Spirulina (alga) – zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Jakie korzyści da Ci dawkowanie spiruliny?

Spirulina (alga) – zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Jakie korzyści da Ci dawkowanie spiruliny? - zdjęcie

Algi zawierają wiele cennych składników budulcowych oraz odżywczych. Z tego względu robią furorę zarówno w kosmetyce, jak i w medycynie. Wspomagają różne diety, a ponadto wspierają terapie wielu schorzeń. Odgrywają także ważną rolę w profilaktyce i rekonwalescencji.

Czym jest spirulina?

Jeszcze do niedawna niewiele osób wiedziało, co to jest spirulina. Do rozpowszechnienia wiedzy na jej temat przyczynił się głównie internet. Okazuje się, że jej cenne właściwości wykorzystywane były już przez Azteków i niektóre plemiona afrykańskie. Spirulina jest nazwą handlową nadaną zielono-niebieskim algom, rosnącym w ciepłych wodach Ameryki Środkowej i Południowej oraz Afryki. Algi te mają niewielkie rozmiary (ok. 500 mikrometrów) i kształt spirali, skąd wzięła się ich nazwa. Należą do plechowców, które nie posiadają wykształconych tkanek, a odżywiają się przez fotosyntezę, dzięki zawartości ogromnej ilości chlorofilu. Na skalę przemysłową spirulinę pozyskuje się z alg uprawianych w ciepłych wodach wielu krajów na całym świecie. Do największych producentów spiruliny należą się Stany zjednoczone, Chiny, Tajlandia oraz Tajwan i Indie.

Co znajduje się w spirulinie? - skład

Spirulina zawiera wiele cennych składników odżywczych. Należą do nich:

  • białko, stanowiące od 60 do 70% (cztery razy więcej niż mięso o tej samej wadze),
  • aminokwasy (wszystkie rodzaje, w tym osiem nieprodukowanych przez organizm człowieka),
  • kwas gamma-linolenowy GLA, który działa przeciwbakteryjnie i przeciwbólowo, obniża cholesterol i ciśnienie tętnicze krwi oraz zapobiega chorobom serca,
  • kwas foliowy, który reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek oraz uczestniczy w tworzeniu i dojrzewaniu czerwonych krwinek,
  • kwas linolowy, który redukuje tkankę tłuszczową, poprawia działanie układu odpornościowego oraz wykazuje właściwości przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe,
  • fikocyjaninę, która ma działanie przeciwzapalne i oczyszczające (nadaje spirulinie charakterystyczną barwę),
  • bioflawonoidy wspomagające układ odpornościowy,
  • minerały, w tym: selen, cynk, mangan, żelazo i miedź,
  • witaminy: A, B1 (w ilościach większych niż owoce i warzywa), B2 (w ilościach do 20 razy większych niż mięso), B12 (2,5 razy więcej niż w wątrobie zwierzęcej), C, D, E, i K.

Jak widać, jej skład jest bardzo bogaty, dlatego uważa się ją, za jeden z najbardziej wartościowych produktów żywnościowych.

Jakie są właściwości spiruliny?

Trudno przecenić zalety, jakie posiada spirulina. Właściwości odżywcze i lecznicze tych alg wynikają z ich bogatego składu chemicznego. Badania wykazały, że spirulina:

  • zmniejsza ryzyko wystąpienia i rozwoju chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy,
  • zapobiega miażdżycy i udarowi mózgu,
  • działa odtruwająco i usuwa metale ciężkie z organizmu (stosowana jest przy zatruciach arsenem),
  • wspomaga odchudzanie (przyspiesza utratę tkanki tłuszczowej i obniża poziom cholesterolu),
  • zwiększa odporność, a nawet zapobiega powstawaniu raka (zwiększa produkcję przeciwciał),
  • zmniejsza stan zapalny, pomaga przy leczeniu anemii, grypy, opryszczki, HIV,
  • chroni przed marskością wątroby.

Jakie są wady spiruliny? Kto nie może przyjmować spiruliny?

Przeprowadzone do tej pory badania kliniczne nie wykazały żadnych skutków ubocznych, związanych z przyjmowaniem spiruliny. Przeciwwskazania mogą wynikać jedynie z możliwości interakcji z przyjmowanymi lekami – jak np. immunosupresyjnymi czy zwiększającymi krzepliwość krwi. Spiruliny nie powinny przyjmować osoby z chorobami autoimmunologicznymi oraz cierpiące na fenyloketonurię. Stanowi prawdziwą bombę odżywczą i należy zachować pewną ostrożność i umiar w jej dawkowaniu (do 1 grama dziennie). Najlepiej wcześniej zasięgnąć opinii lekarza. Dotyczy to zwłaszcza kobiet w ciąży oraz karmiących piersią. Główne niebezpieczeństwo, jakie może wynikać z przyjmowania spiruliny to jej zanieczyszczenie biologiczne i chemiczne. Nieraz zdarza się, że zawiera toksyczne gatunki sinic i przyjmowanie jej może skutkować bólem brzucha, wymiotami, wstrząsem, a nawet śmiercią. Dlatego najlepiej kupować ją z pewnych źródeł, czyli w aptekach.

Spirulina a odchudzanie

Przy korzystaniu z diet odchudzających bardzo często stosuje się różne zioła i suplementy. Jednym z takich produktów jest właśnie spirulina. Opinie pacjentów odchudzających się z wykorzystaniem alg są pozytywne, a nawet bardzo optymistyczne.

Spirulina a odchudzanie – fakty

Badania kliniczne wykazały, że algi przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej i obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz pobudzają przemianę materii, przez co ułatwiają znacząco odchudzanie. Zmniejszają również apetyt, co jest niezwykle ważne u osób, które często podjadają między posiłkami. Dodatkowo błonnik zawarty w spirulinie wytwarza osłonę śluzową na ściankach jelit, co ogranicza wchłanianie tłuszczów i nadmiaru cukrów, dzięki czemu wspomaga normalizowanie poziomu glukozy we krwi.

Jak dawkować spirulinę?

Każdy suplement należy dawkować zgodnie z zaleceniami producenta, ponieważ może zawierać różne stężenia substancji czynnej oraz może być w innym stopniu przyswajany przez organizm. W sprzedaży można spotkać algi w różnych postaciach, do których należą: spirulina tabletki i kapsułki, spirulina w proszku, otrzymywana przez wysuszenie alg na słońcu oraz spirulina – płynny wyciąg w ampułkach, tłoczony na zimno ze świeżych alg. Tak zwana niebieska spirulina wzbogacona jest o skondensowaną fikocyjaninę (niebieski pigment), której zawdzięcza nazwę.

Zobacz też: Kosmetyki naturalne

Spirulina – dawkowanie

W zależności od producenta i stężenia substancji czynnych spirulinę w tabletkach przyjmuje się w trakcie lub po posiłku, od jednej do sześciu tabletek trzy razy dziennie (1-5 gram). Proszek stosuje się zazwyczaj w ilości od pół do jednej łyżeczki dziennie. Podczas stosowania kuracji warto równocześnie przyjmować witaminę C, której spirulina nie zawiera. Z alg w proszku można sporządzać koktajle, smoothie lub dodawać je do posiłków, ponieważ posiadają specyficzny, ostry smak.

Spirulina – cena

Do jednej z najdroższych na rynku alg należy spirulina hawajska Pacifica (producent Cyanotech), która produkowana jest na Hawajach, gdzie panują najlepsze warunki klimatyczne do hodowli alg. Baseny hodowlane wypełnia krystalicznie czysta woda pochodząca z gruntowych źródeł lasu deszczowego. Do odżywiania spiruliny pobiera się wodę oceaniczną z głębokości 600 metrów (zawiera ona ponad 90 pierwiastków śladowych, w tym jony wapnia i magnezu). Cyanotech Corporation jest najstarszym producentem spiruliny, wykorzystującym najnowsze technologie, dzięki współpracy z wieloma ośrodkami naukowymi w Japonii oraz USA. W hodowli nie używa się żadnych środków chemicznych (nawozów, pestycydów, herbicydów itd.). Proces suszenia i tabletkowania odbywa się w niskich temperaturach przy braku dostępu tlenu, co sprawia, że produkt końcowy zachowuje wszystkie własności odżywcze alg. Na każdym etapie produkcji przeprowadzana jest szczegółowa kontrola jakości (ponad 15 testów). Nic dziwnego, że hawajska Spirulina Pacifica posiada wszystkie możliwe jakościowe certyfikaty międzynarodowe oraz certyfikat bezpieczeństwa. Ponadto produkt końcowy badany jest także przez niezależne laboratoria, które potwierdzają jego jakość i bezpieczeństwo. Dlatego też jej cena jest odpowiednio wysoka. Na przykład za opakowanie zawierające 500 mg spiruliny trzeba zapłacić minimum 150 zł. Należy jeszcze dodać, że większość suplementów z algami pochodzi z Chin, ich cena co prawda niska, jednak jakość nie zawsze pozostaje zgodna z opisem.

