGGT (krzywa cukrzycowa) wykonuje się u pacjentów zdrowych, którzy nie mają stanu podgorączkowego. Przez 3 dni przed badaniem należy stosować dietę o normalnej zawartości węglowodanów oraz zakupić w aptece 75 g glukozy. Pierwsze pobranie krwi wykonuje się rano, na czczo, po 8 godzinach od ostatniego posiłku, po przespanej nocy. Następnie w ciągu 5 minut należy wypić sporządzony przez pracownika laboratorium roztwór glukozy i odczekać 2 godziny w pozycji siedzącej (nie wolno podejmować żadnego wysiłku fizycznego ani przyjmować dodatkowych posiłków, napojów, ani palić tytoniu). Po tym czasie wykonuje się ponowne badanie glukozy we krwi.

Glukoza – do czego jest potrzebna?

Glukoza jest cukrem prostym i należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energii dla organizmu człowieka. Jej obecność jest niezbędna przede wszystkim do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego oraz pracy mięśni szkieletowych.

Zapotrzebowanie każdego organizmu na węglowodany jest inne. Zależy ono głównie od stanu zdrowia, wieku oraz aktywności fizycznej. Z całą pewnością zapotrzebowanie na cukier u sportowców będzie znacznie większe niż u osób spędzających 8 godzin w pracy za biurkiem. Nadmiar cukru, który nie zostanie spalony przez organizm, odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Z tego też powodu metabolizm węglowodanów podlega ścisłej kontroli, aby glukoza we krwi miała właściwe stężenie. Najważniejszym organem kontrolującym jej poziom jest trzustka, która produkuje insulinę. Hormon ten reguluje stężenie glukozy, nie dopuszczając do niebezpiecznych dla zdrowia odchyleń od normy.

Jak obniżyć poziom cukru we krwi?

Aby obniżyć i utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi należy stosować odpowiednio zbilansowaną dietę oraz regularny wysiłek fizyczny, dzięki któremu szybciej spala się cukier. Posiłki powinny być spożywane częściej (ok. 5 razy dziennie), ale w mniejszych ilościach. Lekarze zalecają przede wszystkim ograniczenie spożycia cukru, poprzez picie niesłodzonych napojów oraz zmniejszenie spożywania owoców (nie więcej, niż 200-300 g dziennie).

Dieta powinna być oparta o produkty z niskim indeksem glikemicznym i dużą zawartością błonnika. Należy ograniczyć spożycie białego pieczywa, na korzyść wyrobów z mąki pełnoziarnistej, a ponadto warto unikać ciast i słodyczy. Dietetycy zalecają, aby produkty mączne łączyć z dużą ilością warzyw, ponieważ spowalnia to wchłanianie glukozy (a więc nie zwiększa gwałtownie jej stężenia we krwi). Należy także unikać produktów smażonych, ponieważ ich spożycie podnosi poziom cukru nawet do pięciu godzin po posiłku.

Istotne jest dostarczanie organizmowi niezbędnej ilości witamin i minerałów, a przede wszystkim witaminy A oraz magnezu. Witaminę A znaleźć można np. w marchwi, dyni, brokułach i kabaczkach, a magnez w pełnoziarnistych kaszach, makaronach, ciemnym pieczywie, kakao, siemieniu lnianym, soi i pestkach dyni. W menu diabetyka powinny znaleźć się również brokuły, jęczmień, rabarbar i czerwone wino, ponieważ produkty te zawierają chrom, który reguluje stężenie insuliny.

Poziom cukru we krwi – tabela. Jak interpretować wyniki?

Poziom glukozy we krwi u zdrowego człowieka powinien mieścić się w granicach 70-99 mg/dl. Tabela zamieszczona poniżej wskazuje, w jaki sposób interpretować wyniki badania.

Tabela 1. Poziom glukozy we krwi


Wyniki testu doustnego obciążenia glukozą OGGT i ich interpretacja:

Tabela 2. Test doustnego obciążenia glukozą

Dzięki stosowaniu właściwej diety można osiągnąć prawidłową masę ciała. Odpowiednie odżywianie pozwala utrzymać stężenie glukozy we krwi na odpowiednim poziomie. Spożywanie konkretnych produktów wpływa również pozytywnie na obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów oraz utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi.

Poziom cukru we krwi u osób starszych może nieco różnić się od wartości referencyjnych stosowanych u młodszych dorosłych, zwłaszcza jeśli występują choroby towarzyszące lub przyjmowane są leki wpływające na metabolizm glukozy. Ważne jest, aby utrzymywać glikemię w granicach bezpiecznych, zapobiegając zarówno hiperglikemii, jak i hipoglikemii. Poniżej znajduje się tabela z orientacyjnymi wartościami dla seniorów, która może być pomocna w codziennym monitorowaniu.

Poziom cukru we krwi u osób starszych – tabela

Rodzaj pomiaru

Wartość prawidłowa (osoby starsze)

Na czczo

90–130 mg/dl

2 godziny po posiłku

< 180 mg/dl

Przed snem

100–140 mg/dl

HbA1c (średnia z 3 miesięcy)

7,0–8,0% (w zależności od stanu zdrowia)

Prawidłowy poziom cukru u 70 latka

Prawidłowy poziom cukru u 70 latka zależy od ogólnego stanu zdrowia, współistniejących chorób i ryzyka hipoglikemii. U wielu seniorów nie dąży się do bardzo niskich wartości glikemii, aby uniknąć ryzykownych spadków cukru, szczególnie w nocy. Dla tej grupy wiekowej za bezpieczne uznaje się utrzymywanie stężenia glukozy na czczo między 90 a 130 mg/dl, a po posiłkach – poniżej 180 mg/dl.

Źródła:

  • Interna Szczeklika 2020. Szczeklik A., Gajewski P., Medycyna Praktyczna, Kraków 2020, wydanie 11
  • Żywienie osób z cukrzycą i chorobami towarzyszącymi. Jeznach-Steinhagen A., PZWL, Warszawa 2020

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Choroby i dolegliwości Choroba Hashimoto – jakie są objawy, przyczyny i leczenie? Co warto wiedzieć o zespole Hashimoto?
Choroba Hashimoto to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy, będąca przewlekłym schorzeniem układu immunologicznego. Oto najważniejsze informacje na temat jej objawów, diag...
Układ nerwowy Drętwienie kończyn – przyczyny, diagnostyka i co robić, gdy następuje u nas ból i drętwienie stóp i rąk?
Drętwienie kończyn, zimne stopy i dłonie czy uczucie ciężkich nóg to zazwyczaj objawy, które nie powinny napawać lękiem. Zdarzają się jednak sytuacje, w których ...
Serce i układ krążenia Przyczyny bólu w klatce piersiowej - objawy kłucia w okolicach serca
Ból w klatce piersiowej może pojawić się z wielu przyczyn. Nasz organizm daje w ten sposób znak, że dzieje się coś nieprawidłowego. Większość przypadków nie jest gro...
Dieta i odchudzanie Wrotycz pospolity zastosowanie w lecznictwie - działanie w medycynie
Działanie wrotyczu pospolitego jest wykorzystywane od setek lat w ziołolecznictwie, czyli dziedzinie medycyny alternatywnej stosującej naturalne sposoby leczenia opierające się na roślinach i...
Układ rozrodczy i moczowy Co oznacza plamienie przed okresem? Zaburzenia i choroby związane z upławami
Plamienie przed okresem może zwiastować pojawienie się miesiączki, lecz jeśli występuje niezależnie od niej, wymaga szerszej diagnostyki. Nie zawsze stanowi ono powód do niepo...
Informacje dla pacjenta Poziomu cukru we krwi - jakie są normy cukru?
O swoje zdrowie powinien dbać każdy. Wczesne wykrycie nieprawidłowości i skuteczna diagnoza bardzo często pozwalają uniknąć poważnych problemów zdrowotnych. Nie wolno lekceważyć n...
Układ pokarmowy Zespół SIBO - objawy i leczenie. Co jeść, a co wyeliminować z diety?
Bakterie — to one zamieszkują nasze jelita. Ich odpowiednie szczepy warunkują odporność organizmu, jego zdolność do przyswajania cennych witamin i minerałów, a także nie...
Choroby i dolegliwości Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obec...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowy...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem