Witamina C, czyli kwas askorbinowy, to organiczny związek chemiczny, który znalazł szerokie zastosowanie zarówno w medycynie, jak i kosmetyce. Kwas askorbinowy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu – bierze udział w wielu procesach w nim zachodzących. Witamina C bowiem aktywuje wiele enzymów, bierze udział w produkcji podstawowych białek, ułatwia asymilację (przyswajanie) żelaza, a także wpływa na syntezę kortykosteroidów oraz niektórych neuroprzekaźników. Warto również wskazać, że kwas askorbinowy ułatwia gojenie się ran, jest silnym przeciwutleniaczem, umożliwia utrzymanie prawidłowego stanu tkanki łącznej oraz wzmacnia odporność organizmu na infekcje. Ponadto, witamina C wpływa również na ciśnienie. Pojawia się zatem pytanie: czy witamina C podnosi, czy obniża ciśnienie?
Witamina C na nadciśnienie
Kwas askorbinowy stanowi jedną z najlepiej przebadanych witamin. Jest skutecznym przeciwutleniaczem spowalniającym procesy starzenia się organizmu również skóry, przyspiesza gojenie się ran oraz wspomaga odporność i leczenie infekcji wirusowych. Warto również wskazać, że witamina C uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne. Ponadto, hamuje utlenianie cholesterolu LDL (tzw. „złego” cholesterolu), co powoduje zmniejszenie patologicznych zmian miażdżycowych. Dodatkowo, witamina C ma także wpływ na układ krążenia. Może bowiem działać jako środek moczopędny, co przyczynia się do zwiększonego usuwania soli i wody z organizmu. Efektem tego jest rozluźnienie ścianek naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi.
Jakie dawki witaminy C obniżają ciśnienie krwi?
Rekomendowane spożycie kwasu askorbinowego dla dorosłego człowieka waha się w granicach od 45 do 90 mg na dobę. Niemniej jednak należy wskazać, że witamina C nie jest wytwarzana przez ludzki organizm. Z tego względu konieczna jest suplementacja witaminą C bądź wdrożenie odpowiednio zbilansowanej, zdrowej diety, która uwzględniać będzie warzywa i owoce, będące bogatym źródłem witaminy C. Z tego powodu osoby cierpiące na nadciśnienie powinny włączyć do diety czarną porzeczkę, cytrynę, kiwi, pomarańcze, banany czy śliwki. Bogatym źródłem kwasu askorbinowego są również warzywa, najwięcej witaminy zawiera nać pietruszki, papryka, chrzan, brukselka, młode ziemniaki, pomidory, fasolka szparagowa oraz szpinak.
Niemniej jednak należy wskazać, że witamina C faktycznie obniża ciśnienie, ale jedynie w sytuacji, jeżeli będzie przyjmowana w wysokich dawkach – znacznie większych, aniżeli dzienne zalecane spożycie. Średnia rekomendowana dawka witaminy C dla dorosłego człowieka wynosi bowiem około 60 mg. Tymczasem dla obniżenia nadciśnienia należy ośmiokrotnie przekroczyć zalecaną dawkę kwasu askorbinowego, bowiem konieczne jest zażywanie 500 mg witaminy C. Dopiero taka dawka powoduje, że witamina C obniża wysokie ciśnienie. Należy podkreślić, że mimo iż kuracja witaminą C wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i może zmniejszyć je nawet do poziomu prawidłowego, nie może być stosowana jako terapia alternatywna. Ponadto należy wskazać, że kwas askorbinowy jest rozpuszczalny w wodzie, z tego względu nie można go przedawkować. Niemniej jednak nadmiar witaminy C – dawki większe niż 200 mg – może być szkodliwy. W tym znaczeniu należy podkreślić, że znaczne zwiększenie dawek może przyczyniać się do utraty apetytu, powstawaniu uczucia zmęczenia, powodować trudności w koncentracji, rozdrażnienie, zaburzenia snu czy apatię. Z tego powodu, konieczne jest zachowanie ostrożności przy zażywaniu większych niż zalecane dawki dziennego spożycia witaminy C i stopniowe zwiększanie codziennych dawek kwasu askorbinowego.
Witamina C a leki na nadciśnienie
Witamina C jest pomocna w leczeniu umiarkowanego nadciśnienia tętniczego krwi. Jak już jednak wspomniano, nie powinna być traktowana jako alternatywa dla terapii farmakologicznej. Niemniej jednak kwas askorbinowy zwiększa skuteczność działania leków, które stosowane są w leczeniu nadciśnienia krwi. Dzieje się tak, ponieważ witamina C wzmacnia wydzielanie w organizmie tlenku azotu, który przyczynia się do zwiększenia elastyczności tętnic, co z kolei wpływa na obniżenie ciśnienia krwi.
Należy podkreślić, że witamina C może znacznie przyczynić się do obniżenia nadciśnienia tętniczego i z pewnością nie podwyższa ciśnienia krwi. Ponadto warto wskazać, że kwas askorbinowy odpowiednio suplementowany umożliwia zachowanie prawidłowego ciśnienia, jednocześnie zapobiegając nadciśnieniu.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.