Slow food – czym jest i na czym polega? Co stoi za ruchem społecznym slow food?

Slow food – czym jest i na czym polega? Co stoi za ruchem społecznym slow food? - zdjęcie

Slow Food narodził się w ubiegłym wieku, jednak to głównie teraz zdobywa rzesze oddanych miłośników. Dowiedz się: - jakie są zasady Slow Food - co to jest, jak działa - jakie są przykłady produktów Slow Food - czy w Polsce możliwe jest życie zgodne są z tą filozofią - czy warto żyć Slow?

Slow Food podbija serca kolejnych osób, dla których ważne jest celebrowanie życia, pielęgnowanie relacji z innymi i świadomego dbania o swoje zdrowie. Doskonale łączy się z ideami zero/less waste, domową pielęgnacją i wybieraniem ekologicznych rozwiązań na co dzień.

Interesują Cię naturalne kosmetyki? Przeczytaj nasz artykuł o olejku arganowym: Olejek arganowy – jakie ma właściwości i zastosowanie w pielęgnacji twarzy i włosów?

Slow Food – jaka jest ideologia tego ruchu?

Slow Food to jednocześnie nazwa organizacji jak i całego ruchu skupionego wokół "powolnego" życia. Podstawowym elementem ideologii jest właśnie ono: niespieszne, uważne życie, skupione na pielęgnowaniu tego, co mamy i czego doświadczamy. Chociaż w nazwie ruchu znajduje się "food" (z ang. jedzenie) nie tylko o pożywienie tutaj chodzi. Zwolennicy Slow Food kontestują oczywiście jedzenie typu fast food, ale traktują temat znacznie szerzej. Fast food jest dla nich synonimem pewnego trybu życia, który został nam zaproponowany kilkadziesiąt lat temu i który zmusza nas do ustawicznego pędu, sprzyja odczuwaniu stresu oraz nawiązywania powierzchownych relacji.

Ruch został założony w 1986 roku we Włoszech przez krytyka kulinarnego Carlo Petriniego. Był to swego rodzaju sprzeciw i protest przeciwko nowootwartej restauracji McDonald's. Od początku założenia organizacji po dziś dzień, Slow Food ma za zadanie wspierać regionalnych producentów żywności na całym świecie.

Jakie są główne zasady Slow Food?

Slow Food to filozofia, która zakłada zwolnienie tempa, skupienie się na chwili i czerpanie radości z życia. Jedzenie, jako istotny element naszej egzystencji, stanowi jej rdzeń. Organizacje Slow Food w każdym kraju, w którym funkcjonują, odrobinę inaczej definiują poszczególne zasady, jednak całościowy wydźwięk ich jest ten sam. Slow Food zakłada:

  • promocję kultury i ochronę dóbr społecznych, jakimi są tradycyjne receptury i sposób przygotowywania produktów spożywczych
  • promowanie stylu życia zgodnego z prawami natury
  • promowanie różnorodności smaków
  • zwiększanie świadomości na temat ekologicznej i zrównoważonej produkcji pożywienia
  • ochrona tradycyjnych, regionalnych produktów
  • przeciwstawianie się produktom zmodyfikowanym genetycznie
  • wspieranie tradycyjnych metod produkcji żywności, dalekich od nowoczesnych technologii.

Z ostatniego punktu wynika, że żywność w stylu slow food nie jest poddawana obróbce takiej jak smażenie i miksowanie. Nie może również zawierać sztucznych barwników i konserwantów. Dopuszczalne metody przygotowywania produktów spożywczych to wędzenie, marynowanie, wyciskanie i dojrzewanie.

Jakie są zalety Slow Food?

Wytwarzana metodami Slow Food żywność ma wyjątkowy aromat i doskonały smak. Charakteryzuje ją dobra przyswajalność - o wiele rzadziej, niż żywność przemysłowa, powoduje uczulenia czy zatrucia pokarmowe. Miłośnicy Slow Food uważają, że odżywianie się w ten sposób chroni przed wieloma chorobami, poprawia samopoczucie i ogólną kondycję organizmu. Nie przeprowadzano badań w powyższym względzie, jednak faktem jest, że spożywanie małej ilości konserwantów, poświęcanie uwagi na przygotowanie potraw, a następnie powolne ich spożywanie i ogólne "zwolnienie tempa" z pewnością sprzyjają zdrowiu - fizycznemu i psychicznemu. Nad każdym z tym aspektów pochylono się wielokrotnie i jednoznacznie stwierdzono, że taki tryb życia znacznie bardziej służy człowiekowi, niż ciągła gonitwa i spożywanie w pędzie przetworzonych produktów.

Gotowanie w domu w stylu Slow Food jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Dodatkowo, wcale nie musi być drogie. Co zyskujemy? Pyszne posiłki i lepsze samopoczucie. Jak wprowadzić kuchnię slow w swoim domu?

  • gotuj na parze - Twoje warzywa i inne produkty zachowają więcej składników odżywczych
  • piecz w garnku rzymskim lub naczyniu żaroodpornym - to szybki i smaczny sposób przygotowania żywności (mięsa, warzyw, makaronów i kasz)
  • używaj tradycyjnych naczyń - wspomniany garnek rzymski to wspaniały wynalazek; podobnie jak żeliwna patelnia
  • zostań samodzielnym wytwórcą eko-żywności: ogórki, domowa nalewka z propolisu, olej z czaruszki, sok z brzozy możesz z powodzeniem wykonać w domu. Potrzebujesz jedynie kilku składników i cierpliwości
  • zostań piekarzem - pieczenie chleba na zakwasie jest proste i daje niesamowitą satysfakcję. Podobnie jak wszystkie z powyższych punktów.

Jak widać, wcale nie trzeba być mistrzem kulinarnym, aby gotować zgodnie z filozofią Slow Food. Przepisy znajdziemy nie tylko w internecie i książkach, ale również w zapiskach rodzinnych - to świetny sposób na spędzenie czasu ze starszym pokoleniem.

Najpopularniejsze przykłady produktów Slow Food

Carlo Petrini, twórca Slow Food Movement, stworzył tzw. Arkę Smaku. To wykaz produktów regionalnych z całego świata, które zagrożone są "wyginięciem" z racji szerzenia się żywności przemysłowej, wypierającej tradycyjne receptury. Przykładowe produkty Slow Food - jedzenie oparte na tradycji, to:

  • cheddar z Somerset w Anglii
  • olej arganowy z Maroka
  • kapary z wyspy Panteleria
  • ziemniaki Andyjskie z Peru
  • gwatemalska kawa huehuetenango
  • śliwki slatko z Bośni i Hercegowiny
  • czarna świnia gaskońska z Francji.

Czy istnieją polskie produkty Slow Food?

Oczywiście! Co więcej - jest ich stosunkowo dużo, bo aż 52. Między innymi na liście polskiej Arki Smaku znalazły się:

  • Polska czerwona krowa, hodowana w Małopolsce między innymi przez cystersów ze Szczyrzyca
  • kochany przez wszystkich oscypek
  • polska fasola z orzełkiem
  • fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca
  • Dolnośląski Piernik Figuralny
  • Piwo Sobótka Górka
  • chleb Białoprądnicki z Krakowa.

Czy warto wprowadzić w swoje życie Slow Food?

Wprowadzając do swojego życia filozofię Slow Food możemy jedynie zyskać. Po pierwsze, Slow Food nie wymaga dogłębnego analizowania swoich tajników: można angażować się w działalność tej organizacji, wyszukiwać wiele informacji na temat receptur czy sposobu przygotowywania wyszukanych potraw, ale nie jest to konieczne. Już ogólne przyswojenie podstawowych zasad, o których wspomnieliśmy w tym artykule, może znacząco poprawić komfort życia. Diecie Slow Food jest bardzo blisko do mindfulness: filozofii zakotwiczenia w chwili, ćwiczenia uważności. Obie te filozofie pomagają mieć lepszy wgląd w siebie, budować zdrowsze relacje z innymi i naturą, żyć bardziej świadomie.

Interesuje Cię temat zdrowego odżywiania? Przeczytaj specjalistyczny artykuł o słodzeniu: "Ksylitol (cukier brzozowy) – co warto o nim wiedzieć? Co warto wybrać, ksylitol a erytrol (erytrytol), stewia?"

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Przeziębienie i grypa

Ranking skutecznych leków przeciwbólowych, które musisz mieć pod ręką, gdy "coś Cię bierze”
Ból to jeden z najczęstszych objawów towarzyszących infekcjom wirusowym, takim jak przeziębienie czy grypa. W takich sytuacjach wybór odpowiedniego środka przeciwbólowego może zadecydować o sz...

Układ rozrodczy i moczowy

Zespół nerczycowy — czym jest? Jak go rozpoznać i leczyć?
Zespół nerczycowy to poważna choroba nerek, która może znacząco obniżyć jakość życia i prowadzić do licznych powikłań zdrowotnych. Charakteryzuje się dużą utratą białka przez nerki oraz objawami takimi jak ...

Serce i układ krążenia

Zapalenie wsierdzia — objawy, przyczyny, leczenie i możliwe powikłania
Zapalenie wsierdzia to poważna choroba serca, która dotyka wewnętrznej warstwy serca i zastawek, stanowiąc zagrożenie dla zdrowia i życia pacjenta. Choroba ta, choć stosunkowo rzadka, wymaga szybkiej...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Co brać w okresie przeziębień i grypy, aby wzmocnić odporność?
Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy infekcje wirusowe i bakteryjne stają się szczególnie uciążliwe. Dlatego warto zadbać o wzmocnienie odporności poprzez prawidłowo zbilansowaną dietę...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Zakażenie Clostridium difficile – przebieg, leczenie, dieta
Zakażenie bakterią Clostridium difficile to jedno z najczęstszych powikłań po antybiotykoterapii, które może prowadzić do poważnych proble...

Serce i układ krążenia

Jak dbać o organizm przy cukrzycy typu 2? Suplementy i preparaty w walce z insulinoopornością. Berberyna vs metformina – co wybrać?
Cukrzyca i insulinooporność stanowią jedno z największych wyzwań współczesnej medycyny. Szacuje się, że zaburzenia metaboliczne diagnozowane są u co 5. osoby powyżej 65. roku życia....

Informacje dla pacjenta

MCH – podwyższone, obniżone, zakres norm. Co oznacza i czy musisz się obawiać?
Badanie krwi to jedno z podstawowych narzędzi diagnostycznych w medycynie. W ramach morfologii krwi analizowane są różne parametry, które pomagają w ocenie stanu zdrowia pacjenta. Jednym z tych parametrów jest MCH, czyli śred...

Układ nerwowy

Jak utrzymać zdrową psychikę w pracy i życiu prywatnym? Rola psychosomatyki w medycznym podejściu do work-life balance
W dzisiejszych czasach pytanie „jak utrzymać zdrową psychikę” zadaje sobie coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy jesteśmy na początku swojej kariery, czy mamy już za sobą wiele lat doświadczeń zawodowych, dbałość o zdrowi...

Dieta i odchudzanie

Dieta norweska – zasady, efekty i przykładowy jadłospis
W poszukiwaniu skutecznych metod odchudzania, wiele osób natrafia na różne diety, które obiecują szybkie i efektywne rezultaty. Jedną z takich diet jest dieta norweska, która zdobywa coraz większą popularność......

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem