Salmonella: jakie są przyczyny, objawy i leczenie? Co musisz wiedzieć o salmonelli?

Salmonella: jakie są przyczyny, objawy i leczenie? Co musisz wiedzieć o salmonelli? - zdjęcie

Każdego roku w okresie letnim słyszymy doniesienia o zatruciach pokarmowych, w tym również o zakażeniach salmonellą – szczególnie na koloniach letnich, obozach i w ośrodkach wczasowych. Nic dziwnego, panują wtedy niezwykle sprzyjające warunki – ciepło, duże skupiska ludzkie, a często również niewystarczające warunki sanitarne.

Czym jest salmonella?

Salmonella należy do bakterii Gram-ujemnych z rodziny Enterobacteriaceae. Są to urzęsione pałeczki o pokrewnej budowie antygenowej, dzielące się na grupy i typy. Do najbardziej znanych z nich należą:

  • Salmonella typhi (pałeczki duru brzusznego) – wywołująca dur brzuszny,
  • Salmonella paratyphi A, B, C (pałeczki paraduru) – wywołująca dur rzekomy,
  • Salmonella bongori – która bardzo rzadko powoduje zakażenia u ludzi,
  • Salmonella enterica – odpowiedzialna za ostre zatrucia pokarmowe zwierząt i ludzi.

Potocznie groźne dolegliwości żołądkowo-jelitowe, czyli zatrucia pokarmowe wywołane przez Salmonella enterica nazywane są salmonellozą.

Salmonelloza: podstawowe informacje

Bakterie Salmonelli są niezwykle odporne na działanie czynników środowiskowych. W warunkach suchych mogą przetrwać kilka tygodni, natomiast w wodzie nawet kilka miesięcy. Badania wykazały, że bakterie te najlepiej namnażają się w temperaturach od 5°C do 46°C, jednak doskonale radzą sobie również w zimnie. Zamrożenie bakterii do -75 stopni Celsjusza nie gwarantuje zniszczenia wszystkich drobnoustrojów, a te, którym uda się przeżyć, nadal zachowują swoje właściwości chorobotwórcze. W produktach spożywczych przetworzonych przez suszenie, jak np. jaja czy mleko w proszku, pałeczki salmonelli mogą przetrwać w stanie uśpionym przez czas praktycznie nieograniczony. W sprzyjających warunkach salmonella może oprócz zatrucia pokarmowego wywołać zakażenie ogólnoustrojowe. Czasami dochodzi nawet do zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, septycznego zapalenia stawów, zapalenia kości i szpiku, a nawet zapalenia płuc lub głębokiego zakażenia tkanek miękkich. Szczególnie niebezpieczna jest salmonella w ciąży, ponieważ może spowodować odwodnienie, prowadzące do niedostatecznego zaopatrzenia płodu w ważne składniki mineralne. Ciężki przebieg choroby skutkuje poronieniem lub przedwczesnym porodem.

Jak może dojść do zakażenia salmonellą?

Pałeczki salmonelli zasiedlają przewód pokarmowy zwierząt i ludzi, skąd są wydalane wraz z kałem. Dlatego do zakażenia może dojść bardzo łatwo, jeśli nie przestrzegamy zasad higieny oraz spożyjemy żywność zanieczyszczoną odchodami. Źródłami zakażenia mogą być na przykład:

  • świeże i przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego (mięso, drób, jaja, mleko),
  • wyroby cukiernicze (lody, ciastka z kremem, torty),
  • wyroby garmażeryjne, do których dodawane są surowe jaja (tatar, majonez, galaretki, pasztety, pierogi itp.),
  • owoce i warzywa, które miały kontakt z chorymi zwierzętami i nie zostały dobrze umyte,
  • chore zwierzęta lub ludzie,
  • skażona woda.

Pałeczki salmonelli mogą też przenosić na żywność muchy, osy, karaluchy i gryzonie. Dlatego wszystkie produkty należy zawsze odpowiednio zabezpieczać przed niepożądanymi kontaktami.

Jakie są objawy salmonelli?

Pierwsze objawy zatrucia salmonellą mogą wystąpić dopiero po około 8. godzinach po spożyciu skażonego posiłku. Najczęściej jednak pojawiają się po upływie 18 do 24 godzin. Zawsze, kiedy występują dolegliwości żołądkowe, należy brać pod uwagę, że wystąpiło zatrucie salmonellą. Objawy są początkowo podobne do zwykłego nieżytu żołądka i jelit. Należą do nich nudności i wymioty oraz biegunka. Jeśli jednak ta ostatnia staje się wodnista, a nawet krwista, dołącza się do tego ostry ból brzucha, ból głowy, dreszcze oraz gorączka, należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem. Salmonella u dzieci ma zazwyczaj ostrzejszy przebieg. Nie wszyscy wiedzą, że po przebyciu choroby pałeczki salmonelli usuwane są z kałem jeszcze przez 5 do 7. miesięcy (tzw. nosicielstwo bezobjawowe).

Jak leczyć salmonellę?

Przy łagodnym przebiegu salmonelli leczenie domowe polega na przyjmowaniu węgla leczniczego (6-10 tabletek co 4 godziny) i probiotyków oraz częstym piciu płynów, aby zapobiec odwodnieniu organizmu. Stosuje się również: lekkostrawną dietę najlepiej kleik ryżowy i zupę marchwiową. Można też stosować tabletki o nazwie nifuroksazyd. Jeśli objawy choroby nie ustąpią po 2-3 dniach, należy skonsultować się z lekarzem, który przepisze odpowiedni antybiotyk. W cięższych przypadkach zakażenia salmonellą leczenie powinno odbywać się w szpitalu. Zatrucia pokarmowe są szczególnie niebezpieczne dla małych dzieci, osób z obniżoną odpornością (osłabioną po chorobie, zabiegu operacyjnym, przeszczepie itp.) oraz w podeszłym wieku, ponieważ mogą skutkować groźnymi powikłaniami w postaci zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej, zakażenia ogólnoustrojowego, a nawet sepsy. Dlatego też pacjenci z grupy ryzyka powinni być leczeni w szpitalu.

Salmonella: jak zapobiegać zarażeniu?

Zatrucia salmonellą można uniknąć, jeśli stosuje się higienę osobistą oraz odpowiednie zasady, dotyczące przygotowywania i przechowywania żywności. Należy przede wszystkim:

  • myć ręce po skorzystaniu z toalety, przed przygotowywaniem posiłków, przed jedzeniem oraz po kontakcie ze zwierzętami i osobami chorymi,
  • nie kupować żywności niewiadomego pochodzenia (szczególnie dotyczy to mięsa),
  • surowe mięso, drób, ryby i jaja przechowywać w lodówce oddzielnie (z dala od produktów gotowych do spożycia),
  • nie zamrażać ponownie żywności, która uległa rozmrożeniu,
  • unikać tatara i innych potraw przygotowanych z surowego mięsa (zwłaszcza w restauracjach),
  • nie pić surowej wody z niewiadomego źródła,
  • przed przygotowaniem potrawy zawierającej surowe jaja (majonez, lody, kremy) należy dokładnie je umyć i zanurzyć na około 15-20 sekund we wrzątku,
  • nie spożywać potraw niedogotowanych oraz niedopieczonych, ponieważ pałeczki salmonelli giną jedynie w wysokich temperaturach (podczas smażenia, duszenia i pieczenia). Pamiętajmy również, że dłuższe przechowywanie łatwo psujących się potraw (np. wyrobów garmażeryjnych) w temperaturze pokojowej znacznie zwiększa ryzyko zatrucia, chociaż żywność wygląda i pachnie normalnie. Ważne jest także, aby osoby cierpiące na biegunkę nie przygotowywały posiłków ani napojów dla innych, dopóki nie wyzdrowieją.

Obecnie, dzięki dużej świadomości społecznej, do zakażenia salmonellą dochodzi coraz rzadziej. Jednak co roku na salmonellozę zapada ponad 500 milionów osób na całym świecie. Więcej informacji na temat zatruć pokarmowych można znaleźć tutaj. https://www.wapteka.pl/blog/artykul/biegunka-bakteryjna-przyczyny-objawy-leczenie.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Przeziębienie i grypa

Grypa typu A – objawy, przebieg, leczenie i możliwe powikłania
Grypa należy do najczęściej występujących chorób wirusowych układu oddechowego. Szczególne wyzwanie epidemiologiczne stanowi przy tym grypa typu A, wywołująca infekcje u ludzi oraz innych gatunków ssaków i ptaków....

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Kosmetyki i uroda

Niacynamid – czy Twoja skóra go pokocha? Działanie i polecane kosmetyki
Niacynamid, znany również jako witamina B3, zdobywa coraz większą popularność w świecie pielęgnacji skóry. Ten wszechstronny składnik jest ceniony za swoje działanie na r&oa...

Dieta i odchudzanie

Dieta w SIBO i IMO – jak radzić sobie z zespołem rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego?
SIBO oraz IMO to coraz częściej diagnozowane schorzenia, które mogą powodować szereg uciążliwych i nie zawsze specyficznych objawów. W poniższym artykule przedstawiamy najczęstsze symptomy, przyczyny oraz czynniki ryzyka rozwoju SIBO i IM...

Sport i fitness

Przepuklina kręgosłupa – objawy, diagnostyka i metody leczenia przepukliny
Przepuklina kręgosłupa to schorzenie dotykające osoby w różnym wieku, powodujące szereg objawów, których nasilenie może być znaczne. W tym artykule wskazano najpowszechniejsze symptomy przepukliny oraz przyczyny jej występowania....

Ciąża i dziecko

Witaminy prenatalne – ranking TOP 10 najlepszych preparatów dla kobiet w ciąży w 2025 roku
Poznaj ranking najlepszych witamin prenatalnych 2025 roku. Dowiedz się, jakie składniki są kluczowe dla zdrowia mamy i dziecka, oraz jak wybrać odpowiednie suplementy na każdy trymestr ciąży. Szczegółowy przewodnik po suplementacji w ciąży....

Dieta i odchudzanie

Dieta okienkowa (Intermittent Fasting) – jak obliczyć deficyt kaloryczny i wybrać odpowiedni rodzaj IF?
Intermittent Fasting: naukowe podejście do okresowego postu. Dowiedz się, jak bezpiecznie wdrożyć dietę okienkową i obliczyć indywidualny deficyt kaloryczny....

Przeziębienie i grypa

Jak zbić gorączkę u dorosłego? Najlepsze domowe i farmakologiczne sposoby
Jak skutecznie i bezpiecznie zbić gorączkę? Kompletny przewodnik z domowymi i farmakologicznymi metodami leczenia podwyższonej temperatury u dorosłych....

Kosmetyki i uroda

Maść z witaminą A na twarz – efekty, które Cię zaskoczą!
Jednym z najbardziej popularnych produktów kosmetycznych oferowanych w aptekach, jak i drogeriach jest maść z witaminą A. Popularność tę zyskała ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie i korzystne działanie. Maść ta sprawdzi ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Odrobaczanie dziecka – jak to zrobić? Po czym poznać, że dziecko ma pasożyty?
Pasożyty jelitowe to problem, który może dotyczyć każdego dziecka, niezależnie od wieku. Zastanawiasz się, jak rozpoznać objawy zakażenia i skutecznie odrobaczyć dziecko?...

Choroby skóry

Czerwone pieprzyki na ciele – czy jest się czym niepokoić?
Czerwone pieprzyki na ciele, choć zazwyczaj niegroźne, budzą niepokój u wielu osób. Czy ich obecność na skórze wymaga konsultacji z lekarzem? W tym artykule omówim...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem