Witamina B6 to substancja niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Uczestniczy w wielu kluczowych procesach, odpowiada za pracę układu nerwowego i wpływa na ciśnienie krwi. Sprawdź, jakie produkty są naturalnym źródłem witaminy B6 i jak objawia się jej niedobór.
Z tego artykułu dowiesz się:
- jakie są właściwości witaminy B6 i na co ona wpływa,
- w jakich produktach występuje witamina B6,
- jakie mogą być objawy i skutki niedoboru witaminy B6,
- jakie symptomy daje nadmiar witaminy B6,
- jak odpowiednio dawkować witaminę B6.
Przeczytaj też: Migdały: jakie mają wartości odżywcze i właściwości. Jakie są najlepsze przepisy na migdały?
Witamina B6 – właściwości. Jaką funkcję pełni w organizmie?
Witamina B6, określana także jako pirydoksyna, to jedna z witamin z grupy B. Podobnie jak pozostałe należące do niej związki, witamina B6 rozpuszcza się w wodzie. Substancja ta występuje w sześciu wariantach: jako pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina lub fosforanowe estry pozostałych trzech związków. Witamina B6 jest wchłaniana do krwiobiegu z przewodu pokarmowego, dlatego należy ją dostarczać do organizmu wraz z pożywieniem. Następnie jest magazynowana w wątrobie, nerkach, mięśniach oraz mózgu. Niewielkie ilości witaminy B mogą być również syntetyzowane w jelitach.
Witamina B6 odgrywa bardzo istotną rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Jest ona czynnikiem inicjującym i kontrolującym ponad 100 enzymów, które mają wpływ na przebieg kluczowych reakcji biochemicznych. Udział witaminy B6 jest niezbędny w takich procesach jak:
- przemiana aminokwasów i synteza białek oraz kwasów nukleinowych, potrzebnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju,
- przemiana węglowodanów, tłuszczów i związków azotowych,
- synteza glikogenu,
- synteza hormonów serotoniny i adrenaliny, co ma wpływ na pracę układu nerwowego,
- produkcja hemoglobiny,
- regulacja poziomu cysteiny w organizmie – jej nadmiar może przyczyniać się do rozwoju miażdżycy,
- produkcja przeciwciał, od których zależy odporność organizmu.
Witamina B6 pełni też ważną funkcję w procesie przyswajania magnezu. Witamina B6 może zwiększać stopień przyswajalności jonów magnezu od 20 do nawet 40%. Witamina B6 wspomaga także leczenie niedokrwistości oraz chorób nerek, przeciwdziałając powstawaniu kamieni nerkowych. Odpowiedni poziom witaminy B6 w organizmie pozwala również redukować skutki uboczne długotrwałego przyjmowania leków. Witamina B6 wspiera też układ odpornościowy oraz wpływa na utrzymanie właściwego ciśnienia krwi, pracy serca oraz skurcze mięśni. Witamina B6 pomaga także łagodzić objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego i bóle menstruacyjne.
Witamina B6 – występowanie. W czym znajduje się witamina B6?
Witamina B6 występuje w wielu produktach spożywczych, zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Do najbogatszych źródeł witaminy B6 zaliczamy kaszę gryczaną oraz otręby i zarodki pszenne. Spore jej ilości zawiera również mięso i wędliny – znajdziemy ją zwłaszcza w kurczaku i indyku. Witamina B6 występuje ponadto w:
- wątrobie wołowej i wieprzowej,
- rybach – łososiu, makreli, dorszu,
- pełnoziarnistym pieczywie,
- brązowym ryżu,
- kaszy bulgur,
- jajach,
- mleku, jogurtach,
- soi,
- tapioce,
- owocach – bananach, kiwi, pomarańczach, truskawkach, malinach, porzeczkach,
- warzywach – białej fasoli, brokułach, marchwi, brukselce, białej kapuście, karczochach.
Niedobór witaminy B6 – jak się objawia i czym skutkuje?
Jako że witamina B6 występuje w licznych produktach spożywczych, stanowiących element naszej codziennej diety, do jej niedoboru dochodzi stosunkowo rzadko. Jeśli jednak poziom witaminy B6 w organizmie jest zbyt niski, może to dawać następujące objawy:
- niedokrwistość,
- obniżenie odporności i częstsze na infekcje,
- zaburzenia snu, problemy z koncentracją,
- nerwowość, apatia, pogorszenie nastroju,
- mrowienie, drżenie lub drętwienie kończyn,
- zmiany skórne – zaczerwienienie, łuszczenie,
- łupież i wypadanie włosów.
Niedobór witaminy B6 może być przyczyną różnych dolegliwości, w tym:
- kamicy nerkowej
- zaburzeń neurologicznych,
- niedokrwistości makrocytarnej,
- u dzieci – zaburzenia rozwoju, zaburzenia padaczkowe, nieprawidłowości w budowie kości.
Warto jednak pamiętać, że powyższe symptomy mogą być też wynikiem niedoborów innych witamin z grupy B. W związku z tym przy utrzymujących się objawach lub w razie wystąpienia innych niepokojących symptomów należy skonsultować się z lekarzem, który potwierdzi lub wykluczy awitaminozę i zaleci odpowiednie leczenie bądź suplementację. Jednym z badań, jakie wykonuje się w przypadku podejrzenia niedoboru witaminy B6, jest badanie poziomu homocysteiny.
Nadmiar witaminy B6 – jakie daje objawy?
Przedawkowanie witaminy B6 zdarza się bardzo rzadko – z reguły dochodzi do niego z powodu niewłaściwej suplementacji, gdy przekraczamy dawkę 200 mg syntetycznej pirydoksyny na dobę. Przyjmując jakiekolwiek preparaty, należy zatem przestrzegać norm dziennego zalecanego spożycia – nadmiar witaminy B6 może mieć bowiem poważne konsekwencje:
- zwyrodnienie tkanki nerwowej,
- zaburzenia gospodarki aminokwasów,
- problemy z koordynacją ruchową,
- słabość mięśni, utrudniony chód,
- ciągłe uczucie chłodu,
- uczucie mrowienia kończyn.
Witamina B6 – dawkowanie. Jakie jest zapotrzebowanie na witaminę B6?
Zalecane dzienne spożycie witaminy B6 jest uzależnione przede wszystkim od wieku, płci oraz ogólnego stanu zdrowia.
Dobowe
zapotrzebowanie na witaminę B6 |
|
Dzieci od 1. do 3. roku życia |
0,5 mg |
Dzieci od 4. do 6. roku życia |
0,6 mg |
Dzieci od 7. do 9. roku życia |
1 mg |
Dziewczęta od 10. do 18. roku życia |
1,2 mg |
Chłopcy od 10. do 12. roku życia |
1,2 mg |
Chłopcy od 13. do 18. roku życia |
1,3 mg |
Kobiety od 19. do 50. roku życia |
1,3 mg |
Kobiety po 50. roku życia |
1,5 mg |
Kobiety w ciąży |
1,9 mg |
Kobiety karmiące piersią |
2 mg |
Mężczyźni od 19. do 50. roku życia |
1,3 mg |
Mężczyźni po 50. roku życia |
1,7 mg |
Witamina B6, często określana także jako pirydoksyna, substancja niezbędna dla zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze udział w wielu ważnych procesach biochemicznych, odpowiada za działanie układu nerwowego, wpływa na ciśnienie krwi, pracę serca i skurcze mięśni oraz wspiera odporność organizmu.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.