Szczaw - roślina o wielu zdrowotnych walorach. Jak go stosować?

Szczaw - roślina o wielu zdrowotnych walorach. Jak go stosować? - zdjęcie

Szczaw jest rośliną, która doceniana jest przez zielarzy oraz miłośników kuchni polskiej. Jego fenomen wynika nie tylko z ciekawych walorów smakowych, ale również licznych właściwości, które prozdrowotnie wpływają na organizm. Jak spożywać szczaw? Czy jego nadmiar w diecie może być szkodliwy dla zdrowia?

Zobacz również artykuł: Co pyli na wiosnę? Jak radzić sobie z wiosennym katarem alergicznym?

Z artykułu dowiesz się:

  • czym jest szczaw?
  • jak wygląda szczaw?
  • w jakiej postaci spożywać szczaw?
  • jak szczaw i zawarte w nim składniki wpływają na organizm?

Czym jest szczaw - dlaczego warto go spożywać?

Szczaw jest rośliną zieloną, która należy do rodziny rdestowatych. Obecnie istnieje ponad dwieście rozpoznanych gatunków szczawiu, a za jadalne uznaje się szczaw ogrodowy, zwyczajny i tarczolistny. Właściwości szczawiu o charakterze prozdrowotnym najczęściej pozyskiwane są z odmiany kędzierzawej, która od wieków z powodzeniem wykorzystywana jest w medycynie. 

 

Liście szczawiu, zwłaszcza nie w pełni dojrzałe, bogate są w liczne witaminy i minerały, jak witaminę C, potas oraz niezbędne do prawidłowego funkcjonowania żelazo. Szczaw oraz jego przetwory zjadane w rozsądnych ilościach warto wprowadzić do swojej diety ze względu na ich prozdrowotny wpływ na zdrowie. Liście rośliny są niskokaloryczne, a dodatkowo wykazują działanie antyoksydacyjne, co opóźnia starzenie się organizmu. Szczaw bardzo często polecany jest jako remedium na przeziębienie i grypę ze względu na dużą zawartość witaminy C. 

Jak wygląda szczaw i gdzie można go spotkać?

Szczaw jest rośliną, która bardzo często mylona jest ze szpinakiem. To roślina wieloletnia, której liście mogą wzrastać na wysokość dwóch metrów. Szczaw charakteryzuje się obecnością długich, ogonkowych, skrętnych liści, które wybarwiają się na kolor zielony. Jego korzenie sięgają głęboko w ziemię, dzięki czemu szczaw doskonale radzi sobie również z niesprzyjającymi warunkami glebowymi i atmosferycznymi. Owocem szczawiu jest jednonasienny, trójgraniasty orzeszek.

Szczaw można spotkać niemal w każdym miejscu, zwłaszcza na terenach, które występują w klimacie umiarkowanym. Najczęściej w naturalnych warunkach porasta łąki, nieużytki oraz pastwiska.

Właściwości, witaminy i wartości odżywcze szczawiu

Liście szczawiu obfitują w liczne składniki mineralne i witaminy, wśród których można wymienić:

  • witaminę C,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę A oraz E,
  • potas i fosfor,
  • żelazo, 
  • sód, wapń,
  • krem oraz cynk. 

Dodatkowo, roślina charakteryzuje się niską kalorycznością oraz bogactwem błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na pracę układu trawienia. Szczaw posiada również w swoich listkach liczne flawonoidy, które wykazują działanie antyoksydacyjne.

Jakie są najważniejsze właściwości szczawiu?

  • usprawnienie pracy układu pokarmowego,
  • pozytywny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci,
  • przeciwdziałanie zaparciom,
  • właściwości przeciwgrzybicze oraz przeciwbakteryjne,
  • pomoc w przywróceniu prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku,
  • usprawnienie pracy układu nerwowego oraz sercowo-naczyniowego,
  • prozdrowotny wpływ na gojące się rany o różnej etiologii,
  • hamowanie starzenia się komórek organizmu oraz skóry i włosów,
  • przyspieszenie procesu rekonwalescencji podczas przechodzenia infekcji.

Szczaw - jak go jeść?

Szczaw jest rośliną o charakterystycznym smaku, za co w dużej mierze odpowiada zawarty w nim kwas octowy. Mimo dużego podobieństwa do liści szpinaku, szczaw nie posiada jego łagodności i delikatności. 

Liście szczawiu mogą być spożywane na surowo - jako dodatek do sałatek czy kanapek. Oprócz takiego zastosowania, idealnie nadaje się do blanszowania i smażenia na maśle. Szczaw wykorzystywany jest również do wykonywania domowych przetworów. Przyprawami, które idealnie pasują jako dodatek do szczawiu jest cytryna, czosnek i pieprz, ze względu na podkręcenie i delikatne złagodzenie jego smaku. 

Jakie działanie ma szczaw na układ pokarmowy i trawienny?

Szczaw jest rośliną, która bardzo często wykorzystywana jest podczas walki z różnymi dolegliwościami układu pokarmowego. Liście szczawiu bogate są w liczne garbniki oraz flawonoidy, które działają obkurczająco na błonę śluzową jelita grubego. Taka właściwość prowadzi do zahamowania nawet przewlekłej biegunki w naturalny, bezpieczny dla organizmu sposób.

Szczaw zawiera również błonnik pokarmowy, który usprawnia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Jego regularne spożywanie ogranicza również kumulowanie się gazów jelitowych, które odpowiadają za wzdęcia.

Szczaw przy infekcjach grzybiczych i bakteryjnych

Liście szczawiu wyróżniają się charakterystycznym, zielonym wybarwieniem. Roślina taki kolor zawdzięcza obecności chlorofilu, czyli zielonego barwnika, który bogaty jest w garbniki, flawonoidy, związki fenolowe oraz karotenoidy. 

Obecność takich substancji w liściach szczawiu pozwala nadać mu właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Takie działanie szczawiu jest bardzo często wykorzystywane przy infekcjach grzybiczych i bakteryjnych skóry oraz rozwijających się wewnątrz ustroju. Dostarczenie substancji o działaniu antyseptycznym z pewnością prowadzi do skrócenia czasu leczenia schorzeń o takim podłożu. 

Co wypłukuje szczaw?

Szczaw jest rośliną, która bez wątpienia prozdrowotnie wpływa na zdrowie człowieka. Mimo licznych właściwości leczniczych, w składzie szczawiu znajduje się kwas szczawiowy, który w nadmiarze może mieć niekorzystny wpływ na stan zdrowia.

Dostarczenie dużej ilości kwasu szczawiowego do organizmu może doprowadzić do wypłukania wapnia. Konsekwencją takiego działania może być rozwój osteoporozy, czyli choroby kości oraz odkładania się kamieni w nerkach, czego konsekwencją może być odczuwanie silnego bólu. Warto pamiętać, że jedzenie szczawiu w umiarze z pewnością nie przynosi negatywnych konsekwencji dla zdrowia.

Czy można jeść szczaw polny?

Szczaw jest rośliną, która posiada wiele odmian. Jedną z najbardziej popularnych jest szczaw polny, który naturalnie porasta łąki, pastwiska, nieużytki i inne tereny zielone. Roślina jest byliną, co oznacza, że jej rozsiewanie i coroczne wzrastanie odbywa się samoistnie.

Szczaw polny przez wiele osób traktowany jest jako chwast. Niemniej jednak, roślina bogata jest w liczne składniki odżywcze, a jego spożywanie jest bezpieczne dla zdrowia. Warto pamiętać o zbieraniu szczawiu polnego z bezpiecznych miejsc, które są wolne od zanieczyszczeń, pestycydów i spalin samochodowych. 

Kto nie powinien jeść szczawiu?

Właściwości szczawiu sprawiają, że coraz większa część osób interesujących się zdrowym odżywianiem wprowadza go do swojej codziennej diety. Z jego prozdrowotnego wpływu na organizm mogą korzystać wszystkie osoby, które są w pełni zdrowe i nie posiadają wykrytych dysfunkcji ustroju.

Ze zjadania szczawiu i jego przetworów z pewnością powinny zrezygnować osoby, które zmagają się z chorobami nerek, a także osteoporozą i reumatyzmem. Nawet minimalna ilość kwasu szczawiowego dostarczona z liśćmi rośliny może być podłożem pogłębiania się chorób i braku efektów ich leczenia. 

Szczaw a choroby - przy jakich dolegliwościach warto stosować

Liście szczawiu bogate są w liczne witaminy, minerały i substancje prozdrowotnie wpływające na organizm człowieka. Ze względu na jego składniki, szczaw powinny wprowadzić do swojej diety osoby, które zmagają się ze zbyt niskim poziomem witaminy C, A oraz E, a także niedoborem żelaza, potasu oraz cynku. Dodatkowo, zjadanie szczawiu jest zalecane podczas leczenia chorób:

  • wywołanych bakteriami i grzybami, ze względu na antyseptyczne właściwości szczawiu,
  • infekcji sezonowych, zwłaszcza zapalenia górnych dróg oddechowych,
  • chorób narządu wzroku,
  • dysfunkcji układu pokarmowego, zwłaszcza jelit,
  • chorób cywilizacyjnych, które dotyczą układu sercowo-naczyniowego.

Podczas komponowania dań warto pamiętać o rozsądnym podejściu. Liście szczawiu zawierają kwas szczawiowy, dlatego jego ilość nie powinna być przesadzona. 

Przepis na zupę szczawiową

Zupa szczawiowa jest jednym z dań, które najczęściej przygotowywane jest z liści szczawiu. Potrawa wyróżnia się charakterystycznym smakiem, który uwielbiany jest przez dzieci i dorosłych.

Składniki do przygotowania zupy szczawiowej:

  • dwa litry wody,
  • pęczek włoszczyzny - 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera i pora,
  • jedna cebula,
  • dwa liście laurowe, dwa ziela angielskie,
  • 300 gram szczawiu, najlepiej młodych liści,
  • 250 gram śmietany 18%.

Przygotowanie zupy szczawiowej:

  • wodę wraz z przyprawami i pokrojoną włoszczyzną wrzucić do garnka i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw,
  • jedną cebulę posiekać w piórka, zeszklić na patelni i dodać do wywaru warzywnego,
  • liście szczawiu opłukać wodą, a następnie posiekać i dodać do zupy, kiedy pozostałe warzywa będą miękkie,
  • wszystkie składniki gotować około pięciu minut,
  • do ugotowanej zupy dodać śmietanę i całość doprowadzić jedynie do wrzenia.

Zupę szczawiową przed podaniem można doprawić do smaku za pomocą soli i pieprzu. Potrawę można podawać z ugotowanym jajkiem lub kromką pieczywa. 

Inne przepisy z wykorzystaniem szczawiu

Szczaw jest warzywem, z którego można przyrządzić smaczne i pożywne dania. Jego liście można zjadać solo lub poddać obróbce termicznej, co pozwoli na przygotowanie ciepłej potrawy. Poniżej znajdują się dwa przepisy na smaczne i szybkie dania z dodatkiem szczawiu:

  • Sałatka ze szczawiem

Do przygotowania sałatki ze szczawiem należy przygotować dwie garści szczawiu, jeden pomidor malinowy, pół świeżej papryki oraz ser typu feta. Pokrojone warzywa należy połączyć w dużej misce, a następnie dodać ser i oliwę z oliwek, która ułatwi wchłanianie składników odżywczych, zawartych w warzywach.

  • Makaron ze szczawiem

Około 300 gram szczawiu należy posiekać i usmażyć na patelni, uprzednio roztapiając na niej łyżkę masła. Po zmniejszeniu się objętości liści należy dodać do nich dwa posiekane ząbki czosnku, sól i pieprz. Po przyprawieniu, usmażony szczaw należy połączyć z wcześniej ugotowanym makaronem i posypać serem, na przykład startą mozzarellą.

Szczaw jest rośliną o licznych, prozdrowotnych właściwościach. Włączenie go do diety pomoże uzupełnić niedobory witamin i minerałów, a także korzystnie wpłynąć na pracę układu pokarmowego oraz funkcjonowanie narządu wzroku. 

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Choroby i dolegliwości Zakrzepica żył głębokich: objawy, przyczyny, leczenie
Zakrzepica żył głębokich jest bardzo poważną chorobą, która w krótkim czasie może doprowadzić do niebezpiecznych dla życia komplikacji. Ponieważ objawy mogą w początkowej fazie ...
Układ rozrodczy i moczowy Zapalenie pęcherza moczowego – przyczyny, objawy, leczenie
Zapalenie pęcherza moczowego to przykra, ale powszechna dolegliwość. Schorzenie może pojawić się zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn w każdym wieku. Niepokojącymi symptomami, mogącymi świadczyć o zapaleniu pęcher...
Serce i układ krążenia Berberyna – właściwości, zastosowanie oraz działanie. Czy berberyna jest dobra na otyłość?
Ludzie od tysięcy lat korzystali z dobrodziejstw natury w leczeniu różnorodnych chorób i dolegliwości. Tak jest i dzisiaj. Na rynku farmaceutycznym dość często można usłysz...
Choroby i dolegliwości Ból po prawej stronie brzucha
Ból brzucha zlokalizowany po prawej stronie zazwyczaj kojarzony jest z zapaleniem wyrostka robaczkowego. Przyczyną dolegliwości po tej stronie może być jednak wiele innych schorzeń, mi...
Choroby i dolegliwości Paciorkowiec – jakie choroby wywołuje oraz jakie są przyczyny i jak leczyć?
Paciorkowiec należy do licznej grupy bakterii, które mogą wywoływać różne dolegliwości – od stosunkowo niegroźnych, jak na przykład zapalenie mieszków włosowych, aż...
Układ nerwowy Ból z tyłu głowy: rodzaje, przyczyny i leczenie. Co może oznaczać ucisk z tyłu głowy?
Pacjenci skarżą się na ból zlokalizowany z tyłu głowy. Ból głowy to powszechna przypadłość, która dotyczy każdego, bez względu na płeć i wiek. Niejednokrotnie bywa ignoro...
Choroby skóry Wysypka alergiczna na ciele: sposoby na łagodzenie objawów alergii skórnych
Wygląd skóry jest ważny nie tylko przez wzgląd na własne samopoczucie, ale również zdrowie. Swędzące krostki na ciele pojawiające się po spożyciu pokarmów lub kontakcie z...
Układ rozrodczy i moczowy Nawracające zapalenia pęcherza – jak im zapobiegać i jak można je leczyć?
Zakażenia układu moczowego należą do powszechnych schorzeń o charakterze infekcyjnym i dotyczą statystycznie znacznie częściej kobiet niż mężczyzn. Mają też tendencję do nawracania, szczególnie u osó...
Choroby i dolegliwości Choroba Hashimoto – jakie są objawy, przyczyny i leczenie? Co warto wiedzieć o zespole Hashimoto?
Choroba Hashimoto to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy, będąca przewlekłym schorzeniem układu immunologicznego. Oto najważniejsze informacje na temat jej objawów, diag...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem