Jedno z najbardziej niedocenianych warzyw to prawdziwa kopalnia zdrowia – sok z buraka pomoże nie tylko w leczeniu nadciśnienia czy chorób układu pokarmowego, ale również poprawi samopoczucie i pozytywnie wpłynie na jakość snu. Podpowiadamy, jak przygotować sok z buraków i cieszyć się lepszym zdrowiem.
Burak czerwony – na odporność i walkę z nowotworem
Właściwości lecznicze buraków sprawiają, że wolniej się starzejemy, mamy lepszą odporność i jesteśmy pełni energii. Szklanka soku z buraka, bogatego w antocyjany, zawiera bardzo dużo silnych przeciwutleniaczy – czterokrotnie zwiększają one przyswajanie tlenu przez komórki, co wspomaga układ krwionośny. Z kolei betanina (czyli ten sam barwnik, który zawiera czerwone wino) pełni niezwykle ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Czerwone pigmenty unicestwiają wolne rodniki, które poprzez uszkadzanie DNA przyczyniają się do rozwoju nowotworów. Sok z buraków wspomaga również organizmy pacjentów po chemioterapii. Dzięki zawartości wielu cennych witamin i minerałów, buraki korzystanie wpływają także na:
- Unormowanie poziomu cholesterolu
- Prawidłowy rozwój płodu
- Obniżenie ciśnienia krwi
- Pracę wątroby, nerek i jelit
Sok z buraka – przepis
Buraki najlepiej spożywać w postaci surowej – zachowamy wtedy najwięcej ich cennych składników odżywczych. Warto również pamiętać, że najsmaczniejsze i najbardziej soczyste są buraki młode, czyli o średnicy nieprzekraczającej 8 cm. Tak jak w przypadku wszystkich warzyw korzeniowych, duże buraki mogą być naszpikowane sztucznymi nawozami chemicznymi, dlatego lepiej sięgać po te mniejsze i ciemniejsze. Sok z takich warzyw będzie miał najwięcej prozdrowotnych właściwości, a jego przygotowanie zajmie nam kilka zaledwie minut.
Składniki:
Buraki Jabłka Cytryna
Przygotowanie:
Buraki myjemy, obieramy i kroimy na niewielkie kawałki, a następnie przepuszczamy je przez sokowirówkę. Aby poprawić walory smakowe soku, warto dodać do niego świeżo wyciśnięty sok z jabłek i doprawić go odrobiną soku z cytryny. Jeśli napój wyda nam się zbyt gęsty, możemy rozcieńczyć go odrobiną wody lub mleka. Opcjonalnie możemy również przygotować sok z buraka z dodatkiem marchwi, imbiru i jabłek.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.