Tapioka – co to jest i jakie ma właściwości? Do czego najczęściej wykorzystuje się tapiokę?

Tapioka – co to jest i jakie ma właściwości? Do czego najczęściej wykorzystuje się tapiokę? - zdjęcie

Tapioka powstaje z egzotycznej rośliny o nazwie maniok. Jej właściwości od dawna są cenione przez mieszkańców Ameryki Południowej, teraz coraz większą popularnością cieszy się również w Polsce. Jakie wartości odżywcze ma tapioka i do czego można ją wykorzystać?

Tapioka – co warto wiedzieć?

Tapioka wytwarzana jest z manioku – egzotycznej rośliny z rodziny wilczomleczowatych pochodzącej z Ameryki Południowej i Środkowej. Powstaje w procesie mielenia bulwy manioku i najczęściej ma postać mąki lub kuleczek przypominających kaszę. Tapioka jest stosowana do zagęszczania musów, sosów, kisieli czy puddingów, może zastąpić makaron lub tradycyjną kaszę, świetnie sprawdza się jako główny składnik deserów, może być też używana jako zamiennik mąki. Co ciekawe, tapioka służy do wytwarzania bubble tea, czyli pochodzącej z Tajwanu bąbelkowej herbaty, występującej w wielu wariantach smakowych i z różnymi dodatkami.

Właściwości zdrowotne tapioki

Tapioka zawiera wiele cennych witamin i minerałów, dzięki którym wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. W tapioce znajdują się między innymi witaminy B1, B2, B6, C, PP, cynk, fosfor, magnez, potas, wapń czy żelazo.

Wartości odżywcze tapioki

Działanie

Witamina B1 (tiamina)

Wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, sercowo-naczyniowego oraz mięśniowego.

Witamina B2 (ryboflawina)

Warunkuje prawidłowe procesy widzenia, jest niezbędna do wydzielania kortyzolu, uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów, wspiera pracę układu nerwowego.

Witamina B6

Kontroluje ważne enzymy odpowiedzialne za przebieg kluczowych procesów biochemicznych w organizmie.

Witamina C

Reguluje proces pochłaniania drobnoustrojów chorobotwórczych, przyspiesza gojenie ran, spowalnia starzenie skóry, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza poziom cholesterolu.

Witamina PP

Jest składnikiem enzymów biorących udział w przemianach cukrów, aminokwasów i tłuszczów, wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, uczestniczy w procesie tworzenia czerwonych ciałek i poprawia ukrwienie skóry.

Cynk

Występuje w strukturze około 200 różnych enzymów. Ma istotny wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci.

Fosfor

Od odpowiedniego poziomu fosforu w organizmie zależy stan naszych zębów oraz kości. W mniejszych ilościach fosfor jest magazynowany także w mięśniach i tkankach.

Magnez

Nazywany pierwiastkiem życia, bierze udział w około 300 procesach biochemicznych zachodzących w organizmie. Wspiera pracę układu odpornościowego, nerwowego i mięśniowego, uczestniczy w budowie kości i zębów oraz zmniejsza ryzyko chorób serca czy nadciśnienia tętniczego.

Potas

To elektrolit, dzięki któremu komórki organizmu mogą przekazywać między sobą impulsy elektryczne. Ponadto pomaga utrzymać właściwe ciśnienie krwi i napięcie mięśni.

Wapń

Pełni jedną z ważniejszych funkcji w procesie mineralizacji tkanki kostnej, bierze udział w skurczu mięśni i przewodzeniu informacji do komórek, wpływa na prawidłowe działanie wielu enzymów oraz krzepnięcie krwi.

Żelazo

Wchodzi w skład związków transportujących tlen z płuc do tkanek, a ponadto jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania enzymów komórkowych.



Co więcej, tapioka jest hipoalergiczna, a jej skład stanowią lekkostrawne białko i węglowodany. Tapioka zawiera przy tym niewiele kalorii, dlatego może być ciekawą propozycją dla osób planujących odchudzanie. Co prawda 100 gramów surowej tapioki to ponad 350 kalorii, ale po ugotowaniu, gdy w wyniku pochłaniania wody zwiększy swą objętość, wartość ta zmniejsza się do niespełna 160 kalorii.

Tapioka jest również pozbawiona glutenu, dlatego bez obaw mogą ją jeść osoby na niego uczulone oraz chorujący na celiakię. Ze względu na zawartość skrobi opornej, tapioka wpływa na regulację poziomu cukru we krwi – jest więc polecana osobom z cukrzycą typu 2. Za sprawą skrobi opornej tapioka sprawdza się też w przypadku osób borykających się z problemami trawiennymi i schorzeniami układu pokarmowego:

  • wrzodami żołądka,
  • wrzodziejącym zapaleniem jelit grubego,
  • chorobą Leśniowskiego-Crohna.

Jak przygotowywać tapiokę?

Przygotowanie tapioki zależy przede wszystkim od formy, jaką wybierzemy. Mąkę z tapioki można od razu wykorzystać do gotowania – nie wymaga dodatkowej obróbki. Z kolei tapiokę w postaci małych kuleczek najczęściej gotuje się w wodzie lub mleku na małym ogniu. Tapioka jest gotowa do spożycia, gdy kulki staną się przezroczyste.

Są także osoby, które decydują się na samodzielną obróbkę bulwy zakupy. Stawiając na ten wariant, a nie zakup gotowych produktów, należy zwrócić szczególną uwagę na jej właściwe przygotowanie. W surowych bulwach znajduje się glikozyd manihotoksyna, który jest trujący. By zneutralizować szkodliwe związki, bulwy manioku trzeba dokładnie umyć i poddać obróbce termicznej – pieczeniu lub gotowaniu.

Do czego wykorzystywana jest tapioka?

Wbrew pozorom tapioka nie jest wykorzystywana wyłącznie w kuchni – może ona również stanowić składnik kosmetyków do pielęgnacji ciała. Można ją też znaleźć w kremach ochronnych do skóry zaczerwienionej, podrażnionej i narażonej na otarcia. Skrobia z tapioki bywa także stosowana do produkcji suplementów diety i preparatów witaminowych.

Najpopularniejsze dania z tapioki

Największą popularnością jednak tapioka cieszy się właśnie w kuchni. Perełki tapioki świetnie nadają się do przygotowania deseru – po połączeniu z mlekiem, mleczkiem kokosowym lub wodą, kuleczki tworzą gęstą, żelową masę, która idealnie się do tego sprawdza. Do przyrządzenia zdrowego deseru z tapioki potrzebne są: cukier trzcinowy, mleko kokosowe, sól oraz ekstrakt z wanilii. Kulki tapioki należy zalać mlekiem, odstawić na co najmniej dwie godziny do lodówki, a następnie wymieszać z cukrem trzcinowym, szczyptą soli i ekstraktem z wanilii. Perełki tapioki można też ugotować w mleku. A jeśli akurat nie mamy czasu na gotowanie, możemy sięgnąć po baton czekoladowo-migdałowy z dodatkiem skrobi z manioku.

Właściwości tapioki od dawna są cenione przez mieszkańców Ameryki Południowej, obecnie coraz częściej gości ona w kuchniach w różnych zakątkach świata. Trudno się temu dziwić – ma wyjątkowe wartości odżywcze, a przy tym jest lekkostrawna, pożywna, hipoalergiczna i nie zawiera glutenu.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Choroby i dolegliwości Zakrzepica żył głębokich: objawy, przyczyny, leczenie
Zakrzepica żył głębokich jest bardzo poważną chorobą, która w krótkim czasie może doprowadzić do niebezpiecznych dla życia komplikacji. Ponieważ objawy mogą w początkowej fazie ...
Układ rozrodczy i moczowy Zapalenie pęcherza moczowego – przyczyny, objawy, leczenie
Zapalenie pęcherza moczowego to przykra, ale powszechna dolegliwość. Schorzenie może pojawić się zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn w każdym wieku. Niepokojącymi symptomami, mogącymi świadczyć o zapaleniu pęcher...
Serce i układ krążenia Berberyna – właściwości, zastosowanie oraz działanie. Czy berberyna jest dobra na otyłość?
Ludzie od tysięcy lat korzystali z dobrodziejstw natury w leczeniu różnorodnych chorób i dolegliwości. Tak jest i dzisiaj. Na rynku farmaceutycznym dość często można usłysz...
Choroby i dolegliwości Ból po prawej stronie brzucha
Ból brzucha zlokalizowany po prawej stronie zazwyczaj kojarzony jest z zapaleniem wyrostka robaczkowego. Przyczyną dolegliwości po tej stronie może być jednak wiele innych schorzeń, mi...
Choroby i dolegliwości Paciorkowiec – jakie choroby wywołuje oraz jakie są przyczyny i jak leczyć?
Paciorkowiec należy do licznej grupy bakterii, które mogą wywoływać różne dolegliwości – od stosunkowo niegroźnych, jak na przykład zapalenie mieszków włosowych, aż...
Układ nerwowy Ból z tyłu głowy: rodzaje, przyczyny i leczenie. Co może oznaczać ucisk z tyłu głowy?
Pacjenci skarżą się na ból zlokalizowany z tyłu głowy. Ból głowy to powszechna przypadłość, która dotyczy każdego, bez względu na płeć i wiek. Niejednokrotnie bywa ignoro...
Choroby skóry Wysypka alergiczna na ciele: sposoby na łagodzenie objawów alergii skórnych
Wygląd skóry jest ważny nie tylko przez wzgląd na własne samopoczucie, ale również zdrowie. Swędzące krostki na ciele pojawiające się po spożyciu pokarmów lub kontakcie z...
Układ rozrodczy i moczowy Nawracające zapalenia pęcherza – jak im zapobiegać i jak można je leczyć?
Zakażenia układu moczowego należą do powszechnych schorzeń o charakterze infekcyjnym i dotyczą statystycznie znacznie częściej kobiet niż mężczyzn. Mają też tendencję do nawracania, szczególnie u osó...
Choroby i dolegliwości Choroba Hashimoto – jakie są objawy, przyczyny i leczenie? Co warto wiedzieć o zespole Hashimoto?
Choroba Hashimoto to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy, będąca przewlekłym schorzeniem układu immunologicznego. Oto najważniejsze informacje na temat jej objawów, diag...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem