Rodzaje jabłek - najzdrowsze odmiany jabłek w Polsce, po które warto sięgnąć

Rodzaje jabłek - najzdrowsze odmiany jabłek w Polsce, po które warto sięgnąć - zdjęcie

Jabłka to w Polsce jedne z najpopularniejszych owoców. Są produktem ogólnodostępnym i znaleźć je możemy w każdym sklepie spożywczym. Swoją popularność zawdzięczają przede wszystkim ciekawemu smakowi. Warto jednak pamiętać, że jabłka to nie tylko pyszna przekąska. Owoc ten jest również bogaty w cenne dla organizmu substancje odżywcze. Czym charakteryzują się poszczególne odmiany jabłek w Polsce i po które rodzaje jabłek warto sięgnąć?

Dzięki lekturze naszego tekstu poznasz odpowiedzi między innymi na następujące pytania i kwestie:

  • jabłka a odchudzanie – jaka jest zależność?
  • które spośród odmian tego owocu wykorzystuje się do przygotowania wina jabłkowego (cydru)?
  • jabłka – rodzaje
  • ile kalorii mają jabłka?
  • w jaki sposób jabłka wpływają na ludzkie zdrowie?
  • jakie są korzystne właściwości odżywcze jabłek?

Substancje zawarte w jabłkach pozwalają na poprawny rozwój ludzkiego organizmu. Jest to szczególnie istotne w okresie dorastania. Po ukończeniu przez dziecko 6. miesiąca życia, do jego diety można wprowadzać nowe produkty żywnościowe, w tym owoce i warzywa. Jabłko, zwłaszcza gotowane, jest delikatne w smaku, ma przyjemną dla dziecka konsystencję i z powodzeniem może stać się jedną z pierwszych przekąsek dziecka. Jednak, jak przy każdym nowo wprowadzanym do diety produkcie, należy obserwować, czy po jedzeniu nie wystąpią negatywne objawy, takie jak ból brzucha. Więcej o bólu brzucha po zjedzeniu jabłek możesz przeczytać w artykule: Ból brzucha po jabłku.

Polskie jabłka zawojowały rynki – co 3 jabłko w UE pochodzi z Polski

Jabłka to jeden z największych hitów eksportowych polskiej gospodarki z ostatnich lat. Według różnych szacunków nawet co trzeci owoc w Unii Europejskiej pochodzi właśnie z sadów zlokalizowanych w Polsce.

Co ciekawe, ze statystyk na grudzień 2021 roku wynika, że eksport jabłek ponownie wzrósł w stosunku do analogicznego okresu z roku poprzedniego. Wzrost ten był zauważalny – jego dynamika wyniosła ok. 30%. Stało się tak pomimo szalejącej pandemii koronawirusa i wynikających z niej utrudnień w handlu międzynarodowym.

Państwa członkowskie Unii Europejskiej to ważny, ale nie jedyny kierunek eksportu polskich jabłek. Oprócz tego ważne miejsce w polskim eksporcie zajmują takie pozaeuropejskie kraje jak na przykład Indie, Mongolia czy Egipt.

Jabłka — przed czym chronią i jakie mają wartości odżywcze?

W jabłkach zawarte są liczne wartości odżywcze, w tym między innymi witaminy (C, E, K), a także kwas foliowy, potas i żelazo. Regularne spożywanie jabłek chroni m.in. przed chorobami układu pokarmowego i krążenia.

Walory prozdrowotne i kaloryczne jabłek

Jabłka mają liczne właściwości prozdrowotne, w tym między innymi:

  • zapobiegają rakowi jelita grubego,
  • jabłka zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem – wynika to z wysokiego poziomu błonnika w jabłkach (błonnik sprawia, że cholesterol wchłania się wolniej),
  • jabłka a cukrzyca – spożywanie jabłek jest zalecane w przypadku diabetyków, z uwagi na niski indeks glikemiczny,
  • jabłka wspierają pracę mózgu – liczne badania dowodzą, że jabłka chronią przed pogorszeniem się pamięci,
  • jabłka oczyszczają organizm z toksyn i osłabiają wchłanianie węglowodanów,
  • jabłka wspomagają odchudzanie – większość odmian tego owocu jest niskokaloryczna (100g jabłka to ok. 50 kcal). Ponadto, owoce te wspomagają trawienie.

Liczne właściwości prozdrowotne sprawiają, że jabłka stanowią istotny element szczególnie w przypadku zdrowej żywności dla dzieci produkowanej przez znane marki.

Jeśli chodzi o negatywne efekty spożywania jabłek, to na szczęście ewentualne skutki uboczne nie są zbyt poważne. Jedynie czasem mogą pojawić się bóle brzucha. Dolegliwość ta wynika z wysokiego poziomu fruktozy w owocach i nie jest długotrwała.

Jak wybrać dobre i zdrowe jabłka?

Aby nie wybrać złych jabłek, warto kierować się kilkoma zasadami. Przede wszystkim, należy unikać jabłek z szarym lub białym nalotem – mamy wówczas do czynienia z tzw. białą pleśnią. Z kolei brunatne plamy mogą być oznaką parchu.

Z kolei sucha, pomarszczona skórka jabłek oznacza, że nie są one zbyt świeże i leżą w sklepie już od dłuższego czasu. W takim przypadku warto zdecydować się na dalsze poszukiwania innych owoców – te pomarszczone straciły zapewne już swoje walory smakowe.

Najlepsze odmiany jabłek w Polsce — które z nich są najzdrowsze?

W Polsce występuje co najmniej kilkanaście odmian jabłek. Które z nich powinieneś wybrać, by móc cieszyć się walorami smakowymi oraz zdrowotnymi tych owoców?

Wśród odmian jabłek, na które szczególnie warto zwrócić uwagę, znajdują się między innymi takie rodzaje:

  • Redfield,
  • Spartan,
  • McIntosh,

Które jabłka wybrać do przetworów?

Jeśli zamierzasz wykorzystać jabłka do słoików w celu przygotowania przetworów, to powinieneś wybierać owoce spośród następujących odmian: szara reneta, antonówka, a także inne spośród tzw. jabłek kwaśnych. Na szczęście, te odmiany jabłek z łatwością znajdziesz w polskich sklepach.

Jabłka: różnice w zawartości składników odżywczych

W przypadku poszczególnych odmian jabłek mogą wystąpić istotne różnice w zakresie zawartości składników odżywczych. Przykładowo, kwaśne odmiany jabłek mają wysoki poziom zawartości witaminy C. Inaczej sytuacja będzie przedstawiała się w przypadku słodkich odmian deserowych.

Co zrobić z jabłek? Kilka pomysłów na ich wykorzystanie

Jabłka można spożywać „na surowo”, aczkolwiek istnieją liczne sposoby na ciekawe przygotowanie tego owocu. Przykładowo, jeśli chcesz wzbogacić swoją dietę o zdrowe, a jednocześnie smaczne przekąski, możesz zdecydować się na takie rozwiązania jak na przykład:

  • jabłka w cieście
  • pieczone jabłka
  • suszone jabłka.

Jabłka w cieście (na przykład naleśnikowym) to prosta w przygotowaniu potrawa, do której sporządzenia wystarczą, oprócz jabłek, takie składniki jak między innymi jajka, cukier waniliowy, masło, szklanka mleka oraz mąka pszenna. Choć ciasto naleśnikowe z jabłkami już samo w sobie jest przepyszne, to dla dodatkowego wzmocnienia walorów smakowych warto wykorzystać takie rozwiązania jak na przykład cynamon czy cukier puder.

W ostatnich latach dużą – i stale rosnącą – popularnością cieszą się szczególnie pieczone jabłka. Nie ma w tym fakcie nic zaskakującego, ponieważ przysmak ten może stanowić świetny pomysł na deser. Co więcej, jest to danie niezwykle proste w przygotowaniu.