Preparaty odżywcze ze spiruliną są szczególnie popularne wśród sportowców oraz osób prowadzących aktywny tryb życia, pragnących zachować szczupłą sylwetkę, jak również wśród wegetarian i wegan, ponieważ stanowią bogate źródło cennego białka.

Spirulina sprawdza się również w kosmetyce – na przykład w formie maseczki na twarz.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Układ rozrodczy i moczowy

7 skutecznych metod na opóźnienie wytrysku podczas stosunku
Szybki wytrysk to z reguły koniec miłosnych uniesień, dlatego każdy mężczyzna pragnie przeciągnąć jak najdłużej moment swojego spełnienia. Za optymalną długość stosunku uważa się akt trwający 7-13 minut. Panom najczęściej udaje s...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Układ rozrodczy i moczowy

Zespół nerczycowy — czym jest? Jak go rozpoznać i leczyć?
Zespół nerczycowy to poważna choroba nerek, która może znacząco obniżyć jakość życia i prowadzić do licznych powikłań zdrowotnych. Charakteryzuje się dużą utratą białka przez nerki oraz objawami takimi jak ...

Serce i układ krążenia

Zapalenie wsierdzia — objawy, przyczyny, leczenie i możliwe powikłania
Zapalenie wsierdzia to poważna choroba serca, która dotyka wewnętrznej warstwy serca i zastawek, stanowiąc zagrożenie dla zdrowia i życia pacjenta. Choroba ta, choć stosunkowo rzadka, wymaga szybkiej...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Co brać w okresie przeziębień i grypy, aby wzmocnić odporność?
Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy infekcje wirusowe i bakteryjne stają się szczególnie uciążliwe. Dlatego warto zadbać o wzmocnienie odporności poprzez prawidłowo zbilansowaną dietę...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Zakażenie Clostridium difficile – przebieg, leczenie, dieta
Zakażenie bakterią Clostridium difficile to jedno z najczęstszych powikłań po antybiotykoterapii, które może prowadzić do poważnych proble...

Serce i układ krążenia

Jak dbać o organizm przy cukrzycy typu 2? Suplementy i preparaty w walce z insulinoopornością. Berberyna vs metformina – co wybrać?
Cukrzyca i insulinooporność stanowią jedno z największych wyzwań współczesnej medycyny. Szacuje się, że zaburzenia metaboliczne diagnozowane są u co 5. osoby powyżej 65. roku życia....

Informacje dla pacjenta

MCH – podwyższone, obniżone, zakres norm. Co oznacza i czy musisz się obawiać?
Badanie krwi to jedno z podstawowych narzędzi diagnostycznych w medycynie. W ramach morfologii krwi analizowane są różne parametry, które pomagają w ocenie stanu zdrowia pacjenta. Jednym z tych parametrów jest MCH, czyli śred...

Układ nerwowy

Jak utrzymać zdrową psychikę w pracy i życiu prywatnym? Rola psychosomatyki w medycznym podejściu do work-life balance
W dzisiejszych czasach pytanie „jak utrzymać zdrową psychikę” zadaje sobie coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy jesteśmy na początku swojej kariery, czy mamy już za sobą wiele lat doświadczeń zawodowych, dbałość o zdrowi...

Dieta i odchudzanie

Dieta norweska – zasady, efekty i przykładowy jadłospis
W poszukiwaniu skutecznych metod odchudzania, wiele osób natrafia na różne diety, które obiecują szybkie i efektywne rezultaty. Jedną z takich diet jest dieta norweska, która zdobywa coraz większą popularność......

Dieta i odchudzanie

Dieta alkaliczna – sposób odżywania, który pomoże Ci odkwasić organizm
Współcześnie, coraz więcej osób poszukuje skutecznych metod na poprawę swojego zdrowia i samopoczucia. Jednym z bardziej popularnych podejść, jest oczywiście dieta alkaliczna, która ma na celu przywrócenie równo...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem