Rodzaje jabłek - najzdrowsze odmiany jabłek w Polsce, po które warto sięgnąć

Rodzaje jabłek - najzdrowsze odmiany jabłek w Polsce, po które warto sięgnąć - zdjęcie

Jabłka to w Polsce jedne z najpopularniejszych owoców. Są produktem ogólnodostępnym i znaleźć je możemy w każdym sklepie spożywczym. Swoją popularność zawdzięczają przede wszystkim ciekawemu smakowi. Warto jednak pamiętać, że jabłka to nie tylko pyszna przekąska. Owoc ten jest również bogaty w cenne dla organizmu substancje odżywcze. Czym charakteryzują się poszczególne odmiany jabłek w Polsce i po które rodzaje jabłek warto sięgnąć?

Dzięki lekturze naszego tekstu poznasz odpowiedzi między innymi na następujące pytania i kwestie:

  • jabłka a odchudzanie – jaka jest zależność?
  • które spośród odmian tego owocu wykorzystuje się do przygotowania wina jabłkowego (cydru)?
  • jabłka – rodzaje
  • ile kalorii mają jabłka?
  • w jaki sposób jabłka wpływają na ludzkie zdrowie?
  • jakie są korzystne właściwości odżywcze jabłek?

Substancje zawarte w jabłkach pozwalają na poprawny rozwój ludzkiego organizmu. Jest to szczególnie istotne w okresie dorastania. Po ukończeniu przez dziecko 6. miesiąca życia, do jego diety można wprowadzać nowe produkty żywnościowe, w tym owoce i warzywa. Jabłko, zwłaszcza gotowane, jest delikatne w smaku, ma przyjemną dla dziecka konsystencję i z powodzeniem może stać się jedną z pierwszych przekąsek dziecka. Jednak, jak przy każdym nowo wprowadzanym do diety produkcie, należy obserwować, czy po jedzeniu nie wystąpią negatywne objawy, takie jak ból brzucha. Więcej o bólu brzucha po zjedzeniu jabłek możesz przeczytać w artykule: Ból brzucha po jabłku.

Polskie jabłka zawojowały rynki – co 3 jabłko w UE pochodzi z Polski

Jabłka to jeden z największych hitów eksportowych polskiej gospodarki z ostatnich lat. Według różnych szacunków nawet co trzeci owoc w Unii Europejskiej pochodzi właśnie z sadów zlokalizowanych w Polsce.

Co ciekawe, ze statystyk na grudzień 2021 roku wynika, że eksport jabłek ponownie wzrósł w stosunku do analogicznego okresu z roku poprzedniego. Wzrost ten był zauważalny – jego dynamika wyniosła ok. 30%. Stało się tak pomimo szalejącej pandemii koronawirusa i wynikających z niej utrudnień w handlu międzynarodowym.

Państwa członkowskie Unii Europejskiej to ważny, ale nie jedyny kierunek eksportu polskich jabłek. Oprócz tego ważne miejsce w polskim eksporcie zajmują takie pozaeuropejskie kraje jak na przykład Indie, Mongolia czy Egipt.

Jabłka — przed czym chronią i jakie mają wartości odżywcze?

W jabłkach zawarte są liczne wartości odżywcze, w tym między innymi witaminy (C, E, K), a także kwas foliowy, potas i żelazo. Regularne spożywanie jabłek chroni m.in. przed chorobami układu pokarmowego i krążenia.

Walory prozdrowotne i kaloryczne jabłek

Jabłka mają liczne właściwości prozdrowotne, w tym między innymi:

  • zapobiegają rakowi jelita grubego,
  • jabłka zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem – wynika to z wysokiego poziomu błonnika w jabłkach (błonnik sprawia, że cholesterol wchłania się wolniej),
  • jabłka a cukrzyca – spożywanie jabłek jest zalecane w przypadku diabetyków, z uwagi na niski indeks glikemiczny,
  • jabłka wspierają pracę mózgu – liczne badania dowodzą, że jabłka chronią przed pogorszeniem się pamięci,
  • jabłka oczyszczają organizm z toksyn i osłabiają wchłanianie węglowodanów,
  • jabłka wspomagają odchudzanie – większość odmian tego owocu jest niskokaloryczna (100g jabłka to ok. 50 kcal). Ponadto, owoce te wspomagają trawienie.

Liczne właściwości prozdrowotne sprawiają, że jabłka stanowią istotny element szczególnie w przypadku zdrowej żywności dla dzieci produkowanej przez znane marki.

Jeśli chodzi o negatywne efekty spożywania jabłek, to na szczęście ewentualne skutki uboczne nie są zbyt poważne. Jedynie czasem mogą pojawić się bóle brzucha. Dolegliwość ta wynika z wysokiego poziomu fruktozy w owocach i nie jest długotrwała.

Jak wybrać dobre i zdrowe jabłka?

Aby nie wybrać złych jabłek, warto kierować się kilkoma zasadami. Przede wszystkim, należy unikać jabłek z szarym lub białym nalotem – mamy wówczas do czynienia z tzw. białą pleśnią. Z kolei brunatne plamy mogą być oznaką parchu.

Z kolei sucha, pomarszczona skórka jabłek oznacza, że nie są one zbyt świeże i leżą w sklepie już od dłuższego czasu. W takim przypadku warto zdecydować się na dalsze poszukiwania innych owoców – te pomarszczone straciły zapewne już swoje walory smakowe.

Najlepsze odmiany jabłek w Polsce — które z nich są najzdrowsze?

W Polsce występuje co najmniej kilkanaście odmian jabłek. Które z nich powinieneś wybrać, by móc cieszyć się walorami smakowymi oraz zdrowotnymi tych owoców?

Wśród odmian jabłek, na które szczególnie warto zwrócić uwagę, znajdują się między innymi takie rodzaje:

  • Redfield,
  • Spartan,
  • McIntosh,

Które jabłka wybrać do przetworów?

Jeśli zamierzasz wykorzystać jabłka do słoików w celu przygotowania przetworów, to powinieneś wybierać owoce spośród następujących odmian: szara reneta, antonówka, a także inne spośród tzw. jabłek kwaśnych. Na szczęście, te odmiany jabłek z łatwością znajdziesz w polskich sklepach.

Jabłka: różnice w zawartości składników odżywczych

W przypadku poszczególnych odmian jabłek mogą wystąpić istotne różnice w zakresie zawartości składników odżywczych. Przykładowo, kwaśne odmiany jabłek mają wysoki poziom zawartości witaminy C. Inaczej sytuacja będzie przedstawiała się w przypadku słodkich odmian deserowych.

Co zrobić z jabłek? Kilka pomysłów na ich wykorzystanie

Jabłka można spożywać „na surowo”, aczkolwiek istnieją liczne sposoby na ciekawe przygotowanie tego owocu. Przykładowo, jeśli chcesz wzbogacić swoją dietę o zdrowe, a jednocześnie smaczne przekąski, możesz zdecydować się na takie rozwiązania jak na przykład:

  • jabłka w cieście
  • pieczone jabłka
  • suszone jabłka.

Jabłka w cieście (na przykład naleśnikowym) to prosta w przygotowaniu potrawa, do której sporządzenia wystarczą, oprócz jabłek, takie składniki jak między innymi jajka, cukier waniliowy, masło, szklanka mleka oraz mąka pszenna. Choć ciasto naleśnikowe z jabłkami już samo w sobie jest przepyszne, to dla dodatkowego wzmocnienia walorów smakowych warto wykorzystać takie rozwiązania jak na przykład cynamon czy cukier puder.

W ostatnich latach dużą – i stale rosnącą – popularnością cieszą się szczególnie pieczone jabłka. Nie ma w tym fakcie nic zaskakującego, ponieważ przysmak ten może stanowić świetny pomysł na deser. Co więcej, jest to danie niezwykle proste w przygotowaniu.

Aby w poprawny sposób przygotować pieczone jabłka, wystarczy odciąć górę owoców z ogonkiem. Następnie, należy wydrążyć środek jabłek (za pomocą na przykład niewielkiego nożyka kuchennego). Kolejnym etapem jest przygotowanie farszu, którym wypełnione zostanie wnętrze opróżnionych owoców. W zależności od Twoich możliwości oraz upodobań może być to na przykład: miód, rodzynki, żurawina, cynamon, bakalie, ryż itd. Jabłka wypełnione farszem należy umieścić w piekarniku.

Z pewnością zadowoli Cię informacja, że do pieczenia możesz przeznaczyć właściwie każdą z dostępnych w Polsce odmian jabłek.

Z kolei suszone jabłka sprawdzą się świetnie jako dodatek do lodów, jogurtów czy sałatek owocowych.

Jabłka stanowią również często główny składnik posiłków dla dzieci.

Jakie jabłka są odpowiednie do produkcji cydru?

Cydr, czasem określany także jako tzw. jabłecznik, to popularny typ wina przygotowywanego na bazie soku z dojrzałych jabłek. Zawartość alkoholu w cydrze wynosi nie więcej niż dziesięć procent. Jeśli zastanawiasz się jakie jabłka są powszechnie wykorzystywane do produkcji jabłecznika, to mamy dla Ciebie odpowiedź – są to najczęściej takie rodzaje jak:

  • Chisel Jersey,
  • Michelin,
  • Kingston Black,
  • Brown Apple.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Przeziębienie i grypa

Grypa typu A – objawy, przebieg, leczenie i możliwe powikłania
Grypa należy do najczęściej występujących chorób wirusowych układu oddechowego. Szczególne wyzwanie epidemiologiczne stanowi przy tym grypa typu A, wywołująca infekcje u ludzi oraz innych gatunków ssaków i ptaków....

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Ciąża i dziecko

Witaminy prenatalne – ranking TOP 10 najlepszych preparatów dla kobiet w ciąży w 2025 roku
Poznaj ranking najlepszych witamin prenatalnych 2025 roku. Dowiedz się, jakie składniki są kluczowe dla zdrowia mamy i dziecka, oraz jak wybrać odpowiednie suplementy na każdy trymestr ciąży. Szczegółowy przewodnik po suplementacji w ciąży....

Dieta i odchudzanie

Dieta okienkowa (Intermittent Fasting) – jak obliczyć deficyt kaloryczny i wybrać odpowiedni rodzaj IF?
Intermittent Fasting: naukowe podejście do okresowego postu. Dowiedz się, jak bezpiecznie wdrożyć dietę okienkową i obliczyć indywidualny deficyt kaloryczny....

Przeziębienie i grypa

Jak zbić gorączkę u dorosłego? Najlepsze domowe i farmakologiczne sposoby
Jak skutecznie i bezpiecznie zbić gorączkę? Kompletny przewodnik z domowymi i farmakologicznymi metodami leczenia podwyższonej temperatury u dorosłych....

Kosmetyki i uroda

Maść z witaminą A na twarz – efekty, które Cię zaskoczą!
Jednym z najbardziej popularnych produktów kosmetycznych oferowanych w aptekach, jak i drogeriach jest maść z witaminą A. Popularność tę zyskała ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie i korzystne działanie. Maść ta sprawdzi ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Odrobaczanie dziecka – jak to zrobić? Po czym poznać, że dziecko ma pasożyty?
Pasożyty jelitowe to problem, który może dotyczyć każdego dziecka, niezależnie od wieku. Zastanawiasz się, jak rozpoznać objawy zakażenia i skutecznie odrobaczyć dziecko?...

Choroby skóry

Czerwone pieprzyki na ciele – czy jest się czym niepokoić?
Czerwone pieprzyki na ciele, choć zazwyczaj niegroźne, budzą niepokój u wielu osób. Czy ich obecność na skórze wymaga konsultacji z lekarzem? W tym artykule omówim...

Kosmetyki i uroda

Wąkrotka azjatycka w kosmetykach – dobroczynne właściwości i działanie
Wąkrotka azjatycka, znana również jako Centella Asiatica, od wieków cieszy się uznaniem w medycynie naturalnej. Obecnie zdobywa coraz większą popularność jako składnik ...

Serce i układ krążenia

Jakie są najlepsze suplementy na obniżenie cholesterolu? Ranking 10 sprawdzonych preparatów
Cholesterol. Może być dobry i zły. Ten dobry to HDL, a zły określany jest terminem LDL. Dobrego cholesterolu powinno się mieć jak najwięcej, ponieważ działa on ochronnie i zmniejsza możliwość wystąpienia miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyni...

Serce i układ krążenia

Jak obniżyć kortyzolu? Diagnostyka i naturalne metody leczenia hiperkortyzolemii
Czym jest kortyzol i jaką rolę pełni w organizmie, jakie są przyczyny i konsekwencje podwyższonego poziomu kortyzolu? Jak rozpoznać pierwsze sygnały zaburzeń poziomu kortyzolu? Sprawdź jak skutecznie zwalczyć objawy wysokiego kortyzolu......

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem