Wielkanoc w wersji „light”

 - zdjęcie

 Już pojutrze zasiądziemy z rodziną do suto zastawionego świątecznego stołu, przy którym, jak zawsze przy tego typu okazjach, spędzimy wiele godzin od południa aż do późnego wieczora. Efekty łatwo przewidzieć: niestrawność, uczucie ciężkości, zgaga, a dodatkowo zmęczenie i senność. Co roku godzimy się z faktem, że przez (zaledwie) dwa świąteczne dni przybędzie nam parę kilo. Odpuszczamy więc dietę, uznając, że święta i zdrowe odżywianie po prostu nie mogą iść w parze. Garściami łykamy Espumisan, by pozbyć się męczących, nieprzyjemnych wzdęć. A gdy drugi dzień świąt dobiega końca, oddychamy z ulgą i przez najbliższy tydzień jemy niewiele i tylko lekkostrawne rzeczy. Oczywiście możemy się przemęczyć w imię tradycji. Możemy też zaopatrzyć się w Verdin Complexx czy podobny środek na trawienie. Ale tak naprawdę wystarczy kilka drobnych zmian, byśmy czuli się lepiej i zrozumieli, że Wielkanoc nie musi kojarzyć się z przejedzeniem i bólem żołądka. Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez żurku, białej kiełbasy, sałatki warzywnej, mazurka czy baby. Niestety, każda z tych potraw zawiera ogromny ładunek kalorii. Każdą też da się „odchudzić”,  delikatnie modyfikując jej skład i, co ważne, nie zmieniając przy tym wyjątkowego smaku dania! Kluczem do sukcesu jest zastąpienie najbardziej kalorycznych składników lżejszymi. Jednym z takich elementów jest z pozoru niewinny majonez. W święta dodajemy go do sałatek i ozdabiamy nimi ugotowane na twardo jajka. Podmieńmy go na jogurt naturalny, który ma aż 5 razy mniej kalorii i ponad 20 razy mniej tłuszczu! Jogurt można dowolnie przyprawiać, zależnie od potrzeb i upodobań. W sałatce świetnie sprawdzi się w połączeniu z musztardą, zaś wzbogacony ziołami będzie pasował do jaj. Dużą odpowiedzialność za nasze nienajlepsze samopoczucie ponoszą wszelkie słodkości: cukierki, czekoladki, a przede wszystkim ciasta. Na czele winowajców stoi tradycyjny mazurek. Odejmiemy mu kalorii, przyrządzając spód z płatków owsianych zamiast mąki. Dodatkowo masę kajmakową czy krem karmelowy możemy zastąpić orzechowym. Nie szczędźmy suszonych owoców i bakalii – są sycące i pyszne, a przy tym wartościowe. Pomyślmy też o zamianie cukru na słodzik. Innym zwyczajowym ciastem jest baba, np. drożdżowa – na szczęście mniej groźna dla żołądka. Jedyną pułapkę stanowi tutaj lukier – możemy z niego zrezygnować, posypując babkę tylko cukrem pudrem. Gwoździem wielkanocnego programu jest oczywiście żurek – sam w sobie niewinny pod warunkiem, że nie podrasujemy go śmietaną, a dodatki w postaci jaj i kiełbasy potraktujemy symbolicznie. Biała kiełbasa będzie bardziej dietetyczna, jeśli zdecydujemy się na tę drobiową - trochę wbrew tradycji, ale za to z korzyścią dla organizmu. Ważny jest też sposób przygotowania – zrezygnujmy ze smażonej na rzecz gotowanej. Co jeszcze możemy zrobić, by świąteczne menu uczynić zdrowszym i bardziej lekkostrawnym? Uważajmy na drobiazgi takie jak pieczywo  - podajemy pełnoziarniste, które dzięki dużej ilości błonnika syci na dłużej. Osobna sprawa to napoje. Zrezygnujmy z tych słodzonych i gazowanych. Podajmy wodę mineralną oraz ziołową herbatę, które dobrze wpływają na trawienie. Na polskich stołach zazwyczaj nie brakuje alkoholu, który nie jest sprzymierzeńcem zdrowego trawienia. Nie musimy go całkiem wykluczać, najlepiej postawmy jednak na lampkę białego wytrawnego wina. Oprócz menu liczą się nasze nawyki. Problemy żołądkowe powoduje przede wszystkim ilość jedzenia oraz brak ruchu. Na co dzień jemy w odstępie 3 godzin, w święta stół jest zastawiony zazwyczaj  przez cały czas – trudno powstrzymać się od podjadania, zwłaszcza że gospodyni zazwyczaj żywo zachęca do konsumpcji, bo przecież tyle czasu spędziła w kuchni. Postarajmy się zachować umiar i zdrowy rozsądek. Zabierzmy też bliskich choć na krótki spacer – na pewno dobrze nam to zrobi! SMACZNYCH I ZDROWYCH ŚWIĄT!  

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...

Mięśnie i kości Ból stopy: możliwe przyczyny. Jak pozbyć się bólu stóp?
Ból stopy może mieć wiele przyczyn, zaczynając od urazu, na poważnych chorobach ogólnoustrojowych kończąc. Potrafi mocno utrudnić codzienne funkcjonowanie, dlatego warto nie zwl...
Informacje dla pacjenta Ostropest plamisty – jakie ma właściwości i kiedy stosować?
Cenne właściwości lecznicze ostropestu znane były już w średniowieczu. Później, podobnie jak inne zioła, popadł w niełaskę, ponieważ ludzie zachłysnęli się nowoczesną medycyną, oferują...
Układ oddechowy Zapalenie płuc: rodzaje, objawy, diagnoza. Jak leczyć powikłania po zapaleniu płuc?
Zapalenie płuc jest szczególnie groźne w przypadku osób w podeszłym wieku oraz dzieci – nieleczone może doprowadzić do niebezpiecznych powikłań (czasem nawet zagrażających życiu chorego)....
Układ pokarmowy Podagrycznik - właściwości, skutki uboczne. Na co pomaga?
Stosowanie ziół może przynosić wiele korzyści zdrowotnych. Jedną z niezwykle dobroczynnych roślin jest podagrycznik pospolity - ziele stosowane od setek lat w zwalczaniu dny moczanowej oraz wielu innych rozmaitych dolegliwości i schorzeń....
Choroby i dolegliwości Ból z lewej strony brzucha. Co jest po lewej stronie brzucha na dole?
Bóle brzucha stanowią częstą dolegliwość zarówno u dorosłych, jak i dzieci. W zależności od tego, w której jego części jest zlokalizowany, może świadczyć o innych pr...
Serce i układ krążenia MCHC w morfologii krwi: badanie, normy i interpretacja wyników
MCHC w morfologii krwi to wskaźnik oznaczający stężenie hemoglobiny w krwinkach czerwonych. Choć nie jest to samodzielny parametr stanowiący podstawę do diagnozy, zbyt wysokie lub zbyt n...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Choroby i dolegliwości Zakrzepica żył głębokich: objawy, przyczyny, leczenie
Zakrzepica żył głębokich jest bardzo poważną chorobą, która w krótkim czasie może doprowadzić do niebezpiecznych dla życia komplikacji. Ponieważ objawy mogą w początkowej fazie ...
Układ rozrodczy i moczowy Zapalenie pęcherza moczowego – przyczyny, objawy, leczenie
Zapalenie pęcherza moczowego to przykra, ale powszechna dolegliwość. Schorzenie może pojawić się zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn w każdym wieku. Niepokojącymi symptomami, mogącymi świadczyć o zapaleniu pęcher...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem