Rośliny strączkowe - które nasiona są najzdrowsze i bogate w białko?

Rośliny strączkowe - które nasiona są najzdrowsze i bogate w białko? - zdjęcie

Rośliny strączkowe – dlaczego warto je włączyć do diety?

Rośliny strączkowe, w odróżnieniu od mięsa, są dużo bogatsze w witaminy i minerały. Są m.in. cennym źródłem witamin z grupy B, które wpierają układ nerwowy i krwiotwórczy oraz mają znaczący wpływ na utrzymanie prawidłowych funkcji psychologicznych i poznawczych. Przyczyniają się także do prawidłowego stanu skóry, włosów i paznokci. Rośliny strączkowe w porównaniu do mięsa mają proporcjonalnie większą zawartość składników mineralnych, tj. magnez, potas, żelazo, fosfor i jod oraz większy zasób witamin z grupy B.

Zawierają także mniejszą zawartość tłuszczu w porównaniu do produktów odzwierzęcych, który stanowi około 2% masy nasion (wyjątkiem jest soja, która zawiera ok. 20%), z czego 70% z nich to zdrowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które m.in. wpierają układ odpornościowy, układ nerwowy, a także chronią przed miażdżycą i chorobami układu krążenia. Niestety spożywanie dużej ilości mięsa bogatego w tłuszcz może prowadzić do rozwoju tych chorób, a także otyłości. Nie musimy się o to martwić, spożywając białko roślinne, które posiada niewielkie ilości tłuszczu, a także nie zawiera cholesterolu.

Być może zastanawiasz się, czy warto spożywać rośliny strączkowe w ciąży? Zdecydowanie tak! Zawierają nie tylko cenne minerały i białko, ale także kwas foliowy i żelazo wskazane w przypadku anemii oraz kobiet będących w ciąży.

Najlepsze źródła białka w diecie!

Najlepiej przyswajalnym i najbardziej bogatym źródłem białka dla człowieka jest mięso. W 100 g piersi z kurczaka znajduje się aż 22 g białka. Podobna ilość jest w piersi z indyka (19 g/ 100 g produktu), a także łopatce wieprzowej (21 g/100 g) i polędwicy wołowej (20 g/ 100 g).

Pamiętajmy, że do diety warto włączyć także ryby, które oprócz białka są bogatym źródłem cennych kwasów omega-3! W 100 g surowego łososia znajdziemy 20 g białka, w mięsie pstrąga – 19 g, a mięsie dorsza – 18 g. 

W jadłospisie nie powinno zabraknąć także jajek! Przyrządzimy z ich pomocą wiele smacznych dań, dostarczając przy okazji sporą dawkę protein – w 1 dużej sztuce znajduje się około 7 g białka.

Bogatym źródłem białka jest także nabiał, tj. twaróg (18 g/100 g produktu), serki wiejskie (około 11 g/100 g), ser żółty (5 g/plaster) czy jogurty typu skyr (12 g/100 g). Z jego udziałem stworzymy dania zarówno na słodko, jak i na słono, np. pyszny sernik lub twarożek z warzywami.

Spośród roślin strączkowych zdecydowanym faworytem jest soja — w 100 g produktu znajduje się aż 37 g białka! Na uwagę zasługuje również bób -26 g białka, groch -24 g, ciecierzyca -21 g i fasola biała -19 g. Będą świetną bazą dla wielu smacznych dań wegetariańskich i nie tylko. Dużą zaletą roślin strączkowych jest ich niska cena, dlatego warto je włączyć do jadłospisu, aby stworzyć niedrogie, ale bardzo sycące posiłki.

Które rośliny strączkowe warto włączyć do diety wysokobiałkowej?

Dieta wysokobiałkowa skierowana jest zwłaszcza dla osób aktywnych fizycznie, ponieważ ich zapotrzebowanie na ten składnik jest dużo większe. Większą ilość białka zaleca się także osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy — białko poprawia metabolizm i zapobiega gromadzeniu się wody. Dieta wysokobiałkowa stosowana jest także u osób chorych w celu przyspieszenia okresu rekonwalescencji.

Po które rośliny strączkowe warto więc sięgać? Najlepiej postawić na różnorodność, ponieważ każda roślina ma inne właściwości i wartości odżywcze. Z pewnością warto wprowadzić do menu soję i soczewicę, ponieważ te dwie rośliny posiadają najlepiej przyswajalne przez człowieka białko roślinne. Warto postawić także na kiełki, np. soczewicy, ponieważ zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Ze względu na dużą liczbę białka, warto wprowadzić do jadłospisu również bób, ciecierzycę, fasolę oraz groch.

Fasola — rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne

Na całym świecie uprawia się blisko 400 odmian fasoli, które różnią się nie tylko wyglądem, wielkością i smakiem, ale także sposobem przyrządzenia. Najpopularniejsze odmiany to:

  • Fasola biała – zdecydowanie najpopularniejsza. Używana zarówno do zup, sałatek i gulaszy.
  • Fasola czerwona – równie chętnie używana – zarówno w kuchni polskiej, jak i na całym świecie. Charakteryzuje się bordowym kolorem i nerkowatym kształtem.
  • Fasola czarna – uznawana za najzdrowszą odmianę fasoli, korzystnie wpływa na działanie nerek.
  • Fasola adzuki i mung – azjatyckie odmiany fasoli, używane najczęściej w daniach kuchni chińskiej, japońskiej lub koreańskiej. Wspierają działanie dróg moczowych i pomagają pozbyć się toksyn z organizmu.
  • Fasola pinto – wyróżniająca się charakterystycznymi brązowymi plamkami. Posiada sporą dawkę błonnika i polecana jest w przypadku osób z cukrzycą i insulinoopornością.

Fasola oprócz dużej ilości białka jest źródłem węglowodanów złożonych i tłuszczów. Bogata jest także w witaminy z grupy B, witaminę C, żelazo, potas i wapń. Co ważne, w fasoli znajdziemy także sporą dawkę błonnika – aż 7 g! Natomiast wartość energetyczna nasion to około 339 kalorii w 100 g.

Fasola jest popularnym nasionem używanym w naszej kuchni. Z jej udziałem przygotujemy popularną fasolkę po bretońsku lub zupę fasolową. Zrobimy z niej również wiele innych niecodziennych dań, np. smalec z białej fasoli, pyszne czekoladowe brownie lub aromatyczne chili con carne.

Groch — cenne źródło witamin, minerałów i białka

Groch możemy spotkać w formie nasion niedojrzałych – czyli zielonego groszku, który sprzedaje się w postaci mrożonej lub konserwowej. Z kolei nasiona dojrzałe to groch suchy — wyróżniamy groch biały, zielony oraz żółty.

Zielony groszek w 100 g posiada około 81 kalorii, natomiast ugotowany groch suchy – 118 g. Groch, podobnie jak inne rośliny strączkowe, jest doskonałym źródłem witaminy B (w tym kwasu foliowego) oraz magnezu, wapnia, fosforu, potasu czy żelaza. Zawiera także sporą dawkę błonnika — około 8 g/ 100 g produktu. Warto pamiętać, że groch suchy posiada niższy indeks glikemiczny (IG na poziomie 22) niż zielony (45) i konserwowy (61)!

Charakterystyka i wartości odżywcze bobu — jak gotować bób?

Bób jest stosunkowo niskokaloryczny (76 kcal/100 g) i zawiera sporą ilość błonnika (ok. 6 g), więc z powodzeniem możemy spożywać go na diecie. Jest źródłem takich pierwiastków jak: żelazo, magnez i miedź. Zdecydowanie lepiej decydować się na ten świeży, ponieważ puszkowany bób zawiera dużą ilość sodu. Ze względu na związki purynowe nie zaleca się go osobom z dną moczanową. Po ugotowaniu ma także dość wysoki indeks glikemiczny (IG 80).

Jak ugotować bób, aby wyszedł smaczny i miękki? Przed zakupem zwracajmy uwagę, aby miał jasną jędrną skórkę bez plamek. Przed ugotowaniem płuczemy go zimną wodą, a następnie zalewamy nową – około 2 szklanki wody/ szklankę bobu. Gdy woda zacznie się gotować, solimy szczyptą soli. Do smaku możemy dodać również 1 łyżeczkę cukru. Gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Młody bób gotuje się szybko – około 6 minut, natomiast starszy – 15-20 minut.

Ciecierzyca (inaczej cieciorka lub groch włoski) posiada liczne właściwości zdrowotne

Ciecierzyca to świetne źródło białka, witamin i błonnika, ale nie tylko! Otóż uważa się, że jest także jednym z afrodyzjaków. Dzięki wysokiej zawartości żelaza jest zalecana osobom z anemią, a także kobietom w trakcie menstruacji. Z powodu niskiego indeksu glikemicznego (IG 30) mogą ją spożywać osoby z cukrzycą lub insulinoopornością.

W 100 g ciecierzycy znajduje się około 164 kcal i około 8 g błonnika. Badania wskazują, że ciecierzyca ma wpływ na obniżenie ciśnienia i poziomu złego cholesterolu, który może prowadzić do miażdżycy i chorób serca tj. zawału czy choroby wieńcowej.

Która soczewica jest najzdrowsza? Czerwona, zielona, a może czarna?

Soczewica jest świetnym źródłem dobrze przyswajalnego białka (około 25,4 g w 100 gramach), a także witamin z grupy B i wielu minerałów. Dzięki dużej zawartości błonnika wspomoże pracę jelit i ułatwi zrzucenie zbędnych kilogramów. Jest tania i prosta w przygotowaniu – nie wymaga moczenia, dlatego z jej udziałem stworzymy szybki i sycący posiłek. Doskonale nadaje się do robienia zup czy wegańskich kotletów.

Jest kilka rodzajów soczewicy, które mają zbliżone wartości odżywcze. Soczewica czerwona i żółta łatwo się rozgotowują, wiec będą świetnym elementem zup i gulaszy. Stworzymy z nich także smaczne pasty i pasztety. Z kolei soczewica zielona i czarna zachowują swój kształt po ugotowaniu, dlatego sprawdzą się dodane do sałatki.

Jakie składniki znajdują się w soi?

Soja jest źródłem witaminy C, B6 oraz kwasu foliowego. Zawiera również żelazo, magnez, wapń, potas, fosfor, cynk i mangan. Jest cennym źródłem zarówno tłuszczów nasyconych, jak i nienasyconych. Warto do swojej diety wprowadzić produkty wykonane z soi, np. mleko sojowe lub tofu, które posiada sporą dawkę protein.

Badania wskazują, że spożywanie soi działa przeciwnowotworowo, dzięki substancjom takich jak fitoestrogeny. Zauważalne jest to szczególnie w Japonii, w której bardzo popularne są produkty spożywcze wykonane właśnie z tej rośliny.

Jak poprawić strawność roślin strączkowych?

Spożywanie roślin strączkowych może wywoływać u wielu osób nieprzyjemne dolegliwości, takie jak wzdęcia, nadprodukcja gazów i uczucie ciężkości. Spowodowane jest to dużą zawartością oligosacharydów i błonnika. Nasz organizm nie jest do nich przyzwyczajony, dlatego warto je wprowadzać do jadłospisu stopniowo. Spośród roślin strączkowych najlepiej trawiona jest soczewica, więc będzie świetnym wyborem na początek.

Warto pamiętać, że dodanie przypraw takich jak kmin rzymski, majeranek, tymianek czy lubczyk ułatwia trawienie ciężkostrawnych posiłków. Ważne jest także wcześniejsze namoczenie nasion – zalewamy je wodą na około 12 godzin. Następnie wodę wymieniamy, doprawiamy przyprawami i dopiero gotujemy. Tak przygotowane nasiona organizm strawi dużo łatwiej. Sprawdź także co zrobić, aby poradzić sobie z zaparciami.

Warzywa strączkowe w kuchni – jak gotować, aby nie straciły właściwości?

Pierwszym krokiem jest długie moczenie nasion – najlepiej całonocne, które pozwoli na usunięcie substancji antyodżywczych. Wodę wylewamy i wlewamy nową — do gotowania najlepiej używać wody już przegotowanej, pozbawionej soli wapnia i magnezu, które utrudniają wchłanianie wody przez nasiona. Pamiętajmy również, aby nie solić wody na początku, ponieważ może to utrudnić gotowanie strączków. Zróbmy to dopiero pod koniec gotowania – około 15 minut przed końcem. Wtedy zatrzymamy również więcej składników mineralnych.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Choroby i dolegliwości Zakrzepica żył głębokich: objawy, przyczyny, leczenie
Zakrzepica żył głębokich jest bardzo poważną chorobą, która w krótkim czasie może doprowadzić do niebezpiecznych dla życia komplikacji. Ponieważ objawy mogą w początkowej fazie ...
Układ rozrodczy i moczowy Zapalenie pęcherza moczowego – przyczyny, objawy, leczenie
Zapalenie pęcherza moczowego to przykra, ale powszechna dolegliwość. Schorzenie może pojawić się zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn w każdym wieku. Niepokojącymi symptomami, mogącymi świadczyć o zapaleniu pęcher...
Serce i układ krążenia Berberyna – właściwości, zastosowanie oraz działanie. Czy berberyna jest dobra na otyłość?
Ludzie od tysięcy lat korzystali z dobrodziejstw natury w leczeniu różnorodnych chorób i dolegliwości. Tak jest i dzisiaj. Na rynku farmaceutycznym dość często można usłysz...
Choroby i dolegliwości Ból po prawej stronie brzucha
Ból brzucha zlokalizowany po prawej stronie zazwyczaj kojarzony jest z zapaleniem wyrostka robaczkowego. Przyczyną dolegliwości po tej stronie może być jednak wiele innych schorzeń, mi...
Choroby i dolegliwości Paciorkowiec – jakie choroby wywołuje oraz jakie są przyczyny i jak leczyć?
Paciorkowiec należy do licznej grupy bakterii, które mogą wywoływać różne dolegliwości – od stosunkowo niegroźnych, jak na przykład zapalenie mieszków włosowych, aż...
Układ nerwowy Ból z tyłu głowy: rodzaje, przyczyny i leczenie. Co może oznaczać ucisk z tyłu głowy?
Pacjenci skarżą się na ból zlokalizowany z tyłu głowy. Ból głowy to powszechna przypadłość, która dotyczy każdego, bez względu na płeć i wiek. Niejednokrotnie bywa ignoro...
Choroby skóry Wysypka alergiczna na ciele: sposoby na łagodzenie objawów alergii skórnych
Wygląd skóry jest ważny nie tylko przez wzgląd na własne samopoczucie, ale również zdrowie. Swędzące krostki na ciele pojawiające się po spożyciu pokarmów lub kontakcie z...
Układ rozrodczy i moczowy Nawracające zapalenia pęcherza – jak im zapobiegać i jak można je leczyć?
Zakażenia układu moczowego należą do powszechnych schorzeń o charakterze infekcyjnym i dotyczą statystycznie znacznie częściej kobiet niż mężczyzn. Mają też tendencję do nawracania, szczególnie u osó...
Choroby i dolegliwości Choroba Hashimoto – jakie są objawy, przyczyny i leczenie? Co warto wiedzieć o zespole Hashimoto?
Choroba Hashimoto to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy, będąca przewlekłym schorzeniem układu immunologicznego. Oto najważniejsze informacje na temat jej objawów, diag...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem