Prawda w faktach
Natural Omega-3 Kosher Fish Oil zawiera nie tylko certyfikowany jako koszerny olej Omega 3 (EPA, DHA i DPA) w naturalnej trójglicerydowej formie, ale także certyfokowane jako koszerne, wegetariańskie kapsułki.
Skóra, włosy, paznokcie
Kwasy Omega-3 odgrywają ważną rolę w zdrowiu każdej komórki w ciele, ale są także pomocne w pracy serce, stawów oraz mózgu. Wpomagają również utrzymanie zdrowego stanu skóry, wspierając jej zdrowy wygląd. Co więcej, te istotne wielonienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają również wchłanianie wielu witamin. Kwas eikozapentaenowy (EPA)- szczególnie korzystny we wspieraniu zdrowia serca, stawów oraz skóry. Wytwarza związki hormonalne pomocne w indukukcji stanu zapalnego w naszym ciele.
Układ sercowo-naczyniowy oraz stawy
Kwas dipikolinowy (DPA) - Stanowi wydłużoną wersją kwasu EPA. Wspomaga hamowanie agregacji płytek krwi, wydajniej niż EPA lub DHA, co oznacza, że optymalizuje on tworzenie się potencjalnych zakrzepów krwi. Jest także prekursorem oksylipin, związków przeciwzapalnych oraz związków neuroochronnych. Dodatkowo, DPA jest włączony do fosfolipidów szybciej niż EPA, co czyni go strażnikiem serca. Co więcej, wspiera usuwanie tłuszczowej płytki ze ścian tętniczych. Kwasy tłuszczowe Omega-3 są składnikami naszych błon komórkowych. Wysyłają sygnały do cząsteczek za pośrednictwem hormonopodobnych substancji i enzymów.
Ciąża
Spożywanie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych jest szczególnie istotne w czasie ciąży oraz laktacji. Ze względu na brak możliwości syntezy NNKT przez niemowlę, zarzywanie ich przez matke jest bardzo istotne. Kwasy Omega 3 wspomagają prawidłowy rozwój tkani siatkowki oka, mózgu oraz ośrodkowego układu nerwowego.
Układ nerwowy/ zaburzenia nastroju
Kwas dokozaheksaenowy (DHA) - jest szczególnie korzystny jako wsparcie pracy mózgu oraz wzroku. DHA pośredniczy w transporcie choliny (neuroprzekaźnika) oraz aminokwasów w mózgu. Niedobór kwasu dokozaheksaenowego może być związany z zaburzeniami poznawczymi oraz zaburzeniami nastroju. Kwasy tłuszczowe omega-3 wspierają siatkówkę oka oraz układ nerwowy.
Jak to się dzieje?
EPA, DPA oraz DHA są prekursorami kilku klas związków hormonopodobnych oraz składników strukturalnych, w tym: eikozanoidów, dokozanoidów, fosfolipidów, które działają wspomagająco w transdukcji sygnału (tj. sygnału z zewnątrz komórki, który pozwala na funkcjonalne zmiany w komórce) oraz sfingolipidy, które są niezbędne w strukturze wymaganej dla bariery wodnej skóry oraz receptorów aktywowanych proliferatorami peroksysomu (tj. grupa receptorów regulujących ekspresję genów, [PPAR]). Eikozanoidy oraz dokozanoidy syntetyzowane z EPA, DPA i DHA wytwarzają produkty podobne do hormonów, znane jako prostaglandyny, prostacykliny, leukotrieny, tromboksan, resolwiny i docosatrieny, które są głównie odpowiedzialne za pozytywne właściwości wspomagające pracę serca, stawów i mózgu.
Natural Omega-3 Kosher Fish Oil firmy Bluebonnet zawiera naturalną postać trójglicerydów, która jest szybko wchłaniana (wykorzystywana) w organizmie. W krwiobiegu zaczyna pojawiać się już zaledwie w ciągu jednej lub dwóch godzin po spożyciu. Dlatego przy wyborze suplementów omega-3 najlepiej wybrać naturalne formy trójglicerydów dla większej wchłanialności oraz lepszej biodostępności. Zawarty w produkcie olej rybi pochodzi z dzikich gatunków ryb, głębokich wód morskich u wybrzeży Peru, które nie były faszerowane hormonami oraz antybiotykami. Ponadto, zawarty olej poddany został procesowi destylacji parą wodną, w ramach czteroetapowego procesu oczyszczania.
Kto zaleca kwasy tłuszczowe Omega-3?
Światowa Organizacja Zdrowia, Health Canada i American Heart Association zalecają wszystkim osobom, aby dodawały więcej kwasów omega-3 do swoich diet.
Kluczowe atrybuty produktu Natural Omega-3 Kosher Fish Oil
firmy Bluebonnet
Olej z ryb pochodzi niemal wyłącznie z głębokich, zimnych wód, ryb złowionych w dziewiczych wodach u wybrzeży Peru, objętych programem nienaruszalności równowagi ekologicznej.Program ten, reguluje minimalną wielkość oraz liczbę młodocianych, wyławianych ryb. Monitoruje flotę za pośrednictwem satelity oraz zapewnia kontrolę nad wyładunkiem przez osoby trzecie. Aby promować praktyki zarządzania środowiskiem w publicznych, prywatnych oraz państwowych przedsiębiorstwach, peruwiańskie Ministerstwo Środowiska przyznaje coroczną nagrodę za "najczystszą i najbardziej ekoefektywną produkcję".Oleje rybne z peruwiańskich wód przybrzeżnych są najwyższej jakości, zarówno pod względem czystości, jak i zawartości kwasów Omega-3.
Olej rybny poddawany jest czteroetapowemu procesowi oczyszczania, który obejmuje destylację parową, eliminując praktycznie wszystkie metale ciężkie (np. rtęć), PCB oraz inne zanieczyszczenia, a także nieprzyjemny rybi smak i zapach, typowo kojarzony z olejem z ryb morskich.
Produkt kontrolowany przez Radę Odpowiedzialnego Żywienia (CRN), analizującą takie parametry jak: p-anizydyny, liczba nadtlenkowa, cały panel kwasów tłuszczowych jako triglicerydy, metale ciężkie, PCB/PCB, dioxyny oraz furany.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Testowany przez strony trzecie, niezależne lablatoria zarejestrowane przez FDA (Food and Drug Administration) - cGMP, z wykorzystaniem protokołów towarzystw naukowych (USP, AOSC i AOAC International) dla zwiększenia bezpieczeństwa żywności, integralności oraz zdrowia publicznego. Produkt otrzymał certyfikację 3rd Party Tested.
Olej rybny w postaci trójglicerydów wchłaniany jest o 70% bardziej niż jako estry etylowe. Z tego powodu ogólne poziomy EPA i DHA w osoczu u konsumentów olejów rybnych na bazie triglicerydów znacznie przewyższają poziomy w porównaniu z osobami, które wybierają estry etylowe.
Kapsułkowany w koszernych wegetariańskich kapsułkach, które pomagają zminimalizować nieprzyjemny zapach.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
NON- GMO Symbol „nie zawiera organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO)” na butelce to gwarancja z naszej strony, że te suplementy Bluebonnet są stworzone ze składników, które nigdy nie były genetycznie modyfikowane za pomocą procesów nowoczesnej biotechnologii.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
K-PARVE Nasz zakład produkcyjny jest certyfikowany jako koszerny przez KOF-K Supervision, jedną z najbardziej szanowanych na świecie agencji certyfikacji koszernych. Jest to gwarancja, że składniki każdego suplementu Blubonnet certyfikowanego jako koszerny zostały zweryfikowane aż do miejsca, w którym zostały wytworzone przy zachowaniu surowych zasad, dotyczących procesów higienicznych.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
NSF - GMP Certyfikowany przez NSF International, wiodącą na świecie organizację zajmującą się zdrowiem publicznym oraz bezpieczeństwem. Bluebonnet Nutrition spełnia lub przekracza najbardziej rygorystyczne standardy jakości w zakresie produkcji suplementów diety________
_________________________________________________________________________________________________________________________________
Piśmiennictwo
CARDIOVASCULAR SUPPORT:
- Barstad, R. M., Roald, H. E., Petersen, L. B., et al. (1995). Dietary supplementation of omega-3 fatty acids has no effect on acute collagen induced thrombus formation in flowing native blood. Blood Coagulation & Fibrinolysis, 6, 374-381.
- Berstad, P., Seljeflot, I., Veierod, M. B., et al. (2003). Supplementation with fish oil affects the association between very long-chain n-3 polyunsaturated fatty acids in serum nonesterified fatty acids and soluble vascular cell adhesion molecule- 1. Clinical Science, 105, 13-204.
- Bonnema, S. J., Jespersen, L. T., Marving, J., et al. (1995). Supplementation with olive oil rather than fish oil increases small arterial compliance in diabetic patients. Diabetes, Nutrition & Metabolism, 8, 81-87.
- Christensen, J. H., Therkelsen, K., Møller, J. M., et al. (1997). N-3 fatty acids do not decrease plasma endothelin levels in healthy individuals. Scandinavian Journal of Clinical Investigation, 57, 495-500.
- Christensen, J. H., Gustenhoff, P., Korup, E., et al. (1996). Effect of fish oil on heart rate variability in survivors of myocardial infarction: a double blind randomised controlled trial. British Medical Journal, 312, 677- 678.
- Christensen, J. H., Gustenhoff, P., Ejlersen, E., et al. (1995). N-3 fatty acids and ventricular extrasystoles in patients with ventricular tachyarrhythmias. Nutrition Research, 15, 1-8.
- Christensen, J. H., Christensen, M. S., Dyerberg, J., et al. (1999). Heart rate variability and fatty acid content of blood cell membranes: A dose-response study with n-3 fatty acids. American Journal of Clinical Nutrition, 70, 331-337.
- Christensen, J. H., Aarøe, J., Knudsen, N., et al. (1998). Heart rate variability and n-3 fatty acids in patients with chronic renal failure. Clinical Nephrology, 49, 102-106.
- Christensen, J. H., Gustenhoff, P., Korup, E., et al. (1997). N-3 polyunsaturated fatty acids, heart rate variability and ventricular arrhythmias in post-AMI-patients. A clinical controlled trial. Ugeskr.Laeger, 159, 5526-5529.
- Dyerberg, J., Eskesen, D. C., Andersen, P. W., et al. (2004). Effects of trans- and n-3 unsaturated fatty acids on cardiovascular risk markers in healthy males. European Journal of Clinical Nutrition, 58:1062-1070
- Dyerberg, J., Christensen, J. H., Eskesen, D., et al. (2006). Trans, and n-3 polyunsaturated fatty acids and vascular function-A yin yang situation. Atherosclerosis Supplements, 33-35
- Eid, H., Arnesen, H., Hjerkinn, E. M., et al. (2006). Effect of diet and omega-3 fatty acid intervention on asymmetric dimethylarginine. Nutrition & Metabolism, 1(3), 4.
- Fashing, P., Ratheiser, K., Waldhäusl, W., et al. (1991). Metabolic effects of fishoil supplementation in patients with impaired glucose tolerance. Diabetes, 40, 583-589.
- Fashing, P., Rohac, M., Liener, K., et al. (1996). Fish oil supplementation versus gemfibrozil treatment in hyperlipidemic NIDDM. Hormonal Metabolism Research, 28, 230-236.
- Flaten, H., Høstmark, A. T., Kierulf, P., et al. (1990). Fish-oil concentrate: Effects on variables related to cardiovascular disease. American Journal of Clinical Nutrition, 52, 300-306.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.