Aby w poprawny sposób przygotować pieczone jabłka, wystarczy odciąć górę owoców z ogonkiem. Następnie, należy wydrążyć środek jabłek (za pomocą na przykład niewielkiego nożyka kuchennego). Kolejnym etapem jest przygotowanie farszu, którym wypełnione zostanie wnętrze opróżnionych owoców. W zależności od Twoich możliwości oraz upodobań może być to na przykład: miód, rodzynki, żurawina, cynamon, bakalie, ryż itd. Jabłka wypełnione farszem należy umieścić w piekarniku.

Z pewnością zadowoli Cię informacja, że do pieczenia możesz przeznaczyć właściwie każdą z dostępnych w Polsce odmian jabłek.

Z kolei suszone jabłka sprawdzą się świetnie jako dodatek do lodów, jogurtów czy sałatek owocowych.

Jabłka stanowią również często główny składnik posiłków dla dzieci.

Jakie jabłka są odpowiednie do produkcji cydru?

Cydr, czasem określany także jako tzw. jabłecznik, to popularny typ wina przygotowywanego na bazie soku z dojrzałych jabłek. Zawartość alkoholu w cydrze wynosi nie więcej niż dziesięć procent. Jeśli zastanawiasz się jakie jabłka są powszechnie wykorzystywane do produkcji jabłecznika, to mamy dla Ciebie odpowiedź – są to najczęściej takie rodzaje jak:

  • Chisel Jersey,
  • Michelin,
  • Kingston Black,
  • Brown Apple.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...

Mięśnie i kości Ból stopy: możliwe przyczyny. Jak pozbyć się bólu stóp?
Ból stopy może mieć wiele przyczyn, zaczynając od urazu, na poważnych chorobach ogólnoustrojowych kończąc. Potrafi mocno utrudnić codzienne funkcjonowanie, dlatego warto nie zwl...
Informacje dla pacjenta Ostropest plamisty – jakie ma właściwości i kiedy stosować?
Cenne właściwości lecznicze ostropestu znane były już w średniowieczu. Później, podobnie jak inne zioła, popadł w niełaskę, ponieważ ludzie zachłysnęli się nowoczesną medycyną, oferują...
Układ oddechowy Zapalenie płuc: rodzaje, objawy, diagnoza. Jak leczyć powikłania po zapaleniu płuc?
Zapalenie płuc jest szczególnie groźne w przypadku osób w podeszłym wieku oraz dzieci – nieleczone może doprowadzić do niebezpiecznych powikłań (czasem nawet zagrażających życiu chorego)....
Układ pokarmowy Podagrycznik - właściwości, skutki uboczne. Na co pomaga?
Stosowanie ziół może przynosić wiele korzyści zdrowotnych. Jedną z niezwykle dobroczynnych roślin jest podagrycznik pospolity - ziele stosowane od setek lat w zwalczaniu dny moczanowej oraz wielu innych rozmaitych dolegliwości i schorzeń....
Choroby i dolegliwości Ból z lewej strony brzucha. Co jest po lewej stronie brzucha na dole?
Bóle brzucha stanowią częstą dolegliwość zarówno u dorosłych, jak i dzieci. W zależności od tego, w której jego części jest zlokalizowany, może świadczyć o innych pr...
Serce i układ krążenia MCHC w morfologii krwi: badanie, normy i interpretacja wyników
MCHC w morfologii krwi to wskaźnik oznaczający stężenie hemoglobiny w krwinkach czerwonych. Choć nie jest to samodzielny parametr stanowiący podstawę do diagnozy, zbyt wysokie lub zbyt n...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Choroby i dolegliwości Zakrzepica żył głębokich: objawy, przyczyny, leczenie
Zakrzepica żył głębokich jest bardzo poważną chorobą, która w krótkim czasie może doprowadzić do niebezpiecznych dla życia komplikacji. Ponieważ objawy mogą w początkowej fazie ...
Układ rozrodczy i moczowy Zapalenie pęcherza moczowego – przyczyny, objawy, leczenie
Zapalenie pęcherza moczowego to przykra, ale powszechna dolegliwość. Schorzenie może pojawić się zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn w każdym wieku. Niepokojącymi symptomami, mogącymi świadczyć o zapaleniu pęcher...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem