Jabłka to w Polsce jedne z najpopularniejszych owoców. Są produktem ogólnodostępnym i znaleźć je możemy w każdym sklepie spożywczym. Swoją popularność zawdzięczają przede wszystkim ciekawemu smakowi. Warto jednak pamiętać, że jabłka to nie tylko pyszna przekąska. Owoc ten jest również bogaty w cenne dla organizmu substancje odżywcze. Czym charakteryzują się poszczególne odmiany jabłek w Polsce i po które rodzaje jabłek warto sięgnąć?
Dzięki lekturze naszego tekstu poznasz odpowiedzi między innymi na następujące pytania i kwestie:
- jabłka a odchudzanie – jaka jest zależność?
- które spośród odmian tego owocu wykorzystuje się do przygotowania wina jabłkowego (cydru)?
- jabłka – rodzaje
- ile kalorii mają jabłka?
- w jaki sposób jabłka wpływają na ludzkie zdrowie?
- jakie są korzystne właściwości odżywcze jabłek?
Substancje zawarte w jabłkach pozwalają na poprawny rozwój ludzkiego organizmu. Jest to szczególnie istotne w okresie dorastania. Po ukończeniu przez dziecko 6. miesiąca życia, do jego diety można wprowadzać nowe produkty żywnościowe, w tym owoce i warzywa. Jabłko, zwłaszcza gotowane, jest delikatne w smaku, ma przyjemną dla dziecka konsystencję i z powodzeniem może stać się jedną z pierwszych przekąsek dziecka. Jednak, jak przy każdym nowo wprowadzanym do diety produkcie, należy obserwować, czy po jedzeniu nie wystąpią negatywne objawy, takie jak ból brzucha. Więcej o bólu brzucha po zjedzeniu jabłek możesz przeczytać w artykule: Ból brzucha po jabłku.
Polskie jabłka zawojowały rynki – co 3 jabłko w UE pochodzi z Polski
Jabłka to jeden z największych hitów eksportowych polskiej gospodarki z ostatnich lat. Według różnych szacunków nawet co trzeci owoc w Unii Europejskiej pochodzi właśnie z sadów zlokalizowanych w Polsce.
Co ciekawe, ze statystyk na grudzień 2021 roku wynika, że eksport jabłek ponownie wzrósł w stosunku do analogicznego okresu z roku poprzedniego. Wzrost ten był zauważalny – jego dynamika wyniosła ok. 30%. Stało się tak pomimo szalejącej pandemii koronawirusa i wynikających z niej utrudnień w handlu międzynarodowym.
Państwa członkowskie Unii Europejskiej to ważny, ale nie jedyny kierunek eksportu polskich jabłek. Oprócz tego ważne miejsce w polskim eksporcie zajmują takie pozaeuropejskie kraje jak na przykład Indie, Mongolia czy Egipt.
Jabłka — przed czym chronią i jakie mają wartości odżywcze?
W jabłkach zawarte są liczne wartości odżywcze, w tym między innymi witaminy (C, E, K), a także kwas foliowy, potas i żelazo. Regularne spożywanie jabłek chroni m.in. przed chorobami układu pokarmowego i krążenia.
Walory prozdrowotne i kaloryczne jabłek
Jabłka mają liczne właściwości prozdrowotne, w tym między innymi:
- zapobiegają rakowi jelita grubego,
- jabłka zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem – wynika to z wysokiego poziomu błonnika w jabłkach (błonnik sprawia, że cholesterol wchłania się wolniej),
- jabłka a cukrzyca – spożywanie jabłek jest zalecane w przypadku diabetyków, z uwagi na niski indeks glikemiczny,
- jabłka wspierają pracę mózgu – liczne badania dowodzą, że jabłka chronią przed pogorszeniem się pamięci,
- jabłka oczyszczają organizm z toksyn i osłabiają wchłanianie węglowodanów,
- jabłka wspomagają odchudzanie – większość odmian tego owocu jest niskokaloryczna (100g jabłka to ok. 50 kcal). Ponadto, owoce te wspomagają trawienie.
Liczne właściwości prozdrowotne sprawiają, że jabłka stanowią istotny element szczególnie w przypadku zdrowej żywności dla dzieci produkowanej przez znane marki.
Jeśli chodzi o negatywne efekty spożywania jabłek, to na szczęście ewentualne skutki uboczne nie są zbyt poważne. Jedynie czasem mogą pojawić się bóle brzucha. Dolegliwość ta wynika z wysokiego poziomu fruktozy w owocach i nie jest długotrwała.
Jak wybrać dobre i zdrowe jabłka?
Aby nie wybrać złych jabłek, warto kierować się kilkoma zasadami. Przede wszystkim, należy unikać jabłek z szarym lub białym nalotem – mamy wówczas do czynienia z tzw. białą pleśnią. Z kolei brunatne plamy mogą być oznaką parchu.
Z kolei sucha, pomarszczona skórka jabłek oznacza, że nie są one zbyt świeże i leżą w sklepie już od dłuższego czasu. W takim przypadku warto zdecydować się na dalsze poszukiwania innych owoców – te pomarszczone straciły zapewne już swoje walory smakowe.
Najlepsze odmiany jabłek w Polsce — które z nich są najzdrowsze?
W Polsce występuje co najmniej kilkanaście odmian jabłek. Które z nich powinieneś wybrać, by móc cieszyć się walorami smakowymi oraz zdrowotnymi tych owoców?
Wśród odmian jabłek, na które szczególnie warto zwrócić uwagę, znajdują się między innymi takie rodzaje:
- Redfield,
- Spartan,
- McIntosh,
Które jabłka wybrać do przetworów?
Jeśli zamierzasz wykorzystać jabłka do słoików w celu przygotowania przetworów, to powinieneś wybierać owoce spośród następujących odmian: szara reneta, antonówka, a także inne spośród tzw. jabłek kwaśnych. Na szczęście, te odmiany jabłek z łatwością znajdziesz w polskich sklepach.
Jabłka: różnice w zawartości składników odżywczych
W przypadku poszczególnych odmian jabłek mogą wystąpić istotne różnice w zakresie zawartości składników odżywczych. Przykładowo, kwaśne odmiany jabłek mają wysoki poziom zawartości witaminy C. Inaczej sytuacja będzie przedstawiała się w przypadku słodkich odmian deserowych.
Co zrobić z jabłek? Kilka pomysłów na ich wykorzystanie
Jabłka można spożywać „na surowo”, aczkolwiek istnieją liczne sposoby na ciekawe przygotowanie tego owocu. Przykładowo, jeśli chcesz wzbogacić swoją dietę o zdrowe, a jednocześnie smaczne przekąski, możesz zdecydować się na takie rozwiązania jak na przykład:
- jabłka w cieście
- pieczone jabłka
- suszone jabłka.
Jabłka w cieście (na przykład naleśnikowym) to prosta w przygotowaniu potrawa, do której sporządzenia wystarczą, oprócz jabłek, takie składniki jak między innymi jajka, cukier waniliowy, masło, szklanka mleka oraz mąka pszenna. Choć ciasto naleśnikowe z jabłkami już samo w sobie jest przepyszne, to dla dodatkowego wzmocnienia walorów smakowych warto wykorzystać takie rozwiązania jak na przykład cynamon czy cukier puder.
W ostatnich latach dużą – i stale rosnącą – popularnością cieszą się szczególnie pieczone jabłka. Nie ma w tym fakcie nic zaskakującego, ponieważ przysmak ten może stanowić świetny pomysł na deser. Co więcej, jest to danie niezwykle proste w przygotowaniu.
Aby w poprawny sposób przygotować pieczone jabłka, wystarczy odciąć górę owoców z ogonkiem. Następnie, należy wydrążyć środek jabłek (za pomocą na przykład niewielkiego nożyka kuchennego). Kolejnym etapem jest przygotowanie farszu, którym wypełnione zostanie wnętrze opróżnionych owoców. W zależności od Twoich możliwości oraz upodobań może być to na przykład: miód, rodzynki, żurawina, cynamon, bakalie, ryż itd. Jabłka wypełnione farszem należy umieścić w piekarniku.
Z pewnością zadowoli Cię informacja, że do pieczenia możesz przeznaczyć właściwie każdą z dostępnych w Polsce odmian jabłek.
Z kolei suszone jabłka sprawdzą się świetnie jako dodatek do lodów, jogurtów czy sałatek owocowych.
Jabłka stanowią również często główny składnik posiłków dla dzieci.
Jakie jabłka są odpowiednie do produkcji cydru?
Cydr, czasem określany także jako tzw. jabłecznik, to popularny typ wina przygotowywanego na bazie soku z dojrzałych jabłek. Zawartość alkoholu w cydrze wynosi nie więcej niż dziesięć procent. Jeśli zastanawiasz się jakie jabłka są powszechnie wykorzystywane do produkcji jabłecznika, to mamy dla Ciebie odpowiedź – są to najczęściej takie rodzaje jak:
- Chisel Jersey,
- Michelin,
- Kingston Black,
- Brown Apple.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.