Witamina C, czyli kwas askorbinowy odgrywa niezwykle ważną rolę dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witamina bierze bowiem udział w wielu procesach, dlatego znalazła szerokie zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Jaką zatem witaminę C wybrać, którą kupić – zwykłą czy liposomalną? Co to znaczy, że witamina C jest liposomalna? Jakie właściwości ma witamina C liposomalna? Jak stosować liposomalną witaminę C?
Co to jest witamina C liposomalna?
Witamina C liposomalna to nic innego jak cząsteczki witaminy C w osłonie lipidowej. Witamina w takiej formie nie powoduje skutków ubocznych, ponieważ nie podrażnia żołądka. Ponadto, charakteryzuje się znacznie większą wchłanialnością, aniżeli w przypadku tradycyjnej witaminy w tabletkach. Ze względu na fakt, że ludzki organizm nie produkuje witaminy C, konieczna jest jej suplementacja. W tym celu można zażywać dostępne w aptece bez recepty preparaty z witaminą C. Kwas askorbinowy można stosować w tabletkach, kapsułkach, ale również w płynie czy kroplach. Niemniej jednak należy wskazać, że liposomalną witaminę C można dostarczać organizmowi poprzez wdrożenie odpowiedniej, zbilansowanej diety, bogatej w warzywa i owoce, które są cennym źródłem kwasu askorbinowego. Czy witamina C liposomalna jest lepsza? Zdecydowanie tak, charakteryzuje ją bowiem najlepszy poziom wchłaniania (90%). Dodatkowo, powoli uwalnia się w organizmie, dzięki czemu wydłuża swoje terapeutyczne działanie.
Właściwości witaminy C liposomalnej
Witamina C liposomalna to preparat, po który najczęściej sięgają osoby z objawami przeziębienia lub grypy. Kwas askorbinowy bowiem odpowiada za właściwą odporność organizmu, dlatego w przypadku jej spadku, konieczna jest suplementacja. Z tego powodu odpowiednie dawkowanie witaminy C, umożliwia zachowanie odporności organizmu w okresach wzmożonej zachorowalności. Niemniej jednak warto również zwrócić uwagę na inne właściwości, jakie posiada witamina C liposomalna. W tym znaczeniu kwas askorbinowy wpływa na szybsze gojenie się ran, wspomaga przyswajanie przez organizm żelaza, a także wzmacnia zęby i dziąsła. Należy również wskazać, że witamina C jest silnym utleniaczem, dzięki czemu regularna suplementacja witaminą spowalnia procesy starzenia się organizmu, w tym również skóry. Warto podkreślić, że szczególną właściwością witaminy C liposomalnej jest otoczka lipidowa. Owa fosfolipidowa ochrona powoduje, że wszystkie właściwości i cenny skład witaminy C nie zostaje uszkodzony przez enzymy, żółć czy soki trawienne. Co więcej, liposomalna postać witaminy C wchłania się aż w 95%. Tymczasem zwykła postać kwasu askorbinowego w tabletkach wchłania się jedynie w 60%. Należy zatem wskazać, że witamina C liposomalna jest najlepiej przyswajalna.
Produkty, które zawierają naturalną witaminę C liposomalną
Liposomalną witaminę C można dostarczać organizmowi poprzez zastosowanie odpowiednio skomponowanej zbilansowanej, zdrowej diety. Najlepszym źródłem kwasu askorbinowego są warzywa i owoce. Największe ilości witaminy zawiera acerola, dzika róża, czarna porzeczka, kiwi, ananas, ale również cytrusy, takie jak: cytryna, pomarańcza, grejpfrut, limonka, mandarynka czy owoce pomelo. Osoby, które w naturalny sposób chcą uzupełniać niedobory witaminy C, powinny włączyć do diety również warzywa. Pomidory, brokuły, szparagi, papryka, szpinak, młode ziemniaki, ale również warzywa kapustne m.in. biała kapusta są bogatym źródłem kwasu askorbinowego. Warto wskazać, że najwięcej zawierają go świeże warzywa i owoce, które nie były poddane obróbce termicznej. Z tego powodu powinno się je spożywać surowe, to prosty przepis na zagwarantowanie organizmowi odpowiednich dawek witaminy.
Jak zrobić witaminę C liposomalną?
Okazuje się, że liposomalną witaminę C można zrobić samemu w domu. Niemniej jednak konieczne jest użycie do tego naczynia z ultradźwiękami, które wykorzystywane jest do czyszczenia biżuterii. W takim naczyniu przy pomocy procesu sonikacji istnieje możliwość uzyskania liposomalnej witaminy C. Należy wskazać, że do domowej produkcji niezbędne są: kwas askorbinowy w proszku, woda zdemineralizowana oraz lecytynę w proszku. 24 g lecytyny należy rozpuścić w 240 ml ciepłej wody i odstawić na 30 minut. Kolejnym krokiem jest zblendowanie roztworu, dzięki czemu możliwe jest wyeliminowanie grudek. 14 g kwasu askorbinowego należy rozpuścić w 120 ml letniej wody. Tak przygotowane roztwory należy połączyć i wlać do naczynia ultradźwiękowego, wymieszać i włączyć urządzenie na 20-30 minut. W ten sposób otrzymuje się witaminę C liposomalną w płynie.
Dawkowanie witaminy C liposomalnej
W aptekach witamina C dostępna jest w różnej postaci. Dzieciom witaminę C można podawać w kroplach lub w płynie. Dorośli mogą zdecydować się na suplementację kwasem askorbinowym w tabletkach lub kapsułkach. Niemniej jednak, należy podkreślić, że zwiększanie dawek witaminy C liposomalnej powinno odbywać się stopniowo. Początkowa dawka kwasu askorbinowego nie powinna wynosić więcej aniżeli 100-200 mg na dobę. Dawkę tę jednak można stopniowo zwiększać nawet do 3 gram na dobę.
Należy wskazać, że mimo iż witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, warto zapoznać się z treścią ulotki dołączonej do opakowania bądź skonsultować się z lekarzem bądź farmaceutą. Witamina C bowiem jest rozpuszczalna jest w wodzie – jej nadmiar jest wydalany z moczem, co nie oznacza jednak, że nie można jej przedawkować. Zażycie zbyt dużej dawki kwasu askorbinowego może skutkować nudnościami, rozwolnieniem, bólem głowy czy wysypką.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.